Hormonaalinen ehkäisy, mielialat ja iho

13.01.2018 / ,

Mikä on mielipiteeni e-pillereihin ja hormonaaliseen ehkäisyyn?! Tätä kysytään säännöllisesti. Juttelen tästä mielelläni kasvotusten, ja olen paljon jutellutkin. Blogiin en ole kuitenkaan asiasta enää aikoihin halunnut kirjoittaa, vaikka tiedän, että asia koskee ja mietityttää monia. Kyse ei ole ollut edes vain asian henkilökohtaisuudessa, vaan siinä, että asian suhteen en tavallaan toimi kuten opettaisin. Mutta nyt, kun yksi Q&A -kysymys koski tätä, päätin että kai tästä voi ainakin saada sen oivalluksen, että pillerit todella voivat vaikuttaa selvästi mielialoihin…!

Q&A: Mä tahtoisin kysyä ehkäisystä. Ymmärrän toki jos kysymys on liian henkilökohtainen. Suosit lähes kaikessa mahdollisimman luonnollista vaihtoehtoa, mitenkä ehkäisyasioissa? Minua on ruvennut jossain määrin huolestuttamaan kaikki ne hormonimäärät mitä kehoon tunkee. Olisi kiva kuulla sinun näkökulmasi aiheeseen. :)


Tässä hormonaalisessa ehkäisyasiassa toimin siis vähän vastoin periaatteitani – koska olen asian suhteen turhamainen ja mukavuudenhaluinen. Käytän e-pillereitä, mutta pääsyyni ei edes ole ehkäisy, vaan iho. Toki pillerit ovat ehkäisyynkin erittäin kätevät, mutta silti jos tämä olisi ainut syy, valitsisin varmasti ei-hormonaalisen vaihtoehdon.

Taustana sen verran, että olen kaksi kertaa lopettanut hormonaalisen ehkäisyn. Toisella kertaa n.4-5 vuotta sitten, koska nimenomaan halusin päästä kaikesta keinotekoisesta eroon – tuntui ristiriitaiselta laittaa kehoon jotain niin epäluonnollista, kun muuten olen hyvin tarkka esimerkiksi prosessoidusta ruuasta. Tiedostan hyvin, kuinka paljon pillerit vaikuttavat kehon hormonitoimintaan.

Molemmilla lopettamiskerroilla ihoni meni kuitenkin todella huonoksi – paljon huonommaksi kuin ennen pillereiden syöntiä. Tällä jälkimmäisellä kerralla voisin puhua jo melkolailla aknesta. Hormonini olivat hyvin sekaisin sen koko vuoden, kun pidin taukoa ja ollessani kuukauden Cape Townissa iho räjähti käsiin. En halunnut enää tehdä castingeja, vaikka menin reissuun osittain mallihommien takia. Tähän aikaan tein vielä paljon mallintöitä Suomessa, joten ihoni ahdisti todella ja alkoi vaikuttaa töihinkin (ainakin oloni oli aina meikkituoliin istuessa hyvin epävarma ja tuntui, että halusin pyydellä anteeksi ihoani – olihan minut bookattu ”hyväihoisena”).

Aloitin hetken mielijohteesta pillerit uudestaan, kun halusin lähteä Saksaan tekemään mallinhommia. Laskin, että enemmän plussia kuin miinuksia. Ihoni alkoi parantua. Olen kuitenkin koko ajan tiedostanut, että tämä on ollut eräänlaista tekohengitystä. Kertoohan sekin jo pillereiden vahvuudesta, että ihoni reagoi lopettamiseen niin voimakkaasti. Mutta minulla ei ollut sivuvaikutuksia, tuntui, että pillerit sopivat minulle hyvin. Tähän aikaan aloin myös seurustelemaan nykyisen poikaystäväni kanssa, joten olin vain tyytyväinen, että aloitin pillerit uudestaan… Kunnes menin nyt melkein pari vuotta sitten uudelle gynekologille, joka kysyi haluanko vaihtaa pillerimerkkini (Yasmin elle) huomattavasti halvempaan (Diane Novaan).

En ajatellut näillä olevan sen enempää eroa, brändissä lähinnä. No söin vuoden tätä eri pillerimerkkiä, mihin olin tottunut. Aika nopeasti aloin epäillä, että voisiko kyseiset pillerit vaikuttaa mielialaani. Blogiin en näistä asioista mitään silloin kirjoittanut (oikeastaan koko vuoteen?!), koska oli vaikea kirjoittaa näin henkilökohtaisesta asioista, silloin kun se oli osa arkea. Tunsin ihmeellistä alakuloa, mielialanvaihteluita ja itkuherkkyyttä, tuntui, etten oikein enää tunnistanut itse itseäni. Mietin jopa, voinko olla masentunut. Oikeastaan en puhunut aiheesta juuri kellekään, koska hävetti. En voinut ymmärtää, mikä mätti, kun kaikki oli niin hyvin. Entinen iloisuus, innustuneisuus, reippaus ja intohimo tuntui kuitenkin taantuneen yhtäkkiä.

Tähän aikaan mahtui paljon huikeita juttuja kuten Balin kuukausi, joten olin paikoin hyvinkin iloinen ja se sai aina hetkeksi asian unohtumaan, mutta koko ajan takaraivossa oli outoa alakuloa. Oli vain vaikea uskoa, että e-pillerit olisivat voineet olla kaiken takana. Kunnes luin niin monta tarinaa ja googletin lisää – aloin olla ihan varma asiasta. Mielialan muutos ja pillerimerkin vaihto ajoittuivat samaan aikaan. En myöskään keksinyt yhtään järkevää syytä, miksi minulla olisi ollut sellaisia tuntemuksia kuin oli. Lopulta kun olin lukenut ihanan kollegani Lindan tarinan, ja todennut samaistuvani vähän liiankin hyvin, päätin tehdä heti asialle jotain. Olen vieläkin kiitollinen Lindalle, että hän kirjoitti niin avoimesti aiheesta.

Tulin Suomeen ja menin viime toukokuussa lääkärille ja sanoin, että haluan vanhan pillerimerkkini takaisin. Ja olin oikeassa. En ole itkenyt toukokuun jälkeen suunnilleen kertaakaan, vaikka alkoi jo tuntua, että muutamat kyynelet päivään alkoi olla ihan perusjuttu. Sain mielialani viikossa takaisin ja huh, mikä helpotus onkaan ollut, kun kummallisille asioille löytyi syy hormoneista! Olen 100% varma, että tuo pillerimerkki ei ainakaan minulle sopinut ollenkaan.

