Sosiaalinen media – miten saada siitä mahdollisimman paljon hyvää irti?

20

Thoughts

29.03.2017

Herättääkö sana ”sosiaalinen media” sinussa positiivisen vai negatiivisen viban? Veikkaan, että vastaus vaihtelee – ehkä päivän ja tilanteenkin mukaan – mutta ennen kaikkea yksilön ja sen mukaan, miten käytämme tai olemme käyttämättä sitä. Kokemuksemme vaihtelevat suuresti siitä, mitä se on tuonut elämäämme, joko suoraan tai välillisesti. Nykyään sosiaalinen media on kuitenkin kaikkialla ja koska itse olen sen ammattilainen, ajattelin, että voisin kirjoittaa aiheesta ajatuksiani. Halusin ikään kuin koota postauksen mittaisen oppaan ”älä käytä somea näin- vaan näin”. 😉

Minulle vastaus ensimmäiseen kysymykseeni on aika yksiselitteinen: some on itselleni vain hyvä asia. Pari vuotta sitten kirjoittamassani postauskessa ”Onko some epäaitoa ja blogini illuusiota?” avaan kuitenkin myös kääntöpuolta henkilökohtaisemmin ja niitä hetkiä, kun olen oppinut ymmärtämään myös sitä toista kantaa. Tässä postauksessa lainaamani pätkät ovat myös tuosta vanhasta postaukesta.

MILLOIN SOSIAALINEN MEDIA VOI OLLA HAITAKSI (8 x vältä näitä) :

 

1. Jos on kaiken aikaa kiinni ruudussa ja unohtaa havainnoida reaalimaailmaa. Jos leikitään, että jollekin avaruusoliolle, joka ei olisi koskaan ollut maapallolla näytettäisiin vain instagram, saisi tyyppi aika kiillotetun kuvan maailmasta. Elämä ja ihmiset näyttäytyisivät niin kauniina, aktiivisena, hauskana, raikkaana, terveellisenä, timminä, onnellisena ja siistinä. Siksi suosittelen avaamaan silmät kaupassa ja katsomaan ihmisten ostoskärryihin, käymään uimahallissa ja hakemaan realiteettejä omien läheisten live-elämästä. Sitä se elämä oikeasti on, vähän rosoista, mutta kaunista silti. Olemme yllättävän samanlaisia kaikki, oma elämäsi on hyvää, vaikkei se näyttäisi siltä kuin instaruudulla.

2. Jos omanarvontunto perustuu some-seuraajiin ja tykkääjiin. Jos somea pitää vain saavuttaakseen jotain.

”Koen, että jos on 12- vuotiaana perustanut ensimmäiset some-tilit ja saanut mm. instagrammissa puoli miljoonaa seuraajaa, on sanomattakin selvää, että oma identiteetti perustuu pitkälti some-minään. Sosiaalisen median ammattilainen on ikään kuin töissä 24/7 ja siinä todellisuus hämärtyy. Takaraivossa elää aina, että pitäisi ottaa kuva tai snapchat-video ja jakaa se maailmalle. Hetkessä ei eletä kuin siinä määrin, että sinun pitää olla reaaliaikaisesti kaikkialla. Ja nälkä kasvaa syödessä. Muistan itsekin, että joskus ajattelin 10 000 instagram-seuraajan olevan tosi hyvä. Nyt luku tuntuu pieneltä ja tavoitteet ovat muualla. Kun saavuttaa jotain, on katse aina jo seuraavassa, suuremmassa asiassa. Mutta tyytyväisyys ei tule siitä, mitä saavuttaa. Se tulee siitä, miksi teet asioita.”

3. Jos alkaa sosiaalisessa mediassa arvostella muita. On huomattu, että virtuaalisesti on paljon helpompi kiusata, kritisoida ja haukkua. Mutta se satuttaa ja vahingoittaa yhtä lailla (todennäköisesti kumpaakin osapuolta).

