Ketokokeilu – ruokavaliomuutoksen syyt ja seuraukset

29.05.2020 / ,

Instagramissa minua seuraavat varmasti tietävätkin, että olen ollut nyt kohta kuukauden eräänlaisella ketokokeilulla. Aloitin ketogeenisen ruokavalion testaamisen, mutta sen on kyllä viime viikkoina luisunut hyvin vähän hiilihydraattiseen ruokavalioon, eli enää en puhuisi ketosta. Muuta kuin sen suhteen, että olen testaillut eri ketoreseptejä ja ottanut paljon sieltä vaikutteita. Tämä kokeilu oli kuitenkin sysäys melko isoonkin ruokavaliomuutokseen, jonka uskon pysyvän ja jäävän ihan elämäntavaksi.

Ketogeeninen ruokavalio lyhyesti:

Hyvin lyhyesti kerrottuna ketoruokavalion pääajatuksena on vähentää hiilihydraattien määrä merkittävästi ja korvata hiilihydraatit suurilta osin rasvalla, jotta aineenvaihduntasi saataisiin “ketoosiin”. Viime syksynä olimme kaksi kuukautta New Yorkissa ja Losissa, ja siellä keto näkyi selvästi isoimpana ruokatrendinä. Vaikka tällä hetkellä varmasti jokainen on kuullut ketosta uutena ruokavillityksenä, kyse ei ole uudesta innovaatiosta. Historiallisesti ketogeenistä ruokavaliota on käytetty epilepsian hoidossa.

Miksi lähdin testaamaan tätä ruokavaliota?

Olin vuoden ajan lukenut ketogeenisestä ruokavaliosta suurella mielenkiinnolla ja nähnyt monen tutun muuttuvan silmin nähden aloitettuaan ketogeenisen ruokavalion. Uskoin siihen (ainakin, että joillekin tämä sopisi), mutta silti Hyvinvointitrendit 2020 postausta kootessani vielä kirjoitin, etten varmasti koskaan ryhtyisi ketolle.

Tykkäsin paljon omasta lähes vegaanista kasvipohjaisesta ruokavaliosta, jossa söin hyvin intuitiivisesti, mitään itseltäni kieltämättä ja ruokaa liikaa ajattelematta. Paino pysyi kurissa ilman, että kävin koskaan puntarilla ja muutenkin sain syödä rennosti herkullista ruokaa. Mutta – tällaista ruokavaliota noudattaessa olin ollut väsyneempi ja nuutuneempi kuin koskaan. Joskus en tiennyt, mitä aivosumu tarkoittaa, mutta parin edellisen vuoden aikana käsite tuli hyvin tutuksi. Koin, että oli haastavaa tehdä luovaa ajatustyötä, kun olo ei ollut kovin skarppi.

Lyhyesti todettakoon, että 3,5 vuotta sitten lopetin lihan syönnin ja sen jälkeen ruokavalioni oli hinautunut yhä hiilaripainotteisemmaksi. Tuntui, että söin lähestulkoon vaan hiilihydraatteja -vaikkakin pääosin terveellisiä vaihtoehtoja kuten kasviksia, juureksia, hedelmiä, marjoja, riisiä, kauraa, täysjyväviljaa, kikherneitä, kvinoaa… Mutta myös sokeria, pastaa ja leipää.

Väsymyksen lisäksi kynteni ja hiukseni olivat huonommassa kunnossa kuin aikoinaan, kun noudatin VHH-ruokavaliota. Joten olin jo pidempään vähän epäillyt, onko ruokavalio niin terveellinen minulle. Uskon vahvasti siihen, että ruokavalio voi olla lääkkeemme, tai päinvastoin. Se joko tekee hyvää tai tuhoaa (vähän kärjistetysti). Viime elokuussa tosin kävin verikokeissa mittaamassa kaikki ferritiinistä D-vitamiinitasoon yms., eikä missään näkynyt puutostiloja. Tiesin kuitenkin kokemuksesta, että voisin panostaa taas ruokavaliooni vähän enemmän. On eri asia saada juuri ja juuri kaikki välttämätön kuin saada ravintoaineita optimaalisen hyvin.

Yksi asia mikä myös mietitytti ja kiinnosti: keton vaikutus hormonitoimintaa tasoittavana ruokavaliona. Olen alkanut viime vuoden lopulla kärsiä kuukautismigreenistä ja muutenkin PMS-oireet ovat vain vahvistuneet.

Moni ketoruokavaliota noudattava sanoo juuri sumuisesta olotilasta pääsemisen olevan yksi parhaista jutuista. Ketoon on yhdistetty paljon hyviä (ja huonojakin) puolia, ja en nyt käy niitä tässä postauksessa läpi. Kerron vain, miksi itse lopulta kuitenkin halusin lähteä kokeilemaan muutosta: Halusin oloni muuttuvan takaisin energiseksi, kirkkaaksi ja tarmokkaaksi. Halusin päästä eroon aivosumusta!

Nyt poikkeusoloaikana muutenkin olen kokannut, enkä syönyt kertaakaan ulkona, joten oli hyvä tilaisuus kokeilla.  Vapun jäljeen olin niin kyllästynyt hiilaripöhöön, että marssin ruokakauppaan ostoslista mukana, joka näytti tältä:

Miltä ruokavalio on tuntunut?

