10 random (treeni & jooga) faktaa minusta

28.04.2019 /

Ajatuksenani oli kirjoittaa tänään yhdestä kirjasta ja koulutusajatuksista, mutta siirrän sen tuonnemmas. Tänään päätin nimittäin priorisoida treenejäni työn sijasta ja nyt minulla on vähän kiire, koska olen sopinut meneväni Janitan ja Artun luo illaksi. Tässä treeni-innostuksessani muutama aiheeseen liittyvä fakta ja ajatus. Osa täälläkin on uudempia seuraajia, niin ehkä vähän treenihistoriaani ja toisaalta taastreenitavoitteita ja -fiiliksiä juuri nyt. :)

1.TREENITAUSTAANI
Nuoruudessa olen harrastanut useita vuosia joukkuevoimistelua, pesäpalloa, lentopalloa, yleisurheilua (pituus- ja korkeushyppy, juoksu), tanssia ja talvisin käynyt mm. lumilautailemassa. Aikuisiällä oon treenannut paljon salilla, tehnyt kehonpainotreenejä, lenkkeillyt ja tietysti joogannut. Urheilu on kuitenkin eräänlainen elämäntapa ollut aina, joten melkein laji kuin laji käy ja tykkään vieläkin esim. monista pallopeleistä.

2. TREENI-INHOKKINI
En ole koskaan saanut vedettyä yhtään puhdasta leukaa. Ehkä johtuu siitä, etten juuri jaksa edes yrittää. Leuanveto on yksi parhaista treeniliikkeistä varmasti, mutta myös ehdoton inhokkini.

3. YKSI ENNÄTYKSENI
Pisin juoksemani lenkki on 18,5km. Olen vain yhdessä vaiheessa elämässäni tykännyt pitkän matkan juoksusta (5 vuotta sitten) ja juoksin silloin usein 10km lenkkiä ja Belgiassa itseasiassa juuri tähän aikaan vuodesta tuon ennätyslenkkini. Tykkään enemmän spurttailla, kuin juosta pitkiä matkoja.

4. MOTIVAATIO NYT
Olen jo pitkään lähinnä joogannut (sitä tosin monipuolisesti: astanga, hatha, yin, vinyasa flow, katonah…), mutta nyt olen ihan viime päivinä saanut intoa taas muuhunkin. Ehkä se on tuo kevät tai se, että haluan olla elämäni kunnossa (vahva ja hyvinvoiva) syyskuun alussa. Kerrankin minulla on joku ekstramotivaatio ja päivämäärä mielessä. Palaan tähän myöhemmin.

5. TAVOITTEENI
En aio asettaa enää koskaan mitään tavoitteita, jotka vaativat mittanauhaa, puntaria tai peiliä. Mutta tavoitteeni tällä hetkellä ovat esimerkiksi; Oppia astangan ensimmäinen asentosarja hyvin siirtymineen kesän loppuun mennessä ja siirtyä sitten 2. asentosarjaan. Oppia lähes yhtä hallittu kyynärseisonta kuin päälläseisontani on. Meditoida nyt kuukauden joka päivä edes 15 minuuttia. Valmistua elokuussa joogaopettajaksi. Saada kuntosaalitreeni tai HIIT-treeni taas säännölliseksi tukemaan joogaa. Sopia useammin kävelylenkkejä ystävien kanssa.

6. SUHTAUTUMISENI HARJOITTELUUN
Suhtaudun itseeni ja elämäntapoihini nykyään todella paljon lempeämmin kuin joskus. Välillä saattaa tulla viikko tai ylikin, etten treenaa tai joogaa ollenkaan, enkä tunne tästä mitenkään huonoa omaatuntoa. Treeni ja jooga ovat kuitenkin asioita, jotka tuovat minulle valtavasti energiaa, iloa, itsevarmuutta ja terveyttä, joten haluaisin kyllä urheilla lähes päivittäin jotain.

7. INSPIROIDUN
Inspiroidun parhaiten itsestäni, jos niin voi sanoa?! Siitä, että jos joskus olen pystynyt johonkin ja huomannut, miten hyvän olon se tuo, niin miksi en nytkin pystyisi. Esimerkiksi saan draivia aina, kun eksyn katsomaan vanhoja treenipostauksiani. Sitä, että minulle oli normaalia treenata pari kertaa päivässä ja 10 kertaa viikossa vielä Englannissa ja Italiassa asuessa. Toisaalta tiedän, että elämässäni on tällä hetkellä muita osa-alueita enemmän, ja joutuisin ottaa tuon ajan esim. pois sosiaalisista suhteista. Mutta joka tapauksessa tänään salillakin sain parhaan boostin siitä, että huomasin joutuvani tekemään paljon kevyemmillä painoilla kuin joskus…

8. IDENTITEETTINI
Koen, että identiteettini on vähän muuttunut. Niin pitkään jaoin treenivinkkejä, sekoitin proteiinismoothieita, luin fitness-tyyppisiä lehtiä ja blogeja. Vaikka en koskaan ammattiurheilija olekaan ollut, oli urheilullisuus hyvin iso osa minua. Nyt toki jooga on iso osa elämääni, mutta jooga on niin paljon muutakin kuin fyysinen harjoitus. Toisaalta muutos on ollut ehkä hyväksikin, koska elämäni on tietyllä tapaa paljon rikkaampaa. Enää en suunnittele päiviäni treenien ympärille. Nyt kyllä välillä taas pitää, jos haluan haastaa itseäni syyskuuhun asti. :)