4. Jos kuvitellaan tuntevansa toinen pelkän some-kanavan perusteella ja tehdään johtopäätöksiä pelkkien oletusten perusteella. Moni asia ei olekaan niin kuin voisi kuvitella.

”Itse aloitin mallintyöt 15-vuotiaana ja tein niitä jossain vaiheessa täyspäiväisesti. Tunsinko itseni kauniiksi ja upeaksi? En, päinvastoin. Aloin kiinnittää ulkonäköön suhteettoman paljon huomiota ja tulin hyvin tietoiseksi paitsi vahvuuksistani, myös puutteistani. Ja niinhän se menee, että yhtä negatiivista kommenttia varten tarvitaan ainakin kymmenen positiivista, jotta se menettää merkityksensä. Vuosien saatossa aloin nähdä itseni ehkä eri lailla kuin muut, ainakin kehonkuvani vääristyi jollain mittapuulla. Toiko mallintyö siis itsevarmuuden ulkonäöstä? Ei.”

5. Jos sosiaalinen media vie liikaa aikaa ja ajanhallinta huononee.

6. Jos tuntuu, että pitää tehdä asioita vain, että saa someen mielenkiintoista materiaalia ja tulee paineita tehdä jotain erikoista elämällään.

7. Jos tuntuu, että myy yksityisyyttään ja arvomaailmaansa, ollakseen kuten muut.

”Snapchatin käytön lopetin kokonaan. Jos salimatkaan kuluu 5 minuutin sijaan 15 minuuttia, kun videolle pitää höpöttää, niin onko se hyvää ajankäyttöä? Sitä paisti en minä halunnut jakaa enää ripaustakaan itsestäni tai elämästäni julkisesti. Aloin tuntemaan myös oman arkeni hyvin tylsäksi, koska Englannissa minulla ei juurikaan ole sosiaalista elämää. Snapchatin käytön lopettamisen jälkeen oma elämä on tuntunut oikein sopivalta minulle.”

8. Jos välittää muiden mielipiteistä liikaa.

”Olen some-ammattilaisena siinä mielessä onnekas, etten tullut tähän liian nuorena mukaan. Olen blogannut vasta kolme vuotta ja ehdin kyllä tutustua itseeni ja luoda jo identiteettini ennen blogiani. En käy katsomassa, paljonko kuvani saavat tykkäyksiä ja kirjoittaisin blogiani, vaikka tuhansien päiväkävijöiden sijasta siellä kävisi vain muutama sata. Olen oppinut, että kaikkia on mahdotonta miellyttää ja tärkeintä on, että voit katsoa itseäsi peiliin ja todeta, olevasi sinut sen kanssa mitä teet. Seisoa omien valintojesi takana. ”

 

MILLOIN SOSIAALINEN MEDIA ON HYVÄ ASIA (7 x hyödynnä näitä):



1. Sosiaalinen media on ihanan mutkaton tapa yhteyden pitoon. Soittamisessa ja tekstarin lähettämisessä vanhalle tutulle on ehkä pieni kynnys, mutta somessa ei. Kummitädin onnittelunkin muistaa paremmin, kun facebook muistuttaa synttäreistä ja epämuodollinen työviestittely sosiaalisen median kautta on nopeampaa, kun ei tarvitse mailejen korrektimpaa muotoa/kieltä ytimekkään viestin ympärille. Itse olen myös huomannut, että koska olen aktiivinen sosiaalisessa mediassa, ei ulkomailla asuminen ole vaikuttanut hirveästi ihmisuhteisiini Suomessa. Tuntuu ”ihan kuin olisi eilen nähnyt”, vaikka edellisen kerran vuosi sitten. Koen, että some säästää aikaa yhteydenpidossa ja tuo paljon lisää hyvänpäivän tuttuja ja tuttavuuksia – toisin sanoen on verkostoitumiseen ehdoton. Läheisimpiin ihmisiin yhteydenpitoa se ei korvaa, mutta minulle myös muut ihmissuhteet ovat tärkeitä, sellaiset joissa voidaan vaihtaa ajatuksia tietyn aiheen puitteissa aina silloin tällöin.

