Psyykkinen vahvuus

26

Wellness

15.06.2017

*yhteistyössä PS-kustannus

Olen viime aikoina miettinyt, mitkä tilanteet aiheuttavat minulle jännitystä ja paineita, ja milloin pelkään mokaavani – sekä ennen kaikkea annanko näiden tuntemusten vaikuttaa siihen, että jätän jonkun asian tekemättä?! Itse en jännitä niinkään paljon testejä ja kokeita, mutta esimerkiksi sitä, että alan änkyttää tai en löydä oikeita sanoja yleisölle puhuessa tai käytäessäni englannin kieltä. Jännitän vaativan fyysisen suorituksen esittämistä ja sitä, että en onnistukaan kuten yksin harjoitellessa. Pelkään autolla ajamista. Ja huolehdin myös siitä, että jos laitan itseni alttiiksi muiden arvostelulle tekemällä jotain erilaista ja rohkeaa, en kestäkään kritiikkiä. Ja kyllä, välttelen jonkin verran tilanteita, joissa pelkään epäonnistuvani.

Uskon, että meillä kaikilla on vastaavia tilanteita. Mutta entä, jos omaa mieltä kehittämällä voisikin taata tai ainakin parantaa mahdollisuuksia selvästi, että onnistuu vaativissa tilanteissa?

Vähän aikaa sitten ilmestynyt Jarmo Liukkosen Psyykkinen Vahvuus – Mielen taitojen harjoituskirja on kirja juuri tähän tarkoitukseen. Kirja vastaa kysymykseen ”Millaisia psykologisia taitoja meidän tulee hallita menestyäksemme elämässä ja vaativissa suoritustilanteissa sekä miten niitä voidaan harjoitella ja opettaa?” 

Uskon, että voimme harjoittaa mieltämme. Oikeastaan ehkä koko blogini syvin pointti on se, että uskon vahvasti hyvinvoinnin, onnellisuuden ja menestyksen esimerkiksi työelämässä olevan asioita, joihin voimme omalla ajattelullamme ja toiminnallamme vaikuttaa. Vaikka aina elämässä on meistä riippumattomia asioita, voi itse silti edesauttaa asioita merkittävästi suuntaan tai toiseen. Itse ajattelen, että olen pitkälti oman onneni seppä. Varmasti monet teistä ajattelette ainakin osittain samoin, koska blogiani luette. Moni onkin jo kysellyt tästä mustakantisesta kirjasta, joka on kuvissani vilkkunut, ja kyllä: voin suosittella Psyykkinen vahvuus -kirjaa erittäin lämpimästi! Tämä kirja on hyvä väline itsetuntemuksen parantamiseen ja auttamaan oman potentiaalin hyödyntämisessä ja laajentamisessa. (Postauksen lopussa löytyy myös alekoodi, jolla saatte hankittua kirjan edullisesti!) 🙂

Psyykkinen vahvuus -kirjan nimikin kertoo, että tavoite on tulla psyykkisesti vahvaksi, koska mieltä hallitsemalla pystymme hallitsemaan tilanteita paremmin. Johdannossa kerrataan, kuinka olemme jokainen ainutkertaisia bio-psyko-sosiaalisia yksilöitä. Vuorovaikutus ympäröivän maailman kanssa rakentaa persoonallisuuttamme sekä psyykettämme ja geneettinen perimä antaa kehitykselle tietyt puitteet. Meillä on synnynnäisesti tietyt syvärakenteiset piirreominaisuudet sekä temperamentti, joita Liukkosen mukaan on mahdollista muuttaa vain rajatusti. Mutta psykologisia ominaisuuksia ja taitoja, jotka myös voidaan katsoa sisältyvän persoonallisuuden käsitteen alle, voi sen sijaan selkeästi harjoittaa ja kehittää. Kirja keskittyykin näihin psykologisiin ominaisuuksiin ja taitoihin, joita kehittämällä voimme tulla psyykkisesti vahvaksi ja siten vaikuttaa onnistumiseemme meille tärkeissä asioissa.

