Miksi gluteenitonta?

18

Food

24.10.2013

Koko blogini historian ajan kaikki reseptini ovat tainneet olla gluteenittomia. Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin luontainen proteiini. Se yhdistetään yli 50 erilaiseen sairauteen, kuten autoimmuunitauteihin, neurologisiin häiriöihin ja suolisto-ongelmista mahdollisesti alkunsa saaviin sairauksiin, kuten astmaan, akneen ja erilaisiin ihottumiin.

En edes muista, koska aloin vältellä gluteenia ja viljatuotteita. Se tapahtui varmasti pikkuhiljaa vuoden 2008 jälkeen ja nyt olen siinä pisteessä, etten edes ajattele asiaa. En osta leipää kuin vieraita varten, jos silloinkaan. Perinteistä pastaa syön kaksi kertaa vuodessa ja se riittää aina puoleksi vuodeksi muistuttamaan, miksi en syö sitä useammin. Syön joskus kyllä leipää ravintoloissa sekä lomareissuilla, ja kakkuja ja leivonnaisia lähinnä kylässä. Lähes aina tunnen sen kuitenkin jälkikäteen vatsassani.

Minulla ei ole keliakiaa, mutta uskoakseni gluteeniyliherkkyys, kuten yllättävän monella suomalaisella. En siis ole yhtään fanaattisen tarkka gluteenittomuudesta, mutta siihen suuntaan se on ajautunut ja valitsen aina mielummin gluteenitonta, kun se on mahdollista. En tarvitse sitä mihinkään ja mielummin haluan voida hyvin.
Kaisa Jaakkola kirjoittaa Hormonitasapaino-kirjassaan gluteenista näin: ”Mikään proteiini ei voi olla sen arvoinen, että maha on kipeä, iho syyhyää, pääkoppa ei toimi tai pahimmassa tapauksessa sairastun autoimmuunitautiin.” Olen täysin samaa mieltä. Monet viljatuotteet aiheuttavat minulle turvotusta ja vatsanväänteitä. Olen huomannut, että ylipäätään oloni on parempi ja energisempi, kun en puputa viljaa.

Syön kauraa (joka ei ole täysin gluteenitonta käsittelynsä vuoksi), maissia, tattaria ja kvinoaa jonkun verran. Eniten syön riisiä. Olen kuitenkin huomannut että kasviksilla, juureksilla, hedelmillä ja marjoilla saan tyydytettyä hyvin hiilihydraatin tarpeeni.

 

 

Uskon gluteenittoman ruokavalion olevan hyväksi terveydelle. Tai sanotaanko niin, että uskon että gluteeni voi aiheuttaa paljon ongelmia. En siis usko ihmisen tarvitsevan viljatuotteita -päinvastoin. Valitettavasti olen nyt niin laiska, etten jaksa kirjoittaa tähän kaikkia syitä ja perusteluja, koska moni muu asiantuntevampi on tehnyt sen niin paljon paremmin. Jos kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan esimerkiksi alla olevat linkit:

 

  • Lääkäri Antti Heikkilä perustelee, miksi viljaa ei ole tarkoitettu syötäväksi: lue tästä.  
  • Robb Wolf on tehnyt tutkimusta biokemistinä ja nykyään hän on maailman johtavia paleoliittisen ravitsemuksen asiantuntijoita. Hänen kirjastaan julkaistun pätkän löydät suomennettuna täältä. Pätkässä esitellään esimerkkitapauksia, joissa gluteeniton ruokavalio on parantanut oireet, käydään läpi seikkaperäisesti, miksi viljat sairastuttavat meidät ja miten voi edetä kohti viljatonta elämää. Keskiväli on aika raskasta luettavaa, mutta suosittelen lukemaan ainakin alun ja lopun!
  • Helsinki Paleon sivuilta löytyy kattavasti, mutta tiiviisti ja helpostilähestyttävästi tietoa esim. täältä ja täältä.

 

Minulle suhtautuminen gluteeniin on itsestäänselvä. En ENÄÄ kyseenalaista sitä. Olen vuosien varrella niin monesta eri lähteestä, mediasta ja ihmiseltä törmännyt siihen, että ilman gluteenia voi paremmin, joten olen mielipiteeni muodostanut. Ennen kaikkea oma oloni riittää itselleni todisteeksi. En ole blogissa aikaisemmin asiasta pahemmin kirjoittanut, koska ruoka-asioissa on aina niin monen eri koulukunnan kasvatteja, että tiedän kommenttiboksin täyttyvän vastaväitteistä. Minulle on oikeastaan ihan sama, jos joku haluaa syödä toisin, siitä vain. En ala tuputtaa ajatuksiani. Mutta suosittelen koittamaan kuukauden gluteenitonta ruokavaliota. Voin melkein luvata, että olo on ihan toinen.
Jokainen kuitenkin tavallaan ja joillekin viljat sopivat paremmin kuin toisille.

 

Tällä viikolla ilmestyneestä uudesta Cosmopolitanista löydät näiden kuvissa esiintyvien gluteenittomien lettujen ohjeen ja pari täsmäapua gluteenittomaan leivontaan. Muut palstan aiheeni näet lehdestä. 😉

Hyvää yötä!
xVilma