Raakaruokaa

25.09.2013 /

Aamupalaksi keitettyä kaurapuuroa, lounaaksi höyryävän kuumaa keittoa, välipalaksi prosessoituja maitotuotteita ja illalliseksi pannulla wokattua lihaa ja kasviksia. Kuulostaa aika terveelliseltä.

Mutta miltä kuulostaisi vaihtoehtoisesti vihersmoothie aamiaiseksi, runsas salaatti lounaaksi, manteleita sekä pala raakasuklaata välipalaksi ja raakalasagnea kesäkurpitsasta illalliseksi. Jälkimmäinen kuvaa raakaruokaa. Mielestäni se kuulostaa elinvoimaiselta ja raikkaalta.

Nykypäivänä ei ole oikein voinut välttyä kuulemasta raakaravinnosta (raw foodista). Monet eivät silti ehkä tiedä mitä se tarkoittaa, tai se mielletään hankalaksi hifistelyksi. Niille, joille termi on epäselvä, kerrottakoon raakaravinnon tarkoittavan mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, jota ei lämmitetä yli 45 asteen. Kuumentaminen tuhoaa tärkeitä entsyymejä, vitamiineja ja hivenaineita, joten raakaruuassa kaikki ravintoaineet ovat tallella. Siksi sillä uskotaan olevan paljon hyviä terveysvaikutuksia.

Ruoka valmistetaan usein raastamalla, kuivaamalla, monitoimikoneella tai tehosekoittimella ja ruokavalioon kuuluvat esimerkiksi marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset, palkokasvit, merilevät, siemenet, pähkinät ja kylmäpuristetut öljyt. Raakaruoka onkin puhdasta ja aitoa ruokaa parhaimmillaan.

 

Innostuin itse raakaruuasta vuosia sitten, joskus vuosina 2009-2010. Silloin aloin tehdä smoothieita joka välissä ja korvata fazerit raakasuklaalla. Sittemmin kauppojen valikoima raakaruuan huomioiden on onneksi laajentunut valtavasti. Kerran minulla ei muuton/rempan takia ollut kotona hellaa, mikroa tai uunia käytettävissäni, joten ajattelin haastaa itseni ja olin viikon täysin raakaravinnolla. Se oli avartava (ja keventävä) kokemus.

Smoothiet ja raakasuklaa tulivat jäädäkseen, mutta muuten en raakaravintoa ole pahemmin miettinyt. Toki syön edelleen paljon salaatteja, mutta yhtä paljon myös kuumennettua, paistettua ja haudutettua ruokaa. Nyt tekee mieli taas kiinnittää asiaan vähän huomiota ja miettiä voisiko päiviin lisätä enemmän raakaruokaa.

Olenkin viimeaikoina innostunut raakakeittiön tavasta korvata herkkuja. Raakareseptikirjoista löytyy valtavasti erilaisia terveellisiä, luovia ja oikeasti herkullisia ideoita siitä, miten voisi hemmotella itseään paitsi maulla, myös ravintoaineilla.

Tänään ilmestyi lokakuun Cosmopolitan-lehti. Tällä kertaa palstaltani löytyy muun muassa ohje helppoon raakapiirakkaan (tämän postauksen kuvat kuvasin sitä varten).

Vaikka raakaruokailijaksi ei rupeaisikkaan, tekee jokaiselle varmasti hyvää oottaa siitä vaikutteita omaan arkeensa. Aloittaa vaikka vain lisäämällä porkkana päivään. ;)

Raakaravinnon äidiksi kutsuttu Ann Wigmore on sanonut ”Ruumis parantaa itse itseään mistä tahansa sairaudesta, kunhan se saa elävää, runsaasti entsyymejä sisältävää ja helposti sulavaa ravintoa.”

xVilma

Ps. Blogiini aikaisemmin postaamani raakakakku ohjeineen löytyy täältä ja raakasuklaajuttua täältä.

Leave a comment

21 kommenttia

 • M

  Voisi kuvitella, että pelkällä raakaruualla on hankala täyttää koko päivän energiantarve. Vihanneksissahan ei ole paljon kaloreita, eikä öljyjä ja siemeniäkään mitenkään mahdottomasti voi vetää. Itse tuskin jaksaisin iltaan asti smoothiella, salaatilla ja palalla suklaata. Kyllä raakaruokavalio tavallaan on hifistelyä, koska harva perusjamppa pystyisi elämään sillä.

