Q&A – Ayurveda, ravinto,treenaaminen

Tänään olisi taas aika jatkaa Q&A-kysymyksiin vastaamista… Kiitos kaikille kysymyksiä esittäneille!! :)

Olisi kiinnostavaa kuulla, miten ayurveda-elämäntapasi ovat edenneet syksyn aikana? Onko olosi muuttunut kokonaisuudessaan paremmaksi vai tuntuuko, että olisi tarpeen käydä uudelleen konsultaatiossa tarkastamassa doshien tasapainoa?

En tiedä ovatko tapani varsinaisesti edistyneet, koska syksyn reissuissa tiettyjen rutiinien ylläpito oli haastavampaa. Moni jo Belgradissa tavaksi tullut ayurvedinen asia kuten seesamöljy, öljyhieronnat, yrttiteet, kitchari-ruoka jne. jäivät, kun omaa keittiötä ei ollut. Jopa pitkäaikaiseen aamurutiiniini, lämpimään sitruunaveteen, tuli n. kuukauden tauko.

Toisaalta vaikka ruokavalion sisältö oli loppusyksyn huonommalla tolalla kuin normaalisti, Meksikossa ollessamme taas toiset asiat rullasivat hyvin: menimme esimerkiksi aina aika samoihin aikoihin nukkumaan ja heräsimme aikaisin sekä söimme joka päivä säännöllisesti ilman turhaa näpsimistä. Harrastin syksyllä toki edelleen joogaa, meditaatiota ja hengitysharjoituksia säännöllisesti, mutta perintein aamujoogarutiinikin toteutui vai silloin tällöin reissussa.

Meksikon reissullamme aineenvaihduntani kuitenkin toimi tosi hyvin, paremmin kuin aikoihin ja olo oli muutenkin hyvä lähes koko marras-joulukuun. Uskon, että tietynlainen stressitason lasku oli isoin vaikuttava tekijä. Tunsin ja tunnen itseni poikkeuksellisen rauhalliseksi ja rennoksi. Veikkaan, että juuri stressittömyys, aurinko ja lämpö sekä kosteus ovat itselläni ruokavaliota isompia tekijöitä tasapainoon pääsemisessä/ylläpidossa ja näin itseasiassa Vatalla kuulemma yleensäkin.

Esimerkiksi Belgradista muuton jälkeen oloni oli oikeastaan aika huono fyysisesti sen kolme viikkoa, kun ehdittiin Italiassa olla, vaikka söin hyvin. Silloin kärsin mm. jatkuvasta päänsärystä ja sisällä puhaltava lämmitys kuivatti silmiäni, niin että ne olivat hyvin kipeät (Vata on jo kuiva itsessään). Eli kokonaisuudessaan olo on mennyt parempaan. Toki joulun rentoilun jälkeen oli olo hetken tunkkainen, kun unirytmi oli esimerkiksi supersekaisin… Mutta nyt olen saanut skarpattua vähän ja ainakin tämän tammikuun pystyn hyvin panostaa omaan hyvinvointiini, kun olen Suomessa. Sori, tulipa pitkä ja poukkoileva vastaus! :)

Miten tarkasti noudatat ayurveda ruokavaliosuosituksia? Ovatko jotkut ruoka-aineet jääneet kokonaan pois tai huomaatko joidenkin vaikuttavan erityisen positiivisesti?

Edellisessä osittain tähänkin vastaus. Ayurvedan oppeja on takaraivossa ja niitä tulee mietittyä, mutta en elä kurinalaisesti tai vahdi omia syömisiäni/rutiinejani. Isoin muutos, mikä ruokavalioon on jäänyt konsultaation jälkeen, on se, että suosin lämpimiä, mausteisia ruokia ja välttelen kylmiä ja kuivia välipaloja kuten riisikakkuja ja raakapatukoita (joita ennen söin paljon). Vaikka en noudata ruokavaliosuosituksia tarkasti, niin perusruokavalioni oli hyvin sellainen, kun minulle suositeltiin. Toisaalta ayurveda konsultaatiossa ymmärsin myös, että Vatani epätasapaino konsultaation aikaan johtui (mitä todennäköisimmin) stressistä, matkustamisesta ja asuinmaiden tiuhasta vaihtumisesta. Vatan saa helposti epätasapainoon juuri matkustaminen/rutiinien puutos/muutokset, kuten olen kertonut. En siis koe enää, että ruokavaliolla olisi isointa merkitystä kohdallani ja siksi olen todennut, että muuten aika stressaavan elämäntyylin ohella kaipaan joustavuutta ruokavalioon ja olen oppinut olemaan stressaamatta siitä, mitä syön.

