Pranayama-polkuni alku

47

Wellness

21.05.2019

Kulunut viikonloppu oli yksi joogaopekoulutuksen eniten odottamani. Ohjelma vastasi hyvin pitkälle asioita, joista olen eniten kiinnostunut (ayurveda, flow-jooga) ja joita olen halunnut oppia lisää (pranayama). Nautin päivistä tosi paljon ja lisäksi sain arkeeni uutta motivaatiota sekä uusia harjoituksia. Erityisen iloinen olen pranayama-opeista.

Pranayama on lyhyesti sanottuna elämänenergian (=pranan) tietoista ohjausta eli hengityksen säätelyä ja pitkittämistä. Säännöllisellä pranayama-harjoituksella on tutkitusti laaja-alaisia positiivisia vaikutuksia koko kehoon ja mieleen. Lisäksi pranayama auttaa tunnetilojen hallinnassa ja vapauttaa psyykkisiä jännitystiloja.

Asanaharjoitus, ayurveda (mm.omalle kehotyypille sopiva ruokavalio) sekä pranayama (hengitysharjoitukset), kulkevat kaikki käsi kädessä tosiaan tukien. Näillä kolmella menetelmällä voi hoitaa omaa kehoa luonnonmukaisesti ja lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sanotaan, että asanaharjoitus puhdistaa kehoa, pranayma puhdistaa mieltä. Vaikka esimerkiksi ayurveda keskittyykin sairauksien ennalta ehkäisemiseen, niin olen lukenut ja kuullut useita esimerkkejä tapauksista, joissa tämä kolmen kombinaatio on auttanut parantamaan terveyttä huomattavasti.

Heartful Yoga opekoulutuksessa yksi parhaista jutuista mielestäni on se, että perustaja Kaisa on valinnut ja saanut opettamaan jokaista osa-aluetta loistavat asiantuntijat (itsensä lisäksi). Opettajan into ja usko omaan asiaansa tarttuu. Pranayamaa meille piti minulle ennestään tuttu Lana Lavanina. Itse asiassa juuri Lana opetti minulle ensimmäiset pranayama-harjoitukset pari vuotta sitten käydessäni ayurveda-konsultaatiossa. Tein vuorosierainhengityksiä parin kuukauden ajan, kun asuimme Belgradissa, mutta sen jälkeen hengitysharjoitteluni on ollut varsin olematonta…

Ujjayi -hengityksestä käytän toki astangaharjoituksessa ja siitä on ollut apua, mutta siinäkin riittää vielä harjoittelua, että saan sen luontevaksi osaksi liikettä. (Ujjayi-hengityksen hiljainen ääni muistuttaa meren kohinaa ja siksi, siitä käytetäänkin myös nimeä ocean breath.)

Jotenkin Pranayama-harjoitukset eivät ole ennen koulutusta minua kiinnostaneet, kuten muut joogaelämäntapaan liittyvät asiat. Ehkä koska olen aika levoton ja minun on vaikea olla paikallani…?! Ehkä koska tulokset eivät ole sillä lailla mitattavissa ja kaikkihan me hengitämme joka tapauksessa. Vähänpä tiesin…

Olen myös kokenut, että pranayamaa on vaikeampaa aloittaa tekemään itsenäisesti kuin asanoita. Miten päästä hyvin alkuun!? Nyt kun harjoitukset on käyty opettajan kanssa läpi, on heti helpompi harjoitella yksinkin. Syvennämme kolmen viikon päästä koulutusviikonlopussa pranayama-osiota, joten saimme siihen asti kotiläksyksi tehdä harjoituksia joka päivä.

Suosittelisin opiskelemaan pranayamaa opettajan kanssa ensin. En vain koska se on innostavaa, vaan siksi, että se on turvallisempaa. Hengitysharjoitukset voivat olla erittäin voimakkaita, joten niitä on syytä lähestyä rauhallisesti, jopa varovaisesti. Aluksi kävimme Lanan kanssa läpi ja opettelimme valmistavat harjoitukset eli kriyat (kriya=puhdistusmenetelmä). Osa valmistelevista harjoituksista ei sovi esim. raskaana oleville tai jos on korkea verenpaine.

Tiedostan, että juuri hengittämisharjoituksia tarvitisisin eniten hyvinvointini suhteen. Olen aikamoinen stressaaja ja hengitän helposti tosi nopeasti, pinnallisesti. Pyrin nyt tekemään pranayamaa rauhoittaakseni itseäni. Haluan oppia täyttämään keuhkot täyteen ja tyhjentämään ne tyhjiksi, hengitäämään koko kehoon. Uskon siihen täysin, että samalla lailla kuin mieli vaikuttaa hengitykseemme, hengitys vaikuttaaa mieleemme.

Tämä oli tällainen pintapuolinen alkukatsaus aiheeseen, mutta ehkä kirjoitan enemmän aiheesta, kun pääsen pranayama-polullani pidemmälle. 🙂 Kuuluuko pranayama-harjoitukset osaksi teidän elämää?