9 x My Answers about Food Supplements

01.12.2015 /
_MG_5974

Tänään vihdoin erittäin toivottu postaus ravintolisistä.

Kauanko olen syönyt ravintolisiä?
Olen täydentänyt ruokavaliotani ravintolisillä varmaan jo kymmenen vuotta.

Olenko huomannut eron entiseen?
Kerran olin kolmen kuukauden ulkomaan reissun ilman ja hiukset alkoivat lähteä päästä… Muitakin lyhyempiä taukoja on ollut ja noin yleisesti huomaan eron esimerkiksi kynsissä ja ihossa. Sen jälkeen, kun lisäsin lisäravinteita ruokavalioon, olen voinut muutenkin kaikin puolin hyvin ja ollut energinen. Toki en väitä, että nämä olisivat välttämättä syy-seuraussuhteessa ja kausaliteetin sijaan kyse voi olla sattumasta, stressistä tai muista elintapojen muutoksista, jotka ovat usein ollut yhteydessä siihen syönkö ravintolisiä vai en.. En kuitenkaan missään nimessä lakkaisi syömästä enää laadukkaita lisäravinteita.

Miksi syön lisäravinteita?
Tämä johtuu siitä, että haluan voida optimaalisen hyvin. Hyvä olo ja terveys kuuluvat tärkeimpiin arvoihini.


Today finally a very much wished post about food supplements.

How long have I eaten food supplements for?
I’ve been eating food supplements for about ten years now. In addition to food of course.

Have I noticed a difference compared to before?
Once I had three months without eating any food supplements while I was abroad. In general I could notice difference in my skin, hair and fingernails for example. I’m not saying that it was completely down to not eating high quality food supplements.. Because for example stress and quality of lifestyle etc. matters a lot also. But I wouldn’t stop for any reason eating food supplements.

Why do I eat food supplements?
It’s beacause I feel and be as healthy as I can. Wellbeing and health are one of the most important values for me.

_MG_5990

Eikö sitten perus kotiruoka riitä?
Missään nimessä lisäravinteet eivät korvaa kunnon ruokaa. Kyse on enemmän loppusilauksesta. Mutta mietitäänpä nyt, miten suomalaiset oikeasti syövät? Ei ihanteellisessa tilanteessa tai maanantaisin, vaan niin kuin keskimäärin. Mitä ihmiset lappaavat ostoskärryihin…? Nekin, jotka ajattelevat syövänsä ihan terveellisesti, todennäköisesti yllättyvät laittaessaan ruokavalionsa tarkempaan syyniin.


Isn’t home cooked food enough?
By no means are food supplements going to replace actual food. It’s about a ”finishing touch”. But think about what people really buy from the grocery store? Very ”nutrition rich” food, right?

_MG_5951

Mutta enkö minä terveelliseen ja laadukkaaseen ruokaan panostava saa ainakin kaiken tarpeellisen ruokavaliosta?
Ei, en usko. Toki olen lisännyt ruokavalioon paljon täsmä juttuja, joilla voin edesauttaa asiaa. Esimerkiksi syön lähes joka päivä pari luomu parapähkinää seleenin saannin takaamiseksi. Parapähkinä on erityisen hyvä seleenin lähde ja suunnilleen pari pähkinää täyttää seleenin tarpeen. Kaikkea on kuitenkin vaikea saada tarpeeksi ravinnosta. D3-vitamiinivaje pohjoisessa on esimerkiksi hyvin yleinen ja en laske maitoa kovin hyväksi D-vitamiininlähteeksi.

Terveellisestä ja laadukkaasta ravinnosta voi saada jonkunlaisen tason, mutta jos haluaa saada optimitason, täytyy tehdä mielestäni muutakin. Hassu esimerkki ehkä, mutta kouluarvosanoissa 4 riittää läpipääsyyn. Joillekin voi riittää nelonen, minä haluan kympin. Näen, että yleiset ravitsemussuositukset ovat lähempänä sitä nelosta, hyväksyttyä – vähimmäismäärää, että pärjää.


Am I not going to get all the needed nutrition from the healthy food that I eat?
No, I don’t think so. Although I have made some additions to my food with what I can improve this matter. For example I eat almost daily a few organic Brazil nuts to get enough selenium for the day. From a high quality and  healthy food nutrition you can get a minimum level of nutrients but if you want to get an optimal level, you need to do something else too.

_MG_5944

Miten sitten ennen pärjättiin, kun lisäravinteita ei vielä myyty?
Kasvikset ja hedelmät eivät ole ravintoarvoiltaan samoja kuin 50-vuotta tai edes 20-vuotta sitten. Oikeastaan melkein minkä tahansa ruuan ravintoainepitoisuudet ovat pienentyneet. Paljon on puhuttu viime vuosina maaperän köyhtymisestä. Tehomaataloustuotannolla on heijastuksensa kaikkeen, mitä kasvatamme.

