10 ravintoperiaatettani

38

Food

06.10.2015

MG_0805-860x573

Ajattelin koota tärkeimmät ruokaperiaatteeni yhteen. Tai sanotaanko, etteivät nämä mitään periaatteita ole, mutta nämä asiat ovat olleet nykyisten elintapojeni perustana jo useiden vuosien ajan. En kuitenkaan aina ole syönyt/voinut hyvin. Nuorempana elin herkuilla ja sen jälkeen alkoikin monen vuoden kokeilu ja oppimisvaihe. Kokeilin ja luin kaikkea, kunnes joskus 3-4 vuotta sitten löysin nykyisen minulle sopivan ruokavalion ja tällä ollaan menty 365 päivää vuodessa. Tämä on hyvin joustava elämäntapa, mutta olen kokenut, että minulle tämä toimii, koska epäonnistumista ei ole olemassakaan, olo pysyy energisenä ja ainakin tiedän, että millainen ruokavalio saa optimaalisen olon aikaan, vaikka aina en ihan niin eläisikään. 🙂

 
Tässä siis 10 ”kultaista sääntöäni” jotka ovat muodostuneet ravintoasioissa vuosien mittaan päälinjauksikseni. Kun nämä asiat ovat selkärangassa, syömisestä tulee helppoa ja mukavaa, olo pysyy hyvänä, eikä tarvitse ruveta enää koskaan dieeteille tai sen suurempiin elämäntapamuutoksiin.

1. Tärkein ja selkein on tietysti laatu. Panostan ruuan aitouteen, laatuun ja puhtauteen paljon. Se näkyy siinä, että suosin luomua, lähiruokaa, tuoreita raaka-aineita, yksinkertaisuutta ja rakkaudella tehtyä ruokaa. Tämä pätee niin ravintoloissa kuin kotiruuassa ja siinä, että vaikka muuten mietin rahankäyttöäni paljon, ruuassa en pihistele. Tiedän, että esimerkiksi opiskelijat joutuvat usein menemään hinta edellä, mutta silloinkin on jotain, missä voi valita aina paremmin.
Tässä pari vanhaa postausta terveellisempään budjettiruokailuun: Edullista vegeruokaa , Edullista&Terveellistä + Thai-keiton ohje , Edullinen&Tervellinen Kauramunakas (g,m)


 kastanja1-860x573  

2. Ravintotiheys. Syön ravintotiheää ruokaa ja jätän turhan hötön pois. Superfoodit ja lisäravinteet kuuluvat ruokavaliooni, mutta en korvaa niillä oikeaa ravintoa. Luen tuoteselosteita ja valitsen sen, jossa on parhaat ravintoarvot.

11071405_10152872195043335_721550507257986833_o

3. Ei kevyt tuotteita. En koskaan valitse mitään kevyttuotteita, päinvastoin: valitsen täysrasvaisen. Kevyttuotteet ovat yleensä käsitellyimpiä ja mielummin syön vähemmän ja maukkaampaa. Esimerkiksi light limut ovat sellainen, mitä en voi ymmärtää. Oikeastaan juomista ruokavalioni on yksipuolinen: kahvi, tee, VESI! ja silloin tällöin viinit.

MG3393_copy_691_2000_JPG_scale

4. Ei kaloreiden laskentaa. Olen joskus nuoruudessani laskenut kaloreita ja koska tiedän aika hyvin jokaisen ruoka-aineen energiamäärän suunnilleen, hahmotan linjaa. Mutta en enää koskaan laskisi kaloreita säännöllisesti saati, että minä rupeisin punnitsemaan ruokaa. Korkeintaan välillä mietin, että syön tarpeeksi liikkumiseen nähden. Mutta koen täysin tarpeettomaksi kalorilaskennan, keho kyllä kertoo, kun oppii kuuntelemaan. En myöskään käytä puntaria tai muuta sellaista. Oma olo on paras mittari ja tarpeeksi pitää syödä ihan jo senkin takia, että aivot saavat ravinteita. Itse pidän ehdottomasti tärkeimpänä sitä, että jaksan tehdä hyvillä mielin ja skarppina työt, treenit ja päivän askareet.

MG3684_copy_copy_691_2000_JPG_scale

5. Ateriarytmi. Kun on löytänyt tasapainon syömisen kanssa ja tunnistaa aidon nälän, löytää itselleen myös sopivan ateriarytmin. Tässäkin kuuntelen paljon kehoani enkä noudata millin tarkkaa ateriarytmiä, mutta minulle sopii parhaiten, kun syön noin 4 kertaa päivässä. Esimerkiksi aamiainen 8.30, lounas 13.00, välipala 16.00 ja illallinen 19.00. Uskon, että ateriarytmi nimenomaan on hyvin yksilöllinen juttu. Toisille sopii kuusi kertaa päivässä, toisille kaksi. Tähän vaikuttaa paljon se, millaista elämää muuten elää ja kuinka fyysistä työtä esimerkiksi tekee. Oma elämäni Englannissa ei ole aktiivista urheilusuoritusta lukuun ottamatta (istun tietokoneella suurimman osan päivästä), joten pärjään hyvin vähemmällä.