Nyt kaikki on taas ennallaan – olen iloinen, onnellinen ja muutenkaan havaittavia sivuvaikutuksia ei ole. Mutta, edelleen mietin joka kuukausi, että pitäisikö lopettaa pillereiden syönti kokonaan. Haluaisin palauttaa kehoni luonnolliseen tilaan. Puhuimme tästä paljon mm. ayurveda konsultaatiossa. Sanomattakin on varmasti selvää, että ayurvediseen elämäntapaan hormoniehkäisy ei kuulu. Mutta en ole valmis ottamaan iho-ongelmiani takaisin. Olen mielessäni ajatellut, että sitten kun elämäni ei muuten ole jatkuvassa muutoksessa, kun en matkusta ja muuta jatkuvasti, kun stressitasoni ei ole koholla ja elimistöni niin kovilla. Sitten, kun kehollani on resursseja sopeutua muutokseen, lopetan. En vain tiedä, koska tämä aika tulee.

Toinen hetki kyllä mietin, että ihan sama, mitä väliä, jos ihoni on vuoden – kaksi (tai pitempään) näppylöiden ja aknearpien peitossa. Se on vain iho. Mutta sitten taas mietin kaikkia työjuttujani… kaikki työni ovat valitettavasti vähän ulkonäkökeskeisiä. Hmm… Ja kun alan miettiä lopettamista, tulee kysymykseen tietysti myös, että mitä sitten tilalle. Nyt tällä hetkellä otsikoissa on ollut paljon ehkäisysovellukset. Itse en ehkä pystyisi luottamaan näihin samalla tavalla…

Olisi ihana, kuulla teidän tarinoita aiheesta. Näissä asioissa kanssasisarten vertaistuki, kokemukset ja pohdinnat ovat parasta. :) ♥

Leave a comment

43 kommenttia

 • Julia

  Ajankohtainen aihe! Hormonaalisesta ehkäisystä puhuttaessa tuntuu välillä unohtuvan se, että naiset eivät käytä sitä pelkäästään ehkäisytarkoituksessa. Pillerit ja kierukka voivat monessa tapauksessa olla paras tai ainoa hoito akneen, kuukautiskipuihin, endometrioosiin tai anemiaa aiheuttaviin runsaisiin kuukautisiin. Niin kuin kaikkia lääkkeitä käytettäessä täytyy hormonaalisen ehkäisynkin kohdalla yksilöllisesti punnita hyötyjen ja haittojen suhdetta.

 • Jenny

  Itsekin aloitin pillerit aikoinaan iho-ongelmien takia ja sain niistä hyvän avun. Mulle hormonaalinen ehkäisy ei ole mikään periaatteellinen ongelma, luonnonmukaisuuteen pyrin enimmäkseen ruuan ja kosmetiikan suhteen, mutta en ole valmis palaamaan siihen naisen täysin luonnolliseen tilaan, missä koko ajan on joko raskaana tai imettää ja antaa miehen hoitaa työnteon :p
  Mutta vaikka pillerit sopivat minulle erinomaisen hyvin, olen liian laiska syömään niitä joka päivä… Kolmen vuoden ajan mulla on ollut hormonikierukka, joka vapauttaa hormonia lähinnä paikallisesti, jos ylimääräisiä hormoneita haluaa välttää. Iho tietysti aluksi meni huonompaan kuntoon, mutta sekin on tosi hyvin tasoittunut, ehkä iänkin myötä. Ihanan helppo ehkäisymuoto kaltaiselleni laiskurille<3 Eikös ne ehkäisysovellukset perustu ns varmoihin päiviin ja kuten jo yläasteella on opetettu, se ei ole mikään ehkäisykeino, vaan venäläinen ruletti…

  • Minna

   Minulla on kans toinen hormonikierukka nyt menossa, kahdeksan vuotta käyttänyt yhteensä. Vapauttaa vähemmän hormonia kuin pillerit, ei tarvitse muistaa erikseen ottaa ja kuukautisia ei ole. Kahden vuoden päästä pitää päättää, otanko vielä uuden kierukan vai kokeilenko olla ilman hormonaalista ehkäisyä ennen kuin lapsenteko olisi ajankohtaista. Lähinnä kiinnostaa testata ilman siksi, että minulla on jonkin verran migreeniä ja haluaisin nähdä kuinka migreenini reagoisi ilman hormoneja. Olen kuitenkin jo niin tottunut siihen ettei menkkoja ole koskaan, etten tiedä miten ihmeessä osaisin taas olla niiden kanssa! Iho saattaisi kans reagoida sillä minulla oli nuorempana akne vaikka köytin pillereitäkin silloin. Vaikeita päätöksiä!!

 • Hei! Minulla on kokemusta myös iho-ongelmista, ihan aknesta, vuosien e-pillerien käytön jälkeen. Muistan sen häpeän, itsekin olin aina ollut hyväihoinen ennen pillereitä ja pillerien aikana. Minulla merkitävä apu oli yksityiseltä ihotautilääkäriltä saamani lääkevoide( differin), jota käytin jonkin aikaa. Sitä ennen olin kokeillut kaikenlaista ihon hoitoa vailla tuloksia. Ehkä eniten silloin koin apua konjak-pesusienestä.

  No, elämä ilman pillereitä hoitui ihon puolesta sillä voiteella, mutta ongelmaksi koin jäätävät pms-oireet, 2viikkoa kuukaudesta olin väsynyt, masentunut ja itkuherkkä. Sain pms-oireiden hoitoon keltarauhaspillerit ja ne ovat kaikenkaikkiaan toimineet minulle hyvin :)

