Ihan luomuna

29

Food

24.07.2015

_MG_3400

Nykyään ostamme mahdollisuuksien mukaan kaiken luomuna ja ajattelin kirjoittaa vähän aiheesta omia kokemuksia.

Me siirryttiin luomuun lähes 100 prosenttisesti ennen kaikkea luonnonmukaisuuden ja mahdollisimman puhtaan ruuan takia. Luomutuotteiden laatua valvotaan tarkasti. Keinolannoitteet ja torjunta-aineet ovat luomutuotannossa kiellettyjä ja eläinten lääkintää on rajoitettu, jolloin tuotteet ovat myrkyttömämpiä. Luomukasvisten on havaittu sisältävän jonkun verran enemmän antioksidantteja ja eläintuotteiden terveellisiä rasvahappoja. Luomutuontanto on myös ekologisempaa ja toki luontoystävällisyys ja erityisesti lihan ostamisessa eläinten oikeudet painavat. En ole itse niin ehdoton asioiden suhteen, mutta koska teemme kaiken ruuan yhdessä molemmille, olen minäkin siirtynyt luomuun kokonaan. Ja kliseistä mutta totta, olen huomannut maussa eron ja luomuruoka maistuu paremmalta.

Oikeastaan päätöksen teki kuukausi sitten siis poikaystäväni, mutta en laittanut vastaan –jo lapsuudenkodeissani luomua oltiin suosittu monissa asioissa ja kyllähän minäkin olen vuosia asioinut esimerkiksi Ruohonjuuressa ja ostanut osan luomuna. Olin ajatellut, että jonain päivänä kun olisi varaa, siirtyisin siihen kokonaan. Lopulta kuitenkin päätimme olla vertailematta hintoja, koska kyseessä on sen verran eri tuote ja emme syö ravintoloissa täällä Englannissa ollenkaan. Ravintolaruuassa näillä main harvoin saa hyvää vastinetta rahoille ja siinä säästää jo paljon, kun kaiken kokkaa alusta asti itse. Toiseksi meillä ei tule ruokajätettä ollenkaan, olen siitä hyvin tarkka ja edelliset käytetään aina loppuun ennen kuin ostetaan uutta.

Täällä Englannissa luomun ja tavallisen hinnan ero ei mielestäni ole edes niin suuri kuin Suomessa ja luomutuotteitta on todella hyvin saatavilla. Varsinkin olen ollut yllättynyt siitä, kuinka paljon luomulihaa, kanaa ja kalaa löytyy. Käymme yleensä Sainsbury´s kauppaketjun isommissa marketeissa, joissa ihan kaikki kaipaamamme tuotteet löytyvät luomuversiona.

 
_MG_3408

Tiedän, että monilla ei ole Suomessa mahdollisuuksia, halua tai kiinnostusta siirtyä luomuun logistisista, taloudellisista tai muista syistä. Mutta tässä ruokia, joita mielestäni ainakin kannattaa ostaa luomuna, jos jotain. Näitä itsekin olen pyrkinyt jo vuosia ostamaan luomuna: hedelmät (jotka syödään kuorineen), selleri, paprika ja tomaatti (ulkomaalaiset), pähkinät, kananmuna, liha, maitotuotteet ja viljatuotteet. Kannattaa myös miettiä, että mitä raaka-aineita käyttää eniten ja päivittäin, niissä kannattaa valita mahdollisimman laadukasta.

Nyt kun katson näitä kuvia, pistää iso muovin määrä pahasti silmään. Italiassa teimme ruokaostokset melkein aina toreilta, jolloin isoihin paperipusseihin pakattiin hedelmät ja kasvikset. Saisipa sen vielä tänne… 😉

vp