MG_0480-860x573

6. Hyvät rasvat. Saan ison osan päivän energiasta rasvoista. Avokado, oliiviöljy, kookosöljy, pähkinät, siemenet, kalaöljy ja keltuaiset ovat joka päiväistä ravintoani. Myös kunnon voita, juustoa, lihaa tai kalaa sekä raakasuklaata syön lähes päivittäin. Hyvien rasvojen lisääminen ruokavalioon on ollut yksi parhaimmista ravintopäätöksistä, joita olen tehnyt. Olo pysyy kylläisenä, verensokeri ei heittele, olo on skarppi ja energinen, iho parempi ja ruoka herkullista. Rasvat eivät aiheita minulle myöskään minkäänlaisia vatsavaivoja tai suolisto-ongelmia toisin kuin monet hiilihydraatit. Uskon myös, että monet painonpudottajat hyötyisivät siitä, että lisäävät hyviä rasvoja eivätkä karsisi niitä.

kookosöljykahvi-860x573

7. Kasvikset. Yritän syödä joka aterialla kasviksia ja suosin niitä monipuolisesti erilaisia. Aamupalani on esimerkiksi munakas ja kasviksia, lounas ruokaisa salaatti, välipala kasvispitoinen smoothie tai kasa porkkanoita ja illallinen lihaa/kalaa/kanaa ja uunijuureksia.

IMG1760_copy_657_438_DEFAULT_resize

8. Hiilihydraattitietoisuus. Vaikka syön hiilihydraattitietoisesti en koe ”karppaavani”. Hiilihydraattien runsas syöminen aiheuttaa minulle monesti turvotusta ja pöhöttynyttä oloa, mutta ennen kaikkea mielitekoja ja väsymystä. Hiilihydraatinlähteistä suosikkejani ovat riisi, marjat ja kaura. Lisäksi hedelmät, bataatti ja gluteenittomat viljat ovat usein käytössä. Noin kerran viikossa tankkaan enemmän hiilihydraatteja ja saatan syödä pastaa, tavallista leipää, kakkua tai muuta sellaista useammallakin aterialla.

MG_9592-860x573

9. Sallivuus ja joustavuus. Rakastan ruokaa ja sillä nautiskelua. Ennen kaikkea ruoka on minulle elämänilo, ei polttoaine (vaikka jälkimmäistähän se on). Iloitsen ruuasta kuitenkin pisimpään ja monipuolisimmin, kun syön pääsääntöisesti terveellisesti. Silti en näe mitään syytä, miksi en voisi myös herkutella ja syödä mitä haluan, silloin kun syöminen on hallittua, ei mielitekojen pakon sanelemaa. Jokaiseen viikkoni mahtuu valintoja, jotka ovat vain mielenravintoa ja toisin kuin monet luulevat en noudata mitään tiukkaa ruokavaliota. Joustan ja muokkaan tilanteiden mukaan. Niin se menee, 90% yllä olevien periaatteiden mukaan 10% ihan miten vain.

MG_6268-860x574

10. Ravinto vaikuttaa valtavasti hyvinvointiimme. Se voi vaikuttaa negatiivisesti tai positiivisesti. Itse olen vuosien saatossa löytänyt elämäntavan, jolla pystyn vaikuttaa positiivisesti. Siihen olen päässyt sillä, että olen lisännyt hyvää. Se karsii automaattisesti huonoa. Ruoka ei herätä minussa negatiivisa tuntemuksia, kuten morkkista, syyllisyyttä, selittämätöntä pahaa oloa, painon nousua, sosiaalisten tilanteiden karttamista, päänvaivaa tai pahempia kiusauksia. Sen sijaan ruokaan liittyy paljon iloa: yhdessä valmistettuja ja syötyjä aterioita, monen ruokalajin illallisia, uusia reseptikokeiluja, rauhallisia aamiaisia, makuelämyksiä, sairauksien ennaltaehkäisyä, kropan positiivisia muutoksia ja sitä, että tiedän että miten kannattaa syödä missäkin tilanteissa. Pidän siitä, että ruoka ei hallitse minua, mutta minä voin ravinnon avulla lisätä energiaa ja hyvää oloa, vaikuttaa peilikuvaani ja suorituskykyyni ja niin edelleen. Kun on kerran kokenut, miltä tasapaino tuntuu, on helppo pysyä tavassa. 🙂

MG_7152-860x573 vp2