 • Laura

  Täällä myös yksi, joka vuosi sitten havahtui, enimmäkseen juuri Lindan postauksen takia, lopettamaan hormonaalisen ehkäisyn. Olin kärsinyt edeltävät 1,5 vuotta alakuloisuudesta ja itkuisuudesta. Olin ehtinyt kokeilla kahta eri pillerimerkkiä ja viimeisimpänä ehkäisyrengasta. Kesän lopulla vaihdoin ehkäisyrenkaaseen ja siitä alkoi pahin alamäki. Saatoin viettää päiviä peiton alla itkien. Tuntui, että olin huono kaikessa ja millään ei ollut oikein väliä. Samalla yritin kirjoittaa opinnäytetyötäni ja ajattelin vain olevani erityisen stressaantunut sen takia. Joulukuussa aloin kuitenkin heräämään, että ehkä tämä ei ole ihan normaalia, että itken joka asialle. Poikaystäväni yritti saada minut soittamaan opiskelijaterveyteen, mutta torjuin ehdotukset sillä, että eihän minulla ole mikään oikeasti huonosti. Kaikki on elämässä hyvin, eikä minulla ole mitään syytä tuntea huonoa oloa. Joku muu tarvitsee varmasti paljon enemmän sitä terapiakäyntiä, kuin minä. Vuodenvaihteessa parisuhde lopulta ajautui pienoiseen kriisiin, kun ulkomaanreissullamme olin koko ajan alakuloinen. Reissun jälkeen kerroin lopettavani ehkäisyrenkaan käytön. Jos se ei auttaisi, soittaisin opiskelijaterveyteen. Seuraavana päivänä luin Lindan postauksen, joka varmisti päätökseni ja heitin renkaan roskikseen.

  Kuukaudessa mieleni parani huomattavasti ja parin kuukauden kuluttua huomasin etten enää saanut itkua aikaiseksi, vaikka kuinka yritin. Sain opparini kirjoitettua ja valmistuin kevään lopuksi. Pääsin myös sisälle yliopistoon, jossa aloitin syksyllä uudet opinnot. Parisuhteeni ei kuitenkaan kestänyt vaan päättyi eroon kesällä. Syytän edelleen enimmäkseen itseäni ja masennustani tästä. Se jätti liian isot jäljet suhteeseemme. Kaikki on kuitenkin nyt elämässäni hyvin ja on ollut koko syksyn.

  Tästä tuli nyt vähän romaani, mutta halusin kommentoida kerrankin, kun minulla oli omakohtaisia kokemuksia. Pointtina siis, että itselleni ei hormonaalinen ehkäisy sopinut ollenkaan, enkä sitä enää koskaan ala käyttämään. Toisille se kuitenkin sopii, minä en vain selkeästi ollut yksi heistä. Kiitos Vilma, kun jaoit omat kokemuksesi ja puhuit aiheesta, josta
  ei paljon blogeissa puhuta❤️.

 • s

  Ymmärrän ajatuksesi. Ja haluan tuoda myös oman tarinani esille. Tiedän, että se koskee tuhansia muitakin, joten ajattelen tämän olevan paikallaan.
  Aina pillereiden käyttö ei ole ylimääräisen laittamista kehoon. Hoksaan ajatuksen tuon ehkä inhonkin takana, koska synteettinen on synteettinen, mutta kuitenkin. Minulle, kuten monelle muullekin, ne ovat pelastus. Hormonivalmiste on myös sitä, jonka avulla voin elää edes jotenkin normaalia elämää. Sairastan siis endometrioosia, mikä etenkin silloin, kun toimivaa lääkitystä ei vielä ollut, teki elämästäni helvettiä (anteeksi). Kivut olivat todella voimakkaita; aina edes ensihoidon toteuttama lääkintä ei tehnyt minua kivuttomaksi. Vuotoja tuli miten ja milloin sattuu, mikä sai pesäkkeet leviämään ja riehaantumaan. Kokeiltiin useaa eri lääkettä, kunnes vasta vahva keltarauhashormoni rauhoitti tilannetta. Voisi melkein puhua elämän saamisesta takaisin. Edelleenkin ajoittain tulee kipukohtauksia, mutta niistä ei tarvitse kärsiä 24/7.
  Toki itsekin, jos voisin tehdä valinnan terveenä, eläisin mahdollisimman lääkkeettömästi. Tilanteessani kuitenkin on tehtävä joskus suuria valintoja. Mieluummin pillereillä vähäkipuisena, kuin ilman niitä sairaalassa kivunhoidossa. Kokemukseni ei tule ihoperäisistä tekijöistä, vaikka toki pillerit vaikuttavat siihenkin. Kommenttini voi vaikuttaa raffilta; en halua dramatisoida, vaan nostaa vähemmän näkyvän asian esille. Kiitos, että kirjoitat ja pohdit. Näistä saa uusia näkökulmia, tykkään valtavasti :)

 • Mariem

  Kiva että kirjoitit aiheesta. Pakko kommentoida hieman taustatietoa alalta. Yasminelle on ”uudehko” yhdistelmäehkäisyvalmiste, jossa etinyyliestradiolia on 20 ug, Diane Novassa tätä on vähän enemmän 35 ug (siis per tabletti). Suurin ero on kuitenkin keltarauhashormonissa, Yasminellen drospirenoni (3mg/tabl) on hyvin lähellä elimistön omaa keltarauhashormonia (progesteroni). DIane Novassa on syproteroniasetaattia (2mg/tabl), mikä aiheuttaa usein runsaasti haittavaikutuksia. Ainakaan Suomessa ehkäisyyn ei nykyisin enää saa aloittaa DIane Novaa, hankaliin iho-oireisiin sitä kylläkin käytetään.
  Nykyisin myös hormoneja arvostellaan melko herkästi. Monet erittäin ravintotietoiset ja luonnonmukaisesti elävät ihmiset käyttävät esim. 5-HTP:tä joka on serotoniinin (eli hormonin) esiaste. Myös maca vaikuttaa hormonitoimintaan, mutta tuntuu olevan paljon hyväksytympää. Enemmän olisin huolissani vesistöjen kemikaali- ja hormonijäämistä, jotka voivat olla elimistöön kuulumattomia aineita ja aiheuttaa enemmän tuhoa. Melatoniini on yleisesti käytetty unilääke, joka sekin on hormoni. Syöpiä myös hoidetaan hormonilääkityksellä (antiandrogeenit).
  E-pillerit ovat ehkä saaneet turhankin huonon maineen nykyisin, vaikka totta kai niilläkin on haittoja.

 • Mintsu

  Itse aloitin pillerit 19-vuotiaana pelkästään ehkäisytarkoitukseen ja kun lopetin 21-vuotiaana minulle kävi samoin: iho oireili kovasti vaikka minulla oli aina ollut hyvä iho. Lähelle aknea mentiin, samoin kuten sinullakin. Syytän täysin pillereitä, kunpa en olisi koskaan aloittanutkaan! Ihon vuoksi jatkoin sitten syömistä kunnes 27-vuotiaana lopetin ne jälleen ja iho-oireita ei tullutkaan tällä kertaa, aivan tosi lieviä vain :) Voisiko ikä kenties vaikuttaa asiaan? Suosittelen siis rohkeasti jättämään pillerit pois! Nyt olen 10 vuotta ollut ilman hormonaalista ehkäisyä eikä ikinä enää!

