Oletko kuullut jo Katonah joogasta?

24

Wellness

26.08.2018

Ennen joogaharjoitukseni oli pääosin Vinyasa Flowta ja Yin-joogaa. Nykyään taas aamuni alkavat Astanga tai Katonah joogalla. Juuri nyt olen näistä kahdesta tyylistä todella innoissani ja inspiroitunut. Mielestäni onkin hyvä kokeilla mahdollisimman erilaisia joogaharjoituksia, niin oppii kehostaan ja itsestäänkin varmasti eniten.

Katonah joogasta moni ei ehkä vielä ole kuullut – opettajia on Suomessa vain pari, eikä netistä löydä suomeksi juuri mitään tietoa. Tämä New Yorkista lähtöisin oleva joogatyyli kuitenkin nostaa tällä hetkellä kovasti suosiotaan. Itsestäni ainakin tuntuu, että olen alkanut törmätä Katonahiin siellä sun täällä – tai ehkä vain osaan nyt kiinnittää sanaan huomiota. Joka tapauksessa, en yhtään ihmettele, miksi Katonah kiehtoo. Olen käynyt nyt elokuun alusta kerran viikossa Katonah joogassa Pranaman perustajan Elisa Kuuttilan ohjauksessa. Aluksi Elisa pyysi minua testaamaan Katonahia hänen yksityistunnille, mutta pidin siitä niin kovasti, että halusin jatkaa tunteja kerran viikossa. Olen ihan hurahtanut tähän harjoitukseen ja halusin siksi vähän kirjoitella tänne tästä tyylilajista, vaikka ihan alkumetreillä vielä ollaan.

Katonah on todella erilaista joogaa ja koen, että juuri sitä, mitä itse eniten tarvitsen.

Ensiksikin siksi, että minulla on skolioosi ja se aina välillä vaivaa minua. Muistan kun fysioterapeutti kertoi tästä selkärankani c:n muotoisesta mutkasta ollessani teini-ikäinen, mutta ajattelin, ettei sille voi oikein tehdä mitään. Pitkään seisominen aiheuttaa minulle kuitenkin selkäkipuja ja nyt olen oppinut myös, kuinka skolioosi vaikuttaa asentoihini. Elisan mukaan Katonah-jooga voi kuitenkin auttaa skolioosiin selvästi, ja on ollut todella mielenkiintoista alkaa työstää selkääni suoraksi.

Toiseksi tämä joogatyyli on minulle erittäin hyödyllistä, koska minulla on yliliikkuvat nivelet (varsinkin käsissä) ja nojaan helposti liikkuvuuteen, linjojen kustannuksella. Notkealle kehon kannattelu ja tietyissä raameissa pito vaatii toisinaan enemmän keskittymistä ja voimaa, mutta oikeat asennot tietysti ovat terveellisempiä kuin vain ”syvät” asanat.

Kolmanneksi, koska Katonah antaa oivalluksia itsestä ja elämästä. Pääosin Katonah on hauskaa ja kivaa, mutta toisinaan samperin ärsyttävää… Miksi? Kerron kohta, mutta alkuun kolme faktaa lyhyesti Katonah joogasta…

1. Katonah yhdistää perinteisen Hatha joogan, taolaisen filosofian, geometrian sekä pranayaman. Kokonaisuuden tarkoituksena on tukea jokaisen omaan potentiaaliin ja onnellisuuteen kasvamista.

2. Kyse on enemmän workshop tyyppisestä harjoituksesta, kuin virtaavasta flowsta. Opettaja neuvoo, ohjaa ja antaa vinkkejä jatkuvasti. Katonahissa avustetaan paljon. Myös blokkeja, vöitä, huopia ja tuolia käytetään apuna. Koska liikkeiden avustukset voivat olla aika voimakkaitakin, harjoittaisin tätä joogatyyliä vain erittäin kokeneen ja osaavan ohjaajan opastuksessa. Elisasta huomaa, että hän on kouluttautunut tähän hyvin intensiivisesti ja intohimoisesti, joten minulla on täysi luotto hänen kanssaan, vaikka toisinaan olenkin TÄYSIN vieraissa asennoissa minulle.

3. Lihakset eivät ole harjoituksen pääosassa. Sen sijaan päähuomio on luissa ja sisäelimissä. Esimerkkinä on käytetty rakennusta tai taloa, jossa lujuus ja pysyvyys tulee rungosta (luut) ei sementistä (lihas). Katonahissa vakaus luodaan luiden ja nivelten suorien linjojen ja kulmien avulla. Yksi tapa on mitata omalla keholla, sillä ”keho mittaa itseään”. Esimerkiksi kaksi nyrkkiä lattiaa vasten on oma lantion leveys. Kun keho on taiteltu oikein, asana pysyy ilman suurta lihastyötä. Ja kuten kiinalaisessa lääketieteessä, energia ei virtaa läpi liian tiheiden lihasten, vaan läpi sisäelinten, luiden ja nivelten. Hyvin muodostettu Katonah-asana antaa energiavirran liikkua läpi kehon, saaden asanan tuntumaan vaivattomalta.

Katonah myös opettaa, että kun käyttää luita rajana, pystyy mennä vain niin kauas, että loukkaantuminen, ylivenyttäminen tai ylikiertyminen on epätodennäköisempää. Kaiken päämääränä on kuitenkin autopilotin sammuttaminen. Usein toimimme vain kuten olemme oppineet ja tottuneet. Katonah opettaa toimimaan tietoisesti. Ei vain matolla, vaan myös elämässä.

…Ja siksi Katonah saattaa olla niin saakelin ärsyttävää. 😀 Se ei anna toimia, kuten tulee helpoiten, luonnostaan. Esimerkiksi itse katson aina kasvoillani oikealle ja muutenkin olen vääntyneenä istuessani vähän oikealle ja eteen. En koskaan vasemmalle. Jne. Mutta tässä tällaisiin pieniin asioihin puututaan tarkasti. Pointti ei ole työskennellä kovaa vaan viisaasti.

Yleensä minulle ei ole tullut tunnilla edes hiki, mutta keskityn niin, että kaikki arjessa unohtuu. Viimeksi esimerkiksi 2 tuntia meni yhdessä hujauksessa huomaamatta. Tunnin jälkeen olo on kevyt ja jotenkin harvinaisen auki. Tuntuu kuin muuten olisi jotenkin mytyssä, ja Katonahin jälkeen suorassa, keuhkot auki ja kroppa kannateltuna. Ja ensimmäistä kertaa oikeasti olen oppinut arjessa kiinnittämään huomiotani ryhtiin aika aktiivisesti (joka istuessani on lysyssä, koska en kannattele keskivartaloa). Mutta tosiaan Katonah harjoituksessa ei tehdä sitä, missä ollaan jo valmiiksi hyviä. Tässä harjoituksessa muututaan.

Ensi kerralla voisin kuvata videota puhelimella, koska nämä kuvien asennot ovat ehdottomasti tavallisimmista päästä. Välillä Katonahin asanat apuvälineineen ja avustuksineen näyttää erittäin mielenkiintoisilta.  🙂