9. SOME & JOOGA
Välillä tunnen ristiriitaisuutta siitä, että kuvaan joogaa melko paljon someen. Tai juuri siitä, että se ei tavallaan ole joogaa. Ne parhaat ja ”todellisimmat” harjoitukseni jätän kuvaamatta. Videot ja kuvat ovat välillä hyödyllisiä itselleni, hahmotan niistä asentojen linjoja. Lisäksi toivon, että joogasisällöt mahdollisesti voivat saada jotkut innostumaan, inspiroitumaan ja koikelemaan joogaa. Haluan kuitenkin muistuttaa, että hienot tai haastavat asanakuvat eivät ole yhtä kuin jooga. Paljon tärkeämpää on joogassa keskittyä tarkkailemaan kehon tuntemuksia, hengitystä, itseä. Kuvaan pääosin ennen tai jälkeen (tai täysin erikseen) omien harjoitusteni.

10. HAAVEENI
Haaveilen, että joskus harrastan taas tanssia. Modernia tai show-tanssia, tai ehkä uutena jopa paritanssia, joka on aina ollut pieni haaveeni. Haluan kuitenkin, että voin käydä säännöllisesti tietyn opettajan tunneilla ja tietyssä ryhmässä – nyt tässä reissaavassa elämänvaiheessa tuo ei ole mahdollista. Mutta joskus varmasti. :)

Leave a comment

4 kommenttia

 • Marika

  Jäin pohtimaan tuota some ja jooga -otsikon alla olevaa tekstiä. Kirjoitit ”Lisäksi toivon, että joogakuvat mahdollisesti voivat saada jotkut innostumaan, inspiroitumaan ja koikelemaan joogaa.”. Kehon poikkeuksellista liikkuvuutta ja notkeutta vaativat kuvat ovat kauniita, tietysti. Mutta antaako ne ollenkaan todellista kuvaa siitä mitä jooga on, ja innostaako ne ketään, joka tuntee itsensä rautakankeakin jäykemmäksi, kokeilemaan. Epäilenpä ettei. Olisi virkistävää vaihtelua, jos joku joskus jakaisi joogasta kuvia, joihin oikeasti suurin osa ihmisistä voisi kuvitella itsensä taivuttavan. Edes joskus. Itse asiassa erityisesti joogaohjaajien soisi sitä tekevän, kun voisi kuvitella, että he varsinkin haluaisivat innostaa uusia kokeilijoita joogan pariin.
  Kuvasi ovat uskomattoman kauniita, mutta en silti usko, että kovin moni joogaa kokeilematon innostuu ensi kertaa tunnille katsottuaan esim. tuota rannalla otettua kuvaa, jossa taivutat toisen jalkasi pään yläpuolelle ja tartut siihen käsilläsi.
  Joku viisas joogaohjaajani on joskus sanonut, että savasana on joogan vaikein asana. Viisaus ja asanan vaikeus piilee syvemmällä kuin siinä, miltä savasana näyttää. Harvoin, jos koskaan olen nähnyt savasanaa yhdessäkään joogaavan somevaikuttajan kuvassa. Se olisi virkistavä poikkeus noiden upeiden otosten joukossa, ja ehkä jopa sellainen joka ei ”pelottaisi” pois niitä, jotka eivät uskaltaudu joogaan siinä uskossa, että siellä on ”pakko” olla valmiiksi jo tosi notkea.
  Aurinkoa ja iloa kevääseesi :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Marika, kun kommenoit. :) Tuota vähän hainkin takaa. Tai siitä tunnen juuri ristiriitaisuutta, että yleensä tulee kuvattua näyttävimpiä, kauneimpia ja kuvauksellisempia asentoja. Asentoja, joista itse tykkään, koska ne haastavat tai ovat taiteellisempia. Vaikka näillä vähän tekemistä joogan syvimmän olemuksen kanssa. Jotenkin siis juuri toivon, että ihmiset muistavat, että ne ovat ehkä sivutuote runsaasta harjoittelusta, ei jotain, mitä joogatunnilla täytyy tehdä tai osata, tai edes pyrkiä koskaan tekemään. Mutta voisin ottaa haasteen vastaan ja kuvata useammin juuri niitä asanoita, joita itsekin lopulta eniten teen, kuten savasanaa. ;) Ihanaa kevättä sullekin <3

 • Kate

  Olen samaa mieltä Marikan kanssa, että kuvasi ja ajottain jopa blogisi on liian täydellinen. Ja se aiheuttaa ahdistusta ja ärsytystä, eihän elämä kuitenkaan ole täydellistä. Kaipaisin tänne ”epätäydellisyyttä” ja tavallisuutta, ei liian siloiteltua ja pintaliintoisia postauksia kuvia ja tekstejä. Vaan ihan sitä normaalia epätäydellistä arkea.