Vinkkejä Blogin Aloittamiseen 1/3

34

Thoughts

26.08.2016

bloggaus2

Intohimoinen tekeminen, harrastaminen ja itsensä toteuttaminen lisäävät mielestäni ehdottomasti hyvinvointia! Tähän aikaan vuodesta haluan muistuttaa yhdestä loistavasta harrastusvaihtoehdosta: blogin perustamisesta. Listasin aikaisemmin, miksi mielestäni blogin pitäminen harrastuksena kannattaa, voit lukea postauksen täältä: 10 syytä aloittaa bloggaaminen. Nyt ajattelin antaa vinkkejäni itse tekemiseen pienessä posatussarjassa… Myös yksi Q&A kysymysistä oli, että mitkä ovat 10 parasta vinkkiäni blogin pitämiseen, joten sivuan tätä kysymystä myös näissä postauksissa.

Tänään pureudun asiaan, jota yleensä mietitään, ennen kuin blogi edes laitetaan konkreettisesti pystyyn: mistä bloggaisin? Aihe on hyvin tärkeä, mutta joskus se muotoutuu vasta blogatessa, kun huomaa mikä toimii itsellä ja mikä ei. Jos et ole varma, mistä asioista haluat kirjoittaa, suosittelen aloittamaan silti. Pohdi tätä asiaa kuitenkin samalla kun teet, koska hyvällä blogilla on selkeä punainen lanka. Aluksi tämä blogin suuntaus auttaa kohderyhmän löytymisessä ja tulevaisuudessa myös mahdollisien yhteistyökumppanien saamisessa, mutta ennen kaikkea jonkinlainen blogin teeman tai tyylin rajaus helpottaa jokapäiväistä työtä. Jos blogikirjoitus voi koskea kaikkea maan ja taivaan väliltä, iskee helposti valinnan vaikeus ja koko blogista tulee liian rönsyävä. Jos aihe on taas hyvin suppea ja rajattu, tulee ennen pitkään ideoiden puute.

Suosittelen kysymään itseltäsi seuraavat kysymykset, kun mietit, mistä voisit blogata:
Mikä on intohimosi?
Mitkä aiheet sinua ovat kiinnostaneet pisimpään?
Mistä aiheesta mieluiten luet?
Mistä jaksat innostua kerta toisensa jälkeen?
Mistä tiedät enemmän kuin keskimäärin ihmiset?
Mikä on vahvuutesi?
Mistä haluat tietää lisää?
Mitä haluat jakaa muille?
Onko jokin asia, missä haluaisit tai osaisit neuvoa tai auttaa muita?
Mistä aiheesta tai näkökulmasta ei vielä löydy paljon materiaalia?
Kuinka paljon haluat jakaa omaa elämääsi?

bloggaus

Päädyt todennäköisesti yhteen tai useampaan yläkategoriaan kuten muoti, matkustus, ruoka, urheilu, hyvinvointi, tekniikka, kirjat, kulttuuri, työ, opiskelu, eläimet, valokuvaus… Tai muu vastaava. Jos mielenkiinnon kohteesi on ruoka, mieti mikä osa-alue siinä erityisesti: leipominen, joku tietty erikoisruokavalio, eri ruokakulttuurit, edullinen kotiruoka, juhlat, terveelliset herkut vai jokin muu? Yritä pilkkoa aihetta ja mieti punainen lanka. En tarkoita, että blogi pitää supistaa aihealueiltaan kapeaksi, mutta varsinkin alussa se auttaa sitä oikeaa kohderyhmää löytämään blogisi.

Vilma P. blogihan on nykyään paikoin hyvinkin rönsyävä, koska se nimensä mukaankin henkilöityy minun kiinnostuksen kohteisiini ja ajatuksiini. Vaikka rajaan monet asiat kokonaan blogista pois, on blogissa silti taustalla lifestyle blogia: aiheet elävät mukanani. Näin ei kuitenkaan aina ole ollut vaan rajaus on ollut hyvinkin suppea aluksi. Minulle on myös yhä tärkeää pitää valokuvaus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi mukana jokaisessa postauksessa vähintään viimeisteltyjen kuvien muodossa tai tekstissä rivien välissä.

Nykyään blogitarjonta on valtavaa, joten hyvin rajattu, omaperäinen ja ainutlaatuinen aihe voi ollakin kysytympää ja luetumpaa, kuin sellainen joka koskettaa mahdollisimman monia. Esimerkiksi itse toivoisin suomenkielisiä laadukkaita blogeja, jotka koskisivat pelkästään joogaa, ayurvedaa, sosiaalisen median markkinointia tai valokuvausvinkkejä… Tallaisien blogien ei mielestäni tarvitse edes päivittyä usein, riittää että säännöllisesti.

bloggaus3

Blogiani enemmän lukeneille tämä on varmasti toistoa, joten saa skipata vapaasti, mutta ajattelin että kerron vielä loppuun kertaalleen lyhyesti, kuinka itse aloitin tämän blogin. Jaan tämän siksi, että mielestäni tärkeintä on vain aloittaa, alkuun sisältö kuitenkin hakee muotoaan. Mutta jostain aiheesta voi olla helpompi aloittaa kuin toisesta… 😉

Kirjoitus, jolla aloitin, oli kuvapostaus ja esittely Ateenan mallikämppiksestäni Lanasta. Valokuvasin hänestä ensimmäiset testikuvat mallikansiota varten ja ajattelin perustaa blogin, johon tulisi vain kuvia kuvaamistani ihmisistä ja asioista. Näin jälkikäteen ajateltuna oli aika surkea kuvaaja tuolloin, mutta olinkin täysin aloittelija, joka sai harrastukselleen kimmoketta, kun kuvia pystyi jakamaan ja laittamaan talteen blogiin. Tarkoitus oli siis, että blogiin ei tulisi kuvia minusta ollenkaan. Tekeminen kuitenkin antoi varmuutta ja rohkaisi niin, että aika pian anonyymi valokuvablogi alkoi muuttua kohti sitä, mitä tämä blogi viime vuodet on ollut.

Bloggaamaan ei opi kuin tekemällä ja vuorovaikutus seuraajien kanssa opettaa, mitä lukijat blogistasi etsivät, mikä heitä kiinnostaa. Esimerkiksi itse huomasin, että kotitreenit ja reseptit olivat aina tykättyjä postauksia, joten lisäsin niitä blogiini, vaikka se ei alkuperäissuunnitelmiini missään nimessä kuulunutkaan.

Pohdi siis aihetta huolella ja koita katsoa asiaa myös eri näkökannoilta. Älä silti anna epävarmuuden aiheen ”ikuisuudesta” olla esteenä blogin aloittamiselle. 🙂

VP2

 

Tallenna