Polku & päämäärä

8

Photography

28.11.2013

Eilen haastoin itseni ja teidät lukijat osallistumaan Novellen Pieni teko itsesi hyväksi –haasteeseen. Loppuvuoden yritän itse siis petrata järjestelmällisyydessä ja minun pieni tekoni on välttää ”hoidan sen myöhemmin” ajattelua – etenkin silloin, kun se koskee viesteihin ja sähköpostiin vastaamista sekä kodin pientä järjestelyä.

Vojo on hyvinvointiyritys, joka puhuu kaveri coachingin puolesta: kun tavoitteeseen ottaa mukaan ystävän, on todennäköisyys päämäärän saavuttamiseen suurempi. Tuki on aina lähellä. Mielestäni myös ääneen sanotun lupauksen muistaa arjessa paremmin ja positiivinen paine olla sanojensa mittainen, auttaa onnistumaan. Vojo listaa viisi periaatetta, joiden avulla pääsee ystävän kanssa hyvin matkaan. Nämä  5K:n periaatteet ovat kunnioita, keskity, kysy, kuuntele ja kannusta. Oikeastaan nämä  viisi ohjetta ovat loistavat ohjenuorat jokaiseen ihmissuhteeseen tilanteesta riippumatta.

Tässä eilen mainitsemani ”Vojo-polun” apukysymyksiä, joita voit esittää itsellesi ja ystävällesi, kun olet päättänyt, minkä pienen teon aiot ottaa mukaan/muuttaa tulevina päivinä ja viikkoina.

Mikä polkusi aihe on? Missä haluaisit kehittyä tai minkä asian toivoisit olevan toisin?
• Mikä on tavoitteesi? Visualisoi, miltä elämäsi näyttää ja tuntuu kun olet saavuttanut tavoitteesi.
• Missä kohtaa polkuasi olet nyt?
• Mitä konkreettista voit tehdä tavoitteesi eteen jo tänään?
• Mitä voit vähentää, jotta sinulla on enemmän aikaa ja energiaa tavoitteeseen?
• Mitä haluat lisätä?
• Mistä voit luopua kokonaan?
• Mitkä ovat suurimmat esteet polullasi kohti tavoitetta?
• Mistä tarvitset lisää tietoa?
• Kuka sinua voisi auttaa?
• Mikä tuo sinulle energiaa ja iloa?
• Miten palkitset itseäsi, kun huomaat päässeesi eteenpäin?Itse vastasin moneen näistä kysymyksistä jo eilisessä postauksessa. Mutta tässä vähän täydennystä siitä miten ajattelin onnistua.. Aion hyödyntää kahta metodia. Ensimmäinen on monille tuttu niin sanottu minuutin sääntö: Jos voit tehdä sen minuutissa, tee se heti. Jos saan toteutettua tätä tapaa, olen varma että olen jo aika lähellä päämäärääni. Toisen metodin, joka koskee nimenomaan sähköpostin järjestyksessä pitoa, löysin Viisaampaa työtä -blogista: Kuinka tyhjennät sähköpostisi ja pidät Saapuneet-kansiosi tyhjänä? -postauksesta. Aion laajentaa toimintatapaa kommentteihin ja muihinkin viesteihin.


Palaan tähän aiheeseen vielä ennen loppuvuotta, mutta eniten toivoisin teidän kokemuksia kommentteihin. Onko teillä joku pieni teko, jonka olette onnistuneet tuomaan arkeenne ja joka on lisännyt päiviinne hyvää oloa ja nautinnollisuutta. Joku lukija vastasi jo päättäneensä aloittaa jokaisen aamun lasillisella vettä ja onnistuneensakin pitämään päätöksensä hyvin. Tällaiset pienet konkreettiset teot on usein helppo muuttaa tottumukseksi ja siitä huomaamattomaksi tavaksi. Jostain on kuitenkin aloitettava ja yleensä se alkaa päätöksestä.

 

Uudenvuodenlupaukset ovat usein isoja, eikä niiden eteen ole suunniteltu konkreettisia välineitä päästä päämäärään (siksi ne eivät yleensä pysy/toteudu). Mielestäni tämä Novellen haaste, tehdä pieni arkea parantava teko, on kätevä, koska päätös voi olla vaikka vain käsien rasvaaminen tai d-vitamiinilisän syöminen. Niin pieni teko, mutta onnistuessaan se tuo kahdella tapaa hyvää mieltä: välillisesti, koska olet onnistunut pitämään itsellesi tekemän lupauksen ja suoraan, koska teko on hyvinvointia edistävä.

 

Mukavaa päivää ja tsemppiä pienten hyvien tekojenne kanssa!

xVilma

 Ps. Voitte kuvitella, miten hauskaa minulla oli juosta pitkin Espanjan preeriaa parin perhosen perässä.. Ne eivät millään meinanneet pysyä aloillaan, mutta siinä aroalueella ne olivat niin kauniita, että päätin saada niistä kuvan. Ja kuten vakaa päätös usein palkitaan.. onnistuin. 😉