Järjestelmällisempi arki

02.01.2017 / ,

En ole järin järjestelmällinen. Elän pääosin lievässä kaaoksessa, boheemissa sekasorrossa, jossa tavaroille ei ole omia paikkoja, jossa etsin tärkeää kuvaa toista tuntia kovalevyiltäni ja jossa luettelen mielessäni (tai ääneen) tehtäviä asioita, jotta en unohtaisi niitä.

Asioiden etsiminen ja epäjärjestys kuluttavat, vievät energiaa ja aikaa. Ja huono organisointi vaikuttaa myös muihin. Usein huomaan perustelevani epäjärjestelmällisyyttäni luovuudella ja persoonallisuustyypilläni ”Olen vain tällainen: en kovin tarkka, vähän kömpelö ja sotkeva, epäkäytännöllinen. Ja koska matkustankin aika paljon, niin hyvät rutiinit eivät ehdi vakiintua.” Uskottelen silti, että näennäinen epäjärjestys on hallinnassa. Ja tavallaan onkin… En koskaan myöhästy deadlinesta, siivoan tarkasti ja kun etsin jotain – lopulta aina löydän sen.

Mutta aina silloin kun saan asiat systematisoitua, olo on paljon kevyempi. Minulle jää enemmän aikaa rentoutumiseen, pystyn erottamaan työn ja vapaa-ajan paremmin, eikä mieli ole niin stressaantunut. Olo on niin hyvä, että haluan pyrkiä siihen aina uudestaan. Uskon, että joillekin tarkkuus, järjestelmällisyys ja täsmällisyys ovat paljon luontaisempaa kuin toisille, mutta uusia tapoja voi oppia, siitä olen varma.

Tänä vuonna uudenvuoden ”lupaukseni”, tai pikemminkin tavoitteeni, on olla taas vähän järjestelmällisempi. Olen suoraan sanoen kyllästynyt siihen, että en ole tätä automaattisesti. Ainakin haluan:

1. Pitää valokuvani paremmassa järjestyksessä. Varmuuskopiot opin huolehtimaan viime vuoden aikana hyvin, mutta kansioiden nimeäminen ja kuvien pitäminen oikeissa kansioissa ja ajan tasalla ovat vielä katastrofaalisella tasolla. Pitkällä tähtäimellä säästäisin tuntuvasti aikaa, jos ei tarvitsisi etsiä kuvia summanmutikassa. Heti alkuvuonna projektini on siis järjestää kuviani ja alkaa huolehtia kuvistani, jos ei nyt päivittäin niin ainakin melkein. Sama koskee maileja, viestejä, kommentteja ja sen sellaista.

”Sen, minkä voit tehdä minuutissa, tee heti.”

2. Lisäksi haluan vakinaistaa unirytmini niin, että herään ajoissa. Ennen seitsemää. Tämä on ehkä merkittävin tekijä ja ikuisuuslistallani sillä aina jossain vaiheessa alan lipsua nukkumaanmeno ajasta. Mutta säännöllinen hyvä unirytmi on erittäin keskeinen tekijä elämänhallinnan, tehokkuuden ja stressittömämmän arjen kannalta. Joten tässä taas tammikuussa ryhtiliike, koska nyt tuntuu, että New Yorkin jet lag on kestänyt kolme viikkoa…

3. Ja kolmanneksi tärkeä stressinpoistokeinoni, jota aion ylläpitää nyt säännöllisesti, on hyvin konkreettinen ja täsmällinen päivien suunnittelu. Olen aina pitänyt kalenteria ja tehnyt to do –listoja, mutta ne ovat saattaneet olla niin vihossa, kalenterissa kuin koneellakin –kaikki vähän sekaisin. To do –lista voi olla myös erittäin stressaava, jos sen näkee kerralla. Tämän kanssa olenkin kehittynyt huomattavasti parin viime vuoden aikana.

Pyrin nykyään jakamaan kaiken tehtävän valmiiksi eri päiville ja merkkaan ajankohdat tarkasti, milloin minkäkin asian hoidan.  Olen jakanut yleensä kunkin päivän tehtävät neljään osioon: työ, urheilu/itsestä huolehtiminen, tärkeät askareet sekä muut asiat. Kirjoitan näiden alakategorioiden alle pienimmätkin asiat, jotta ne eivät pyöri mielessä. Oloni helpottuu aina, kun olen tehnyt tämän ja tuntuu, että eihän tässä ole edes niin paljoa. Tajuan, että ehdin. Muussa tapauksessa pyörittelisin päässäni myös seuraavan päivän ja viikon tehtäviä. Aloitan aamusta ja jokainen yliruksattu asia tuntuu hyvältä. Tämä tapa myös vähentää turhaa mailejen yms. tarkastelua ja asiat tulee tehtyä yksi kerrallaan, mikä on minulle muuten harvinaista. Kehotankin ostamaan vihon ja joka päivä kirjoittamaan kaiken tehtävän seikkaperäisesti ylös, jos muilla on samoja taipumuksia stressaamiseen kuin minulla. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. ;)

