Ihana gluteeniton banaanileipä

23.09.2015 /

banaanileipä marjoilla
Banaanileipä on yksi suosikeistani, mutta jostain syystä tein sitä ensimmäistä kertaa vasta viime viikolla. Ehkä yksi syy oli se, että olen syönyt niin älyttömän herkullisia banaanileipiä, että rima oli liian korkea omille terveysleipomuksilleni. Mutta banaanileipiä voi olla kahdenlasia ja tämä ohje on sellainen, mistä mielen lisäksi kiittää myös kroppa. Ihana ravintorikas banaanileipä, joka ei sisällä gluteenia, maitoa tai sokeria. Ohje oli niin helppo ja lopputulos hyvä, että teen taatusti toistekin!

En maistanut leipää uunituoreena, koska leivoin sen illalla valmiiksi seuraavalle päivälle. Tällaisethan osittain paranevat vain jääkaapissa, mutta uskon, että myös uunituoreena maistuu (leivästä kun puhutaan).

_MG_9085Banaanin ja hunajan ansioista leipä on makeahko ja sitä tuli syötyä viikon aikana niin mantelivoin, marjojen kuin sulatetun valkosuklaan (!) kera. Eniten kuitenkin sellaisenaan teen kanssa. Oma blenderini on niin tehokas, että se teki taikinasta todella hienojakoista, mutta periaatteessa ainekset voi sekottaa vaikka käsin, jolloin saa karkeamman lopputuloksen. Omaan ohjeeseeni otin inspiraation ja pohjan Uusia Tuulia -blogista täältä. Muutin kuitenkin sen verran montaa raaka-ainetta ja oikaisin vähän reseptiä, joten alapuolella myös oma versioni.

_MG_9164

Gluteeniton banaanileipä
3 (isoa) kypsää banaania
3 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljauutetta
ripaus merisuolaa
2 tl kanelia
kardemummaa
0,5 dl sulatettua kookosöljyä
3 rkl luomu hunajaa
1 dl mantelimaitoa (makeuttamatonta)
2,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita/kaurajauhoja
2,5 dl mantelijauhoja

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Laita kaikki ainekset blenderiin jauhoja ja kaurahiutaleita lukuun ottamatta. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi kaurahiutaleet/kaurajauho ja mantelijauho, sekoita.
Voitele leipävuoka kookosöljyllä ja kaada taikina vuokaan. Leikkaa halutessasi yksi banaani pitkittäin kahtia ja asettele ne leivän päälle koristeeksi. Itse lisäsin myös pekaanipähkinää rouhittuna.
Paista uunissa n. 40 minuuttia tai pidempään, kunnes leipä on saanut kullanruskean värin.

_MG_9174s _MG_9083 kopiovp2

Leave a comment

34 kommenttia

 • Katja

  Hei Vilma! Onko sinulla hyviä valokuvaus vinnkkejä? Ja työ/ura vinnkkejä?

  • Vilma Peltonen

   Hei Katja,

   Valokuvaus-kategoriasta löytyy vinkkejä valokuvaukseen. Jos hakukentään kirjoittaa ura, työ, valokuvaus yms. löytää postauksiani aiheesta. :)

 • Niina

  Ei vitsi näyttää niin hyvältä! Toimisko jos korvais mantelijauhot vaikka kookosjauholla?

  • Maria

   Täällä ois sama kysymys, onko vinkkiä mantelijauhon korvaamiseen? :) Muuten kuulostaa aivan ihanalta ohjeelta, mutta olen allerginen mantelille.