2. Sosiaalisen median kautta tapaa itselleen saman henkisiä ihmisiä –jopa ympäri maailmaa. Mielestäni on aika ihmeellistä, että voin tutustua toiseen virtuaalisesti. Ilman somea tuskin koskaan olisin löytänyt muutamaa ”sielunkumppaniani”, koska somen ja viestittelyn kautta huomaa nopeasti onko samalla aaltopituudella ja onko samat kiinnostuksen kohteet. Somea kannattaa hyödyntää tähän ehdottomasti. Olla rohkea ja ennakkoluuloton. Jos koet vaikka yksinäisyyttä, toivot löytäväsi uuden ystävän tai vaikka elämänkumppaninkin – on mielestäni sosiaalinen media yksi parhaista paikoista tähän. Itse olen ennen ajatellut, kuka nyt minun seuraa kaipaa, ihmisillä on varmasti ystäviä ihan tarpeeksi muutenkin jne.. olen toisin sanoen odottanut muiden tekevän aloitteen ja senkin jälkeen olen vähätellyt omaa seuraani, ajatellut, että ei sillä ole varmaan aikaa tai kiinnostusta minulle. Edelleen syyllistyn tähän välillä, vaikka itseasiassa olen huomannut, että yllättävän moni ajattelee näin ja yhteydenotot ovat oikeasti tervetulleita. On kivaa, jos on eri ihmisiä kenen kanssa jakaa eri kiinnostuksen kohteet, koska harvoin löytyy toista, jolla on juuri ne kaikki samat. Sosiaalinen media tarjoaa loputtomasti eri ryhmiä, johon voi osallistua.

3. Sosiaalinen media tuo inspiraatiota, ideoita, motivaatiota ja tietoa. Tämä on jokapäiväisessä elämässä sosiaalisen median seuraajana minulle se paras juttu. Ilmaista ajanvietettä ja viihdykettä, joka on aina ajan tasalla. Ennen olin lehtien suurkuluttaja, mutta nykyään sosiaalinen media tarjoaa yleensä vähintään pari kuukautta ennen painettua aikakauslehteä samat asiat,  joten luen lehdistä lähinnä enää pidempiä ja syvällisempiä juttuja. Vaikka rakastan keittokirjoja, silti huomaan googlaavani reseptitkin monesti blogeista ja hakevan instasta tagin avulla inspiraatiota johonkin tiettyyn asiaan esim. kampaukseen. Puhumattakaan tietysti valokuvausinspiraatiosta. Tuntuu myös, että olen uutistista ja ajankohtaisasioita hyvin perillä… koska some. Klikkaan uutisiin facebook-seinältäni ja ajankohtaisia asioita käsittelevistä blogeista saan polttavista puheenaiheista monipuolisen kuvan. Maailmanmestaruuskisojen tuloksetkin päätyvät twiitteihin nopeammin kuin uutiskirjoituksiin ja instagrammista tsekkaan mielenkiintosia matkakohteita ja miltä hotelli näyttää tavallisten ihmisten kuvaamana.

4. Sosiaalinen media tuo estetiikkaa ja visuaalisuutta elämään. Kun tiedostaa kuvien tuottoprosessin, oppii näkemään kuvien läpi. Itse en tule kateelliseksi tai saa paineita muiden ”täydellisistä” kuvista, vaan osaan nauttia niistä, ja katsoa kuvia eräänlaisena taiteena tai itseilmaisuna. En ota sosiaalista mediaa enää niin henkilökohtaisesti tai vertaa itseäni kiiltokuviin. Olen nähnyt itsestäni ja muista niin paljon raakoja otoksia, että tiedän, että kestä tahansa saa ammattilaistiimissä ja otollisella valolla edustavan kuvan – tai yhtä lailla hyvin epäimartelevan kuvan. Tiedän myös, että jos joku matkustaa 250 päivää vuodessa matkabloggaajana, vaatii sekin paljon uhrauksia, eikä ole aina vain ruusuilla tanssimista. Turha kahdetia, vaikka toisen työtä ihailisikin.

