Dieetit & aineenvaihdunta

44

Food

18.04.2017

Kirjoitin tämän postauksen jo eilen itselleni varastoon. Pitkän kaavan mukaan. Ja nyt vähän harmittaa, sillä tulin äsken koneelle julkaistakseni tekstin, mutta olen onnistunut hävittämään sen kokonaan. Enpä muista koska olisi käynyt näin, mutta kirjoitan nyt jotain ajatuksiani uudestaan silti. Haluan nimittäin tänään puhua dieeteistä ja tiukoista ruokavalioista. Pääsiäisen herkuttelujen jälkeen moni ehkä harkitsee aloittavansa edellä mainitun, googlettelee pikadieettejä, lukee fitness-ruokavalioista tai hankkii kaupasta minimikalorit sisältävät detox-värkit. Itse en voi suositella näitä ollenkaan. Jokaiselle tietty sopii eri jutut, mutta olen kokeillut mallin urani alussa kaikkea: laskenut painonvartioiden pisteitä, tehnyt useita lentoemäntien pikadieettejä, kokeillut kaalikeittokuuria ja valmiita ruokaohjelmia.

Nämä usein tekevät (hetkellisesti!) sen, minkä lupaavat. Paino putoaa, turvotus lähtee ja olo on hyvä. Mutta itselläni tällainen ruualla ”leikkiminen” sai paitsi mielen sekaisin, myös kropan. Vaikka minulla syömishäiriötä ei koskaan ole ollutkaan, vei ruuan ajattelu kohtuuttoman ison osan päivästäni, pelkäsin lihovani ja syömisestä tuli hankalaa. Kaikki epäsäännöllisyys sekoitti aineenvaihduntani. Lähes syömättömät päivät tai pidemmät jaksot rajulla kalorivajeella, saivat kroppani säästöliekille ja kun taas söin normaalisti, lihoin todella helposti. Kun katson vanhoja kuvia, kasvoni ovat lähes poikkeuksetta pöhöttyneet ja turvonneet. Veikkaan tämän johtuvan huonosta suoliston kunnosta ja hormoniepätasapainoista. Reagoin noihin aikoihin esimerkiksi paljon herkemmin ja vahvemmin maitotuotteisiin ja gluteeniin. (Tavallaan nämä kokemukset olivat iso syy, miksi kiinnostuin hyvinvoinnista ja aloin bloggaamaan siitä, joten sinänsä ehkä kaikella on tarkoituksensa. ;))

Mutta oli mullistavaa kun tajusin alkaa syödä lähestulkoon vain prosessoimatonta, laadukasta ruokaa ja satsata säännöllisyyteen. Sen jälkeen en ole dieettejä harrastanut. Silti meni pidempään, että tajusin, mikä oikeasti sopii minulle ja mikä ei. Esimerkiksi söin pitkään heraproteiinia ja vasta jälkikäteen olen yhdistänyt, että se taisi olla yksi tekijä, joka minua turvotti, vaikka söinkin jo hyvin terveellisesti. Suoliston ja aineenvaihdunnan kunto ei palaudu normaaliksi myöskään ihan hetkessä, vaan kropan puhdistumiseen ja toimintojen normalisoitumiseen menee aikaa ja se vaatii ehkä tarkempaa herkistävien ruoka-aineiden syynäystä. Kärsivällisyys palkitaan kuitenkin isosti.

Eräs ylipainon kanssa kamppaileva kysyi minulta muutama päivä sitten vähän olettaen: ”Taidan nähdä kovin paljon vaivaa pysyäkseni tässä kunnossa, vai?”. Ajattelin heti, että en! En ole missään fitness-kunnossa alkuunkaan (eikä se ole halunikaan, en olisi valmis niihin uhrauksiin, mitä se vaatii), mutta koen olevani elämäni kunnossa. En ehkä juuri tänään, mutta yleisesti ottaen viimeisen 1,5-2 vuoden aikana. Voin hyvin, nukun hyvin, aineenvaihduntani toimii, en stressaa painosta, painoni pysyy kuta kuinkin samana, vaikka en ole käynyt vuosiin puntarilla tai rajoittanut syömisiäni sen isommin. Olen tyytyväinen itseeni ja voin nauttia rakastamastani ruuasta ja elämästä. Tietysti nämä kaikki kulkevat käsikädessä, mutta se on tässä ehkä se pontti, että olen nähnyt kaikkein vähiten vaivaa tämän parin vuoden aikana näiden asioiden eteen. Olen vähiten suorittanut terveyttä, vähiten ollut nälässä, vähiten tuntenut huonoa omaatuntoa herkuttelusta, vähiten pakottanut itseni treenaamaan. Pikadieetit ja syömisen totaalinen epätasaisuus nälästä-mässäilyyn johtivat minulla noidankehään, jota en suosittele.

Haluan siis puhua tuttuun tapaan sallivuudesta ja lempeydestä. Muistuttaa, että aineenvaihduntaa ei kannata sotkea. Ihmedieetit ja pikavoitot saattavat sen tehdä ja sanoisinkin, että unohda ne heti. Opettele niitä hyviä tapoja yksi kerrallaan. Kuulostaa aina tylsältä, kun joku sanoo, että juo runsaasti vettä, syö monipuolisesti kasviksia ja marjoja, tarkkaile proteiininsaantia, syö aamupala ja muutenkin säännöllisesti. Mutta näihin minä uskon. Ja siihen, että terveelliseen elämään mahtuu kakkusiivu viikossa ja pala pitsaa perjantaina. Ne eivät ole merkki dieetin epäonnistumisesta – tai pahimmillaan sinun epäonnistumisesta. Ne ovat merkki siitä, että harjoittelet uusia elämäntapoja, joihin kuuluu kohtuudella myös niitä epäterveellisempiä lempiruokia. Uskon 80-20% tai 90-10% ajatteluun, niin itse syön ympäri vuoden.

On kiva syödä terveellisesti arkena, kun voi odottaa lauantai-illan illallista viinilaseineen ja leffapoppareineen tai sunnuntaibrunssia jälkiruokamaistiaisineen. Tällöin näistä herkuista osaa myös nauttia enemmän kun ne eivät ole jokapäiväistä. Itse ainakaan näe mitään järkeä kieltää itseltään kokonaan kaikkea sitä mielen hyvää. Uskon myös ravintorikkaaseen, mutta maukkaaseen ruokaan. Uskon, että kannattaa kysyä itseltä kysymyksiä pintaa syvemmältä. Miksi toimii niin kuin toimii?!

Uskon siihen, että kun vapauttaa ajatuksensa, energiansa ja aikansa ruuasta ja syömisen miettimisestä, voi sen kanavoida johonkin itseä innostavaan. Johonkin joka kenties auttaa pääsemään eroon tunnesyömisestä. Johonkin, jolla saa itselleen jotain hienoa aikaan, niin että voi katsoa itseään peilistä hymyillen ja huomata, että paino asettuu uomiinsa, kun antaa itselleen tilaa kuunnella kroppaansa. ♥

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna