Kävely & painonhallinta (+Uskomaton kävelyreitti Balilla)

06.04.2017 / ,

Olen aina pitänyt kävelyä hyvänä liikuntamuotona, jopa urheiluna. Nopeatempoinen vauhti ja pikakävelyä muistuttava tyyli menevät todellakin treenistä, varsinkin jos maasto on vielä yhtään haastavampi. Kävelyllä on myös samat terveyshyödyt kuin juoksemisella. Nyt kuitenkin haluan puhua arkisemmasta kävelystä, hyötykävelystä. Olen huomannut, että monet vähättelevät kävelyä ja ylipäätänsä hyötyliikuntaa, mutta jos kahdesta pitäisi valita, mielummin mielestäni yleinen aktiivisuus kuin kerran viikossa tehty hikitreeni.

Monet myös näin keväällä lähtevät karistamaan kiloja… Tajusin jo nuorena malliaikoina, että painonpudotus tehdään suurimmaksi osaksi ruokavaliolla. Nykyään monesti näkee, että painonhallinnassa ja kropan muokkauksessa puhutaan suhteen olevan niin, että kyse on 70% ruokavaliosta, 30% treenistä. Toki treenata ja hikiliikkua kannattaa – sillä on lukuisia terveysvaikutuksia, se vaikuttaa mieleen positiivisesti ja salitreeni esimerkiksi muokkaa parhaiten vartalon muotoja ja kiinteyttää. Monesti kovan treenin jälkeen syömme kuitenkin kulutetut kalorit takaisin. Silti ajattelen, että tällaisella yleisellä aktiivisuudella kuten portaiden kävelyllä hissin sijaan, aktiivisella lasten kanssa leikkimisellä, siivoamisella ja pihatöillä, kauppaan kävelyllä, työpaikalle pyöräilyllä, kävelypalavereilla jne. on iso merkitys myös painonhallintaan. Kun päivän aikana yrittää olla koko ajan mahdollisimman aktiivinen, tämä näkyy taatusti positiivisesti olossa, ryhdissä ja puntarillakin.

Tarkoitus ei ollut puhua painonpudotuksesta ollenkaan, mutta halusin vielä sanoa, että olen huomannut, että niinä kertoina, kun treenaan oikeastaan vähiten, olen laihtunut. Huomaamattani – ruokavaliota syynäämättä. Nuo viikot ja kuukaudet, kun olen ollut treenaamatta salilla, ovat niitä yleensä kun matkustan. Ja matkustaessa kävelen paljon enemmän kuin normaalisti. Jokainen tietää paljonko kaupunkilomilla tulee parhaimmillaan käveltyä… Siinä on iso ero verrattuna päiviini, jolloin istun (tietokoneella) suurimman osan päivästä urheilusuorituksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi mallimatkat Milanossa ovat aina pudottaneet painoani selvästi, koska päivisin olen kävelyt varmasti lähemmäs kymmen kilometriä castingista toiseen. Kävelyn merkitystä painonhallinnassa ei kannata vähätellä. :)

Innostuin taas pohtimaan kävelyn merkitystä, kun kuuntelin aikaisemmin mainitsemaani Aki Hintsan Voittamisen Anatomia -kirjaa. Siinä oli esimerkki, kuinka eräs yritysjohtaja halusi päästä parempaan kuntoon. Ongelma oli todella kiireinen elämä ja ajanpuute. Hintsa löysi tähän ratkaisun ehdottamalla, että sen sijaan, että mies istui autossa liikenneruuhkissa päivittäin päästäkseen työpaikalle, hän jättäisi auton kauemmas parkkiin ja kävelisi loppumatkan töihin. Aikaa kuluisi saman verran, mutta matka tulisi käytettyä hyödyksi tavoitteen saavuttamiseksi. Jos itse mietin, tuollaisella pienellä päivittäisellä teolla on pitkässä juoksussa valtava merkitys.

Olenkin ajatellut haastaa itseni kävelemään enemmän. Esimerkiksi puoli tuntia päivässä, jonka voi jakaa kolmeen 10 minuutin osaan, kävelen jo 3,5 tuntia viikossa. Helsingissä kävelen aina paljon, kun palvelut ovat kävelymatkan etäisyydellä, mutta tuo puoli tuntia päivässä hyötykävelyä on aika paljon verrattuna siihen, mitä nykyisin täällä Italiassa kävelen.