Monet psykologiset taidot selittävät tutkitusti, miksi ihmiset ovat menestyneet eri aloilla, mutta mitä nuo kirjassa puhutut psyykkiset taidot sitten ovat?! Liukkosen mukaan muun muassa keskittymiskyky, mielikuviin eläytyminen, tavoitteenasettelu, paineensieto, positiivinen ajattelu ja rentoutumiskyky… Pitkäjänteisellä kasvatuksella ja valmennuksella voidaan vaikuttaa esimerkiksi yksilön energisyyteen, sinnikkyyteen, sisäiseen motivaatioon, itseluottamukseen, suoritusrentouteen ja sitoutumiseen.

Itse koen tosi haastavaksi sen, että vaikutan sisäisesti omaan mielialaani ja elimistön toimintaan mielen avulla. Mutta kärsivällisellä harjoittelulla tämä on mahdollista ja kun psyykkisiä menetelmiä harjoitellaan, ei tavoite ole ainoastaan vähentää ”psyykkisiä heikkouksiamme” vaan kehittää taitoja, jotka ovat jo vahvuuksiamme. Kirja auttaakin juuri tunnistamaan omat vahvuudet ja sen, miten niitä voi hyödyntää. Vahvuuksillamme voimme aina myös kompensoida heikompia osa-alueita.

Jos mietin esimerkiksi, mitkä ovat omia vahvoja ja heikkoja psyykkisiä taitojani, tavoitteen asettelu kuuluu vahvuuksiini (postaus täällä). Olen myös joskus kertonut, kuinka esimerkiksi itselläni on vahva taito nähdä itseni jo siellä, missä haluaisin olla. Liukkosen mukaan mielikuvilla voikin olla suuri merkitys ja näin olen itse kokenut. En vain unelmoi, vaan kuvittelen seikkaperäisesti itseni jo saavuttaneeni haluamani. Teen myös perinteisempiä mielikuvaharjoituksia, joista kirjassakin puhutaan paljon… Opin nimittäin jo voimisteluaikoina, jolloin kävimme kisaohjelmaa aina mielikuvaharjoitteluna läpi, että pystyn ajattelemalla saamaan koreografiaa ja suoritustekniikkaa myös lihasmuistiin.

Onnistuneen suorituksen kuvittelu helpottaa myös huomattavasti jännitystä ja siksi käyn yhä haastavat tai minua pelottavat tilanteet mielessäni läpi (usein moneenkin kertaan) ennen itse asian kohtaamista. Ajattelen aina myös asiat optimistisesti ja pohjimmiltani uskon asioiden menevän lopulta hyvin, mikä vaikuttaa tunteisiin ja sitä kautta toimintaan. Lisäksi minulla on nykyään myös hyvä itseluottamus, jota Liukkonen pitää yhtenä keskeisimpänä psyykkisen vahvuuden ominaisuutena ”Ilman sitä on vaikea pärjätä. Jos urheilijalla on arvokisoissa sellainen olo, että en ole pariin kuukauteen saanut yhtään täysipainoista harjoitusta tehtyä, eivät siinä rentous ja keskittyminen auta.”, hän sanoo.

Sen sijaan kirja vahvisti ja paransi itsetuntemustani sen osalta, että psyykkisissä taidoissa rauhallisuus EI ole valttini. Kirjan loppuosassa on useita testejä itsetuntemuksen parantamiseen ja harjoittelun tueksi ja yksi näistä on psyykkisen säätelyn taidot –testi. Se löytyy sähköisesti myös täältä, jos haluatte tehdä heti. Testin mukaan minulla taidoista heikoin on stressinsieto.

Vaikka pystyn keskittyä hyvin ja sulkea ympäristön pois mielestäni, en pysty sulkemaan pois omia ajatuksiani, saati stressiä. Silloin kun ajatukseni pääsevät negatiiviseksi ja mieleni on epävarma paineenalaisena, en osaa kääntää oloani kovin hyvin positiiviseksi ja rauhalliseksi. Alan enemmänkin panikoida, enkä todellakaan pidä tästä piirteestäni vaan haluaisin sitä kehittää. Kertoo hyvin, että kamalin esiintymiskokemukseni oli nuorena voimistelijana joulujuhlassa, jossa menin ja kompastuin ohjelman alussa taustalla oleviin koristeisiin. Tuon yhden kaatumis”mokan” jälkeen pasmani menivät niin sekaisin, että unohdin kuviot, suunnat ja pudotin välineenkin käsistäni heittojen aikana ja tein kokonaisuudessaan hyvin epäonnistuneen suorituksen. Tämän jälkeen olen muun muassa ymmärtänyt, miten tärkeää urheilijoiden on treenata fyysisyyden lisäksi henkistä puolta… 😉 Myös kritiikin sietoa voisin selvästi kehittää!