  • Vilma Peltonen

   Olen osittain samaa mieltä. Esimerkkini oli hyvin suuntaa-antava, enkä tarkoittanut asiaa kirjaimellisesti. :) Tiedän ihmisiä, jotka elävät 90% raakaravinnolla, mutta itselleni se olisi mahdotonta. Ja siis onhan täysin raakaruualla eläminen hifistelyä, mutta tarkoitin, että raakaruoka on muutakin kuin äärimmilleen vietyä syömistä. Siitä voi ottaa paloja omaan elämään, kuten esimerkiksi raakakakut. Mitä energiatarpeen täyttymiseen tulee, niin runsas salaatti voi raakaruokanakin sisältää yli 500kcal. Myös smoothiesta saa todella ruokaisia. Esimerkiksi vihersmoothieen voi laittaa avocadon ja pelkästään siitä tulee yli 300kcal. Eli teoriassa tuo esimerkki olisi kyllä ollut mahdollista koostaa niin, että energiaa saa tarpeeksi, jos ei päivän aikana hirveästi kuluta. Mutta en tarkoittanut sitä niin kirjaimellisesti. Pahoittelut, jos olin epäselvä. Jotkut raakaruokailijat syövät myös raakaa kalaa ja lihaa. Mutta siis olen samaa mieltä, että haastavaksi menee, jos aikoo pelkällä raaka ruualla elää ja en minä sitä tässä postauksessa suositellutkaan. :)

 • Vierailija

  Syötkö kaurapuuroa koskaan? Tuli vain mieleen tuosta postauksen alusta.

  • Vilma Peltonen

   Syön joskus. Harvemmin itse teen, mutta brunsseilla, hotelliaamiaisilla tai kylässä satunnaisesti kyllä. Pidän vain enemmän smoothieista ja tuoreista jutuista aamupalalla ihan makunsa puolesta, joten valitsen usein mielummin ne. :) Joskus kun kaappi ammottaa tyhjyyttään, teen kaurapuuroa. ;)

 • Mpouta

  Raakaruoka on varmasti hyvää ja terveellistä (ainakin ne mitä olen maistanut ovat olleet maukkaita). Kuitenkin lämpitilan tippuessa alle 10 asteeseen lämmin ruoka tuntuu korvaamattomalta. Itse palelen helposti ja huomaan että tällä viikolla salaatit eivät ole kiinnostaneet enää yhtään. Hyöryävä keitto lämmittää sisältäkin :)

  • Vilma Peltonen

   Hih, olen kyllä vähän samaa mieltä. ;) Talvella kaipaan aina enemmän lämmintä ruokaa! Mutta myös siihen sivuun runsaasti tuoretta salaattia.. :)

 • Julie

  Voisitko tehdä lisää raakaruoka postauksia ja ohjeita? :)

 • Anni

  Olen jo pidemmän aikaa pohtinut tätä ja nyt heitän kysymyksen ulos: Käsittääkseni sinulla pyörii mies siellä kuvioissa mukana? Minkälaiset ruokatottumukset teillä on yhdessä? Minä olen itse enempi sellaisen tuoreen ja raamman ruoan ystävä, kun taas mieheni pitää perinteisistä makaroonilaatikoista ja jauhelihakastikkeista. Jotenkin kahden ruoan tekeminen on omaan elämään liian työlästä, joten aika usein luistan itse syömään myös sitä makaroonilaatikkoa, vaikkei sitä niin mieli tekisikään.. Miten teillä sujuu nämä kuviot nappiin vai syöttekö eri sapuskoja? :)

  • Vilma Peltonen

   Hyvä kysymys, koska ruokien yhteensovittaminen on monelle varmasti haaste (varsinkin perheille). Me syömme osittain samoja ruokia ja osittain taas teemme omat ruuat. Molemmat joustavat toisen mukaan, mutta usein samasta ruuasta pystyy varioimaan molemmille sopivan. Esim. jos teemme lohta, teen itse vain salaatin tai kasviksia rinnalle ja mies tekee vaikka ranskiksia lisukkeeksi. ;)

   Mutta usein mies syö lounasta töissä, niin teen silloin näitä terveellisempiä ruokia.. Ja kyllä minä välillä syön myös miehen mukaan ruokia. Onneksi hänkin haluaa syödä aika terveellisesti ja eineksiä meille ei esimerkiksi osteta, joten sinänsä mitään ongelmaa ei ole.

