5 x Ayurveda & Ruokailutavat

35

Food

01.08.2016

 

IMG_7582 IMG_7525 IMG_7553

Uskon, että ihmisen psyykkinen ja fyysinen puoli ovat yhteydessä toisiinsa jopa vahvemmin, mitä yleensä ajatellaan. Se miten ravitsemme vartaloamme, vaikuttaa myös meidän mieleen, esimerkiksi siihen, kuinka energisiä ja iloisia olemme. Olen kirjoittanut paljon terveellisestä ravinnosta, mutta en usko, että olemme pelkästään sitä, mitä syömme. Vaan myös sitä, KUINKA syömme.

Ayurvedan mukaan ruokailu on pyhä rituaali ja ruokailuhetkeä kunnioitetaan. Nykyään tarjolla on kaiken maailman pussikeittokuureja ja välillä tuntuu, että ruokaa pitäisi saada vain mahdollisimman nopeasti, helposti ja edullisesti. Jos on aloittamassa elämäntaparemonttia, itse suosittelisin ruoka-aineilla kikkailun sijasta ensin kiinnittämään huomioita toimintatapoihin. Kokosin tähän postaukseen viisi hyvää Ayurvedan periaatetta, joita itse pyrin noudattamaan jokapäiväisessä elämässä.

1. Syö vain, kun olet nälkäinen.

Jos aineenvaihdunta on kunnossa, kehon kuuntelu on mielestäni paras tapa säädellä sitä, koska ja mitä syö. Tosin tiedän, että esimerkiksi rakastuneena, kipeänä tai surullisena ruokahalu voi mennä ja toisaalta taas esimerkiksi ylipainoisella voi olla nälän säätely häiriintynyt. Mutta pääsääntöisesti itse ainakin perustan syömiseni näläntunteeseen. Pyrin minimoimaan kaiken tapa- ja tunnesyömisen ja ylimääräisen napostelun. Syön kun alkaa olla nälkä ja lopetan, kun tunnen itseni tarpeeksi kylläiseksi.

2. Syö rauhallisessa ja mukavassa paikassa.

Tämä on välillä haastavaa. On kuitenkin iso ero istua rauhassa perheillallisella, kuin syödä viidessä minuutissa juostessa paikasta toiseen. Itse annan ruokailulle arvoa ja pyrin ottamaan sille aikaa. Ruuansulatus alkaa pureskelusta ja olen opetellut syömään hitaasti ja välttämään hotkimista.

3. Syö luonnonmukaista ja laadukasta ruokaa.

Tästä olen puhunut blogissa paljon… Pyrin siis syömään yksinkertaisesti ja mahdollisimman käsittelemättömiä raaka-aineita. Puhdas, ravintorikas ruoka on minulle paljon tärkeämpää kuin kalorit. Määrän sijaan suosittelen panostamaan laatuun.

4. Ole läsnä kun syöt.

Tätä opettelen edelleen, mutta parasta on kun pystyy keskittymään syömiseen kaikilla aisteilla. Kauniisti katettu ateria, johon keskitytään ilman lehteä, tv:tä tai puhelinta, ravitsee parhaiten myös mieltä ja kun syömiseen keskittyy, annoskoot pysyvät sopivan kokoisina. Erityisesti jälkiruuissa olen hyvä keskittymään jokaiseen suupalaan ja siihen, miltä herkku maistuu. Näin nautin enemmän ja pienempi määrä riittää.

 5. Syö säännöllisesti.

Ennen tässä oli suurimmat haasteeni. Nykyään ymmärrän, että luonnolle säännöllisyys on ominaista, luonnollista ja tärkeää. Uskon, että myös me ihmiset pysymme parhaiten tasapainossa, kun pidämme tietystä rytmistä kiinni. Säännölisyys opettaa kropan valmistautumaan esimerkiksi nukkumaan menoon tai tulevaan ruokailuhetkeen ja tasainen energia pitää kropan toimintaa yllä optimaalisesti. Ayurvedassa suositellaan syömään päivässä kolme ateriaa. Itse onnistun aika hyvin pitämään nykyään säännöllisestä aamiainen/lounas/päivällinen -rytmistä kiinni, mutta säännöllisessä unirytmissä on vielä paljon petrattavaa. 😉

Mitä mieltä te olette näistä ruokailutavoista? Onko joku teille näistä erityisen helppoa/haastavaa noudattaa? 🙂

VP2

Tallenna