 • Maria

  Itse söin e-pillereitä viisi vuotta. Pillerimerkin vaihdos noiden vuosien keskellä toi juurikin samanlaisia oireita kuin sinulla. E-pillerit vaihdoin ehkäisyrenkaaseen joka myös soveltui minulle. Lopetettuani hormonaalisen ehkäisyn sain keskivaikean aknen. Hetken aikaa aknen kanssa värjöttelin kunnes kävin läpi kovasti kiistellyn Roacuttan-kuurin. Roacuttan vei aknen pois tuomatta sivuvaikutuksia. Nykyisin siis todella hyvällä iholla ja ilman hormonia. Ehkäisymuotona kuparikierukka (Flexi t-merkki, joka soveltuu myös naisille jotka eivät ole synnyttäneet). Olen todella tyytyväinen että lopetin e-pillerit, tuntui että tutustuin itseeni uudelleen ja hormonisumu (jossa en e-pillereitä syödessäni tajunnut olevani) väistyi, kaikki tämä vaikka e-pillerit ja myöhemmin ehkäisyrengas oli minulle sopineet. Tässä siis vain omat kokemukseni :)

 • Taija

  Itse jouduin lopettamaan pillerit migreenin takia mutta olen iloinen että lopetin. Olin aiemmin vain tyytyväinen niihin, uskoin ettei itselleni tule mitään sivuvaikutuksia ja sivuutin kaikki ajatukset ylimääräisistä hormoneista. Nyt jälkikäteen kauhistuttaa kuinka paljon kroppaani laitoinkaan hormoneja 10ssä vuodessa. Tosin en ihan hormoniton nytkään ole, vaan käytän hormonikierukkaa. Se oli siinä mielessä hyvä että hormonit ei jääneet kertarysäyksellä pois mutta nyt ne tulevat paikallisesti eikä koko kehoon (tai näin ainakin puolustelen asiaa itselleni). Mieliala parani vaikka en siinä pillereitä käyttäessä mitään vikaa nähnytkään, vaan jälkikäteen vasta ymmärsin. Iho kuitenkin huononi ja nyt näkee naamasta heti mitä on tullut syötyä. Iho ei kuitenkaan ole niin paha etteikö sen kanssa voisi elää, pääsen onneksi vähillä näpyillä mutta onhan se outoa kun koko elämän on ollut täydellinen iho.

  Kun kierukan aika menee umpeen on toiveena odotella hetki kehon vapautumista hormoneista ja yrittää sitten tulla raskaaksi. Sen jälkeen onkin ongelma mikä ehkäisy, sillä en haluaisi enää pillereitä enkä kierukkaa ja mielestäni kehon lämmön mittailut ja varmat päivät on ihan huuhaata.

 • Ronja

  Nää jutut on todella yksilöllisiä. Mä oon tällä hetkellä äärettömän tyytyväinen hormonittomaan elämään. Itse lopetin pillerit viime elokuussa kahden vuoden käytön jälkeen, kun muakin alko inhottaa pumpata kehoon sinne kuulumattomia hormoneja. Pelkäsin eniten juuri ihon räjähtämistä, mutta nyt näin puolen vuoden jälkeen se on edelleen ihan ennallaan, mitä nyt satunnaisesti joku yksittäinen näppy pamahtaa naamaan. Veikkaan kuitenkin, että eläintuotteiden poistaminen ruokavaliosta pillerien lopettamisen aikaan on ehkä vaikuttanut asiaan.

  Mukavinta on kuitenkin huomata, että tämä syksy opiskellessa on sujunut paljon tasapainoisemmin kuin edellinen, jolloin käytin pillereitä. Mielialat eivät heittele enkä stressaannu niin herkästi. Tuntuu siltä, että jonkunlainen sumuverho olisi poistunut silmien edestä. Samoin kroppa palautui omaan rytmiinsä lähes saman tien ja kaikki kuukautiset ovat tulleet melkein päivälleen ajallaan. Mua on huvittanut tässä se, että alotin pillerit osittain myös hirveiden menkkojen takia, mut loppujen lopuksi ne on nyt helpommat niiden lopettamisen jälkeen :D Kiitos, että otat tärkeää asiaa esille!

 • Johanna

  Kiitos, että jaoit tekstin näin henkilökohtaisesta asiasta. <3
  Itse en ehtinyt käyttää kuin 2v pillereitä ja vuoden ehkäisyrengasta, kun totesin että hormonaalinen ehkäisy ei minulle sovi. Olen luonteeltani herkkä liikuttumaan ja itkemäänkin, mutta hormoneja käyttäessäni en itkenyt oikein koskaan. Että näinkin voi käydä. :D
  Olin aina ollut hyväihoinen mutta kahden vuoden ajan hormonien lopettamisen jälkeen kärsin todella huonosta ihosta kasvoilla ja selässä. Näitä aikoja vaihdoin ongelmanratkaisua etsiessäni luonnonkosmetiikkaan ja lopulta ongelma onneksi helpotti. Aika siinä kai eniten auttoi.
  Sen sijaan epäilen, että hormonaalisen ehkäisyn myötä sain pysyväksi riesakseni histamiini-intoleranssin, mikä onkin taas ihan oma juttunsa.

 • Reija

  Ymmärrän tilanteesi hyvin – erityisesti sen, että huono iho vaikuttaa enemmän ja vähemmän työhösi ja ymmärrän lopettamisen olevan siksi extra haastavaa kohdallasi. Aikaisempi kommentoija Julia sanoi hyvin, että jokaisen tulee varmasti punnita e-pillereiden käytön hyödyt ja haitat omalla kohdallaan. Haluan kuitenkin jakaa oman kokemukseni asiasta, koska en tänä päivänä voisi olla tyytyväisempi lopettamispäätökseeni! Tästä voi tulla pitkä, mutta yritän tiivistää parhaani mukaan.