Sinänsä ennen varmasti pärjättiin myös sikäli paremmin, että ihmiset söivät käsittelemätöntä ruokaa. Luonnollisessa ruuassa mikroravinteet ovat sellaisessa muodossa, jossa elimistö pystyy käyttämään niitä hyväkseen parhaiten. Kaikki vaikuttaa ravinnossa kaikkeen. Esimerkiksi B12-vitamiinin imeytymistä heikentää stressi, liika alkoholinkäyttö ja yksipuolinen ruokavalio.

On siis hyvä muistaa, että ensinnäkin ravinnossa on laatueroja. Liha voi olla joko hyväksi tai huonoksi (vrt. metsästetty riista ja marketin perusleikkeleet). Sama pätee myös vihanneksiin ja hedelmiin. Toiseksi on hyvä muistaa, että ”et ole mitä syöt vaan, mitä imeytät”.  Se, miksi itse suosin kaikessa mahdollisimman luonnollista, liittyy osittain myös juuri tuohon ruuan imeytymiseen. Jos suolisto ei voi hyvin, ei todennäköisesti ravintoaineetkaan ruuasta imeydy optimaalisesti. Nykyään monet syövät muutenkin hyvin yksipuolisesti tai noudattavat jotain erityisruokavaliota ja silloin täytyy olla erityisen tarkkana, että saa tarvittavat ravintoaineet.


How did people manage before without supplements?
Greens and fruits haven’t got the same amount of nutrients as 20 years ago. Time has changed and our planet is not as pure and natural as it used to be. The soil of our planet doesn’s contain the same high amount of nutrients as before..

Before people managed to eat healty better because they ate more unprocessed food. In unprocessed food the micro-nutrients are in a form that our body can exploit the best.

So it’s important to remeber the difference in the quality of nutrition. There is a difference between what you eat and what gets absorbed by your body. Nowadays a lot of people follow a strict or one-sided diet and then you need to be particularly careful that you get all the needed nutrients.

_MG_6008

Mitä vitamiineja ja ravintolisiä suosittelisin syömään?
Tämä on tapauskohtaista. Jos kävisin kaikki vitamiinit läpi tästä tulisi todella pitkä postaus, joten tämän postauksen pointti on herätellä ajattelemaan ja ottamaan asiasta selvää. En myöskään ole lääkäri. En halua antaa mitään osviittaa, paljonko mitäkin tulisi mielestäni syödä. Suosittelen käymään eri vitamiinit läpi. Lue, mistä niitä saa ja ketkä kärsivät yleisemmin puutoksesta ja peilaa tätä itseesi ja ruokavalioosi. Jos epäilet, kärsitkö jonkin vitamiinin puutteesta, käy ihmeessä mittauttamassa veriarvosi (tiedän ihmisiä, jotka käyvät Tallinnassa labrakokeissa, siellä esimerkiksi D-vitamiinin mittaus maksaa alle 10e).


What supplements could I suggest?
This is personal. I suggest to go through different vitamins. Read about from what food you could possibbly get those nutrients from? What kind of people usually lack this nutrient ( pregnant, elderly, vegan etc..)?

_MG_6021

Mitä minä pidän itselleni tärkeimpänä?
Sinkkiä, magneessiumia, D3-vitamiini ja kalaöljyä. Suosittelisin ainakin edellä mainittujen lisäksi miettimään, saatko tarpeeksi B12-vitamiinia. Sen puutos on yleisempää kuin luullaan, etenkin ikääntyneillä ja kasvissyöjillä.


What are the most important food supplemenst for me?
Zinc, magnesium, D3 vitamin and fish oil.

_MG_6044

Mitä muuta pitäisi huomioida?
No varmaan se, että överiksi ei kannata vetää. Kohtuus kaikessa ja varsinkin rasvaliukoisten vitamiinien kohdalla kannattaa tarkistaa, ettei syö liikaa. Ei ole taas mitään hyötyä, jos vesiliukoisia vitamiineja syö enemmän kuin kroppa tarvitsee, siinä menee vain rahaa hukkaan. En itse syö jokaista omistamaani ravintolisää joka päivä, mutta toisaalta taas säännöllisyys on avain. Ei ole mitään hyötyä ottaa yhtä D-vitamiinikapselia joka toinen viikko.

Muistakaa, että synteettisesti valmistetut marketeissa myytävät edulliset lisäravinteet eivät välttämättä imeydy kovin hyvin. Vitamiineissa ja ravintolisissä yleensä hinta korreloi laadun kanssa. Esimerkiksi itse käytän pääosin Solgarin (saatu blogin kautta) ja Nutriwayn ravintolisiä.

