Rutiinien merkitys & treenini lomalla

tennis1 IMG_9724 copy IMG_1482 copy IMG_9357 copy yoga

Täällä reissun päällä Italiassa olen taas huomannut, että terveelliset elämäntapani perustuvat hyvin pitkälti rutiiniin ja tottumukseen. Olen vuosien saatossa rakentanut arkeen tavat, jotka pitävät minut hyvinvoivana, terveenä ja energisenä sekä painon samoissa lukemissa (vaikken kävisi koskaan puntarilla). Nyt ymmärrän taas paremmin sitä, että se mikä minulle on ollut itsestään selvää, voi vaatia alkuun itsekuria.

Arjessa se menee nimittäin niin, että kun ostaa kaupasta aina suunnilleen samat jutut, ei tarvitse miettiä epäterveellisen ja terveellisen välillä. Kun on tottunut joka aamu kävelemään olohuoneen joogamatolle, avaamaan vitamiinipurkit, sekoittamaan salille superfoodeja sheikkeriin ja juoksemaan tietyn etäisyyden luonnossa täysiä, ei noita tekoja tarvitse valita joka päivä uudestaan.

Suosittelen lämpimästi siis rutiineja. Opettelemaan yhden hyvän elämäntavan kerrallaan ja pitämään siitä kiinni muutaman viikon ajan, kunnes se on rutiini. Näin tulokset ovat pysyviä ja vuosien saatossa huonot tavat tulee korvattua hyvillä. Vaihtelu, monipuolisuus ja rentous tekevät välillä vain hyvää ja niin myös tämän loman aluksi. Mutta nyt kuukauden jälkeen olen siinä pisteessä, että huomaan/huomasin olossa jo selvän eron. Kiloista tai kroppaan mahdollisesti kertyneestä rasvasta en huolehdi, mutta en pidä pöhöttyneestä tai turvonneesta olosta. Silloin kun näytän joten kuten freesiltä, yleensä myös tunnen oloni energiseksi.

Kropan kuuntelu on se juttu ja sen viesteihin reagoimien. Aloin siis viilata taas elämäntapoja normaalimpaan suuntaan ja ei se onneksi niin hankalaa ole… Tavallaan ovathan ne rutiinit tännekin seuranneet, vaikka sisältö olisikin ollut eri. Olen syönyt joka aamu aamupalan – koska olen niin tottunut – mutta vihersmoothien sijaan, olen saattanut syödä leipää. Olen myös varannut päivässä aikaa urheiluun, vaikka treenaukseni on ollut kaikkea muuta kuin tavoitteellista tai rankkaa. Tavat on kuitenkin helpompi palauttaa, kun tavalle on jo olemassa paikka päivässä.

Viimeisen kuukauden ajan kuntosalitreeni (muutamaa kertaa lukuunottamatta) on vaihtunut esimerkiksi penkille nousuihin ja syväkyykkyihin siellä täällä. Juoksulenkit ovat korvautuneet jyrkkällä mäkinousulla tai lyhyillä spurteilla. Lähinnä olen leikkinyt…tehnyt kärrynpyöriä, kuperkeikkoja ja seisonut käsillä nurmikolla. Olen hyötyliikkunut ja tehnyt pakarajumppaa kirjaa lukiessa.

Poikkeuksen tekee jooga. Itsenäisestä joogaamisesta on muodostunut minulle jo sen verran tärkeä elämäntapa (ja rutiini!), että se on pysynyt matkassa koko ajan. Venyteltyä tulee päivittäin ja aamut alkavat yleensä aurinkotervehdyksillä tai online-joogatunnilla. Vaikka tässä postauksessa olen puhunut rutiinejen puolesta, niin varsinkin treenirutiinit kannattaa myös hetkeksi lomittaa. Näin tulee todennäköisemmin harrastettua monipuolisemmin ja annettua kropalle uutta ärsykettä. Kroatiassa pelasimme esimerkiksi poikaystäväni kanssa viisi kertaa tennistä viikon sisään, mikä oli ihan parasta!

Oman kesäni kombo olkoon siis rutiinit ja rentous… muutamat terveelliset rutiinit, jotka tasapainoittavat vähän hedonistisempia nautintoja. ;)

VP2

Leave a comment

6 kommenttia

 • M

  Todella hyvä postaus !
  Silmääni jäi etenkin tuo ”online-yogatunti”.
  Mitä tuo tarkoittaa ja onko tehokasta ? Osaatko suositella joitakin hyviä sivustoja? Itse haluaisin todella kokeilla yogaa, ja tuntuu ettei suomessa tunnit yllä esimerkiksi Phuketissa käytyjen yogatuntien tasolle. Minulla pidempi ulkomaanmatka tiedossa, ja online-yoga kuulostaa oivalliselta.

  Aurinkoista reissua sinne!:)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon M! <3 Itse käytän eniten oneOeight joogasivustoa, jota voin suositella 110 prosenttisesti. Todella tasokkaita opettajia ja haastavia tunteja! Jos haluaan suomenkielistä, niin Yoogaia on hyvä. :)

 • Päivi

  Rutiinit on kyllä tarpeen mun arjessa myös. Jos menee liikaa fiiliksen mukaan, ei tule mitään, koska mun ”fiilis” kallistuu liian usein sinne pizzan ja sohvan puoleen :) Itse pidän nyrkkisääntönä, että kotona on rutiinit ja reissussa ei (tosin mun reissut onkin max. noin viikon mittaisia). Kun lähden lomalle reissuun, en yksinkertaisesti halua kuluttaa sitä sekä rahallisesti että henkisesti kallista aikaa missään salilla, vaan ravintoloissa ja nähtävyyksissä. Sitten, kun reissusta palaa, se pöhöttynyt olo, jonka yleensä rentoillessa saa aikaiseksi, lähtee siitä aikanaan rutiinien myötä. Rutiinien ja rentouden valikoiva kombo on siis munkin mielestä se avain :) Kiitos taas kivasta postauksesta!