  Aloitin e-pillereiden käytön jo 12-vuotiaana nimenomaan ihoni ja kuukautiskipujeni vuoksi. Söin pillereitä n. 11 (!!!) vuotta, joka näin jälkikäteen ajateltuna hirvittää. Lopulta päätös lopettamisesta syntyi juuri tuon luonnonmukaisuuden kautta – en halunnut sysätä kroppaani näin keinotekoista kamaa. Lopettamisen jälkeinen aika oli kamalaa. Moni oli puhunut sivuoireista aloittamisen jälkeen, mutta itse en niin kauas esiteini-aikoihin osannut palata niitä muistaakseni, enkä sen ikäisenä varmaan edes ajatellut asiaa. Voin kuitenkin kertoa, että lopettamisen kohdalla sain nähdä niin valtavasti muutoksia, että vasta sen jälkeen ymmärsin, etten todella halunnut palata enää takaisin entiseen. Ymmärsin vasta silloin, kuinka paljon pillerit olivat vaikuttaneet omaan kroppaani ja paljon useammalla osa-alueella kuin olin osannut ajatellakaan.

  Ihoni kukki muutaman kuukauden toden teolla, mutta hormonitasapainon normalisoituessa tulehduksellinen akne kuitenkin hieman hellitti. Hiuksia lähti päästä ihan järjetön määrä. Muistan ystävieni kylään tullessa heidän ihmettelevän, kun kokonaisia hiustuppoja oli kotona lattiallakin. Googletin asiaa silloin vimmatusti ja sain huomata, etten todellakaan ollut ainut, kenelle näin oli käynyt pillereiden lopettamisen jälkeen. Hyvä puoli oli kuitenkin se, että n.vuoden/kahden jälkeen hiukseni olivat paremmassa kunnossa kuin koskaan! Eli tämän jälkeen tuli nopea hiustenkasvuvaihe (jo siis 6kk lopettamisen jälkeen) ja hiukset olivat vahvemmat ja terveemmät kuin aiemmin :). Luin myös tämän käyneen monelle. Minä myös laihduin, kun ylimääräinen neste hävisi ja sen tuoma esim. kasvojen ”pöhöttyneisyys”. Olen aina ollut hoikka muutenkin, mutta kroppa muutti kuitenkin muotoaan.

  Muutaman vuoden päästä varasin ajan gynelle, jotta voisin keskustella muista ehkäisy vaihtoehdoista. Varasin jo ajan kuparikierukan laittoon, mutta lopulta peruutin sen. Tajusin, että luomuna pysyminen oli minulle niin tärkeää, etten halunnut vaihtaa sitä mihinkään, vaikka se vaati parisuhteessa muilta osin tylsempiä ratkaisuja. Nyt menee jo aika henkilökohtaisuuksiin, mutta koin pillereiden lopettamisen vaikuttavan myös positiivisesti halun heräämiseen ja tämän kaltaisiin asioihin (joka on tietysti äärimmäisen loogista evoluution näkökulmasta, kun asiaa ajattelee). Mitä tulee ihon hoitoon, niin lyhyesti sanottuna itse suosin nykyään tärkeimpänä ns. sisäistä hoitoa ja kokonaisvaltaista muutosta, jolloin tulokset ihon hoidon kannalta on pysyvämpiä. Eli pitkälti oikeanlaista ravintoa ja suoliston hyvinvoinnin takaamista (luulen, että syöt jo valmiiksi sen verran puhtaasti, ettei kohdallasi välttämättä tarvitsisi tehdä isojakaan muutoksia). Antibioottikuuria en suosittelisi kenellekään tähän ongelmaan, vaikka toki sillä saa hetkellisen avun. A-vitamiini johdannaisen lisäravinteen syöminen kuurina + sinkki ja/tai biotiini osaksi ruokavaliota, synteettisistä meikeistä luopuminen ja luonnonkosmetiikka tilalle jne… mahdollisesti paikallisesti antibioottivoide, mutta ei koko kasvoihin, vain ongelma-alueisiin. Hmmm… laita vaikka maili, jos haluat kuulla jostain näistä tarkemmin tai tuotevinkkejä. Näistä kun voisin puhua loputtomiin, niin tähän vaikea tiivistää :).

  Summasummarum, lopulta keinot mm. ihon hoitoon on kuitenkin löytynyt muualta (vaikka onhan tämä jatkuvaa vaivannäköä toki) ja niin kuin sanoit, pillereiden syöminen on kuitenkin ihon kannalta juuri vain tekohengitystä. Ymmärrän kuitenkin hyvin vaikeuden lopettaa! Tsemppiä sinulle hyvän ja oikean ratkaisun löytymiseen ja näin uutena lukijana – kiitos aivan ihanasta blogistasi! :)

 • Marica

  Hassu… muistan vieläkin diane nova brändin näin monen vuoden jälkeen. Kokeilin muutama kuukautta ja samat reaktiot! Heitin roskiin enkä ikinä enää ehkäisypillereihin koskenut. Nyt tietysti ihan eri hormoonitarpeet;)

 • Nanne

  Itsekin söin aiemmin e-pillereitä monta vuotta, mutta lopulta alkoi ahdistaa se ylimääräisen hormonin ”pumppaaminen” kehoon ja päätin lopettaa pillereiden syömisen. Pari vuotta olin ilman hormonaalista ehkäisyä, kunnes nykyinen poikaystävä tuli kuvioihin ja aloitin pillereiden syömisen uudestaan. Aika nopeasti huomasin, että pillerit alkoivat vaikuttaa mielialoihin ja muutenkin alkoi taas ahdistaa se ylimääräisen hormonin syöminen. Aloin tutkia muita vaihtoehtoja ja päädyin ottamaan kuparikierukan siitäkin huolimatta, että gynekologi suorastaan pelotteli kamalilla menkkakivuilla ja runsaalla vuodolla. Kierukan ottamisen jälkeen menkkakivut olivatkin alkuun aika kovat, mutta ovat tasaantuneet ja nykyään ehkä yhtenä päivänä vähän vääntää vatsasta. Vuoden on nyt kierukka ollut ja olen ollut todella tyytyväinen! Eli jos ei halua käyttää hormonaalista ehkäisyä eikä kondomi ole oma juttu niin voin ehdottomasti suositella kuparikierukkaa. Kaikillehan se ei sovi, mutta ei sovi pilleritkään. Ei ainakaan kannata liikaa uskoa puheita kestämättömistä menkkakivuista vaan rohkeasti kokeilemaan. Ainahan sen kierukankin saa pois. Niin ja ainakin Helsingissä ensimmäisen kierukan saa ilmaiseksi! (Olikohan siinä joku yläikäraja…) Itsestäni vielä sen verran, että olen 29-vuotias eikä minulla ole lapsia (joskushan tuota kuparikierukkaa on markkinoitu nimenomaan synnyttäneille naisille).