Aluksi ensimmäisen viikon ajan laskin makroja. Hiilihydraatit eivät kuitenkaan menneet ihan 20g, vaan 40-50g, koska en syö lihaa ja en todellakaan tavoittele painonpudotusta. Oli siis vaikea saada hiilarit niin alas, että olisin varmasti päätynyt ketoosiin.

Olen kuitenkin pyrkinyt vähän pätkäpaastoamaan, tai se on tullut aika luonnollisesti. Usein siis syön illalla viimeisen kerran 18.30 ja seuraavana päivänä vasta 10.30, jolloin väliin jää 16h. Olen saattanut olla siis ainakin hetkittäin ketoosissa. Mutta en ole tätä mitannut ja nyt hiilihydraatit ovat vielä tuosta 40-50g kohonneet, joten puhuisin tällä hetkellä, että olen siirtynyt runsas hiilarisesta ruokavaliosta erittäin vähähiilihydraattiseen. :)

Nesteet varsinkin ensimmäisellä viikolla selvästi lähtivät ja muutenkaan turvotusta ei ole juurikaan ollut. Olo muuttui heti kirkkaammaksi ja energisemmäksi. Olen ollut tämän kuukauden aikana paljon inspiroituneempi ja innokkaampi, eikä verensokerit selkeästi ole heitelleet entiseen malliin. Koen, että mielelle ja aivoille tämä on siis tehnyt hyvää, että saan suurimman osan päivän energiansaannista rasvoista.

Ruokavaliota on ollut myös helppo noudattaa – mutta en noudatakaan tätä täydellisesti. Moni asia on muuttunut, mutta silti olen pitänyt viikonloppuisin herkkutelupäiviä, kun olen syönyt ihan vapaasti. Ketoilun haastavin juttu onkin sosiaaliset tilanteet ja siksi, olen päättänyt olla joustava. Kaltaiselleni tyypille ei sovi ehdottomuus, enkä siihen edes halua pyrkiä.

Yllättynyt olen ollut siitä, miten vähän kaipaan hedelmiä. Marjoja olen syönyt päivittäin aika vapaasti ja myös juureksia, kuten porkkanaa. Näistä hiilarimäärät ovatkin pääosin nousseet ketogeenisen ruokavalion suositusten yläpuolelle. Mutta kotimaiset marjat ovat myös niin terveellisiä, että niistä en edes halua luopua!

Kynnet ovat alkaneet kasvaa nopeammin ja normaalisti kuiva ihoni tuntuu kosteammalta ja pehmeämmältä.

Mikä on ollut haastavaa?

Jos iho tuntuu muuten paremmalta, näppyjä on tullut vähän enemmän, minkä epäilen johtuvan siitä, että olen lisännyt selvästi maitotuotteita juustojen muodossa.

Yksi iso kysymys onkin tullut itselläni eteen: en haluaisi syödä niin paljoa maitotuotteita, mutta kun palkokasvit ovat tässä ruokavaliossa ei suositeltavien listalla, mistä saan tarpeeksi proteiinia? Mitä lisään lautaselle rasvojen ja maanpäällisten kasvisten kanssa? En halua syödä kovin prosessoitua ruokaa. Silti tofua olen pari kertaa ostanut, koska on ollut pulma, mistä proteiinia…
Riisiproteiinin olen lisännyt päivittäiseen ruokavalioon ja kananmunia syön. Mutta kalaa ei voi syödä päivittäin.

Useampi pitkään ketolla ollut ja asiaan paremmin perehtynyt on suositellut minulle lämpimästi, että ottaisin laadukkaan lihan takaisin ruokavalioon. Riistan syömistä tai lähituotetun luomu lihan syömistä en ihan mahdottomana ajatuksena pidä, mutta on kynnys silti suuri.

Jotenkin vain tuntuu, etten ole valmis enää luopumaan tästä kirkkaasta hyvästä olosta. Olen nimittäin kiitollinen tästä elämäntapamuutoksesta. Pitää vain löytää sopiva kombo, jolla takaan riittävän ravintoaineiden saannin. :) Mutta herkkupäivistä pidän kiinni, jos on juhlia, sosiaalisia mökkireissuja yms., eikä tavoitteeni ole olla 24/7 ketogeenisellä missään nimessä!