Kirjan kirjoittanut Jarmo Liukkonen on liikuntapedagogiikan professori sekä liikunnan ja psyykkisen hyvinvoinnin dosentti. Hänen vaikuttava kokemus huippuurheilijoiden (ja yritysten) psykologisen valmennuksen konsulttina näkyy mielestäni kirjassa vahvasti käytännön esimerkeissä. Sanoisinkin, että vähintäänkin kaikkien urheilijoiden, valmentajien ja personal trainereiden kannattaisi tutustua kirjaan ja hyödyntää sen oppeja ja harjoituksia.

Kirjan rakenteesta sen verran, että Liukkonen on jakanut avaimet psyykkiseen vahvuuteen viiteen osaan, jotka ovat:

• Itseluottamus
• Motivaatio
• Vireystila
• Rentous
• Keskittyneisyys

Kirjan alkupuolella käydään nämä jokainen osa-alue ja käsite tarkasti läpi. Mielestäni jokainen näistä viidestä osa-alueesta on kiinnostava itsessäänkin. Tunnistan myös helposti näiden vaikutuksen suorituksien onnistumiseen, oli sitten kyse tentistä, esiintymisestä, urheilusuorituksesta, työhaastattelusta tai, mistä tahansa vähänkään vaativasta.

Kirjan toisessa osassa keskitytään siihen, miten psyykkistä vahvuutta voidaan harjoitella käytännössä. Teemoina ovat esimerkiksi juuri mielikuvat psyykkisen säätelyn keinona, itsepuhelu, motivaation vahvistaminen tavoitteenasettelun keinoin, vireystilan säätely, rentoutusharjoitukset, ajatusten kontrollointi jne. Lopusta löytyy 25 liitettä, jossa on testejä ja arviointilomakkeita.

Itse en ole ehtinyt vielä kaikkia testejä tehdä, mutta tämä kirja onkin juuri sellainen, johon on helppo ja hyvä palata usein eri elämän tilanteissa. Markkinoilla on paljon kevyempiä self help – kirjoja, joista myöskin monista tykkään, mutta Psyykkinen vahvuus erottuu mielestäni joukosta asiallisuudellaan. (Tämän ”elämäntaito-oppaan” voi antaa siis kyynisemmällekin isälle lahjaksi). Kirja on kuitenkin samaan aikaan melko helppolukuinen ja itse mietin lukiessa, että kirja sopisi molemmille tosissaan urheileville pikkuveljilleni erinomaisesti.

Erityisesti annan kirjalle plussaa kokonaisuuden hallinasta ja siitä, että kirjan rakenne auttaa oivaltamaan sen kokonaisuuden, mitkä ovat tärkeitä psyykkisiä taitoja. Taitoja, joita on hyvä kehittää ja, jotka ovat elämässä merkityksellisiä puhuttiin sitten menestymisestä tai ei. Mutta kuten aina totean, minulle menestys ei ole rahaa ja mainetta vaan onnistumista omissa päämäärissään ja tyytyväisyyttä elämään. Sitä se tuntuu Liukkosellekin olevan. Jokaisella meillä on varmasti elämässä toiveita, joiden haluaisi toteutuvan, suorituksia, joiden toivoisi menevän putkeen ja vaativia tilanteita, jotka jännittävät. Tämä kirja on loistava väline, minkä avulla voi edesauttaa onnistumistaan.

dress / Lindex
sandals  / Adidas

Jos kiinnostuit enemmän,  blogini lukijana saat alennuskoodilla ”Vilma P.” Psyykkinen vahvuus -kirjan tarjoushintaan 24,90 € (norm. 39 €), kun tilaat kirjan TÄÄLTÄ. Alennuskoodi on voimassa vuoden 2017 loppuun asti. 🙂

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna