Kirjavinkki: Hyvän Mielen Taidot

17

Thoughts

27.01.2016

_MG_3995 kopio _MG_4049 kopio kopio _MG_4028

*yhteistyössä PS-kustannus

Blogiani enemmän lukeneet tietävät varmasti mieltymykseni self help kirjoihin. Tuolla sanalla voi olla vähän negatiivinen kaiku joidenkin korvaan, mutta kirjo self help kategorian sisällä on laaja.. Parhaimmillaan nämä kirjat ovat elämää mullistavia, jos ne saavat myös toimimaan. 🙂

Nyt viimeisimpänä olen lukenut Maaretta Tukiaisen ihanaa Hyvän mielen taidot -kirjaa. Hyvän mielen taidot ovat nimenomaan työkalu, jonka avulla soveltaa käytäntöön tutkimuksissa saatua tietoa ihmismielen toiminnasta. Myös koko blogini taustalla on tuo sama ajatus elämänlaadun aktiivisesta parantamisesta. Uskon vahvasti, että ihminen voi itse vaikuttaa elämäänsä ja omaan hyvinvointiinsa.

Minä olen saanut hyvistä self help kirjoista vuosien saatossa muun muassa rohkeutta, itsetuntemusta ja -varmuutta, ymmärrystä, käytännönvinkkejä, toivoa ja vahvistusta päätöksilleni. Koen, että tällaiset kirjat voivat opettaa minulle elämästä tarvitsematta itse kokea kaikkea kantapään kautta. On myös rikkautta, että voi laajentaa omaa maailmaa uusilla näkökulmilla. Moneen haasteeseen löytyy lopulta ratkaisu itsestä ja omasta aktiivisuudesta. Kyse ei ole aina siitä mitä tapahtuu, vaan miten asioihin suhtautuu.

Erityisesti pidän mieleen painuvista tosielämän tarinoista. Toisten ihmisten kokemukset ovat usein inspiroivia, kannustavia ja osoittavat, että negatiivisetkin asiat voi kääntää positiiviseksi. Nuo tarinat ovat taatusti vaikuttaneet arvo- ja ajatusmaailmaani positiivisesti. Tukiaisen Hyvän Mielen Taidot -kirja sisältää myös näitä rakastamiani pieniä tarinoita, mutta silti kirja poikkeaa monin tavoin muista lukemistani kirjoista sen ainutlaatuisen ja nerokkaan rakenteen ansioista.

Kirja on jaoteltu seitsemään eri hyvän mielen kategoriaan. Nämä ovat myönteisyyden taidot, tahdonvoimataidot, vuorovaikutustaidot, myötätuntotaidot, luovuustaidot, läsnäolotaidot ja itsensä johtamisen taidot. Kuhunkin näistä kategorioista liittyy 7-8 hyvän mielen taitoa eli yhteensä kirjassa esitellään 53 taitoa. Minusta nuo taidot oli valittu kirjaan tosi hyvin, allekirjoitan jokaisen! Sain myös oivalluksia, koska en olisi itse keksinyt läheskään näin montaa asiaa, joiden kehittäminen, vaaliminen ja tiedostaminen voisi vaikuttaa hyvään mieleen ja elämänlaadun parantamiseen.

Kirjaan kuuluu näiden 53:n taidon läpi käyminen. Jokaiseen taidon kohdalla on vahvistuslause, taidon luonnehdinta lyhyesti, esimerkkitarina, tehtäviä ja kyseisen taidon hyödyt. Kirjaa ei tarvitse mielestäni lukea järjestyksessä, vaan itse olen alun johdanto-osuuksien jälkeen valinnut päivän fiilikseen sopivia taitoja.

 

_MG_3990-2 _MG_4059_MG_4071n

 

Hyvän mielen taidot -kirjan lisäksi samaan kokonaisuuteen kuuluu Hyvän mielen kortit. Kirjaa pystyy toki hyödyntämään ilmankin näitä kortteja ja toisin päin, mutta yhdessä näistä saa eniten irti. Kiitos valokuvaaja Krista Keltasen inspiroivien valokuvien, kortit ovat todella kauniita ja tuovat jo siten itsessään iloa. Jokaisessa kortissa on myös yksi hyvän mielen taito ja vahvistuslause.

Kirjassa on esitelty lukuisia erilaisia käyttötarkoituksia korttejen hydyntämiseen. Itse olen intuition mukaan valinnut itseäni puhuttelevan kortin ja ottanut sen aiheen päivän ”teemaksi”. Esimerkiksi tänään aiheeni on kauneuden vaaliminen. Lyhyesti sanottuna haluan kiinnittää entistä enemmän ympäristööni huomiota ja olla siten läsnä paremmin. Valokuvatessa ja matkustaessa tulee kiinnitettyä hyvin huomiota ympäristöön ja skannattua hienoja ulko-ovia, kahvikuppeja ja kauniisti valoa heijastavia lätäköitä. Mutta tutussa ympäristössä asioista tulee niin tavallisia, että kauneutta ei enää näe. Tänään arvostan siis jokaisessa asiassa jotain – yritän nähdä kauneutta siinä, missä en sitä yleensä näe. 🙂

Itse inspiroiduin kirjasta kovasti ja tulen varmasti palaamaan siihen usein. Omaa käyttäytymistään ei ole helppoa muuttaa, mutta kaikki lähtee tiedostamisesta. Tämä kirja on hyvä työkalu paitsi niille, jotka haluavat toteuttaa unelmiaan ja tunnistaa potentiaalinsa, mutta myös niille, jotka toivovat selviävän paremmin arjen haasteista ja muutoksista. Voin kuvitella, että tästä paketista on moneen työhönkin apua!

Mikäli innostuitte, niin VilmaP koodilla saatte kirjan + kortit yhteishintaan 39 e (norm. 59 e). Tilauksen voitte tehdä osoitteessa www. hyvanmielentaidot.fi. Lisää kirjan ja korttien sisältöön voitte tutustua myös Hyvän mielen taitojen Facebook-sivuilla.

Loppuun vielä pieni viesti Sinulle… 😉

_MG_4082VP2