Toki toisaalta elimistö kestää epäsäännöllisyyden helpommin, kun elintavat ovat terveelliset, mutta pyrin pitämään juuri peruspohjan hyvänä. ”Turha” hifistely on jäänyt, koska koen, että siitä voisi olla enemmän päänvaivaa kuin hyötyä nyt, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. ;)

Muutoksista ehkä vielä sen verran, että vehnää olen syönyt nyt enemmän. Ennen välttelin gluteeniviljoja aika paljonkin, koska nuorempana huomasin, että ne turvottivat vatsaani helposti. Olen kuitenkin jo parin vuoden ajan todennut, että vatsani ei ole enää niin herkkä. Se ei muutu enää hetkessä ”palloksi”. Veikkaan syyksi isoa ruokaremonttia, jonka aikoinani tein, jonka seurauksena elimistöni puhdistui ja suolisto parani. Vatalle periaatteessa vehnä sopii, joten olen kokeillut syödä sitä nyt enemmän, kun mieli on tehnyt (vaikka en sitä terveysruokana tietenkään pidäkään. :D)

Kerroit jossain postauksessa että kärsit nuorempana vatsavaivoista. Itse kärsin myös joten kiinnostaisi tietää kuinka pääsit niistä eroon? Kiitos :)

Kuten edellisessä vastauksessa viittasin, niin tekemällä tosi ison ruokaremontin. Muutin ruokavalioni totaalisesti. Ennen söin paljon eineksiä, sokeria, leipää, ravattomia maitotuotteita yms… Noin 8 vuotta sitten muutin ruokavalioni päinvastaiseksi: aloin syömään ainoastaan mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa, jätin pitkäksi aikaa (lähestulkoon) kokonaan pois gluteeniviljat, lisäaineet, maitotuotteet ja valkoisen sokerin/teolliset makeutusaineet. Yhä edelleen suosin ruokavaliota, johon nämä eivät kuulu, vaikka nyt olen joustavampi. Aloin myös syödä säännöllisemmin: esimerkiksi aina aamiaisen, että aineenvaihdunta lähtee liikkeelle. Juomana suosin vettä ja yrtti/vihreää teetä, ja niitä juonkin paljon. :)

Mitä lisäravinteita käytät nykyään päivittäin/ajoittain/viikottain? Ja miksi?

Lisäravinteita, jos puhutaan proteiinijauheista yms., niin käytän tällä hetkellä hyvin vähän, jos ollenkaan. Kotona, jossa blenderi on kovassa käytössä, niin esimerksiksi riisiproteiinia käytän takaamaan riittävää proteiininsaantia/tukemaan kehitystä ja palautumista treenin jälkeen. Myös superfoodeja käytän vähän sen mukaan, missä olen. Ravintolisät kulkevat eniten mukanani reissussa. Niistä eniten käytössäni ovat: D3-vitamiini, koska pidän sitä terveyden ja muiden tärkeiden ravintoaineiden imeytymisen kannalta hyvin tärkeänä. Biotiinia ja sinkkiä suosin lähinnä ihon, kynsien ja hiusten takia. B12-vitamiinia syön, koska en syö lihaa ja muutenkin vain vähän eläinperäisiä tuotteita. Näiden lisäksi syön kausittain joko magnesiumia, omega-3:sta tai näitä tässä postauksessa esittelemiäni ravintolisiä. :)

Oletko harrastanut joskus balettia? Jos olet niin minkä takia lopetit sen?

En ole. :) Mutta kun harrastin joukkuevoimistelua, kävimme muutaman vuoden ajan kerran viikossa baletissa, koska se tuki lajiamme. Eli jos tämä lasketaan, niin tavallaan. :) Olen myös tanssinut jonkun aikaa modernia- jazz- sekä showtanssia.

Kuinka usein treenaat ja minkälaisia treenejä yleensä teet?

Ihanteeni on treenata 5-6 kertaa viikossa kunnolla tai tehdä joka päivä jotain pientä. No ei käynyt näin viime vuonna. Vuosi 2017 oli hyvin epäsäännöllistä treenaamisen suhteen, jooga oli ainut, joka pysyi vuodessa mukana säännöllisesti. Kuljetan joogamattoani yleensä mukana, ja teen aurinkotervehdyksiä ja venytyksiä melkein päivittäin. Seison käsillä tai päällä tilaisuuden tullen ja muutenkin tällainen perusaktiivisuus on päivittäin mukana. Meksikossa tein myös välillä intensiivisiä 15-25 minuutin lihaskuntotreenejä hotellihuoneessa tai ulkona, mutta yleisesti siihen tasoon nähden, mihin olen tottunut, niin en viime vuoden aikana treenannut paljoa. En koe kehittyneeni fysiikaltani ollenkaan. Päin vastoin, varsinkin kun vuosina 2015-2016 treenasin salilla sekä kävin juoksulenkeillä ja ohjatuilla tunneilla paljon joogan lisäksi ympäri vuoden. Tänä 2018 vuonna aion (ja yritän!) ehdottomasti taas omistaa enemmän aikaa treenille ja priorisoida varsinkin joogaa entistä enemmän. :)

Minulla on tulossa vähän tähän liittyen postaus ensi viikolla, niin kerron sitten tarkemmin treeneistäni.  :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *