Kaikki Muuttuu

43

Thoughts

30.06.2016

IMG_9120

Olen miettinyt viime aikoina paljon muutosta ja palannut miettimään, kuinka viisas jo Herakleitos aikanaan oli sanoessaan kaikki virtaa. ”Ihminen ei voi astua kahdesti samaan virtaan.” Ja se on niin totta… Olen oikeastaan vasta lähiaikoina todella oivaltanut, että mikään ei ole pysyvää. Nekin asiat, joiden ajatteli olevan, muuttavat muotoaan.

Kaikki virtaus on nykypäivänä vielä entistä kovempaa. Kovempaa kuin koskaan aikaisemmin ja koko nykyyhteiskuntaa tuntuu vaivaavan paradoksi, miten elää hetkessä, mutta olla askeleen edellä. Tai edes askelen perässä. Tällä hetkellä on nimittäin helppo pudota kelkasta ja jäädä jalkoihin, jos hankaa ”kehitystä” vastaan. Muutos tapahtuu joka tapauksessa, joten se kannattaa hyväksyä ja yrittää pysyä mukana. Menneisyyteen haikalu on välillä tietysti ok, mutta menneisyyttä ei saa takaisin ja tuleva on paljon jännittävämpää ja mielekkäämpää, jos siihen suhtautuu avoimin mielin.

IMG_9063

On erityisesti tiettyjä asioista, joita vastaan ei mielestäni kannata kapinoida, vaikka muutos tuntuisi vaikealta. Esimerkiksi globalisaation tai teknologian kehityksen vastustaminen… Se, että yrittää pitää kynsin ja hampain kiinni vanhasta ja estää kansainvälistymisen tai teknologian kehityksen, kopsahtaa mielestäni vain omaan nilkkaan. Internetin aikakaudella ja rajattoman tietomäärän ollessa ihmisten saatavilla on tultava toimeen sen faktan kanssa, että huolimatta yhden tai edes tuhannen ihmisen ajatuksista, maailma menee eteenpäin. Pitää vain sopeutua ja tehdä vallitseviin olosuhteisiin nähden hyviä päätöksiä.

Olen myös pohtinut omaa alaani ja sitä mihin se tulee menemään. Mitä teen työkseni viiden vuoden päästä? Mitä nykynuoret tai 2010 luvun lapset tulevat tekemään työkseen…? On puhuttu paljon siitä, kuinka työnkuvat muuttuvat. Nykypäivänä kun valinnanvaraa on paljon, ei osatakaan päättää. Kun kaikki on ikään kuin mahdollista, halutaan kaikki. Ja vauhti vain kiihtyy, kun yritetään ehtiä saada se kaikki.

Omaa alaani ei ollut edes olemassa 10 vuotta sitten. Oikeastaan ala on syntynyt muutamassa vuodessa. Varsinkin media-ala muuttuu tällä hetkellä sellaista vauhtia, että tulevaisuutta on vähän vaikea arvioida. Ennen 20 vuotta oli lyhyt aika jonkun ammattikunnan historiassa ja työnkuva oli kutakuinkin sama koko tuon ajan. Nyt aloja syntyy ja häviää tuossa ajassa paljonkin.

IMG_9117

Mitä toivoisin, että omat nuoremmat sisarukseni ja mahdolliset lapseni tulevaisuudessa osaisivat? Mieleeni tulee vahvasti, että kykyä sietää muutosta ja epävarmuutta. Ottaa muutos positiivisena asiana, mahdollisuutena kehittyä. Ymmärrystä, että oppiminen ei lopu kouluun. Ymmärrystä, että varsinkin nykypäivänä koko työelämä on uuden oppimista ja itsensä kehittämistä. Tietojärjestelmät ja tietotekniikka kehittyvät, koneet ja ohjelmat kehittyvät, alat kansainvälistyvät, työsuhteet muuttuvat määräaikaisiksi ja yhä projektiluontoisemmiksi… Muutos on aina uutta ja uusi on useimmille meistä aina vaikeaa. Monet meistä luontaisesti välttelevät jotain, mikä on vierasta, mitä ei ymmärrä.

IMG_9143

Muutos on mielestäni kuitenkin hyvä asia. Tai ainakin siinä on paljon hyvää, vaikka minulle muutokset eivät ole aina helppoja. Muutos tuntuu vaikealta, kun haluaisin suunnitella, tietää tarkemmin. Uuden opettelu on työlästä ja välillä ahdistaa, kun en osaa ja ymmärrä. Kun muut etenevät ja tekevät jo jonkun asian toisin, kun itse vasta opettelen edellistä. Kun tuntuu, että hengästyttää… Kun tuntuu, että äidinkielellään ei enää pärjää. Kun tuntuu, että jos ei pysy sykkeessä, putoaa rytmistä ja otteen herpaantuessa on kirittävää. Ja kirittävä voi kasvaa niin suureksi, että mielummin jättää sen leikin sikseen.

Mutta muutos kehittää aivoja, se lisää itsetuntemusta, se haastaa ja tuo onnistumisen tunnetta. Se tuo vapautta. Olen ollut jo vuosia elämäntilanteessa, etten voi suunnitella elämääni eteenpäin. Välillä mietin, että ehkä hyvä niin, koska elämä harvoin menee ihan niin kuin suunnittelisi. Tällainen muuttaa mielestäni vähän myös ihmistä. Omat arvoni ja asenteeni ovat pohjimmiltaan samat kuin 5 vuotta sitten, mutta kuitenkin jokin on muuttunut.

VP2