5. Kun löytää oikeat henkilöt ketä seurata (ja jokaiselle niitä varmasti on), voi somesta löytää ihmisiä joihin a) samaistua b) joita pitää esikuvina ja c) joita pitää avartavana kanavana ihan toisenlaiseen elämään ja ajatusmaailmaan. Jos jonkun some-kanava saa huonoja fiiliksiä aikaan, suosittelen sulkemaan puhelimen ja tekemään jotain ihan muuta. Ei kannata seurata tilejä, jotka herättävät negatiivisuutta itsessäsi. Ketäänhän ei ole pakko seurata. Itse ajattelen, että jokainen saa postata, mitä haluaa ja siksi ihmettelenkin kritisoijia. Miksi ihmeessä, he eivät vain poistu seuraajista, jos ei miellytä?! Somessa on miljoonia ihmisiä, sieltä varmasti löytyvät ne blogit ja tilit, jotka ovat kullekin hyödyllisiä.

6. Sosiaalisessa mediassa voi toteuttaa itseään ja kiinnostuksen kohteitaan. Tuomme somessa esille usein vain vahvuuksiamme. Tämän voisi ajatella olevan huono asia, mutta minusta se on hyvä juttu. Oman jutun ja urapolun kannalta on tärkeää löytää asiat, jotka kiinnostavat itseä aidosti. Koulu ei tähän aina kannusta ja sosiaalinen media voi kannustaa rohkeammin itsensä toteuttamiseen eri tavoilla. Meidän pitäisi muistaa joka tapauksessa, että kukaan ei ole täydellinen, jokaisella meillä on omat pelot, heikkoudet ja huonot päivät. Mutta se juju on siinä, että ne jotka näyttävät ulospäin ”täydellisiltä” ovat vain löytäneet vahvuutensa ja intohimonsa, oppineet kehittämään ja korostamaan niitä ja häivyttämään huonot puolet taka-alalle. Sosiaalinen media voi olla väylä löytää omia vahvuuksiaan ja opetella niissä vielä paremmaksi. Blogin tai instatilin voi perustaa aiheesta kuin aiheesta. Meillä on eri kiinnostuksen kohteet jokaisella, mutta aina on niitäkin joilla on myös samat. Niitä, jotka ajattelevat kuten sinä, jotka tykkäävät siitä, mitä juuri sinä teet.

7. Ja lopuksi tullaan lempiaiheeseeni. Sosiaalinen media on mitä paras paikka markkinointiin, henkilöbrändin luomiseen ja itseilmaisuun, oman jutun esille tuontiin. Sosiaalinen media mielestäni tietyllä tapaa tasa-arvoistaa. Sen avulla äänensä voi saada kuuluville, taiteensa esille tai tuotteensa kuluttajille, vaikka muuten siihen ei olisi rahkeita, varaa tai mahdollisuuksia. Mielestäni jokaisen luovalle alalle suuntautuvan ihmisen, jokaisen yrityksen, jokaisen myyjän, poliitikon kuin artistinkin, pitäisi hyödyntää sosiaalisen median voimaa ja mahdollisuutta. Nyt kun se on olemassa, ja osa sitä kuitenkin hyödyntää, kopsahtaa helposti omaan nilkkaan, jos ei sosiaalista mediaa ”ota vakavasti”.
Tällaisia ajatuksia siis tänään. Mitä mieltä te olette sosiaalisesta mediasta? 🙂

(Ps. Nää kuvat musta ottamassa selfietä ovat poikaystävän räpsimiä tilannekuvia. Ajattelin laittaa ne kuvitukseksi, koska liittyvät teemaan. Mutta sanotaanko, että ne ei silti ehkä edusta eniten sitä mun mielikuvaa siitä, mikä somessa on hyödyllisintä. ;))