  • Vilma Peltonen

   Moikka Niina,

   Varmasti kookosjauho toimii myös! Sehän on luonnostaan vähän makeaa, joten hunajan määrää voi halutessaan vähentää. Alkuperäisessä Tuulian ohjeessa banaanileipä oli tehty pähkinättömäksi kauramaidolla ja tattarijauhoilla. :) Mielestäni tämä ohje on hyvä, koska sitä on helppo soveltaa omaan makuun ja ruokavalioon sopivammaksi. :) Kookosjauhoissa ei esimerkiksi ole kuituja niin paljoa, joten sitä voi lisätä esim. teelusikallisella psylliumia. :)

 • Sini

  Onnistuisikohan tämä resepti myös toisessa muodossa, kuten muffinsivuoissa paistettuna?

  • Vilma Peltonen

   Hmm… En näe syytä miksi ei. Kannattaa kokeilla! :) Mutta taikina ei siis juurikaan kohoa eli muffinssimaista kuohkeutta tuskin saa.. mutta jos haluaa vain erimallisia leipäsiä, niin miksi ei! Paistoaika on varmaan silloin lyhyempi. :)

 • Eeva

  Moikka! Oon ymmärtänyt, että käytät paljon kookosöljyä ruoanlaitossa. Eikö se ole epäterveellistä, koska se on niin kutsuttua kovaa rasvaa?

  • Vilma Peltonen

   Moikka Eeva,

   Kookosöljystä kysytään niin usein, että yritän tehdä vielä tällä viikolla aiheesta postauksen! :)

 • Katri

  Moikka Vilma! Olen vähän ymmälläni kun banskuleipä on ollut uunissa jo 70 minsaa ja vieläkin sisältä ihan raaka…jähmettyykö se ehkä vasta viileässä kiinteäksi vai mitä ihmettä? Tein muuten ihan ohjeen mukaan paitsi vaihdoin mantelimaidon kaurakermaan. Maussa ei kyllä ole valittamista ;-)

  • Vilma Peltonen

   Hmmmm, no onpas outoa. Ja sinulla on kiertoilmauuni, keskitaso ja 175 astetta?! Itselläni kyllä riitti hyvin tuo 40 minuuttia paistamaan leivän kypsäksi, mutta jotain taikinassa tai ohjeessani luultavasti sitten vähän mättää. Itse maistoin tosiaan vasta seuraavana päivänä leipää, mutta olisi sen kyllä huomannut jos keskusta olisi ollut raaka, joten en usko, että siitä on kyse.

   Pitää testata ohje uudemman kerran, mutta en tiedä olisiko sitten siitä, että olisikin laittanut mantelijauhoja ennemmän. En mitannut tarkkaan ja saattoi olla 2,5 dl (taidan nostaa ohjeeseen). Toisaalta en tiedä miten kaurakerma käyttäytyy, se ei ehkä ”imeydy” jauhoihin samalla tavalla kuin kauramaito?!

   • Katri

    Joo outoa todellakin, mutta mulle niin tyypillistä :-( Kiertoilmaa en käyttänyt, mutta keskitasolla 175 asteessa paistoin about ekat pari tuntia ja sit viel sadassa asteessa alatasolla pari tuntii lisää…:-) Kun sit luovutin ni keskusta oli ihan yhtä löllö kuin sen ekan 40 minuutin jälkeen ja ympärillä vaan ohut kuori joka irtosi sisuksesta. Ehkä se sit oli se kaurakerma tai ehkä mä laitoin jauhoja pikkasen liian vähän, laitoin vaan silmämääräsesti noin pari desii… Mutta vielä en luovuta vaan ostan mantelimaitoa heti huomenna :-)

    • Vilma Peltonen

     Heh kerro, kuinka kävi uuden kokeilun kanssa! Toivon/luulen että kyse on kaurakermasta, koska missään nimessä tarkoitus ei ole paistaa liian kauaa, ettei banaanileipä kuiva. Käytitkö kaurahiutaleita vai kaurajauhoja? Tuli muuten mieleen, että jos sekoittaa käsin niin kaurahiutaleet ei ehkä toimi. Blenderissä/monitoimikoneessa ne murenevat ”jauhoksi”, ja itse tosiaan tein vitamixilla enkä sekoittanut käsin. Taikinan kuuluu olla kyllä löysää vuokaan kaataessa, mutta sileää taikinaa. :)

