Inspiraatiota jouluillan tarjoiluun

19

Food

22.12.2014

jju juyhjviikunajy

Rakastan illanviettoja, joihin kuuluu hyviä juustoja ja punaviiniä. Perinteeksi onkin muodostunut, että aina jouluaattoiltana kokoamme runsaan juustotarjottimen, josta voi napsia iltapalaa lautapelien ja leffojen lomassa. Tykkään myös tämän tyylisestä tarjoilusta, koska se ei erityisesti vaadi kokkaustaitoja, vaan voi keskittyä asetteluun…

Tässä muutama vinkki juustotarjottimen kokoamiseen:

  • Juustojen ja keksien lisäksi tarjolle laitan aina hedelmiä. Viinirypäleet, omenalohkot, viikunat, mansikat, tuore ananas ja persimon ovat suosikkejani. Lisäksi on hyvä olla aina jotain laadukasta hilloa, mikä sopii erityisesti homejuustojen kanssa.
  • Pähkinöistä pekaani- ja saksanpähkinät sopivat erityisen hyvin juustotarjottimen makuihin sekä koristeluun.
  • Nälkäisimmille valmiiksi täytetyt ruisnapit tai voileipäkeksit voivat olla hyvä vaihtoehto.
  • Koristelussa voi käyttää basilikanlehtiä ja esim. brie-juuston päälle valutan usein siirappia tai hunajaa.
  • Iso puinen leikkuulauta toimi kätevästi tarjoilualustana, jos se on muuten enemmän koristekäytössä. Leikkuulaudalla on myös hyvä leikata juustoa.
  • Mielestäni on hyvä valita noin 5 erilaista juustoa. Kovia ja pehmeitä, homejuustoja ja maustejuustoja. Mahdollisimman erilaisia. Sama pätee kekseihin. Ohuet Table Water -keksit ovat suosikkejani. Toisaalta pipari-aurajuusto-viikunahillo yhdistelmää ei voita mikään. Erilaisia gluteenittomia siemenkeksejä on myös helppo tehdä.
  • Se, että parina päivänä vuodessa nauttii täysin rinnoin juustotarjottimesta on ihan terveellistä. Toki kannattaa koittaa myös hedelmä-juusto yhdistelmää, koska jokaiseen makupalaan ei tarvitse keksiä. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että voidakseen hyvin, ihminen tarvitsee välillä vain nautiskelua ja rentoutumista, joten tällaisen äärellä minä mieluiten jätän aivot narikkaan ja keskityn aisteihin. 😉
vp