Miksi olen onnellinen?

19

Thoughts

26.09.2015

_MG_0083m

Luin äsken Eeva Kolun postauksen kotiinpaluusta. Siitä, miltä tuntuu palata arkeen kahden viikon pyhiinvaellusmatkan, 330 yksin kävellyn kilometrin ja todellisen nollauksen jälkeen. Se sai ajatukseni niin juoksemaan, että päätin kirjoittaa heti ajatuksiani ylös spontaaniksi postaukseksi.

Lainaan tähän yhden Eevan postauksen pätkän, joka tuntuu hyvin tutulta:

”Vaikka olen palannut kaupunkiin ja arkeen, minun ei ole pakko palata siihen kollektiiviseen pelkoon, sähläykseen ja päättömänä säntäilyyn, joka helposti nielaisee mukanaan, jos ei ole tarkkana. Jos ymmärsin caminolla, mikä on oikeasti tärkeää, ehkä muistan sen täälläkin. Jos osasin siellä luottaa ja luopua kontrollista, ehkä osaan täälläkin.”


 

Elämässä ei aina osaa olla onnellinen, vaikka kaikki olisi periaatteessa hyvin. Kaikella tarkoitan perusasioita. En usko, että on mahdollista saavuttaa 100% tyytyväisyys kuin asenteella, sillä aina on jotain mikä voisi olla paremmin. Mutta, jos 90% asioista on hyvin, miksi keskittyä loppuun kymmeneen?! Onnellisuus on mystinen olotila ( ja toisaalta ei taas ollenkaan), mutta siihen voi tuntua vaikealta vaikuttaa sisältäpäin. Ympäristössämme tapahtuu niin paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa… Sanoin silti, että enemmän on niitä joihin voi vaikuttaa.

Itse voin todeta olevani juuri nyt hyvin onnellinen. Onnellisempi kuin koskaan elämässäni. Miten tähän tultiin, kysyin tänään itseltäni, koska aina ei ole itsestään selvää erotella ja selittää, miksi tuntuu onnettomalta tai onnelliselta.

_MG_0088v

Olen ollut koko aikuisiän jotenkin riippuvainen pidemmistä ulkomaanmatkoista. Täytettyäni 18 vuotta olen joka ikinen vuosi lähtenyt edes kuukaudeksi ihan toiseen maailmaan, yleensä monta kertaa vuodessa tai pidempiaikaisesti. Keräämään voimia, pysähtymään, ajattelemaan, olemaan läsnä. Arki vie nimittäin minut helposti mukanaan suorittamaan, elämään ”sitten kuin elämää”, huolehtimaan, murehtimaan, stressaamaan. Nuo matkat ovat aina mullistaneet elämääni.

Jossain vaiheessa Englantiin muutettua tuntui välillä yksinäiseltä, mutta ei enää pitkään aikaan. Sen sijaan välillä minusta on tuntunut siltä, että pitäisi olla Helsingissä, jotta voisin osallistua kaikkiin tapahtumiin, yhteistöihin, tilaisuuksiin, tapaamisiin ja kekkereihin. Bloggaajana niitä olisi vaikka joka päivä, mutta harvemmin enää niitäkään kaipaan. Uskon, että juuri luopuminen on tehnyt minulle hyvää. Arkeni on hitaampaa, tilavampaa, spontaanimpaa. Englannissa jollain tasolla downshiftaan.. elän leppoisammin ja kohtuullisemmin. Suurin osa tavaroistani on varastossa yhä Suomessa, joten siinäkin mielessä elän pelkistetymmin. Stressaan selkeästi vähemmän, nukun paremmin. Elämäni on jollain tasolla yksinkertaisempaa, jollain mittapuulla vaatimattomampaa.

Snapchatin käyttö on esimerkiksi jäänyt minulla lähes kokonaan ja yksi syy on, että koen elämäni olevan niin tylsää ulospäin, ei siinä tapahdu mitään erikoista. Englannissa päiväni ovat usein samantyylisiä ja tavallisia. Mutta rakastan niitä!! Ne sisältävät lempiasioitani. Ajan viettoa maailman ihanimman poikaystävän kanssa, juuri sen kanssa, joka on lisäksi myös paras kaverini ja sielunkumppanini. Jonka kanssa on paljon asioita, joita teemme mielellämme yhdessä ja jonka kanssa ei tarvitse mitään ja on kaikki. Skypepuheluita ja whats up -viestejä ystävieni ja perheen kesken. Ruuanlaittoa, yhdessä syötyjä aterioita, urheilua ja ulkoilua, kävelyä joka paikkaan, kirjoittamista, valokuvaamista, töiden tekoa ja lukemista. Siinäpä se melkein. Mutta on myös aikaa ottaa uusista asioista selvää ja innostua. Tuntuu, että joka viikko on joku uusi asia, mistä olen fiiliksissäni. 🙂

_MG_0082

Nyt kun lähden Suomeen huomenna, on minulla vajaan viikon aikana taas perustöiden lisäksi kolmet kuvaukset, blogigaala, monta palaveria, tavaroiden hakua, pressitilaisuuksia, ystävien tapaamisia jne. Nautin siitäkin ja olen tosi iloinen viikosta, mutta jos asuisin Suomessa elämäni olisi kiireistä ja tapahtumarikasta koko ajan. Väsyisin. Lähtisin aamulla seitsemältä ulos ovesta ja tulisin kotiin kymmeneltä illalla. Ellen tekisi asialle jotain. Todennäköisesti en tekisi, vaan alkaisin suunnitella seuraavaa pidempää ulkomaan matkaa ja arjestani pois hyppäämistä, pakenemista.

Arjen keskellä pitää muistuttaa välillä itseään, että kaikkea ei ehdi, pitää osata sanoa ei, karsia ja kuunnella fiiliksiä. Viime vuosina olen viettänyt paljon aikaa Italiassa. Siinä elämänrytmissä ja temmossa meillä suomalaisilla opittavaa. Tämän postauksen pointti oli kai, että ihminen ei ole kone ja tarvitsee myös leppoista aikaa. Itse olen juuri nyt niin onnellinen, koska elämässäni on vähemmän energiaa vieviä asioita ja enemmän iloa tuottavia asioita. Silloin jaksaa olla positiivinen ja läsnä. Ja pitää sen asenteen hyvänä, millä on kuitenkin onnellisuuden kanssa aika paljon tekemistä. 🙂

Olisi hauska kuulla teidän ajatuksia aiheesta, oletteko samoilla linjoilla vai ihan eri mieltä?

Kuvat ovat eilisillalta lähipuistosta.

vp2