     • Katri

      Nyt on leipä taas uunissa, ja tällä kertaa tein täsmälleen ohjeen mukaan. Ja sama juttu taas, ihan raaka ja syömäkelvoton sisältä 45 minuutin jälkeen…en vaan tajua! Käytin kaurahiutaleita ja sekoitin tehokkaalla blenderillä tasaiseksi. Taikina oli tasaista ja löysää. Nyt käytin kiertoilmaa.

     • Vilma Peltonen

      Hmm, miten voi olla. :o Olen lukenut reseptin nyt monesti läpi ja siinä ei pitäisi olla mitään vikaa. Vertasin sitä myös tähän Tuulin omaan: http://uusiatuulia.fi/gluteeniton-banaanileipa/ ja mitään silleista ei pitäisi olla, miksi leipä ei paistuisi kypsäksi. Kannattaa nyt ainakin pitää vielä se 5 min ja sitten ottaa vetäytymään. Aion hakea tänään ainkset kaupasta ja testata tuon mun reseptin uudestaan ja katsoa saanko samanlaisen kuin ekalla kerralla. Onko leipä päältä paistunut ja kullanruskea, mutta sisältä vain raaka?

 • Katri

  Pidin vielä 5 min ja edelleen ihan raaka. Nyt on ollut vetäytymässä reilut puol tuntia eikä mitään muutosta. Ulkopuolelta leipä on ruskea ja kova ja näyttää varsin hyvältä, mutta kun sitä leikkaa niin sisus on kauttaaltaan sellaista märkää ja taikinamaisen tahmeaa. Mutta ehkä sen kuuluukin olla sellaista? Vähän niinkuin banaanilettumaisen sienimäistä? Itse odotin jotain mehevän kuivakakun tapaista, jos ymmärrat mitä tarkoitan? Tästä voi siis kyllä leikata siivuja ja ne pysyvät syödessä koossakin (ihan syömäkelvotonta se ei siis kuitenkaan ollut, kröhöm ;-) Eli ihan löysää se ei ainakaan nyt vetäydyttyään ole, mutta koostumus vaikuttaa silti ihan raa’alta, se on vähän niin kuin semmosta liisteriä. Ja kuivaksi sitä en kyllä olisi saanut millään, kun paistoajan pidentäminen vaikutti vain sen että kuori tummui vähän liikaa. No tulipas pitkä sepustus, mutta mulle tais nyt kehittyä tästä uusi pakkomielle ;-)

  • Vilma Peltonen

   Haha no voi ei! Oon tosi pahoillani, jos johtuu mun ohjeesta! Hain just värkit kaupasta ja alan testata ohjetta uudestaan! Rupesin nimittäin miettimään muuttuiko koostumus vetäydyttyä niin paljon. Annoin olla illan huoneenlämmössä ja yön jääkaapissa. Leivän pitäisi olla kiinteä, mutta kostea. Katsotaan mitä saan aikaiseksi. Raportoin tunnin päästä ;)

  • Vilma Peltonen

   Moikka Katri, et usko kuinka mun banaanileivässä kävi. Siitä tuli vielä parempi kuin viimeksi, kuohkea ja kohonnut,koostumukseltaan sanoisinko täydellinen. :D Helpotus itselle, mutta hitsit soikoon. Miksei ohje toimi sulla. :(( olen pahoillani, enkä kyllä keksi mistä se voi johtua,kun en mikään leipuriammattilainen ole. :/ Niin ja omani oli muuten uunissa sen 40min. Jos ei leipä oli raakuden takia kiva syödä niin, niin koita paistaa siivuja vaikka paistinpannulla marjojen ja jätskin kaveriksi tms., ettei ihan hukkaan mene ;) mukavaa lauantaita kuitenkin ja kiitos sitkeästä yrityksestä :)