 • Vierailija

  Komppaan kyllä siinä ettei kukaan saa tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita syömällä vihersmoothien, salaatin, palan suklaata ja kesäkurpitsan päivässä :D Ei voi mitenkään olla terveellistä olla niin kevyellä dieetillä vaikka mitä entsyymejä saisi..

 • Vilma.P

  Se oli esimerkki ja suuntaa-antava. En tarkoittanut asiaa kirjaimellisesti. Tiedän ihmisiä, jotka elävät 90% raakaravinnolla. Ja en edes, maininnut määriä tai sisältöjä. ;) Runsas salaatti voi raakaruokanakin sisältää yli 500kcal, samoin kuin kesäkurpitsa lasagne. Myös smoothiesta saa todella ruokaisia. Esimerkiksi vihersmoothieen voi laittaa avocadon ja pelkästään siitä tulee yli 300kcal. Eli teoriassa tuo esimerkki olisi kyllä ollut mahdollista koostaa niin, että energiaa saa tarpeeksi, jos ei päivän aikana hirveästi kuluta. Mutta en tarkoittanut sitä niin kirjaimellisesti. Pahoittelut, jos olin epäselvä. Jotkut raakaruokailijat syövät myös raakaa kalaa ja lihaa. Mutta siis olen samaa mieltä, että haastavaksi menee, jos aikoo pelkällä raaka ruualla elää ja en minä sitä tässä postauksessa suositellutkaan. :)

  • Vilma Peltonen

   Anteeksi, mutta kuinka voit päätellä asian, kun en ole kertonut mitä esimerkin runsas salaatti, illallinen tai saati sitten smoothie sisältäisivät? :) Jos laittaa vihersmoothiehen avocadon, niin siitä tulee yksisään jo reilut 300 kcal. Monet raakaruokailijat syövät myös raakaa kalaa ja lihaa. Tiedän myös ihmisiä, jotka elävät 90% raakaruualla ainakin lyhyempiä ajanjaksoja. Mutta haastavaa se on ja sitä en kiellä. En kuitenkaan mielestäni tässä kertaakaan mainitse, että kannattaisi siirtyä kokonaan raakaruokaan. Päin vastoin. Puhun vain mahdollisesti lisäämisestä. En myöskään tarkoittanut esimerkkiäni kirjaimellisesti. Tai heitin vain ateriat ajatuksena, en realistisina päivän syömisinä. MUtta silti väitän, että teoriassa olisi mahdollista saada tarpeeksi energiaa noista aterioista! :)

 • Jenni/Juhlahuuma

  Oi mikä herkkukakku!!! :) Itseä raakaruoka kiinnostaa, ja se on kiva lisä muuhun syömiseen. Olipa kiva eksyä sivuillesi!! :)

 • Sofia

  Raakaruoka kiinnostaa meikäläistäkin ihan kokeilu- ja makuelämysmielessä. Näin lääkisopintojeni puolessa välissä olevana kyllä pistää aina huvittamaan tuommoiset Wigmoren tyylisten ruokagurujen lentävät lausahdukset; kaunis ajatus, mutta eihän se käytännössä ihan noin mene, valitettavasti… :) Täytyy kuitenkin muistaa, että kehon voi kyllä pumpata täyteen jos jonkinnäköistä entsyymiä ja vitamiinia, mutta kroppa käyttää niistä tasan sen, mitä se tarvitsee ja loput eritetään veke tai varastoidaan tiettyyn rajaan asti. Muistaakseni esimerkiksi antioksidanttien ylenmääräisen syömisen ei ole todettu vaikuttavan suojatekijänä syöpää vastaan, vaikka niiden RIITTÄVÄ saanti on toki suotavaa (ja tätä kai näillä nykyajan ruokavillityksillä haetaan – riittävää tarjontaa, varulta). Tasapainoinen, monipuolinen ja säännöllinen ruokavalio on yksi niistä muutamista avainasioista useimpien sairauksien ehkäisyssä, sitä en kiellä lainkaan. Tuntuu vain, että nykyään ruokavalion ajatellaan olevan vähän turhan voimakkaasti avain onneen sekä ikuiseen, terveeseen elämään. Luulisin, että vastaavilla trendeillä ja lausahduksilla on hälyttävät vaikutuksensa esim. rokotuskattavuuteen, mutta se onkin sitten jo toinen epistola. Sellaisia ajatuksia näin myöhäisenä keskiviikkoiltana :) Kiitos kivasta blogista.

 • Anna M.