Kävelyssä on myös se hyöty, että samalla voi ihailla maisemia ja luontoja sekä saa raitista ilmaa. Nämä kuvat on otettu uskomattoman kauniilla Campuhan Ridge Walk nimisellä kävelyreitillä Ubudissa, Balilla. :)


Today I wanted to write about how much I prefer walking and other small activities in everyday life. At the moment I do them too little, but for example I’ve noticed that these affect a lot our weight control. Now after a cold winter is good time to challenge ourselves to walk instead of using the elevator, car etc… ;)

Photos taken the beautiful walking route in Bali: Campuhan Ridge Walk / Ubud. ♥

Tallenna

Leave a comment

10 kommenttia

 • Henzuz

  Just tänään aamulla tein pienen kävelylenkin ja tuli niin hyvä fiilis kun linnut lauloivat ja aurinkokin paistoi <3 muutenkin tulee kyllä käveltyä paljon kun töissä(kaupassa)kertyy aika helposti 10 000 askelta normivuoron aikana.

  • Vilma Peltonen

   Ihana kuulla! :) Toi on kyllä parasta, kun aurinko paistaa ja voi kuunnella luonnonääniä samalla. <3

 • Tiinatuulia

  Hyötyliikunta on kyllä ihanan helppo tapa tehdä itselle hyvää!

  Tänäänkin jäin bussista puolimatkassa pois ja kävelin kotiin loppumatkan keväisen raikkaasta ilmasta nauttien :) 11. kerroksessa asuminen tuo myös kivasti askeleita päivään, ja 5 km suuntaansa työmatkat pyöräilen talvea lukuunottamatta aina! …Edes sadepäivä ei pysäytä, ellei sitten ole aivan suoraan palaveri tiedossa, ettei ole aikaa siistiytyä… ;)

  • Vilma Peltonen

   Wau sulla näyttää olevan hyötyliikunta hanskassa! Itsellä vielä tuohon vähän matkaa. ;)

 • Jenna

  Hei kiitos tästä postauksesta, tämä muistutti taas miten pienestä asiasta mullakin jää tämä hyötykävely päivittäin kiinni! Yksinkertaisesti n. 5 minuutista ja laiskuudesta :) Alan kyllä tästä lähtien kävellä työmatkastani osan, sen jonka normaalisti istua kököttäisin ruuhkabussissa juna-asemalta työpaikalleni. Laskin että siitä tulee jo 3,5 km päivässä!
  Lisäksi täytyy alkaa taas kävellä portaita, toimistomme on 7 kerroksessa joten tulee kyllä hyvin liikuntaa jos senkin alkaa kävellä :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Jenna kun kommentoit! Kiva kuulla, jos postauksesta oli iloa! :) <3

 • Mikaela

  Oon sun kans kyllä täysin samaa mieltä! Lasken melkein hyötyliikunnankin urheiluksi :D kävelen aina tosi reippaasti, ja sit tietty tulee kuuma mut ajattelen, että se on osa mun liikuntaa.

  • Vilma Peltonen

   Haha kiva kuulla, että muita samoin ajattelevia. Mäkin kävelen aina supernopeesti, joten ehkä siksin mulle kävely on itsestäänselvisti liikuntaa. :D

 • Kiitos ihana tästä postauksesta. Sain tästä innostuneena tänään itseni taas pitkästä aikaa aamukävelylle!!!!! :) Hyötyliikuntaa tulee kyllä rutkasti Krakovassa, mikä on ihan super mega iso etu varsinkin nyt, kun liikunta ei muuten ole ihan sieltä tehokkaimmasta päästä. Mutta aamukävelyt tekee sitäkin parempaa mielelle ja tietty myös keholle. Miten sitä meinaakin niin äkkiä unohtaa, kuin hyvä fiilis lyhyestäkin kävelystä voi tulla. Tämä postaus tuli niin tarpeeseen :)
  Nyt on taas asetettu tavoitteeksi säännölliset aamulenkit synnytykseen asti;)
  Haleja <3