Opiskeluni…

19

Thoughts

02.05.2014

Olen nyt ahkerasti yrittänyt vastata postaustoiveisiinne, joten käykää ehdottamassa tänne lisää, jos tulee ehdotuksia mieleen. Otan sieltä aiheen postauksiini yksi kerrallaan. Muutama toivoi postausta opiskelusta ja erityisesti ajatuksiani sosiologiasta. Tässä tulee nyt pitkästä aikaa melko henkilökohtainen -varsinainen ajatustenjuoksu, mutta ehkä joku samankaltaisessa tilanteessa oleva saa tästä pohdinnasta kiinni. 😉

En ole pitkään aikaan opiskeluasioista blogissa puhunut, joten uusille lukijoille tiedoksi, että minulla on opinto-oikeus kahteen pääaineeseen Helsingin Yliopistossa: teoreettiseen filosofiaan humanistisessa tiedekunnassa ja sosiologiaan valtiotieteellisessä. Minulla on pari vuotta aktiivista opiskelua takana ja nyt olen ollut aika lailla koko kevään tauolla.
Jos nyt jotain kiinnostaa aikaisempi opiskelijahistoriani, niin lukion jälkeen pidin suosista välivuoden, opiskelin avoimessa yliopistossa muutamia viestinnän kursseja ja reissailin mm. mallinhommia tehden. Sen jälkeen opiskelin puoli vuotta teollista muotoilua ammattikorkeakoulu Metropoliassa ennen kuin päätin, että haen yliopistoon. Kolme kevättä olen käyttänyt pääsykokeisiin, joten sinänsä tämä kevät on ollut mukavaa vaihtelua! Olen ollut opiskelujen suhteen varsinainen itseni etsijä.

Minua on aina kiinnostanut todella moni asia, mutta ikäväkseni ei mikään asia ylitse muiden. Minusta ei taida löytyä sellaista tutkijanluonnetta, että yhdestä asiasta selvitettäisiin kaikki mahdollinen. Enemmän haluan ymmärtää laajoja kokonaisuuksia ja saada yleissivistyksen mahdollisimman monesta asiasta. Pintaraapaisut kiinnostaa, mutta intohimoa ei ehkä löydy loppuun asti. Olen aina ollut vaakalaudalla, jossa välillä paino on mennyt akateemisuuteen, välillä käytännöllisyyteen. Tasapainoa en ole meinannut löytää. Kun toinen puoli on painanut enemmän, olen kaivannut toista. En ole varsinaisesti yhtään käytännöllinen, mutta tykkään konkretiasta ja siitä, että näen tuloksia. Läpi kouluajan lempiaineitani olivat kuvaamataito, liikunta, maantieto, historia ja terveystieto.

Ongelma opiskelujeni suhteen on tällä hetkellä siinä, että teen unelmatyötäni. Onpas hassu ”ongelma”. En voisi kuvitella ihanampaa ja omempaa työtä. En ole koskaan kaivannut korkeaa taloudellista elintasoa, vaan mieluummin elän niukemmin ja teen työkseni sitä mitä haluan, kuin toisin päin. Ja minä rakastan blogin pitämistä. Tämä täyttää kaikki unelmatyöni kriteerit: luovuuden, itsenäisyyden, vapauden, elämäntapatyön, valokuvauksen, ruokien koristelun, suunnittelun, ideoinnin, ravintoasiat, taustatutkimisen, kirjoittamisen, inspiroimisen.

Olen saanut ihan viimeaikoina sellaisia inbox-viestejä, sähköposteja ja kommentteja, että silmäpielet ovat kostuneet. Se, että olen innostanut jotain löytämään juoksuharrastuksen tai uuden tanssilajin, auttanut 10 kilon painonpudotuksessa, herättänyt uskon unelmiin tai saanut parannettua jonkun asennetta itseensä, ovat paras palkka siitä ajasta, mitä blogilleni annan. En voisi kuvitella työtä, joka tyydyttäisi oman itseni toteuttamistarpeeni, mutta myös henkisen tarpeeni auttaa ja levittää positiivista ilmapiiriä paremmin kuin bloggaaminen. Ajatuksissani haaveilin joskus lääkärin urasta, että voisin auttaa ihmisiä tai puolivitsillä poliitikon työstä, jotta voisin vaikuttaa. Minusta ei näihin ammatteihin olisi, mutta blogin kautta olen löytänyt mielenrauhan, olen löytänyt oman juttuni.

