7 x Photography Mistakes or Good Effects?

26

Photography

24.04.2016

IMG_5018

Tänään ajattelin kirjoittaa vähän valokuvauksesta. Olen aina ollut sitä mieltä, että kuvavalinnoilla on todella iso merkitys valokuvaajan tyyliin. Huomasin tämän malliaikoina, kun näin miten paljon kuvia otetaan ja, miten monella eri tapaa kuvat voidaan valita lopputulokseen. Esimerkiksi lehden editoriaali voi näyttää saman päivän kuvauksen jälkeen kahdelta eri tarinalta, riippuen kuinka ja kuka kuvat valitsee.

Mielestäni valokuvaus ei siis ole missään nimessä vain sitä, että osaa ottaa hienon kuvan. Se on myös sitä, että on silmää nähdä, mikä kuva toimii.  Helposti valitsemme sen täydellisen kuvan. Varsinkin, jos on opiskellut valokuvausta, hakee joukosta ehkä sitä kuvaa, joka täyttää kriteerit optimaalisesta sommittelusta, tarkkuudesta ja kuvakulmista. Kuvan, joka on tietyllä tapaa turvallinen. Mutta luovassa kuvauksessa ja varsinkin muotikuvauksessa kyse on täydellisyyden sijaan fiiliksestä. Mielenkiintoisin kuva ei synny siitä, että kaikki on harkittua, aseteltua, täydellistä…

Päätinkin tänään nostaa esiin kuvia, joita en ole aikaisemmin julkaissut. Valitsen kuvat postauksiin aika nopeasti ja hylkään helposti ne, joissa on joku ns. virhe. Mutta ei nämä alla olevat kuvat hullumpia olekaan. Nämä kuvaamisen ”virheet” voivat olla myös tehokeinoja. Joskus kannataa käydä kuvat uudestaan läpi ja miettiä, josko sittenkin…

1. Tarkennus väärässä kohtaa
/ Focusing the wrong place

Niin tämän postauksen ensimmäisessä kuvassa kuin tässä alla olevassakin kuvassa, tarkennus ei ole mennyt tarkoittamaani kohtaan. Varsinkin kun kuvaan itselaukaisijalla (yllä oleva kuva) näin käy usein. Tarkennuspisteen erehdys tuo esille ikkunassa olevan heijastuksen ja pääosaan risottoannoksen. Ehkä kuvissa on tunnelmaa sittenkin enemmän näin.

IMG_3383

2. Vääristyneet mittasuhteet
/False measures

Jos jostain olen tarkka niin tästä. Huomaan, heti jos kuvassa mittasuhteet vääristyvät ”epäimartelevaan” tapaan, kuten näissä alhaalla olevissa kuvissa (varsinkin oikeanpuoleisessa) pääni näyttää suurelta suhteessa vartaloon ja raajat lyhemmiltä kuin todellisuudessa ne ovat. Yleinen ”virhe” on kuvata esimerkiksi laajakulmaobjektiivilla liian läheltä, jolloin kuva vaikuttaa keskeltä pullistuneelta (leventää esim. kasvoja). Tätä voi kyllä hyödyntää, jos haluaa kuvata vaikka asunnon isomman näköisenä!  Toinen tapa hyödyntää vääristymää on kuvata asukuvat alhaaltapäin, jolloin jalat näyttävät pidemmiltä.

DSC02618 copy

3. Kohde ei mahdu kuvaan
/Target doesn´t fit in the picture

Tämä on toinen asia, jota tapahtuu välillä varsinkin, jos kuvaan itselaukaisijalla. Eli koko haluttu kohde ei mahdu kuvaan. Toisaalta myös huomaan, että välillä ottaa päähän, jos minulla on vain 85mm objektiivi mukana ja näen kauniin maiseman tai rakennuksen, jota en saa mitenkään mahtumaan kuvaan. Kuitenkin yllättävät rajaukset voivat tehdä kuvasta kiinnostavamman ja olla keino viedä huomio, johonkin tiettyyn yksityiskohtaan.

_MG_6385v

4. Outo sommittelu
/A strange composition

Sommitteluun valokuvauksessa pätee samat säännöt kuin maalauksessa ja muussakin taiteessa. Olen käynyt sommittelukurssin, mutta tämä on aihe, mikä itselläni on aina tullut selkärangasta. Rajaan kuvat lähes aina uudestaan tietokoneella, koska silmäni sanoo heti, miten kuvan pitäisi rajata, että se olisi harmonisempi tai, että siinä olisi parempi dynamiikka. Sommittelusääntöjä voi kutenkin myös tietoisesti rikkoa. Vasemman puoleisessa kuvassa kuva rajautuu juuri lahkeen kohdalta ja ylös jää tyhää tilaa. Tämän kuvan olisin todennäköisesti rajannut niin lähelle, että kuva olisi katkennut myös hiusrajasta. Oikeanpuoleisen kuvan olisin rajannut myös aavistuksen lähemmäs, niin että valkoista tilaa oikealle ja ylös olisi jäänyt vähemmän. Toisaalta kuvat toimivat näinkin ja ovat ainakin vähän erilaiset.

_MG_3684 copy

5. Epätarkka kuva
/Blurred photo

Heilahtanut kuva, on lähes aina huono… vai onko? Mielestäni joskus se tuo kuvaan fiilistä ja asennetta. Alla oleva hyppykuva on heilahtanut, mutta varsinkin mustavalkoiseksi sävytettynä se mielestäni toimi.

_MG_3144

6. Horisontti vinossa
/
Horizon skewed

Jos olen tarkka mittasuhteista, niin horisontti on toinen asia, mistä olen hyvin tarkka. En voi karkeasti sanottuna sietää kuvaa, jossa horisontti on aavistuksen vinossa. Tietokoneella tämä on onneksi helppo korjata. Kuitenkin jos horisontti on selkeästi vinossa, se voi olla tehokeino, jolla tuoda kuvaan uudenlaista veikeämpää fiilistä.

_MG_5017 copy

7. Utuinen kuva
/Hazy photo

Välillä kuvasta tulee utuinen, jos kameran etualalla on liikaa jotain, jos sataa tai jos linssissä on tahra tms.. Joskus tällainen sumeus voi kuitenkin tuoda lisää mielenkiintoa, mystisyyttä tai herkkyyttä kuvaan.

_MG_6183

Eli näin loppusummauksena: unohda valokuvauksen säännöt ja kokeile rohkeasti valita erilaisia kuvia. Varsinkin me bloggaajat ja somekäyttäjät (minä mukaan lukien!) valitsemme helposti aina samantyylisiä kuvia itsestämme ja kuvauskohteistamme.. Mutta sen sijaan, ettäjoka kerta olisi parhaimmillaan, voisi olla kiinnostavampaa tuoda uusia puolia esille?! 🙂

VP2