How to become a professional blogger?

40

Thoughts

04.02.2015

_MG_3922v

Minulta on pyydetty vinkkejä siitä, kuinka voi tulla ammattibloggaajaksi… Tässä postauksessa käyn läpi, miten itse olen päätynyt kahdessa ja puolessa vuodessa täyspäiväiseksi bloggaajaksi ja alle vuodessa Cosmopolitanin alle bloggaamaan.

En vieläkään koe olevani mikään superasiantuntija, koska alalla suurin osa ammattibloggaajista on ollut sitä 5-8 vuotta ja heillä on huomattavasti enemmän näkemystä asiasta kuin minulla. Mutta ehkä voin kertoa, miten tulla ammattibloggaajaksi, silloin kun kilpailu on jo äärimmäisen kovaa, blogeja tuhansia ja ilmiö jo syntynyt. Kuten olen sanonut: blogia aloittaessani minulla oli päämäärä: saada sen kautta jotain, jotain muutakin kuin muistion itselle.

1. Määrätietoisuus

Jos haluat ammattibloggajaksi, määritä itsellesi tavoitteet: koska haluat olla saavuttanut ja mitä? Kuinka paljon lukijoita, milloin, miten? Ammattibloggaajaksi ei tulla nykypäivänä vahingossa. Se vaatii kovaa työtä, koska kunnianhimoisia ja lahjakkaita kilpailijoita löytyy vaikka millä mitalla.

2. Intohimo

Mikä on sinun vahvuutesi? Mikä erottaa sinut muista? Miten voisit parantaa sitä ja käyttää sitä hyödyksesi blogissasi?
Minun on turha pitää muotiblogia, koska on niin paljon muita jotka suhtautuvat muotiin intohimoisemmin ja shoppailuun myönteisemmin. Entä sisustusblogi? Elän matkalaukkuelämää ja vaikka olen esteetikko, en ole kiinnostunut materiaan liittyvistä asioista. Henkistä hyvinvointia, syvällisiä pohdintoja? Kyllä. Mutta joka päivä sitä? Liian raskata. Valokuvia? Kyllä, mutta pelkästään jättää etäiseksi. Reseptejä ja ravintoa? Ehdottomasti, mutta henkilön on näyttävä, muuten ei erotu massasta. Treenivinkkejä? Todellakin, mutta kohtuullisesti, muuten tulee lukijoille ähky.

Pysähdy aina välillä suunnittelemaan ja ideoimaan, ja yritä luoda itsellesi selkeä näkemys siitä, mitä haluat tehdä. Ja mitä lukijat haluavat lukea.

Liian suppea aihe, voi tuottaa välillä ideointipulaa ja blogi alkaa helposti toistaa itseään. MIKÄ ON INTOHIMOSI??? Tee siitä blogisi kantava pohja.

3. Säännöllisyys

Ammattibloggaajan on postattava usein. Veikkaisin, että ammattibloggaajat postaavat keskimäärin 6-10 kertaa viikossa. Mielestäni raja menee n. 5 postauksessa viikossa. Sen vähemmän postaava tuskin nousee ainakaan kovin nopeasti ammattibloggaajaksi, jos ei ole tunnettu henkilö jo entuudestaan. Eli, tätä työtä pitää olla valmis tekemään myös viikonloppuisin ja loma-ajalla. Oletko? Aina voi ajastaa postauksia valmiiksi, mutta minä en ainakaan ehdi sitä kuin korkeintaan yhden tai kaksi etukäteen. Lisäksi tietty reaaliaikaisuus on bloggauksen pointti.

4. Omistautuneisuus

Oletko valmis antamaan aluksi tälle lähes kaiken vapaa-ajan? Aluksi blogia pidetään muiden töiden ohella ja se tarkoittaa sitä, että joudut luopua asioista, jotta voit päästä eteenpäin. Unelmat vaativat uhrauksia. Itse aloitin bloggaamaan täyspäiväisen yliopisto-opiskelun ja mallintöiden ohella. Jäin monet lauantai-illat kotiin tekemään blogia, tein sitä juna- ja lentomatkat, jätin tv-katsomisen kokonaan, karsin kavereiden näkemistä. Sinun täytyy opiskella blogin pitämistä. Ottaa selvää blogipohjista, fonteista, valokuvaamisesta, kuvankäsittelystä, oikeinkirjoituksesta, editointiohjelmista, sosiaalisesta mediasta… Kaiken ei tietenkään tarvitse tapahtua heti, eikä tässä valmiiksi tulla. Älä kuitenkaan odota, että sinusta tulee ammattibloggaaja, ennen kuin olet valmis hallitsemaan perusasiat –ja vähän päälle.

5. Avoimuus

Tiedätkö anonyymiä ammattiblogia? Entä osaatko nimetä ammattibloggaajaa, joka ei olisi kertonut asioita omasta elämästään? Itse en yhtään. Vaikka pointti ei olisi sinä ja sinun elämäntyylisi, on blogin keskiössä SINUN ajatukset tietyistä asioita. Sinun matkakokemuksisesi, reseptisi, ajatuksesi. On melkein mahdotonta tulla ammattibloggajaksi, jos et ole valmis näyttämään kasvojasi ja päästämään muita elämääsi. Rajat kannattaa vetää totta kai, mutta jokaisessa työssä on puolensa, ja tässä työssä sinun täytyy varautua että tuntematon tietää sinusta yllättäviäkin asioita. Se erottaa bloggaajat toimittajista, oman mielipiteen kuuluu näkyä. Sisäistä, että kaikkia ei voi miellyttää. Negatiiviset kommentit kuuluvat tähän työhön.

