Ayurveda ja aikainen aamuherätys, miksi?

26

Wellness

07.09.2017

Tänään herätyskello soi kello 6.00. Monet teistä varmasti tietävät, etten ole kovin aamuihminen. Tai menen yleensä liian myöhään nukkumaan, jolloin normaalisti herään 7.30-8.00 välillä – ja silloinkin jatkan usein puoli tuntia torkuttamista. Olen pykinyt tästä tavasta enemmän tai vähemmän eroon jo pitkään, koska haluaisin herätä aikaisemmin. Nyt tuntuu, että minulla on tarpeeksi painava syy, jotta oikeasti saan itseni ylös heti kuudelta: se pitää mieleni iloisena. Tänään aamulla melkein nauroin ääneen, kun menin olohuoneeseen ja koko asuntomme valtasi niin kaunis auringon nousu. Istuin joogamatollani ikkunan edessä ja mietin, miksi nukkuisin tämän ohi?! Tästä saan niin paljon energiaa. Ayurvedan mukaan yksi parhaista tavoista hillitä negatiivista ajattelua ja masennusta, vahvistaa luontoyhteyttä sekä lisätä sattvaa (mentaalista selkeyttä, puhtautta ja positiivisuutta) on herätä aikaisin, kello 4.00-6.00 välillä.  Ymmärrän tämän, koska yhteys aurinkoon tosiaan vahvistuu, kun elää sen nousun ja laskun mukaan. On aktiivinen valoisaan aikaan.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että elämässä menestyneet ihmiset heräävät aikaisin ja siihen varmasti viittaa vanha sanontakin: ”Aikainen lintu madon nappaa”. Itse ainakin olen tehokkaampi, kun herään aikaisin. Ayurvedassa aamupäivä on Kapha-aikaa, jolloin kannattaa suorittaa rutiinitöitä. Keskipäivällä Pitta-aikaan klo.10-14.00 olisi paras tehdä haasteellisimmat työt ja Vata-aika n.14-18.00 on paras aika luovaan työhön ja suunnitteluun. Työaikani on liian usein Vata-aika ja ilta… Johtuukohan se tästä, että tekisin mielelläni aina vain luovia töitä ja suunnittelua?! 😀 Niin tai näin. Tuntuu kivalta, että nyt minua palkistee näiden kuvienkin maisemat ja valo, jos vain nousen sängystä kuudelta jatkossakin.

”Wakig up early was a process. I went in 15-minute intervals. Rising early makes a difference, and when I sleep past 6 a.m.,I’m sluggish and don’t have a lot of energy. It’s natural medicine.”
-Ruby