   • Katri

    Moikka Vilma! Kiitos itsellesi kun yritit auttaa. Yritin itseasiassa paistaakin siivuja pannulla, mutta en saanut niitäkään kypsäksi :-( tää jäi kyllä sitten ihan mysteeriksi… Munkin leipä muuten kohosi kauniisti tällä kertaa. Mutta väännetäänpä vielä rautalangasta: tuliko sunkin leivästä sellasta banaanilettumaista vai enemmänkin sellasta kuivakakkumaista, joskin kosteaa? Ehkä kyse on vaan siitä että odotin jotain ihan muuta kuin tästä edes piti tulla? Odotin jonkinlaista makeaa leipää enkä vain banskupannareita leivän muodossa… Sori kun jauhan tästä mut häiritsee vaan kun jotkut idioottivarmat jutut ei onnistu ei sit millään ;-) Mut ihanaa syksyä sulle ja kiitos inspiroivasta blogista!

    • Vilma Peltonen

     Ei mitään, toki yritän auttaa, mutta aika mystistä tämä kyllä on. :D Koostumuksen pitäisi muistuttaa ehdottomasti enemmän leipää kuin banaanipannukakkua. Varsinkin tänään kun maistoin leipää uunituoreelta, se oli enemmän kuivakakkumainen. Jääkaapissa tietysti leipä kostuu, kuten yleensäkin esim. kakuille käy. Viimeksi käytin myös mustempia banaaneja, nyt tavallisia. Joku toinenkin lukija oli kokeillut reseptiä ja kertoi instagrammissa kun kysyin, että sisus oli paistunut myös hyvin kiinteäksi. Eli en tiedä, sanoisiko kolmas kerta toden vai mitä, mutta jos joskus vielä uhmaat ohjettani ja kokeilet tehdä leipää, niin laita enemmän jauhoja ja kaurahiutaleita. :)

     • Katri

      Mun tuntuma sanois että tossa on banskua ihan liikaa suhteessa jauhoihin, joten ehkä yritän vielä joskus pienemmällä banaanimäärällä ja reilummalla jauhomäärällä. Mut jos kerran muillakin on onnistunut niin ei se sit kyl sekään voi olla… Jännää tää elämä välillä!

    • Oona

     Sama täällä! Tein ohjeen mukaan ja jää todella taikinaiseksi sisältä. En ymmärrä! 😃 Maku on kyllä täys 10 ja pitää odottaa jos leipä vetäytyisi viileässä. 😊

     • Joy

      Se johtuu uunista. Kiertoilmauuni on todella paljon tehokkaampi ja jos ei sitä toimintoa käytä, ei myöskään samat asteet riitä paistamaan tuotetta. Eli lisää asteita jos paistat normitoiminnolla :)

 • Anna

  Nam, hyvänmakuinen taikina. Ei voi leipäkään huonolta maistua.

  Tajusin vasta kommenteista, että jauhojen ja hiutaleiden lisäämisen jälkeenkin olisi pitänyt sekoittaa vielä blenderillä, jotta hiutaleet hajoavat ja taikinasta tulee tasainen. Nyt leipä ehti lipsahtaa uuniin niin että sekoitin ne joukkoon vain käsipelillä. Ohjetta voisi tältä osin ehkä tehdä yksiselitteisemmäksi.

  Lämpimäisiä odotellessa!

 • johanna nuutinen

  Moi Wilma! Käytitkö leipään tavallisia mantelijauhoja vai niitä joista osa rasvasta on poistettu (sis.huomattavasti enemmän kuitua)? Mietin vaan kun vaikuttanee leivän koostumukseen jonkin verran.

  • Vilma Peltonen

   Moikka Johanna! :) Käytän ihan tavallisia. Monesti jauhan myös Vitamixillani mantelijauhon kokonaisista manteleista. :)