 • Karoliina

  Ihanaa että kirjoitit tästä avoimesti. Itsekin yritin viettää hormonitonta elämää ja onnistuin siinä hyvän tovin. Akne kuitenkin palasi ja yritin yli vuoden taistella sitä vastaan holistisin ja luonnonmukaisin keinoin useiden asiantuntijoiden avustuksella, mutta tuloksetta. Voin todella käsi sydämellä vakuttaa kokeilleeni kaikkea akupunktiosta joogan kautta meditaatioon, probiootteihin ja luonnonkosmetiikan tehokkaimpiin hoitoihin kosmetologilla. Ruokavalio oli jo ennen aknen puhkeamista sellainen, jollaista suositellaan aknesta kärsiville, eli maidoton,viljaton, sokeriton yms.

  Pian huomasin itkeväni ihon kunnon vuoksi ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla. Tulin myös epävarmaksi esiintymistä sisältävässä työssäni. Päätin siis palata pillereihin ja antaa itselleni luvan turvautua kyseiseen keinoon. Plussat olivat kuitenkin kohdallani suuremmat kuin miinukset. Myös holistista hoitoa suosiva kosmetologini korosti, että minun ei pidä tuntea syyllisyyttä siitä, että päätin turvautua pillereihin. Se helpotti oloani, sillä yllättäen tunsin epäonnistuneeni, kun en saanutkaan luomuhoidoilla ihoani kuntoon. Miksi ihmeessä? Olinhan tehnyt kaikkeni ja hankalan aknen kohdalla tulee yleensä turvautua lääkehoitoon. On tietenkin onnekasta, jos asia korjaantuu ilman mitään lääkitystä, mutta minun kohdalla niin ei käynyt. Itse ajattelen, että e-pillerit ovat keholleni paljon pienempi paha kuin roaccutan-kuuri tai pitkä antibioottikuuri. On siis mukava kuulla, että joku muukin muutoin luonnollisia ja puhtaita valintoja suosiva sallii itselleen pillerit :)

 • Mira

  Tuntuisi hurjan luonnottomalta syödä pillereitä: nehän poistavat ovulaation.. Tai ainakin mahdollisuuden hedelmöityä. Eli nainen ei ole koskaan hedelmällinen siis. :O Itse tunnen oman hedelmällisyyteni voimakkaasti aina kierron puolivälissä. Ja myös mies haistaa naisen ovulaation. Ovulaatio vaikuttaa myös parinvalintaan. Naiset jotka ovuloi, valitsee maskuliinisempia miehiä. Näin pillerit sekoittaa evoluutiotakin.. No, itselläkin on ehkäisy (FemCap, voi googlailla), joten evoluution sekoittamistahan sekin on:) Toivottavasti en pahoittanut tällä kenenkän mieltä. Olen vaan paljon miettinyt näitä asioita. Länsimaiset naiset on aivopesty ajattelemaan että hedelmällisyyden poistaminen on normaalia, vaikka koen että se jos jokin tekee meistä naisia.. Vilma kiitos blogista! Olet upea.

 • Elsa

  Ihanaa että kirjoitit tästä aiheesta! Itse käytin e-pillereitä 18-vuotiaasta 24-vuotiaaksi eli 6 vuotta. Aloitin ne ihan ehkäisymielessä, mutta kyllä ne vaikutti positiivisesti ihoonkin. Käytin koko tuon ajan samaa merkkiä (Yaz). Mitään varsinaisia sivuvaikutuksia en muista huomanneeni. Kuitenkin viimeisen käyttövuoden aikana aloin havahtumaan siihen, että eläisin jonkun sumuverhon takana. Mikään ei tuntunut juuri miltään, kaikki oli latteaa.

  Olin miettinyt kuparikierukan ottamista, mutta netistä lukemani kauhutarinat vähän jarruttelivat. Seuraavalla gynekäynnillä kierukka kuitenkin laitettiin ja jätin pillerit pois. Kuukausi-pari pillerien lopettamisesta multa lähti aivan hirveesti hiuksia, että joka harjanvedolla jäi kourallinen hiuksia harjaan. Kampaajakin totesi ”ootkos huomannut että sulta irtoo aika paljon hiuksia?” :D Myös näppyjä tuli alkuun ja se häiritsi, olihan ihoni ennen ollut aina hyvä ja näpytön.

  Monesti kyllä kuulee sanottavan, ettei kuparikierukka sopisi synnyttämättömien naisten ehkäisyvälineeksi, ja sitten niitä kauhutarinoita, että tulee kauheat kuukautiskivut ja runsaat vuodot. Mulle se on sopinut todella hyvin. Laittaminen sattui, sen myönnän, mutta kipuja tai runsaita vuotoja ei minulle ole tullut. Sanoisin jopa, että sattuu vähemmän kuin pillerien kanssa ja vuodon määräkin on samaa luokkaa :) Mutta kuten tässä joku jo aikaisemmin kommentoikin, kaikki ei sovi kaikille. Kokeilemalla löytää itselle sopivan.

 • Sanna

  Monia tuntuu inhottavan ylimääräisten hormonien ”pumppaaminen” omaan kehoon, ja halutaan elää mahdollisimman luonnollisesti. Luontohan olisi kuitenkin tarkoittanut, että nainen on joko raskaana/ imettää, ja harvaa tuntuu esimerkiksi kymmenen lasta innostavan. Raskaana ollessa erilaisten hormonien määrä kehossa on monta kertaa suurempi kuin mitä pillerit sisältää.

  • Marja

   Niinpä. Ja itseasiassa sukupuolihormonien taso kehossa on matalampi pillereitä syödessä (niin ne pillerit vain toimivat)! Eli pillerit lopettamalla hormonimäärä kehossa lisääntyy :)

  • Vilma Peltonen

   Totta, kiitos kun kommentoit. 😊

 • L

  Tää on niin mielenkiintoinen aihe josta mielestäni ei puhuta tarpeeksi! Oli mukava lukea sun ajatuksia asiasta.

