10 syytä lukea KonMari

35

Wellness

28.09.2015

_MG_0056

Olen maininnut jo useampaan otteeseen japanilaisen ammattijärjestäjä Marie Kondon kirjan, joten ehkä olisi aika tehdä kirjasta oikea postaus. Kirja-arvosteluni lopputulos on jo selvillä, suosittelen kirjaa, eli keskityn nyt siihen miksi.

1. Ymmärrät, miksi tavaran säilömisen sijaan kannattaa luopua tavarasta.
Kirja jakautuu tavallaan kahteen osaan, kuten KonMari -metodikin. Ensin luovutaan ja karsitaan, sitten etsitään jäljelle jääneille tavaroille oikea paikka. Kirjan avulla oivallat, että juuri karsiminen ja yksinkertaisuus on kaikkein tärkeintä. Siinä piilee keino, millä saada koti pysymään siistinä lopullisesti. Järjesteleminen tällä metodilla maksaa 0 euroa (tai kirjan verran), mielestäni se jo kertoo jotain. Uusia säilytysjärjestelmiä tai muuta sellaista ei siis osteta.

Itse ainakin aloin kyseenalaistaa omia kulutus- ja siivoustottumuksiani. Kirja laittaa pohtimaan, miten paljon meillä on kodissamme turhaa, epäoleellista tavaraa. Itse olen tämän huomannut jo siinä, että minulla on 15 isoa pahvilaatikollista + pari jätesäkillistä irtotavaraa, vaatteita, astioita yms. varastossa Suomessa. Lisäksi vanhempieni luona on tavaroitani. Ja kaipaanko minä noita tavaroita Englannissa? Muutamaa astiaa lukuun ottamatta en.
Kirjan seurauksena alkaa miettiä, miltä tuntuisi elää selkeässä ja raikkaassa ympäristössä, jossa jokaisella esineellä ja asialla on tarkoituksensa ja paikkansa. Jos näet mielikuvan selkeästi ja näet sen yhtä houkuttelevana kuin minä ja aika moni muu, alat lopulta toteuttaa KonMari-metodia.

_MG_0027

2. Saat erilaista perspektiiviä ja opit uutta.
Ajattelet ehkä, ettei sinulla ole turhia tavaroita. ”Saatan lukea kirjahyllyssä olevan kirjan sitten kun on aikaa. Vaate on ehjä, ehkä se tulee vielä muotiin joskus tai ehkä kutistun takapuolesta niin, että housut istuisivat. Säästän tämän luomivärin jämän, vaikka ostinkin uuden… mutta eihän sitä koskaan tiedä.” Kirja yllättää, koska siinä karsitaan todenteolla. Esimerkit ovat sitä luokkaa, että tavallinen perhe tavallisessa talossa heitti pois 200 jätesäkillistä tavaraa, keskimäärin heitetään n. 35-40 jätesäkillistä. Monet Kondon asiakkaista karsivat jopa yli puolet tavaroistaan. Kirjoista jätetään vain ne rakkaimmat, papereista, korteista ja valokuvista vain ne merkityksellisimmät, tärkeimmät ja välttämättömimmät. Ja kaikki käydään läpi, joka ikinen kodin esine, yksitellen. Kuulostaa hurjalta, mutta kirja saa uskomaan aidosti sen olevan sen arvoista.

3. Innostut.
Kirja on kiistatta innostava ja motivoiva. Ehkä sen käytännöllisyyden ja konkreettisten vinkkien takia? Ehkä tosielämän tarinoiden tai sen, että se antaa ahaa-elämyksiä? Jotain koukuttavaa kirjassa on ja se saa oikein odottamaan, että saa kirjan luettua ja pääsee laittamaan kodin (tai työpaikan) kuntoon.

4. Saat mukavan lukukokemuksen.
KonMari on helppolukuinen ja nopea kirja lukea. Se on myös vähän huvittava, koska japanilaiseen tyyliin filosofisuus näkyy kirjassa. Kirjoittaja on jotenkin erityisen lempeä ja symppis, ei ollenkaan komenteleva tiukkis, kuten jossain siivoukseen liittyvässä jenkki tv-formaatissa. Kirja hymyilyttää koko olemuksellaan, varsinkin jos lukee sitä vähän pilke silmäkulmassa.

5. Saat viihtyisämmän kodin.
Metodi toimii, en epäile sitä hetkeäkään. On vain eri asia, kuka sen jaksaa toteuttaa. Kirja nimittäin korostaa, että on tärkeää järjestää koti yhtäjaksoisesti. Tehdä se kerralla täydellisesti, jonka jälkeen koti pysyy loppuelämän siistinä ja kauniina (jos metodin on toteuttanut oikein).