Nyt bloggaaminen tuntuu itsestään selvältä: olen aina käyttänyt tavattoman paljon aikaa käsintehtyjen esitelmien, portfolioiden, unelma-, leike- ja runokirjojen yms. tekemiseen. Lapsuudessa/nuoruudessa täytimme bestikseni kanssa monta isoa vihkoa täyteen, kun vaihtelimme vihkoa vuorotellen jakaessamme toiselle kirjeitä, aforismeja, tehtäviä, runoja, kuvia, piirustuksia yms.. Tässä saan jatkaa tuota minulle ominaisinta ja intohimoisinta tapaa toteuttaa itseäni.

Mutta, miksi bloggaaminen ja opiskelu olisivat ristiriidassa, miksen voi tehdä molempia?

Pidän filosofiasta ja pidän sosiologiasta. Joku lukija kysyi minulta, mikä sosiologiassa minua erityisesti kiinnostaa, niin vastataan nyt näin ympäripyöreästi, että Simmel, Durkheim, Parsons. Kaupunkisosiologia. Muodin ja terveydensosiologia, myös väestötiede. Se, että itsestään selvä tuodaan näkyväksi. Ihmisen käyttäytyminen nykymaailmassa ja muiden ihmisten seurassa.

Olen tykännyt Helsingin Yliopistossa opiskelusta. Mieleen ovat jääneet erityisesti logiikan ja tilastotieteenkurssit sekä espanjan alkeiskurssi, koska tykkään tehdä tehtäviä ja laskea. Hankalinta minulle ovat kurssit, joissa materiaali on englanniksi. Minulla on tällä hetkellä jopa ikävä luentoja ja miellekarttojani. Bloggaaminen työksi ja lehteen kirjoittaminen tulivat kuitenkin vasta sen jälkeen, kun olin jo hankkinut toisen pääainepaikan. Ja nämä ovat kirjaimellisesti vieneet mukanaan. Kun vielä lisätään mallintyöt, jotka sinällään ovat oma lukunsa ja vievät välillä paljonkin aikaani, niin energiaa opiskeluun ei vain ole ollut.

Mitä aion tehdä opiskelujeni kanssa?! Sitä pohdin nyt paljon. Olen alkanut tajuta, että haluan tehdä luovaa, käytännönläheistä työtä. Se on se mistä nautin. Ennen mietin, mitä haluan opiskella. Haluan opiskella koko elämän läpi paljon asioita, mutta nyt mietin, mitä haluan tehdä elämässäni työkseni, ja miten siihen pääsen. Se on varmaa, että haluan kehittää ja kasvattaa blogiani jatkuvasti. Pitäisikö siis opiskella asioita, jotka valmentavat minua tekemään tätä paremmin? Valokuvausta, kuvankäsittelyä, ravintoasioita, liikunta-alaa, tietotekniikkaa, videokuvasta, sosiaalista mediaa, markkinointia…? Näitä kaikkia olen ”opiskellut” jo pitkään oma-aloitteisesti vapaa-ajallani, joten minua aidosti kiinnostaisi syventää näissä asioissa tietämystäni ja osaamistani. Ehkä haluaisin opiskella näitä asioita myös hakeakseni auktoriteettiasemaa ja uskottavuutta. Sitä koulutus kai on.

Mutta toisaalta, mieleni sanoo, että Vilma: käy nyt ensin joku kolmesta aloittamastasi koulusta loppuun.
Olen kova kyllästymään tai sitten vain olen hakenut polkuani sitkeästi. Jos syy on ensimmäinen, vaikka pakotan itseni valmistumaan sosiologiasta. Jos syy on toinen, olen armollisempi.
Tavallaan olen nyt päämäärässäni ja teen työtä joka innostaa minua joka päivä. Mallintyöt ja bloggaaminen ovat molemmat aloja johon ei ole koulutusta, mutta tuntuu, että haluan kyllä valmistua johonkin ammattiin. Aika on kuitenkin rajallista ja tässä hetkessä ajattelen, että kehityn parhaiten käytännössä tekemällä niitä asioita, joita haluan. Aika on rajallista, mutta onneksi on loppuelämä aikaa opiskella, koska tässä hetkessä en osaa tehdä päätöstä kuin sydämellä. 😉

xVilma