Joogaa joka päivä + ajatuksia syksyn tavoitteista

28

Wellness

17.08.2018

Puhelimeni taustakuvana on teksti ”yoga every day”. Vaihdoin sen elokuun vaihtuessa, sillä se on ainut syksyni tavoite. Yleensä asetan useampiakin tavoitteita, sillä ne kirkkaana on helpompi tehdä valintoja ja toimia motivoituneesti. Tavoitteet koskevat aika usein töitä. Nyt minulla on tasan ja yksi ajatus syksylle, jonka mukaan päiväni koostan. Joogaa joka päivä, edes viisi minuuttia. Se voi olla vain meditaatiotakin, mutta kunhan menen ”matolle” päivittäin ja omistan hetken aikaa vain itselleni. Haluan saada tästä taas päivittäisen elämäntavan – se karkasi keväällä jonnekin. Ei ole sattumaa, että pakka petti ja kirjoitin työuupumuksesta juuri alkukesästä. Juuri sen rupeaman jälkeen, kun olin vähiten joogannut pariin vuoteen.

Jooga pitää mieleni ja pääni kasassa. Se vie energiani positiiviseen, saa fokukseni kehon tuntemuksiin, mutta myös auttaa minua katsomaan ulospäin oman navan sijaan. Se auttaa laittamaan elämää tärkeysjärjestykseen ja priorisoimaan omien arvojen mukaan. Se nollaa ajatukset työstä ja tuo fyysistä hyvää oloa. Olen ollut elämäni tasapanoisin, itsevarmin ja rauhallisin silloin, kun joogasin joka päivä.

Joskus olin kai vähän naiivi tai luulin itsestäni liikoja – kuvittelin, etten enää voisi luopua säännöllisestä lähes päivittäisestä harjoituksesta. Kroppani kaipasi sitä ja mieleni halusi sitä. Olin varma, että jooga olisi merkittävä osa elämääni ja päiviäni koko loppuelämän. No yllättävän helposti tauko venyi viikoksi tai kahdeksikin. Kunnes se oli vähän sitä sun tätä, siellä sun täällä. Vaikka rakastan joogaharjoitustani ja monia joogaan liittyviä asioita, oli helppo sysätä harjoitusta sivummalle väsyneenä, stressaantuneena ja kiireisenä. Priorisoida töihin, koska nehän ovat kuoleman vakava asia. Välillä näin tuntui. Ihan kuin olisi. Mutta ei joogassa tule koskaan valmiiksi, ei siinäkään, että rutiini pysyisi automaattisesti aina yllä.

Tänä loppukesänä se on kyllä kirkastunut minulle enemmän kuin koskaan: jooga on mun juttu, se juttu jossa haluan kehittää itseäni, jonka haluan olevan osa minua. Joka tuntuu oikealta. Olen huomannut kontrastin siinä, mihin asioihin minulla on intohimoa ja mihin ei. Jooga elämäntapana tukee arvojani, siitä tulee hyvä olo ja sitä haluan välittää muillekin.

Kun aloitin hyvinvointiblogini ja kirjoittamaan ravinnosta ei superfoodit ollut vielä ilmiö, fitnesstrendi oli vasta tulossa ja kauramaitoa ei löytynyt suunnilleen mistään. Silloin paloin halusta kirjoittaa postauksia kuten Maidoton elämä, Hyviä kasviproteiinin lähteitä ja Raakaruuasta. Paloin halusta jakaa kokemaani ja oppimaani, koska halusin, että muutkin kokeilevat. Nykyäänhän nämä kaikki ovat suunnilleen kaikille tuttua, ravinnon merkityksestä on puhuttu viime vuosina todella paljon enemmän kuin kymmenen vuotta sitten ja nyt minulla ei ole tarvetta tai edes enää todennäköisesti tarpeeksi tietoa valistaa ketään. Mutta olisi toki kiva kuulla, kiinnostaako teitä hyvinvointi-, ravinto- ja joogasisältö, jossa vain kerron kuulumisiani ja oivalluksiani näiden osalta. Huomaan, että en edes yritän nykyään laitella faktoja pöytään juuri mistään, koska tiedostan myös vastuun. Mutta tällaista omakohtaista pohdintaa liittyen siihen, miten liikun ja syön yms.? Tällainen itsekeskeisyys postausaiheiden ympärillä kyllä välillä inhottaa minua, mutta toisaalta, uskon, että tämä on juuri se juttu blogien ja lehtien välillä.

Ostin tänään kuukausikortin taas arkiaamujen astangaan ja olen nyt jo kolme viikko käynyt kerran viikossa Katonah-joogan yksityistunnilla. Myös muita joogajuttua olen vähän alkanut virittelemään syksyyn. Olen oikeastaan vähän ylpeä itsestäni, että olen osannut sanoa nyt ei kivoille työjutuille ja -reissuille. Mietin tällä hetkellä 100 kertaa tarkemmin, mihin uusiin juttuihin lähden vielä mukaan jo sovittujen lisäksi. Tänään, kun heräsin 6.30 joogaan ja luettelen kahden minuutin loppuistuma-asennossa kiitollisuudenaiheitani, tajusin, että tähän yhteen tavoitteeseen priorisoiminen, saa ketjureaktiona heti hyviä muitakin asioita eteenpäin. Saan unirytmin käännettyä järkevämmäksi ja olotilan pysymään positiivisena. Tavoite on nyt kirkkaana mielessä ja olen erittäin motivoitunut ja helpottunutkin tästä päätöksestä.

Onko teillä syksyksi tavoitteita? 🙂