Ayurveda, seesamiöljy ja itsehieronta

45

Wellness

11.09.2017

Rakastan öljyjä – ja nykyään vielä enemmän kuin ennen… Syy on tietysti ayurvedan.

Haluan alkuun sanoa, että konsultaation jälkeen olen ottanut askel kerrallaan uusia ayurvedisia tapoja elämääni. Täysin ilman pakkoa tai pitäisi-asenneta. Olen ottanut niitä juttuja päiviini, jotka tuntuvat hyvältä. Ostanut niitä yrttejä ja raaka-aineita, joita täysin haluan jne… En ota stressiä tästä. Juon edelleen esimerkiksi (liikaa) kahvia, vaikka minun ei ehkä pitäisi juoda ollenkaan.

Minulla oli tänään skype Lanan kanssa, jolla konsultaatiossa kävin ja voin kyllä suositella häntä, jos konsultaatio kiinnostaa. Tämä ei ole millään tavalla maksettua tai sovittua yhteistyötä, mutta pidän vain hänen positiivisesta ja EI-ehdottomasta/mustavalkoisesta tavasta lähestyä näitä asioita kanssani.

Toiset päivät elän kyllä lähes kuin suoraan ayurvedan oppikirjasta, toiset päivät eivät ole suunnilleen nähneetkään ayurvedaa. Mutta ei elämän pituiset muutokset tapahdu hetkessä. Lisäksi en tiedä onko minun tarkoituskaan noudattaa täysin jotain tiettyjä suosituksia. Minusta on vain kiva tiedostaa ja oppia uusia välineitä hoitaa ja huoltaa mieltä ja kehoa. Omaa rakasta, tärkeää ja ainoa kehoani, joka mielestäni ansaitsee parhaat edellytykset, jotta se jaksaa auttaa, oppia, kehittyä, pysyä terveenä ja kulkea mukanani. 🙂

Muutamat pienet asiat ovat kuitenkin muuttuneet tai tulleet lisäksi päivittäisissä tavoissani. Muista kerron ensi viikolla, kun tulossa on postaus päivittyneistä aamurutiineistani. Toinen on kehon öljyäminen ja etenkin seesamiöljy.

Ayurveda näkee ihmisen hyvin kokonaisvaltaisesti ja siksi siitä niin paljon tykkäänkin. Päivittäinen kehon öljyhieronta auttaa mielestäni suhtautumaan omaan kehoon lempeämmin ja rakastavammin – mikä on erittäin tervetullutta tässä nyky-yhteiskunnassa. Öljyn levitys on kuin lämmin halaus, joka helpottaa stressiä, tuo hyvää oloa ja vapauttaa. Ayurvedasta lukiessani opin, että doshalleni Vatalle öljyt ovat erityisen tärkeitä ja siltä se tuntuukin, kun öljyhierronnasta on tullut lempirutiinini. Ayurvedan mukaan hieronta on yksi terveyden tukipilareista.

Toki silläkin on väliä, mitä öljyä käyttää. Puolitoista vuotta sitten olin reissun päällä sveitsiläisen naisen kanssa, joka opiskeli Milanossa Ayurvedaa. Kerroin, että teen aamuisin kookosöljyllä oil pullingia (eli öljypurskuttelua). * Siihen aikaan tein sitä päivittäin, kirjoitin tässä postauksessa aiheesta. Tämä nainen, jonka nimi on Aline, kertoi minulle, että varsinkin tuohon kylmään talvisaikaan minun kannattaisi tehdä sitä ehdottomasti seesamiöljyllä. En ottanut neuvosta vaariin, vaikka hän kertoi sen lämmittävän kehoani. Nyt kun olen perehtynyt enemmän aiheeseen ja siihen, että kehotyyppini on kuiva, karhea ja kylmä, olen vaihtanut kookosöljyn Vatalle suositeltavaan seesamiöljyyn. En tosin öljypurskuttelussa (myönnän, etten ole edes kokeillut sitä vielä seesamiöljyllä), mutta ihon ja hiusten hoidossa olen vaihtanut täysin tähän ihanasti lämmittävään seesamiöljyyn. Jonkun verran olen alkanut käyttää sitä myös ruuanlaitossa.

Vaikka ei olisi Vata, voi jokainen kehotyyppi hyödyntää sitä, että kookosöljy viilentää ja seesamiöljy lämmittää. Kesähelteellä kookosöljy iholla on mainio, talvella taas seesamiöljy. Luin, että lämmittävä seesamiöljy on hyvä myös kipuun ja särkyyn. Jos kärsii univaikeuksista, kannattaa koittaa ayurvedan mukaan levittää öljyä jalkapohjiin, päänahkaan ja korviin. Jep, korviin. Itse olen jopa levittynyt nyt konsultaation jälkeen nenän sieraimiin, koska se kosteuttaa nenän limakalvoja tehokkaasti.  Saamassani materiaalissa, sanottiin, että nenämme on ovi aivoihin ja, että tämä tapa MUUN MUASSA puhdistaa poskionteloita sekä parantaa visiota ja mielen selkeyttä.  Muutama tippa riittää.

Ostin itse Ayurveda konsultaatiossa kuvissakin näkyvän ”Vata-öljyn”, mutta sen pääraaka-aine on seesamiöljy. Olen juuri sillä päivittäin, yleensä iltaisin, tehnyt Abhyangaa (eli itse-hierontaa). Lyhytkin öljyhieronta (etenkin mielestäni jalkojen ja jalkapohjien!) lievittää stressiä ja rauhoittaa. Tällä painelulla ja kehon osien läpikäymisellä hieroen, on myös hyviä vaikutuksia niveliin ja hermostoon, mutta tähän en ole perehtynyt enempää. Tällainen öljyhieronta tietysti myös stimuloi imusuonten virtausta, parantaa verenkiertoa ja lisää elinvoimaa. (Toivon, että auttaa pitkällä tähtäimellä selluliittiinkin ;)). Lisäksi öljy tekee ihosta ihanan pehmeän ja joustavan. Itselläni on aina kylmät jalat ja ennen nukuin usein sukat jalassa. Olen huomannut, miten lämmittävän seesamiöljyn hierominen yöksi jalkapohjiin estää palelemista. ♥

Tässä vähän pintaraapaisua öljyjen merkityksestä Ayurvedassa. Onko teillä öljyjä päivittäisessä käytössä? 🙂 Vinkkaan teille illalla IG My Storyssä vielä yhdestä ihanasta superrauhoittavasta öljytuotteesta, jota ei tullut kuvattua, mutta jota käytän aina ennen nukahtamista!

*Oil pullingin teet kurlaamalla ja purskuttelemalla 1-2 rkl seesamiöljyä suussa n. 10-15 minuutin ajan. Tämän jälkeen sylje öljy roskapussiin. Tämä mm. puhdistaa ja raikastaa suun, hoitaa ikeniä, hampaita ja ääntä sekä jopa valkaisee/kirkastaa hampaita.

Tallenna