  Söin itsekkin aiemmin pillereitä useamman vuoden, mutta jossain kohti resepti loppui ja päätin että olen ilman. Puolisen vuotta olin ilman ja aloitin uudelleen sillä en nähnyt muuta järkevää vaihtoehtoa (seurustelen), mutta tällä kertaa samat pillerit joita söin ajoivat minut masennuksen kaltaiseen olotilaan. Mikään ei tuntunut miltään ja itkin jatkuvasti, en jaksanut harrastaa liikuntaa kuten ennen ja kaikki tuntui olevan vinksallaan vaikka mikään ei todella sitä ollut. Päätin vaihtaa hormonikierukkaan juurikin tuon huomattavasti pienemmän hormonimäärän vuoksi.
  Lääkärini myös kertoi kuinka se ikäänkuin ”laittaa munasarjat nukkumaan” siksi aikaa kun se on käytössä. Näin reilu vuoden käytön jälkeen olen erittäin tyytyväinen! Kaikki oireet mitä pillereistä sain katosivat, kuukautiset tulevat harvemmin ja ovat huomattavasti niukemmat ja helpommat. Ainut miinus on selän iho, johon tulee jonkin verran näppyjä mutta en koe tätä ongelmaksi sillä se ei ole niin huomattavaa. Kun 1,5v päästä tarkastelen elämäntilannettani uudelleen, luulen ottavani uuden kierukan mikäli ajatus perheenlisäyksestä ei tuolloin tunnu vielä ajankohtaiselta.

  Minua itseäni ahdisti pillereissä myös se järkyttävä hormoonimäärä, ja kierukassa sitä on vähemmän joka tuntuu helpottavalta. Silti ajattelen että on erikoista, että hormonaalista ehkäisyä sheimataan niin paljon vaikka silti ei kuitenkaan olla valmiita olemaan raskaana jatkuvasti ”niinkuin luonto ihmisen on tarkoittanut”.

  Mikäli ehkäisymuotojen viidakosta löytyy itselle sopiva, hormonaalinen tai ei, ja plussia on enemmän kuin miinuksia niin sanoisin ehdottomasti että käyttäkää tai olkaa käyttämättä. Tätä valintaa omasta mielestäni helpottaa kun asiasta keskustellaan mahdollisimman paljon ja monelta kantilta.

 • K

  Lämmin suositus kuparikierukalle. Edullinen, huoleton ja pitkäaikainen ehkäisy ilman hormoneja. Tämä on ollut yksi elämäni parhaista päätöksistä. Monet pillerimerkit kokeilleena ne aiheuttivat minulle voimakkaita mielialanvaihteluja.

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon kun kommentoit! Kuparikierukkaa kyllä moni suosittelee ja olen miettinyt, että se voisi olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Kiva kuulla, että sä olet ollut siihen tyytyväinen! 😊

 • n

  Mulla on kans pillerit ja olen myös miettinyt pitkään niiden lopettamista. Päädyn kuitenkin aina siihen, että ei vielä. Tällä hetkellä pillereiden puolesta puhuu erityisesti mun rauta-arvot. Lähes kymmenen vuotta jatkuneelle vaikealle väsymykselle löytyi selitys huonosta varastorauta-arvosta (eli ferritiinistä, hemoglobiini on hyvä). Joten on vaan parempi, että jatkan pillereitä. Oon siis syönyt viimeiset vuodet aina kolme liuskaa putkeen. Iho on myös minulla ollut asia, mikä on aiemmin mietityttänyt kun olen miettinyt lopettamista. Mutta ajattelen niin, että kaikki aikanaan. Ja ei tässä nyt kuitenkaan loppujen lopuksi ihan älyttömän pahasti asiasta ole kyse. Verrattuna moneen muuhun siis. Esimerksi tupakointiin.

 • Hanna

  Kiitos postauksesta ja hienoista kommenteista! Minulla on hieman erilainen syy e-pillereiden käyttöön. Käytin hormonikorvaushoitoa (divina) useita vuosia, koska hormonitasoni olivat alhaalla ja menkkani loppuivat jo teininä. Tämä johtui kestävyysurheilusta ja kovista treenimääristä. Vuosi sitten vaihdoin e-pillereihin (Yasmin).

  Olen ollut periaatteessa ihan tyytyväinen, mutta olen alkanut miettiä pillereiden vaikutusta mielialaan. Nuo kokemukset alakulosta, jolle ei ole mitään syytä, kuulostavat vähän liian tutuilta. Hormonitasoni ehtivät silloin aikoinaan ennen lääkityksen aloittamista olla niin pitkään alhaalla, että luustontiheyteni todettiin heikenneen. (Mikä siis riskinä myös vaihdevuosien aikana.) Siksi lääkärini ei oikein suosittele pillereiden lopettamista.

  Olen kuullut, että tällainen kuukautisten poisjäänti urheilun takia olisi suht yleistä, mutta mielestäni asiasta ei urheilupiireissä todellakaan keskustella tarpeeksi. Taustaksi kerron vielä, että olen 23-vuotias eikä minulla ole koskaan ollut syömishäiriötä. Kertokaa ja kommentoikaa ajatuksianne, etenkin jos urheilijoilla kokemuksia! :) Mukavaa talvea kaikille!

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Hanna, kun kommentoit ja kerroit oman kokemuksesi! 😊 ❤️Itsekin olen kuullut useampia tällaisia urheilijaesimerkkejä, ja kuten sanoit olisi varmasti hyvä jos näistä puhuttaisiin enemmän. ❤️

 • Maria

  Alkuun haluan sanoa että todellakin ymmärrän tuskasi! Lopetin itse e-pillerit 1,5 vuotta sitten ja olin syönyt Yasminea. Pillerit olivat sopineet itselleni erittäin hyvin, mutta olin lukenut hyvin paljon siitä miten pitkällä aikavälillä pillerit voivat vaikuttaa negatiivisesti tiettyjen ravintoaineiden imeytymiseen. Olin teininä kärsinyt lievästä aknesta ja noin 9kk lopettamisen jälkeen ihoni räjähti ja sitä kesti noin 4kk. Sain ihoni hyvään kuntoon muutamalla vitamiinilisällä (c-vitamiini terra novalta ja p-5-p solgar), mutta suurimmassa roolissa oli otsonoitu oliiviöljy jota sivellin paksun kerroksen joka ilta naamaan. Ihmetuote, kannattaa googlaa jos ei ole tullut vastaan! Edelleen näppylöitä saattaa tulla kuukautisten edellä, mutta ne ovat hallittavissa. Luin myös Alisia Vittin kirjan the woman code missä puhutaan naisen hormonitasapainosta hyvin ymmärrettävällä tavalla. Vaikka pillerit sopivat itselleni hyvin, huomaan olevani nykyään enemmän oma itseni sekä stressaavani asioista vähemmän. Tsemppiä hurjasti jos päätät lopettaa, vaikka iho-ongelmat palaisivat takaisin niin löytyy hyviä hoitokeinoja mutta ymmärrän todellakin miten vaikeaa henkisesti iho-ongelmat ovat!