  Nyt täytyy olla kyllä aivan eri mieltä näiden muutamien kommenteoijien kanssa. Minulle on aina jäänyt raakaruoasta semmoinen käsitys että se juuri on erittäin energiapitoista ruokaa, tosin kaikki energia onkin sitten erittäin ravintorikasta. Esimerkiksi, pienestä raakakakun palasesta tulee paljon nopeammin täyteen kun samasta määrästä normaalia kakkua. Ja lopputulos on juuri sopivan täysi sekä virkeä olo, eikä mikään pullaähky. Kävin muutama kuukausi takaperin Johan & Nyströmillä raakaruokabrunssilla, ja vaikka jokainen safka olikin aivan jäsjettömän suussasulavaa, söin automaattisesti paljon vähemmän kun olisin syönyt ”normaalia ruokaa”. Itse käyn välillä joogailemassa, ja varsinkin monet joogit elävät raakaruoalla, joko sataprosenttisesti tai sitten varmaan juurikin sen 90%. Kiinnostais kyllä ehdottomasti joskus syödä erimerkiksi kuukausi pelkkää raaka-ruokaa ja katsoa mitä tapahtuu! :) Tosin juuri näin syksyn tullen kaipaa vähän lämpimämpiä keitoksia. Hyvä ja nopea aamupalavinkki raakana on muuten tuorepuuro, jota itsekin tässä juuri paraikaa syön. Laitetaan illalla rasiaan erinäisiä siemeniä, muutama taateli/kuivattu luumu, pähkinöitä/manteleita, goji-marjoja jne, mitä ikinä keksiikään, peittää ne pienellä määrällä vettä, laittaa jääkaappiin yöksi ja aamulla surauttaa blenderissä marjojen tai vaikka banaanin kanssa. Syödä voi pelkästään, mantelimaidon/hedelmien kanssa.

  Taitaa olla ensimmäinen kommentti mitä sulle laitan, löysin tämän blogin muistaakseni ihan blogisi alkuaikoina ja tää on siitä asti pysynyt niiden blogien listassa, jotka tsekkaan aina ekana. Ihanan monipuolisesti iloisella elämänasenteella kirjoitettua juttua hyvinvoinnista, ja siinä samalla kaikesta muustakin. Mielestäni jollain tavalla aivan erilainen verrattuna mihinkään muuhun suomalaiseen blogiin. Ja siis hyvällä tavalla erilainen! Jatka samaan malliin, ja iso kiitos tästä blogista! Olen saanut ihan kamalasti uutta tietoa ja vinkkejä tätä kautta.

  • Vilma Peltonen

   Voi kiitos Anna M.!<3 Loistava kommentti. Kiitos, että jaksoit kirjoittaa sen ja samalla tiivistää/tuoda myös omia ajatuksiani paremmin esille. Allekirjoitan joka lauseen ja olen iloinen, että nämäkin asiat tulivat esille tässä keskustelussa. :)

 • ilikeyourstyle

  Moro! Oon kiinnostunu raakaruoasta sen kehoa parantavan vaikutuksen vuoks, koska sairastuin väsymysoireyhtymään liiallisen liikkumisen, huonon syömisen, stressin ja infektion takia. Ainoa asia millä voin vaikuttaa parantumiseen on ruoka. Oireiden takia kokkailu ja ruoanlaitto on haastavaa, mutta lukisin mielelläni sulta vinkkejä välipaloihin ja aamupaloihin ja vaikka salaatteihin! Tällä hetkellä syön paleo tyyppisesti ja vointi on parantunu jo silläkin :) Hyvää syksyä!

 • opiskelija

  Raakaruoka on varmasti terveellistä sopivissa määrin, mutta kypsennetyllä ruoalla on myös joitakin kiistämättömiä terveyshyötyjä. Esimerkiksi karotenoidit, erityisesti tomaatin lykopeeni, imeytyvät huomattavasti paremmin kypsennetystä ruoasta. Lykopeeni on voimakas antioksidantti. Toisaalta esimerkiksi C-vitamiini tuhoutuu melkein täysin, kun ruoka kuumennetaan.
  Nämä entsyymit ovat kyllä mysteerisiä – nehän ovat suuria proteiineja ja niiden rakenne denaturoituu vatsalaukun alhaisessa pH:ssa, joten niiden syömisellä ei ole mitään terveyshyötyjä.

 • Sonja

  Moikka! Kirjoittelen tänne vanhaan postaukseen kun olen innostunut myös raakaruokavaliosta :) Onko sulla suositella jotain hyvää raakaruokakirjaa, jossa olisi hyviä reseptejä? Kiitos!