Kuinka joogasta tuli intohimoni

7

Yoga

08.08.2016

IMG_9635-2 IMG_9588 IMG_9800 IMG_1568

Rakastan joogaa. Joka päivä nykyään enemmän ja enemmän. Kokeilin joogaa ensimmäistä kertaa joskus reilu 10 vuotta sitten voimisteluleirillä. Sen jälkeen kävin välillä kuntosalien joogatunneilla, mutta jooga ei ollut mitenkään boomi vielä Suomessa. Siitä ei mielestäni puhuttu paljon, eikä tarjontakaan ollut ainakaan Helsingin ulkopuolella kummoinen. Koin joogan tosi helpoksi, koska vanhana voimistelijana tasapainoni, kehonhallintani ja liikkuvuuteni olivat jo aika hyvällä tasolla. Pidin joogasta, mutta en ymmärtänyt miten siihen voisi hurahtaa. Olihan se niin paljon yksitoikkoisempaa kuin tanssi – eikä siinä saanut onnistumisen elämyksiä mielestäni. Eikä se ollut mitenkään hauskaa. Hmm… olin niin väärässä kaiken kanssa.

Sitten menin Hampuriin 19-vuotiaana reiluksi kuukaudeksi. Saksassa jooga tuntui olevan jo isompi juttu ja otin pari yksityisjoogatuntia. Opettaja oli joogaan syvästi perehtynyt ja ymmärsin, että aika usein kuntosalien joogatunnit eivät anna parasta käsitystä joogasta. (Myöhemmin olen kyllä ollut myös loistavilla tunneilla kuntosaleilla.) Tuo saksalainen joogaopettaja myös sanoi, että liikkuvuuteni riittäisi moniin asanoihin, mutta tarvitsen lisää voimaa. Kävin kuntosalilla aika ahkerasti, joten ihmettelin vähän, eikö voimani muka riitä joogaan?! Keskityimme myös oikeasti hengitykseen ja opettaja kertoi minulle, mihin mikäkin asana vaikuttaa. Tosin en ymmärtänyt englanniksi kaikkea, mutta sain jo vähän eri käsityksen joogasta. Se on paljon muutakin – tai ennen kaikkea muutakin – kuin liikkuvuus ja notkeus. Salaa aloin miettiä, että oma joogastudio olisi mun unelma.

Muutin Helsinkiin ja kokeilin eri joogastudioita ja opettajia. Välillä tulin tunnilta innosta hyppien ”tätä rupean tekemään säännöllisti, tää on mun juttu”. Välillä taas mietin, ei sittenkään. Yli 90 minuutin hot jooga -tunneilla minulle tuli huono olo, ja astangajoogassa kaipasin vaihtelua. Harrastin enemmän tanssia, koska halusin jotain luovaa ja jännittävämpää.

Kunnes löysin online joogatunnit. Ensin Yoogaian, sitten youtube- ja instagramvideot ja sitten lopulta suosikkini Oneoeight -sivuston. Ja kirjat. Ymmärsin, että jooga todellakin haastaa minut ja olen ihan lasten kengissä vielä. On niin paljon mitä en osaa, mitä en tiedä ja mitä haluan joogan avulla henkisesti saavuttaa. Koin, että jooga voikin olla luovaa ja hauskaa. Ymmärsin, että joogassa ei olekaan kyse siitä, kuinka vaikeita asentoja pystyy tekemään. Ei ollenkaan!!

Kun aloin harjoitella joogaa kotona yksin, sain paremman yhteyden itseeni ja ympäristööni. Kun tein joogaa rauhassa omaan tahtiini, pääsin niin paljon syvemmälle joogaharjoittelussa. Joogahetkeni alkoi tehdä ihmeitä mielelleni ja ajattelulleni. Monella tapaa, ja tästä ehkä toisessa postauksessa lisää. Sitä ei turhaan sanota, että jooga on fyysinen, mentaalinen ja spirituaalinen harjoitus. Voisin nykyään muuttaa blogini vaikka joogablogiksi, koska minulla on niin paljon, mitä haluaisin aiheesta kirjoittaa ja oppia.

Mutta summa summarum, joskus ihmettelin, miten joogasta on tullut sellainen boomi. En ymmärtänyt ihan sitä, miksi ihmiset hurahtavat siihen niin kovasti… No nyt olen yksi niistä, vaikka mikään uskonto se ei minulle ole. Olen vain voimistelun jälkeen löytynyt ensimmäistä kertaa lajin ja elämäntavan, johon haluan ”antaa kaiken itsestäni” ja jota haluan harjoittaa päivittäin sen itsensä takia. Joogasta on tullut intohimoni, sellainen kuin esimerkiksi valokuvaus tai ravinto-asiat ovat minulle olleet. Ja jotenkin minulle tulee hyvä ja rauhallinen olo siitä ajatuksesta, että tapahtuipa elämässäni mitä tahansa, minulla on jooga. Aina voin mennä joogamatolleni. Olen varma, että joogasta en enää luovu! 🙂 ♥

Huomenna vastaan saamiini kysymyksiin joogan aloittamiseen liittyen, joten pysykää kuulolla, jos aihe kiinnostaa! 🙂

VP2

Ps. Flow-lipun arvonta on nyt päättynyt, kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! Yhden päivän Golden Area -lipun Flow festareille voitti nimimerkki Saija. 🙂