 • Maria

  Mä söin aikanani monta vuotta e-pillereitä, nimenomaan Diane Novaa. Alun perinhän mulla oli ne ihon vuoksi sen kunnon ylläpitämiseen, koska aiemmin mulla oli paha akne. Alkoi kuitenkin niin ikään ahdistaa ne ylimääräiset hormonit kehossa, ja olin lukenut paljon siitä, miten ne vaikuttaa mielialaan ja päätyy vesistöihin ja ties mitä. Lopetin ne sitten v. 2012. Aluksi iho pysyi hyvänä jotain puoli vuotta. Sitten se räjähti (ei kylläkään lähellekään niin pahaksi kuin teininä). Oon sen saanut nyt hyväksi siirtymällä lopulta kokonaan luonnonkosmetiikkaan ja puhtaampaan ruokaan. Nyt oon hirvittävän tyytyväinen siihen, että lopetin pillerit, koska en olis muuten ikinä tajunnut, miten paljon ne mulla sekoitti hormoneita ja miten paljon ruokavalio vaikutti vointiin. Tyytyväisenä ajattelin, että iho kerran on hyvä, niin kaikki on hyvin. Nyt on oikeastikin kaikki lähes hyvin. :)

 • Jemina

  Kiitos Vilma postaustoiveen toteuttamisesta!<3 En tainnut olla ainoa asiasta kiinnostunut, pitkien kommenttien perusteella!:)

 • Sanna

  Mulla oli myös Diane novat aikoinaan iho-ongelmiin, mutta myös vaikutuksia oli mielialaan.. aina lopettamisen jälkeen myös iho tuli takaisin huonoon kuntoon, joten pitkäaikaista ratkaisua ei saanut ongelmaan :/ itsellä auttoi isotretioin kuuri akneen! Kuurin jälkeen tullut finnejä ihan muutamia eikä nekään isoja tai tulehtuneita.. toki kuuri kestää puoli vuotta ja useilla iho pahenee tänä aikana mutta tulokset on hyvä:)

  Jos ei ole runsaita tai kivuliaita kuukautisia tai esim endometrioosia niin kuparikierukka on hyvä ratkaisu hormoonittomana vaihtoehtona.

  Itse kokeilen nyt minipillereitä kipeisiin kuukautisiin mutta tuntuu että näistäkin tulee alakuloiseksi, väsyneeksi ja päätä särkee. Ratkaisua ei tunnu löytyvän! :(

 • Aura

  Kiitos kun kirjoitit tästä. Niin tärkeä aihe :)

 • Eveliina

  En yleensä lue sinun blogiasi mutta eksyin tänne alexan blogista.. hormoonit tuntuvat puhuttavan monia ja itsekkin päädyin lopettamaan ne lähes vuosi sitten. Olen kärsinyt aknesta (mihin pillerit oikeastaan aluksi annettiinkin roaccutan kuurin ohelle) mutta lopettamisen jälkeen hornoonitoiminnan tasaannuttua olen saanut entistä paremman ihon! Akneen on myös parannuskeino, ei sen takia tarvitse valita hormooneja onneksi. Itse valitsin kuparikierukan, mikä on siis halpa ja hormooniton ehkäisykeino, suosittelen!

 • Tiina

  Itse söin aikonaan 10 vuotta e-pillereitä ehkäisyn ja todella runsaiden kuukautisten takia. Yks ihan tavallinen päivä koko elämä kuitenkin muuttui. Aamulla olotila oli oudolla tavalla heikko ja luulin olevani vatsataudissa. Päivän aikana olo kuitenkin paheni. Pääkipu ja niskajäykkyys eteni niin pahaksi etten eteeni nähnyt. Olotila oli niin paha että oksensin koko ajan. En ole koskaan ollut niin kipeä mitä silloin olin. Hakeuduin lääkäriin ja olin todella onnekas että aivoni kuvattiin, eikä minua lähetetty migreenipotilaana takaisin kotiin. Aivoistani löytyi laskimotukoksia ja syyksi todettiin myöhemmin e-pillerit. Jouduin samantien neurologian teho-osastolle. Diagnoosini on suht harvinainen, mutta potentiaalinen nuorilla naisilla. Näitä vakavia riskiesimerkkejä on vähän, mutta niistä vähistä pitäisi mielestäni puhua enemmän.
  Olin perusterve nuori nainen, terveet elämäntavat jne. Selvisin tuosta kaikesta ”suht vähällä” vaikka olisin voinut kuolla. Tapahtunut seuraa valitettavasti mukanani lopun elämäni. Voisin kirjoittaa tapahtuneesta ja tämänhetkisestä elämäntilanteestani enemmänkin, mutta en nyt sitä kuitenkaan tee. Luonnollisesti lopetin pillerit sairastuttuani muutama vuosi sitten. Kaikki hormonaaliset muutokset kehossani ovat minulle nykyään riski. Ihoni oli vuoden verran todella huonossa kunnossa ja epäpuhtauksia tulee vieläkin, koko ajan. Asian kanssa on kuitenkin oppinut elämään, tottakai. Se on vain iho!
  Kaiken kokemani jälkeen tuollaiset asiat kuten akne, näpyt jne tuntuvat todella pieniltä ongelmilta.

  Sen vain haluan sanoa, että miettikää oikeasti kahdesti tarviiko niitä pillereitä syödä.

 • Gigi

  Hei Vilma. Kiitos kun kirjoitit tästä aiheesta. Ovatko Yasminelle pillerit olleet sinusta yhtä tehokas apu ihon kuntoon kuin Diane Novat? Minulla on ollut paha akne joihin Diane Nova ovat auttaneet, mutta haluaisin nyt siirtyä matalahormonisempaan Yasminelleen, mutta pelottaa vähän miten iho reagoi. Mikä oli sinun kokemus? Oliko mitään eroa?