6. Aktiivisuus

Verkostoidu, ole aktiivinen, reipas, sosiaalinen. Kommentoi muiden blogeihin, tutustu.. Kuten niin moni ala nykyään: sinun pitää osata myydä itseäsi ja olla kiinnostunut muista. Hankkiutua itseäsi parempaan seuraan, ottaa opiksi. Kokeilla ja oppia virheistä. Olla rohkea, kysyä. Tarjoutua, ehdottaa.

7. Halu kehittyä

Jos alat kuin alatkin tehdä työksesi blogia, pysyäksesi pinnalla ja edetäksesi, täytyy sinun opetella pitämään puolesi, kartoittaa kilpailua, ottaa selvää yhteistöistä, perustaa ehkä yritys ja alkaa huolehtimaan siitä, paperiasioista ja taloudesta. Kulkea pressitilaisuuksissa ainakin jonkun verran, vastata moniin sähköposteihin, kommentteihin ja viesteihin. Brändätä itseäsi. Kehittää blogiasi teknisesti, syventää asiantuntijuuttasi ja opetella uutta, pysyä trendeissä kiinni tai mieluiten askelen edellä. Eli ihan kuten missä tahansa työssä. Tämä pitää ottaa alusta asti työnä, vakavasti, vaikka et vielä rahaa ansaitsisikaan. Se on mielestäni ainut keino päästä nykykilpailutilanteessa pinnalle.

 

Mitä ammattibloggaajalta vaaditaan? Jos mietin kaikkia tuntemiani ammattibloggaajia, heitä yhdistää seuraavat piirteet:
Kunnianhimo, määrätietoisuus, oma-aloitteisuus, yritteliäisyys, luovuus, avoimuus, ennakkoluulottomuus, sosiaaliset taidot, uteliaisuus, heittäytyminen, rohkeus, karismaattisuus, positiivisuus ja yhteistyökykyisyys. Minulla on ilo tuntea monta inspiroivaa bloggaajaa, joiden seura saa myös minut yrittämään kovemmin. Parasta on olla alalla, jossa kollegat innostavat minua eteenpäin.

Tälle alalle ei ole koulutusta, oppiminen tapahtuu bloggaamisen ohessa, tekemällä. Joten aloita. Koulutuksen puute ei estä sitä, etten arvostaisi suuresti tätä alaa. Ennen en ehkä sitä osannut tehdä, mutta kun tajusin, näin ja koin mitä tämä on, olen alkanut jopa ihailla joitain kollegoitani, jotka tekevät asiat minua paremmin ja niitä, jotka jaksavat antaa itsestään niin paljon elämäntilanteesta riippumatta. Kiva työ – Unelma työ, mutta ei niin helppo kuin voisi kuvitella. Mutta harvoin unelmatyöt ovatkaan. 🙂

_MG_5705

//In this post I will tell you how I became a full time professional blogger in two and a half years and how I got to blog for Cosmopolitan after a year.

I still don’t feel like being an expert on the subject but maybe I can give you some tips on how to become a professional blogger nowadays while the competition is very tough and the amount of blogs is increasing day by day. The phenomenon has already born.

  1. You should determine your targets.: What do you want to achieve and when? In what time do you want to have a certain amount of readers? You don’t become a professional blogger by accident these days. It requires a lot of hard work because there are a big number of talented and ambitious competitors out there.
  1. What is your strength? What makes you stand out from the others? Now and again it’s good to do some planning and think about new ideas. Try to vision very clearly what you want to do and what your readers want to read. If your blog subject is too narrow you could find your self short of options in what to write about and the blog easily starts to repeat itself. What is your passion? You should use it as a very supportive foundation for your blog.
  1. Professional bloggers post about six to ten times a week. I think you should at the very least post five times a week. Bloggers that post less than that are likely to never become professionals or at least it’s going to take a longer amount of time to become one. Are you ready to blog during the weekends and on your holiday too?
  1. Are you ready to use almost all of your free time into your blog? At first blogging happens alongside work and that means you will have to give up other things to find time for blogging. Dreams require sacrifices.
    You should find out about different blogging platforms, fonts, photography, photo edition, correct spelling, editing softwares, social media…
  1. Even if the subject of the blog would not be your lifestyle your thoughts are in the centre of it. It is your travel experience, recipe or thought. You cannot become a professional blogger if you don’t show your true face and let people inside your own life and mind. That separates bloggers from reporters.
  1. Build your own network, be active, energetic and socialize. Comment on other people blogs and get to know the others. Like in all of the industries nowadays you really need to be able to sell yourself and be interested in others. Get yourself in a company of better bloggers and learn from them. Try different things and make mistakes to then learn from them. Be brave, make suggestions and always remember to ask.
  1. If you eventually start to blog as your job it takes a lot of effort to stay on the top. You have to learn to speak up for yourself, scout the competition, get information about co-operations, maybe set up your own company and start to take care of all the paperwork and manage the economical side as well.It’s important to go to different press days and answering the large amount of e-mails, comments and messages you will get. You should brand yourself. It’s very useful to improve your blog technically. It’s vital to keep up with trends or preferably stay a step ahead of them. The meaning of this is that you should treat blogging as a job from the start even if you don’t earn anything from it. In my opinion this is the only way to get to the top in the current situation with a large number of competitors that are sharing the same ambitions as you.

What is required from a professional blogger?

If I think about all of the professional bloggers that I know they all have the following things in common: Ambition, determination, initiative, enterprise, creativity, open-mindedness, social skills, curiosity, throwing, courage, charisma, positive and cooperativeness. I have the pleasure to know many inspirational bloggers whose company gets me to try even harder.

There is no education for the blogging industry. You learn the best by doing. So just start. 😉
vp