Teen lähipäivinä tähän postaukseen 2. osan, jossa kerron esimerkkipäivien avulla, miten ruokavalioni on muuttunut. :)

Leave a comment

9 kommenttia

 • Emmmm

  Voisit varmaan ainakin ihan urakalla lisätä siemeniä ja pähkinöitä, niistä saa reilusti rasvaa. Oletko kokeillut olla vhh-vegaani ruokavaliolla? Lähes vegaanina (vs täysin vegaaniruokavaliolla) et pääse tuntemaan sitä kirkastunutta oloa mikä tulee kun kaikki eläinrasvat puhdistuu elimistöstä. Se voi tosin vaatia useammankin kuukaudenkin totuttelun, ja että löytää itselle parhaat ruoat niin ettei elä pelkällä leivällä ja pastalla :D Mutta en itse lähtisi eläinperäisiä tuotteita lisäämään ruokavalioon, eihän se pitkällä tähtäimellä ole mitenkään kestävä ratkaisu. tsemppiä ruokavalion etsintään, kannattaa myös muistaa että näinä korona-aikoina kun on muutenkin elänyt tosi erilaista elämää niin kaikki kuvailemasi muutokset olossa ei välttämättä johdu vain ruokavaliosta :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos kommenteista!😊 Toi on totta, että en voi olla varma johtuuko kaikki muutokset ruokavaliosta! 😌 Siemeniä ja pähkinöitä syön joka päivä paljon ja monipuolisesti! 😊 Esim. Tuosta kauppalistasta puuttui ne, mitä oli jo kaapissa.😌

   Olen koittanut aika VHH-vegaani ruokavaliota Englanssissa asuessamme hetken, mutta siitä on kyllä kauan aikaa ja kuten sanoit voi viedä aikaa, että olossa näkyy positiivinen muutos. Kiva kuulla, että tämä toimii sinulla!! Olisi kiva kuulla, saatko tämän toimimaan, ilman että syöt paljon prosessoitua ruokaa? 😌

 • -

  Mun mielestä ihminen voi parhaiten syömällä mahdollisimman luonnollista ruokaa. Eli juuri näin miten nyt olet syönyt ja myös laadukasta lihaa. :) Itse ainakin olen sillä kannalla, kuin että söisin prosessoitua lihankorviketta. Suosittelen kans ainakin kokeilemaan lihan syömistä, kyllä se olo sitten kertoo sopiiko vai ei :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon kommentista! :) Joo mahdollisimman luonnonmukainen ruoka on mun mielestä myös parhaan makuista! :) <3

 • Kati

  Mielenkiintoinen aihe, itselläkin ollut mielessä ruokavalion muutos vähähiilihydraattisempaan suuntaan. Odotan innolla kertomuksiasi esimerkkipäivistä! :)

 • Hanna

  Itseäni on lähinnä tuo pätkäpaasto kiinnostanut, ketoiluun en ole valmis lähtemään (rakastan liikaa kauraa, marjoja, vihanneksia, juureksia yms.) mutta 18.30 viimeinen ateria ja seuraava klo 10.30. Kääks! :D En itse ainakaan vielä pystyisi samaan. Koen, että vatsalaukkuni on sen verran pieni ja en tykkää syödä itseäni hirveän täyteen enkä ole tottunut syömään hirveän ”tuhtia” ruokaa (sairastanut aikoinaan anoreksian ja paino vieläkin keikkuu alipainon puolella…), niin yöpaaston venyttäminen tuottaa välillä hankaluuksia. Useammin pieniä ruoka-annoksia kuin muutama iso – se on ehkä itselläni toimivampi strategia :D. Jos syön illallisen klo 19, niin taatusti tulee nälkä ennen sänkyyn menoa (,jos se nyt ei sitten tosiaan ole TODELLA tuhti). Ja aamulla tuntuu, että työtehot kärsivät ja olo on ihan flegmaattinen, jos en syö jotain 9-10 aikaan. Käyn aamuisin usein heti herättyäni juoksemassa n. 5 km lenkin, niin tuntuu, että viimeistään tunnin/kahden päästä lenkistä on saatava jotain energiaa – muuten olen kuin zombie :D. Mutta onko hyviä vinkkejä, miten yöpaastoa saisi venytettyä ”kivuttomasti” ja fiksusti? Mutta tottahan se toisaalta on, että 14-16 h paastot eivät kaikille sovi – ihmiset ovat erilaisia :). Sinulle ilmeisesti sopii!

  • Vilma Peltonen

   Joo meidän kehot kyllä niin yksilöllisiä, eikä kaikki missään nimessä sovi kaikille. :) Ei tämä pätkäpaasto itsellänikään tunnu aina hyvältä, mutta itse taas pystyn syödä kerralla tosi paljon ruokaa ja usein syönkin illallisella monen ruokalajin illallista vastaavan määrän. :)
   Tiedän useamman tyypin joogapiireistä, jotka juovat aamulla vain rasvakahvin (eli sekoittaa kahviin/matchateehen gheetä, kookosöljyä, MCT-öljyä, ja/tai voita). Tämä antaa tasaista energiaa tehdä joogaharjoituksen tyhjällä vatsalla, niin, että voi syödä aamupalan vasta harjoittelun jälkeen. Ylipäätään koen, että, jos ruokavalio koostuu pääosin hiilareista, tarve syödä useammin pieniä annoksia on isompi. Mutta rasvat/proteiini auttavat siinä, että verensokerit eivät niin heilahtele ja pystyy olla pidempään syömättä. :)

 • JUUH

  Ketogeenisen ja kasvisruokavalion yhteensovittaminen on todella hankalaa! Yksi todella hyvä tuote on kuitenkin Oumph! The Chuck, jossa ei ole ravintosisällön mukaan ollenkaan hiilihydraatteja, mutta kuitenkin proteiinia mukavasti :)