Äänestäthän sinä?

68

Thoughts

13.04.2019

Huomenna on jännittävä päivä, vaalipäivä. Olen saanut jonkun verran kysymyksiä siitä, millä perusteella äänestän ja mitä puoluetta. Sanotaan se nyt heti alkuun… Äänestin jo ennakkoäänestyksessä, koska nyt olemme Italian kotona (kuvat ovat lähiympäristöstä). Ja äänestin Vihreitä. Kuten kaikkina aikaisempinakin vuosina.

Ihmisoikeudet ja ympäristö, siinä kaksi asiaa, mitkä ovat mielestäni tärkeimpiä arvoja, mitä meidän tulisi ajaa. Olin päättänyt jo aikaisemmin ehdokkaan, ketä äänestän, mutta tein silti Ylen vaalikonetestin. Testinkin perusteella olin kyseisen ehdokkaan kanssa eniten samaa mieltä.

Puolueista Perussuomalaisten kanssa olin vaalitestin mukaan eniten eri mieltä, eikä kyllä yllätä. Ajattelenkin, että äänestäminen on supertärkeää, koska tavallaan jos jättää äänestämättä, antaa äänen sille, kenen kanssa on vähiten samaa mieltä. Paljon on puhuttu ilmastovaaleista ja niin itsekin ajattelen… Seuraavat neljä vuotta ovat ilmastonmuutostaistelussa kriittistä aikaa. Jos voi vaikuttaa, miksi antaisi vallan automaattisesti jollekin, jota ei kannata lainkaan?

Toivon todella, että tällä kertaa nuoret äänestävät.

Ilmastoasiat ovat siis edelleen minullakin mielessä, vaikka blogissa olen vähän aihetta vältellyt. Huomasin, että mitä enemmän ympäristöstä kirjoitan, sitä enemmän saan negatiivisia ja kritisoivia kommentteja. Osa rakentavia, osa suorastaan kiusaamisen kriteerit täyttäviä. Vaikka tiedän, että lentopäästökeskustelu on tarpeen, samoin kuin tietty kyseenalaistaminen, on kansainvälistä uraa tekevän yksilön lentojen syynääminen mielestäni vähän epäreilua (kuten myös kaikkien yksilöiden elintapojen).

En ole todellakaan täydellinen, mutta olen tehnyt muutoksia elintavoissani ja pyrin tekemään jatkossakin. Vaikka lennän useamman kerran vuodessa ja mainostan kanavissani välillä materiaa, ei se tarkoita, etten olisi myös kiinnostunut ympäristöstä ja huolissani tulevaisuudesta. Välitän kyllä ilmastonmuutoksesta ja haluan, että päättävässä asemassa olevat henkilöt ajavat radikaaliakin ilmastopolitiikkaa. Välitän ja siksi en esimerkiksi syö lihaa vaan suosin pitkälti vegaaniruokavaliota ja luomutuotteita, käytän julkisia, kierrätän, vältän ruokahävikkiä, olen ostanut luonnonperintösäätiöltä ikimetsää, äänestän Vihreitä jne…

En ole ekologisuuden perikuva. Minusta olisi silti tyhmää olla vaikuttamatta esimerkiksi kampanjoihin, jos kerran voin ja haluan. Jäädä kirjoittamatta aiheesta vain, koska en jaksaisi kaikkea kuraa, mitä todennäköisesti saan. Herättelevät kommentit ehkä ymmärrän, mutta en hirveästi yksilöön kohdistuvia elintapoja kritisoivia kommentteja. En tuo kaikkea blogissani esille, eivätkä muut voi täysin tietää, mitä kaikkea matkustamisen takana on, mistä kaikesta kieltäydyn ja mitä teen. Nytkin kirjoitan tätä vähän ristiriitaisin fiiliksellä, koska tiedän, että tämän jälkeen olen taas suurennuslasin alla ja joku leimaa minut tekopyhäksi.

Kyse ei ole kuitenkaan minusta, vaan jostain paljon suuremmasta. Tämä saakin olla viimeinen kerta, kun selittelen täällä valintojani. Minua kiinnostaa ympäristö, vaikka melko kaukana täydellisestä ekojeesuksesta olenkin. Aion jatkaa ensi viikon alussa aiheesta. Mutta nyt haluan vain sanoa, käytäthän oikeutesi ja äänestät viimeistään huomenna? 🙂 <3