_MG_9312

6. Sinun tarvitsee loppuelämäsi ajan siivota harvemmin.
Kirja opettaa uusia ja yllättäviäkin tapoja, miten asiat tulisi järjestää ja säilöä. Tässä ainakin itse koin eniten niitä ahaa-elämyksiä. En nyt käy niitä erikseen läpi, mutta esimerkiksi vaatekaapin järjestysniksit olivat nerokkaat ja noudatin niitä 100 prosenttisesti. Minulla ei ole koskaan pysynyt siivoamisen jälkeen vaatekaappi kahta viikkoa sen näköisenä kuin sen olisi siivonnut juuri tunti sitten.
Jos kiinnostaa, niin kannattaa muuten googlata KonMari ja katsoa kuvahaun tulokset. Ihmiset ovat jakaneet paljon ennen/jälkeen -kuvia. Itsekin harkitsin… sen verran eriltä näyttävät vaate- ja kosmetiikkasäilytysmuotoni, nuo kaksi ryhmää jotka olen tähän mennessä käynyt läpi. Toisaalta ulkomaille muuton takia minulla on sen verran vähän muuta tavaraa, että mitään niin radikaalia muutosta kotiimme ei tavaran määrässä tule. Uskon kuitenkin että, kun etsin jokaiselle esineelle oman paikan kirjan neuvomalla tyylillä, on minunkin mahdollista muuttua järjestelmälliseksi (ja se olisi saavutus se). 😉

7. Vapaudut tavaroiden pois heittämisen syyllisyydestä.
Kirja antaa hamstraajille hyvän syyn heittää vanhat kortit, tarpeettomat lahjaksi saadut asiat, käyttämättömät vikaostokset, tuoteselosteet, vanhat sähkölaskut jne. pois. Etkä enää kyyditse ja työnnä läheisillesi tavaroita, joita et itse tarvitse, mutta joita et raaski heittää kokonaan pois (esim. pikkusiskolle kaikkia sinulle sopimattomia vaatteita). Odotin koko kirjan, että missä vaiheessa kirjassa puhutaan kierrättämisestä. Sitä vaihetta ei tullut ja sillekin oli rivien välissä järkevä selitys.

8. Opit arvostamaan enemmän sitä, mitä sinulla on.
Vähemmän on enemmän, vanha viisaus. Kun jättää jäljelle vain kaikkein rakkaimmat ja hyödyllisimmät asiat, ne näkee uudessa valossa. Kirja puhuu kuin elottomalla olisi jonkinlainen sielu tai ymmärrys. Kuulostaa kaukaa haetulta, mutta huomaan, että kirjalla on ollut vaikutusta siihen miten huollan tavaroitani. Ja niinhän ne luonnollisesti myös kestävät paremmin.

_MG_0029

9. Myös ajatuksesi järjestyvät.
Kirjassa sanotaan, että monet ovat laihtuneet tai toteuttaneet unelmiaan sen jälkeen, kun ovat järjestäneet ensin kodin. Tätä perustellaan muun muassa sillä, että KonMari-metodi kehittää päätöksentekotaitoa. Ihminen tottuu ottamaan vastuuta valinnoista ja koska kodin järjestelyssä näkee valtavan konkreettisen muutoksen melko nopeasti, se valaa halua laittaa muunkin elämän järjestykseen. Kun saa vietyä yhden ison projektin loppuun, saa lisää itsetuntoa muihinkin asioihin. Raikas ja selkeä koti houkuttelee juomaan rauhassa yrttiteetä, kotijumppaamaan yms. huomattavasti enemmän kuin sekamelska. Tämän voi mielestäni ottaa miten haluaa, mutta jotain perää varmasti siinä on, että siisti ympäristö vapauttaa energiaa muuhun. Kuinka moni esimerkiksi on ruvennut siivoamaan silloin kun pitäisi lukea kokeisiin? 😉

10. Tiedät, mistä puhutaan.
Viimeinen syy lukea kirja on ihan vain mielenkiinnosta. Kirjaa on myyty maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita ja Suomessakin aika moni bloggari on innostunut tästä hittikirjasta. Uteliaisuus on hyvä syy lukea mitä tahansa. Tämäkin kirja (ja sen suosio) kertoo jotain nyky-yhteiskunnastamme ja varsinkin sen materialistisesta puolesta. Miten kulutusyhteiskunta vaikuttaa hyvinvointiimme ja mitä tavarapaljous ja ärsykeähky tekee mielellemme.. ? Näitä asioita muun muassa kirja sai pohtimaan konkreettisuudesta ja käytännönlähtöisyydestä huolimatta.


*kirja saatu Bazar Kustannukselta
vp2