Lisää aiheesta blogissa:
Viisas pääsee vähemmällä
10 syytä lukea Konmari


I believe that for some of us being organized and precise comes much more naturally than for others. But we can learn new habits, that’s for sure. I live mainly in a mild chaos, a bohemian turbulence, where things don’t have their own places, where I look for an important photo for a few hours from my hard drive and where I list things to do in my mind (or out loud), so I don’t  forget them.

This year, I’m going to be more systematic. Because always when I succeed in that, I feel much lighter, less stressed and I can separate my work better from my  free time.  So in 2017, I will:

1.  Organize my photos better, as well as e-mails, messages, and comments. “If a task can be made in minutes, do it immediately.”
2.  I will wake up early.
3.  I will plan my days very precisely and write up everything that I have on my mind. Plus I will make to do –lists where I can assign myself tasks by days.

Do you have a New Year’s  resolution or goal? :)

Tallenna

Leave a comment

13 kommenttia

 • Kiva postaus! Järjestelmällisyys poistaa kyllä niin paljon turhaa stressiä elämästä. Suunniteltu kalenteri on ainakin itselleni ehdoton ja nyt yritän taas saada normaalin unirytmini kuosiin, kaiken tämän lomailun jälkeen. Hehe. Onnellista uutta vuotta! :-)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Adama Sofia, kiva kun kommentoit! :) Ja ihanaa uutta vuotta sinullekin <3

 • Tää postaus tuli hyvään saumaan. Mä sain Marie Kondon kirjan joululahjaksi ja oikein sormet syyhyää, että pääsee järjestelemään.

  Ja vielä yksi järjestelyyn liittyvä vinkki. Noin kuukausi sitten törmäsin Hesarin artikkelin kautta bullet journal -päiväkirjakalenteriin (tähän tarvii vaan vihkon ja kynän). Kannattaa tutustua metodiin, suosittelen! Tässä YouTube-ohje bullet journalin tekoon: https://youtu.be/fm15cmYU0IM

  • Vilma Peltonen

   Hei Juls, kiitos linkistä ja kommentista! <3 Tosi mielenkiintoinen idea toi Bullet journal! :) Nauti kirjastasi. <3 ´

 • Samanlaisia uuden vuoden tavoitteita on täälläkin. Aikaisempi herätys löytyy listalta ykkösenä kun se pääsi joulukuussa lepsumaan aika reilusti.. Ja olen huomannut saman, että mitä tarkempi to-do lista niin sitä enemmän saan aikaiseksi, ja sitä vähemmän tarvitsee stressata :) xx

  http://www.shakespeareandsparkle.com/

  • Vilma Peltonen

   Kiva kuulla, että samanlaisia ajatuksia sielläkin. :) Kiitos Jenni, kun kommentoit! <3

 • Ahhh mä sitten taas on järjestelyfriikki :D The Organized Mind on tähän liittyvä aika hyvä kirja :)

  • Vilma Peltonen

   Haha, voit tulla mun seuraksi joskus järjestelemään! :´D Kiitos kirjavinkistä, laitan ylös!!

 • A

  Ai että, kiitos näistä! Itsellä ihan samanliasia pulmia aikaista heräämistä lukuunottamatta. Tuo ensimmäinen kappale oli ihan kuin minusta kirjoitettu :D Lähen kyllä samoihin tavoitteisiin tähtämään ja kehittämään näitä. Ihan turhaan tulee itselle järjestettyä ylimääräistä työtä ja stressiä olemalla vähän homssuinen :D Ei muuta kun uusia tapoja opettelemaan! :)

  Ihanaa uutta vuotta sinulle, Vilma!

 • Marianne

  Kiitos inspiroivasta postauksesta! :) Itse olen myös vähän sellaista tyyppiä, että tärkeitä papereita, tavaroita yms. etsitään paniikissa viime minuuteilla. Joka kerta ajattelen, että nyt alan olemaan järjestelmällisempi. Hyvää uutta vuotta sinulle Vilma ja kiitos ihanasta blogista :)

 • katja

  Ihan samanlaisia tavoiteita myös täällä.