Autolla saaren päästä päähän – kokemuksiani Sardiniasta

4

Travels

02.10.2018

Nyt olemme takaisin Pohjois-Italiassa ihanan reissun jälkeen. Meri vaihtui vuoriin, mutta blogissa tulee vielä Sardiniasta juttuja. Odotan innolla, että pääsen muun muassa jakamaan teille kolme suosikkirantaani. Olen huomannut, että Sardinia matkakohteena on herättänyt poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä! Ymmärrän tämän hyvin – reissun lopussa totesimme Laurin kanssa yhteen ääneen, että meni kyllä ehkä Euroopan suosikkikohteeksi. En yleensä halua laittaa kohteita paremmuusjärjestykseen tai vertailla liikaa varsinkaan blogissa, koska kaikki on niin subjektiivista. Reissukokemukseen vaikuttaa niin moni asia säätiloista, seuraan, yleiseen fiilikseen ja budjettiin jne… Lisäksi kohteessa tuntuu melkein aina, että tämä on se ihanin paikka. Mutta pakko sanoa: Sardinia yllätti, viehätti ja ihastutti alusta loppuun. Sardiniaa vertaa mielellään jopa kaukomaihin, koska rannat olivat yhtä upeat, mutta ilmasto ainakin meidän aikana miellyttävämpi. Sardinia on myös sen verran iso saari, että vielä paljon jäi nähtävää.

Jos minulta kysytään vinkkejä pariskunnan rantalomalle Euroopan saariin, niin (Kanariaa, Kreetaa, Mykonosta, Kyprosta, Kroatian saaristoa, Sisiliaa ja Sardiniaa nähneenä) voisin sanoa näin… Jos haluaa lähinnä rentoutua, maata paikoillaan kauniissa ympäristössä ja lukea kirjaa, suosittelisin Mykonosta. Mikäli taas haluaa nähdä paljon eri luontokohteita, valokuvata ja vähän seikkailla, suosittelisin Sardiniaa. Ruokamatkalle, suosittelisin Sisiliaa (siellä Taorminaa), jossa viikon ajan söimme paremmin kuin koskaan. Jos taas saarihyppely ja veneily kiinnostavat, on Kroatia täydellinen kohde tähän.

Muutama huomio Sardiniasta:

AUTON VUOKRAUS

Jos matkustat Sardiniaan, harkitse erittäin vakavasti auton vuokraamista – ainakin osaksi aikaa. Ilman autoa Sardiniasta saa varmasti vain puolet irti, koska saari on niin monipuolinen ja täynnä upeita rantoja, joihin pääsee (vain) autolla. Pääosin tiet ovat tosi hyvässä kunnossa, eikä ainakaan näin syyskuun aikaan ollut ruuhkia. Rauhallisille rantapoukamille ajoimme toki hyvin pieniä ja kuoppaisiakin teitä pitkin. Me vuokrasimme ykkössarjan BMW:n automaattivaihteilla. Kahdeksaksi päiväksi täysillä vakuutuksilla tämä kustansi n. 500e. (Manuaalivaihteinen olisi ollut edullisempi ja kevyemmillä vakuutuksilla selviää myös paljon halvemmalla). Tiemaksuja ei Sardiniassa ollut. Alla karttakuva reitistämme.

RUOKA

Sardinian keittiö eroaa jonkun verran manner-Italian keittiöstä – siinä on ehkä myös Espanjan vaikutteita. Ruoka on kuitenkin yhtä perinteistä ja yksinkertaista, kuin olen Italiassa tottunut, eikä hirveästi trendikkäitä raaka-aineita/kahviloita näy. Parasta antia oli merenelävä pastat – yleensä en edes ole äyriäispastojen fani, mutta Sardiniassa nämä olivat ehdottomasti parhaita annoksia. Risottoa ei ehkä kannata tilata, se ei ollut kertaakaan sen veroista kuin muualla Italiassa olen syönyt. Jälkiruuat ja tortut aamupaloilla olivat taas poikkeuksellisen hyviä. Italiassa aamupaloilta ei mielestäni koskaan kannata odottaa liikoja. Tällä reissulla söimme yhden ihan käsittämättömän hyvän aamiaisen, yhden läpeensä surkean ja monta keskinkertaista. Mietin useasti ravintoloissa, että vegaanille Sisilian matka tuskin on kovin iso ruokaelämys – mutta onneksi hedelmiä löytyy aina ja ne ovat Italiassa ihania. Myös Sardinialainen ohut ja rapea leipä, jota tuodaan aina ravintoloissa pöytään, oli suurimassa osassa paikoista superhyvää. Juustoja sekä mustekalaa, katkarapuja ja simpukoita tuli syötyä paljon enemmän kuin syön yleensä – ne olivat herkullisia.

MATKUSTUSAJANKOHTA

Sanotaan, että kevät Sardiniassa on kauneinta aikaa unikkopeltoineen ja vihreine luontoineen. Myös syyskuun loppu oli täydellinen matkan ajankohta, koska ei ollut enää sesonki. Saari tuntui hyvin rauhalliselta ja saimme olla kahdestaan rannoilla aamuisin.

MAJOITUS

Me yövyimme viidessä eri hotellissa ja yhdessä B&B -paikassa. Kannattaa muistaa, että Etelä-Euroopan tähtiluokitus ei vastaa ihan sitä, mihin Suomessa olemme tottuneet. Hinta korreloi enemmän kuin tähdet, koska 5 tähden hotelli Italiassa saattaa oikeasti olla palvelultaan ja huoneiden kunnoltaan 3 tähden veroinen. Jos teitä kiinnostaa majoitus Sardiniassa enemmänkin, voisin toisessa postauksessa antaa hotellivinkkini. Sardiniasta kyllä kaikille löytyy varmasti jotain. 🙂

LÄHISAARET

Sardiniastahan voisi tehdä retken vaikka Korsikalle, mutta me päädyimme kahdeksi yöksi La Maddalenan ja Capreran saarille. Lauttoja meni usein ja matka kesti n. 15 minuuttia. Tosi nopeaa ja kätevää auton kanssa. Saaret olivat ehdottomasti vierailemisen arvoisia, näistä vähän lisää, kun kerron rannoista. 🙂

Asu: mekko / Nelly.com (sample) , sandaalit / COS, laukku / Longchamp, matkalaukku / Samsonite, aurinkolasit / Rayban, kello / Mockberg (saatu), kaulakoru / & Other Stories