Linda ja kuvausvinkkini

16

Photography

18.12.2013

Se olisi sitten 18. Luukun vuoro.  Tällä kertaa luukku pitää sisällään vähän muuta kuin joulujuttuja tai hyvinvointivinkkejä. Jouluna kuitenkin monet kaivavat kamerat esiin, joten ei tämä niin kauaksi aiheesta mene!

Valokuvasin upeasta MyCosmon Lindasta eilen asukuvia. Olosuhteet olivat aika huonot ja ainut lohtumme oli se, ettei satanut. Harmaa sää tekee kuvista ankeita, koska kuviin ei tule kontrastia. Jos taivas on tasaisen valkea kuin lakana, se palaa melkein väistämättä puhki ja kun maakin on karu, ei taustat päätä huimaa. Tämä vuodenaika totisesti aiheuttaa bloggaajille ongelmia, koska valokuvaus käy todella vaikeaksi. Niin kuin tämä pimeys (ja sen energiat vievä voima) ei muutenkin hankaloittaisi elämää tarpeeksi…  No, mutta pessimismi sikseen! 😉

Minulta on usein toivottu kuvausvinkkejä ja ajattelin vihdoin ottaa härkää sarvista ja aloittaa postaussarjan, jossa annan ideoita ja oppeja. Olen itse käyttänyt paljon enemmän aikaa photoshopin opetteluun, kuin valokuvaamisen tekniikkaan. Oikeastaan vieläkin isoluvut, aukon koot ja suljinajat yms. ovat minulle vähän hankalia. Kuvaan siis paljon mututuntumalla. Toki olen oppinut, mikä asetus kamerassa toimii mihinkin, mutta syitä sen taustalla en aina osaa. Vähän kuin osaisi laskea matemaattisen laskun, koska tietää laskukaavan, mutta ei ymmärrä oikeasti mistä se tulee.


Ajattelin silti, että kai minä voin vinkkejä omasta näkökulmastani antaa, vaikka mitään oppikirjamaista juttua luvassa ei olekaan. 🙂


Pureudun valaistukseen ja muihin teknillisempiin juttuihin esimerkkikuvien kanssa myöhemmin, mutta näin aluksi pari tärkeää asiaa, jotka pätevät aina ja joita en siksi viitsi sivuuttaa.

1. Vaihtele kuvakulmia. Jos haluat kehittyä kuvaajana, älä kuvaa aina suoraan edestä samalla tavalla. Mene kyykkyyn, kierrä taakse, kiipeä yläpuolelle… Vaikka malli tai esine sekä paikka olisivat samat, voi kuvakulmalla muuttaa kuvan fiilistä täysin. Melkein voisi yleistää, että mitä erikoisempi kuvakulma – sitä mielenkiintoisempi kuva.

 

2. Kuvakulmasta muutama tarkennus: Jos kuvaat ihmistä, kannattaa kokovartalokuvat kuvata vähän alhaalta päin. Näin jalat näyttävät pidemmiltä. Jos kuvaa ihmistä ylhäältä päin kaula usein katoaa ja muutenkin mittasuhteet muuttuvat epäedullisiksi.
Pidän itse myös esinekuvaamisessa siitä, että laitan kameran ihan maan tai pöydän tasolle. Ruokakuvauksessa taas tykkään kuvata täysin ylhäältä päin.

 


3. Sommittele jännittävästi. Aina ei tarvitse kuvata kohdetta keskellä! Usein kuvaamme huomaamattamme juuri näin, mutta kuvasta tulee helposti passikuvamainen. Jätä kuvattava välillä vasempaan tai oikeaan reunaan tai alakulmaan. Mielestäni kuvista tulee myös lähes järjestäen kivempia, kun joku kohta katkeaa ihmisestä pois. Tarkoitan, että osa kyljestä, jaloista tai lähikuvassa kasvoista rajautuu ulos kuvasta. Se tekee rajauksesta kiinnostavamman ja ainakin muotikuvamaisemman.

Kun rajaat kuvia, ei sitä kannata kuitenkaan tehdä ihan mielivaltaisesti. Usein itse ”katkaisen” jalat joko pohkeen tai reiden puolestavälistä. Nilkasta tai polvenkohdalta katkaistu näyttää todella tökeröltä. Myös käsivarsiin pätee sama:  ei kannata katkoa taipeiden kohdalta (ranteen, kyynärän..)!

 


Nämä kolme sommitteluun ja kuvakulmaan liittyvää asiaa ovat monille itsestään selviä, mutta koin silti tarpeelliseksi aloittaa näillä vinkeillä. Myöhemmin lisää vinkkejä! 🙂

xVilma