Ajatuksia Ayurveda-konsultaation jälkeen

31

Food

25.08.2017

Moni on kysellyt jo Ayurveda-postausten perään, joten ajattelin nyt kirjoittaa mielessä olevia juttuja ylös. Systemaattisemmat ja informatiivisemmat postaukset joudun jättää vielä tuonnemmas. Haluan ehtiä pureskella uusia tapoja ja tehdä niistä rutiineja, sulatella oppimiani asioita ja huomata, millaisia seurauksia elämäntapamuutoksilla on sekä tietysti perehtyä muutenkin lisää koko tieteeseen. Ja kaikessa muutto-, reissaus- ja pakkaushässäkässä ei aivokapasiteetti riitä tähän. 😉 Toisaalta olen niin innoissani, että miksi en jo kirjoittaisi jotain?

Kävin tosiaan viime viikon tiistaina Ayurveda-konsultaatiossa LanaPranassa. Kävin Magnesia festivaaleilla Lanan astangajoogatunnilla sekä Ayurvedaan liittyvässä workshopissa ja päätin sen jälkeen varata ajan juuri hänelle. Olen lukenut aika paljon aiheesta ennenkin, mutta silti sain valtavasti uutta tietoa ja käytännön vinkkejä. Olen tosi tyytyväinen ja yhteydenpito Lanan kanssa on jatkunut mailitse. Luvassa on vielä skypepuhelu, kunhan olen vähän pidempään testannut näitä ohjeita.

Kirjoitan blogiin vielä postauksen siitä, mitä Ayurveda on ja miksi haluan pyrkiä elämään mahdollisimman paljon sen oppien mukaan. Nyt kuitenkin menen suoraan käytännönasioihin. Jos ayurveda ei ole yhtään tuttu, kannattaa ehkä googlettaa, mikäli haluaa jo nyt saada jotain selvää, mistä puhun. 🙂

Täytin konsultaatiossa etukäteen kattavat kyselomakkeet niin englanniksi kuin suomeksi. Siinä pääosin rastitin kolmesta vaihtoehdosta minua eniten kuvaavan ja toisessa kyselyssä piti miettiä koko elämänmittaista aikaa vrt. nykyaika. Itse puolentoista tunnin konsultaatiossa Lana mittasi sykkeeni, katsoi kieleni ja kynteni, tunnusteli ihoani. Aika selkeästi olen kehotyypiltäni Vata-Pitta (vähän enemmän Vata). Kuten arvelinkin etukäteen. Kaikki matkustaminen ja jatkuva muutos on saanut Vatani epätasapainoon, mikä näkyy muun muassa ruuansulatuksessa, joka taas vaikuttaa kaikkeen muuhun. Varsikin siihen heikentyneeseen immuniteettiin, josta olen täälläkin puhunut.

Tässä lyhyesti muutamia käytännön asioita, joita olen jo muuttanut tasapainoittaakseni vatani. Näistä tulossa jokaisesta myös tarkemmin omaa postausta. Yritän huomioida noissa postauksissa myös muita kehotyyppejä (Pittaa ja Kaphaa), koska nämä tosiaan koskevat Vataa.

1. Ruokavalio. Helpoin muutos on ollut syödä kehoa lämmittävästi. Olen syönyt pitkään paljon smoothieta, raakaruokaa, avokadoa+riisikakkuja, salaatteja jne… Nyt olen jättänyt kylmän ja kuivan ruuan pois ja syönyt lämmintä ruokaa ja lämmittäviä mausteita. Jäävettä en ole juonut enää ollenkaan vaan, olen keittänyt muutkin kuin aamuveteni. On aika mielenkiintoista, että vaikka maultaan rakastankin raakaruokaa, tavallaan täysin kehoa kuuntelemalla tuntuu, että lämpimät ”mössöt” tyydyttävät minua eniten. Rakastan kaurapuuroa, sosekeittoja, aasialaisia curryja, risottoja jne… Toki väliin kaipaan raikasta vihersmoothieta, mutta lähtökohtaisesti, lämmin, kostea ja mausteinen ruoka on se juttuni, ruoka joka tekee kylläiseksi. Tätä uskon, että minun on aina helppo vaalia.

2. Öljyt. Olen öljynnyt vartaloni joka päivä, yleensä suihkun jälkeen Ayurvedisella Vata-öljyllä. Olen myös tehnyt itsehierontaa ja levittänyt tätä lämmittävää öljyä jalkapohjiin yöksi.

3. Paasto. Aloitin eilen kolme päivän paaston saamieni ohjeiden mukaan, eli tänään on toinen päiväni. Ei mitään radikaalia mehupaastoa Vatalle ollenkaan, vaan paasto sisältää ravitsevaa ja puhdistavaa ruokaa.

4. Mausteet. Olen lisännyt jo nyt paljon (lämmittävien) mausteiden käyttöä mm. juomalla inkivääriteetä, jonne laitan myös muita mausteita.

5. Yritit. Ostin muutamia Ayervedisia yrttejä Lanalta ja muutenkin olen lisännyt tuoreyrttien käyttöä sekä juonut päivittäin yrttiteetä.

6. Kirkastettu voi eli ghee, tuli takaisin ruokavaliooni. Käytän niin puurossa, kuin paistamiseen.

7. Pranayma-harjoitukset. Konsultaatiossa opin oikean hengitystekniikan, jota olen pyrkinyt tekemään edes 5 minuuttia päivässä. Muutamat päivät ovat jääneet välistä, mutta aion jatkaa, kunnes tämä on rutiini. ♥

8. Unirytmi. Nukkumaanmenon kanssa minulla on eniten tekemistä, että saisin mentyä nukkumaan tarpeeksi ajoissa ja säännöllisesti. Uskon tämän kuitenkin korjaantuvan ensiviikolla, kun pääsen taas nukkumaan poikaystäväni viereen. Päiväunia en ota, mutta konsultaation jälkeen olen pari kertaa mennyt savasana-asanaan lattialle keskellä päivää ja tämä pieni hetkikin on rauhoittanut kiireen keskellä ja tuonut hyvää oloa.

Tässä vähän pintaraapaisua fiiliksistä. Kiinnostaako teitä ayurveda tai onko teillä kokemuksia siitä jo? 🙂

Aiheesta lisää blogissa:
5 x Ayurveda & Ruokailutavat
Vata ja säännöllisyys