Aiheesta muualla blogissani: Kauniin ihon vitamiinit ja 5 eniten käyttämääni superfoodia


What else should I be aware of?
Reason in everything and follow the guidelines. Regularity is key. Remember that cheap food supplements from the super market might not be absorbed well from your body. In vitamins and food supplements the difference in price usually determines the difference in quality too.

VP2

 

Leave a comment

4 kommenttia

 • Päivi

  Olen itsekin kuullut hyvää tuosta Solgarista, että laadunvarmistus on kuulemma huippuluokkaa. Itse syön ravintolisiä (kalaöljy, D-vitamiini, MSM, joku monivitsku…) juuri siksi, että totuus on, etten syö esim. kolmesti viikossa kalaa, en koskaan, vaikka kuinka olisi hyviä aikeita. Uskon sinänsä siihen, että hyvällä, monipuolisella ruokavaliolla voi saada kaikkia ravintoaineita vähintään sen tarvittavan ”nelosen” verran, mutta olen myös realisti ja tiedän, ettei se omalla kohdallani toteudu. Magnesiumista olen kuullut myös, että sitraatti- tai lysinaatti(?)-muodossa auttaisi unen laatua illalla tarpeeksi suurena annoksena otettuna. Ainakin parempi kuin unilääke, jos se jollekulle toimii!

 • Eve

  Hei, haluaisin kommentoida tuota kouluarvosanavertausta. Se että panostaa ns kympin verran ei välttämättä tuo kuitenkaan mitään lisäarvoa. Eli siksi ei ihan täysin toimiva vertaus. Usein tutkimuksissa otetaan myös huomioon että minkä tason/annoksen jälkeen saatu hyöty ei enää nouse, on tavallaan päästy saturaatiopisteeseen. Tästä syystä annoksen nostaminen ei välttämättä johda yhtään sen parempaan lopputulokseen. Otitkin myös kantaa vesiliukoisten ja rasvaliukoisten vitamiinien eroihin, mutta on myös muita aspekteja joita täytyy miettiä kun annosten suositusannoksia tai turvallisia rajoja mietitään. Pitkäaikainen tutkimustieto ei vielä kerro mitkä ovat ns yliannosten hyödyt tai mahdolliset pitkäaikaishaitat. Tästä syystä suhtautuisin hieman varauksella tiettyjen aineiden kanssa suuriin annoksiin. Mutta totta on myös että jotkut annossuositukset todennäköisesti tulevat vielä muuttumaan nykytilanteesta, esim juuri d vitamiinin kohdalla.

  Ehkä mistä tosiaan lääkärinä vähän olen huolissani on se että ihmisten liiallinen mikroravinteiden pohtiminen johtaa turhiin ravintolisiin, joista ei ole tutkittua tietoa tarpeeksi, ja eivät keskity perusravinnon monipuolisuuteen. Monet tulevat lääkäriin pohtimaan että onkohan joku pikkuvaiva merkki jostain puutoksesta, mutta eivät ymmärrä että puutoksen täytyy olla aika pitkäaikainen ennen kuin varsinaisia oireita alkaa tulemaan ja jos pitää huolta ruokavaliosta niin tälläistä ei kuitenkaan tapahdu. Pikkuvaivat kuuluvat elämään ja kukaan ei ole koko aikaa täydellisessä henkisessä ja fyysisessä kunnossa.

 • Josefiina

  Ylen Hehku ohjelmassa oli ravitsemusfysiologian professori Marja Mutasen hyvä haastattelu ravintolisistä. Hänen mielestään suomalainen tarvitsee vain yhden ravintolisän, d-vitamiinin (kasvisyöjille muistaakseni b12-vitamiini lisäksi). Hän oli sitä mieltä, että ruoan ravintoaineet eivät ole vähentyneet viimeisen 50 vuoden aikana. Hän varoitti myös lisäravinteiden täyteaineista, joita on tutkittu vähän ja joiden vaikutuksista ei oikein tiedetä. Olisin linkittänyt ohjelman, mutta sitä ei ole enää Yle Areenassa.

  Ravitsemus tuntuu olevan mielipide asia ja jokaisella oma totuutensa. Ja joka vuosikymmenelle on omat suosituksensa. Itsekin olen uskonut tuon väitteen, että nyt meillä on paljon köyhempää ruokaa kuin 50 vuotta sitten. Tuo haastattelu sai minut ajattelemaan, että toistetaanko ympäri nettiä (pseudo?)faktoja kuten: ”Oikeastaan melkein minkä tahansa ruuan ravintoainepitoisuudet ovat pienentyneet.”