Äänestäthän sinä?

13.04.2019 /

Huomenna on jännittävä päivä, vaalipäivä. Olen saanut jonkun verran kysymyksiä siitä, millä perusteella äänestän ja mitä puoluetta. Sanotaan se nyt heti alkuun… Äänestin jo ennakkoäänestyksessä, koska nyt olemme Italian kotona (kuvat ovat lähiympäristöstä). Ja äänestin Vihreitä. Kuten kaikkina aikaisempinakin vuosina.

Ihmisoikeudet ja ympäristö, siinä kaksi asiaa, mitkä ovat mielestäni tärkeimpiä arvoja, mitä meidän tulisi ajaa. Olin päättänyt jo aikaisemmin ehdokkaan, ketä äänestän, mutta tein silti Ylen vaalikonetestin. Testinkin perusteella olin kyseisen ehdokkaan kanssa eniten samaa mieltä.

Puolueista Perussuomalaisten kanssa olin vaalitestin mukaan eniten eri mieltä, eikä kyllä yllätä. Ajattelenkin, että äänestäminen on supertärkeää, koska tavallaan jos jättää äänestämättä, antaa äänen sille, kenen kanssa on vähiten samaa mieltä. Paljon on puhuttu ilmastovaaleista ja niin itsekin ajattelen… Seuraavat neljä vuotta ovat ilmastonmuutostaistelussa kriittistä aikaa. Jos voi vaikuttaa, miksi antaisi vallan automaattisesti jollekin, jota ei kannata lainkaan?

Toivon todella, että tällä kertaa nuoret äänestävät.

Ilmastoasiat ovat siis edelleen minullakin mielessä, vaikka blogissa olen vähän aihetta vältellyt. Huomasin, että mitä enemmän ympäristöstä kirjoitan, sitä enemmän saan negatiivisia ja kritisoivia kommentteja. Osa rakentavia, osa suorastaan kiusaamisen kriteerit täyttäviä. Vaikka tiedän, että lentopäästökeskustelu on tarpeen, samoin kuin tietty kyseenalaistaminen, on kansainvälistä uraa tekevän yksilön lentojen syynääminen mielestäni vähän epäreilua (kuten myös kaikkien yksilöiden elintapojen).

En ole todellakaan täydellinen, mutta olen tehnyt muutoksia elintavoissani ja pyrin tekemään jatkossakin. Vaikka lennän useamman kerran vuodessa ja mainostan kanavissani välillä materiaa, ei se tarkoita, etten olisi myös kiinnostunut ympäristöstä ja huolissani tulevaisuudesta. Välitän kyllä ilmastonmuutoksesta ja haluan, että päättävässä asemassa olevat henkilöt ajavat radikaaliakin ilmastopolitiikkaa. Välitän ja siksi en esimerkiksi syö lihaa vaan suosin pitkälti vegaaniruokavaliota ja luomutuotteita, käytän julkisia, kierrätän, vältän ruokahävikkiä, olen ostanut luonnonperintösäätiöltä ikimetsää, äänestän Vihreitä jne…

En ole ekologisuuden perikuva. Minusta olisi silti tyhmää olla vaikuttamatta esimerkiksi kampanjoihin, jos kerran voin ja haluan. Jäädä kirjoittamatta aiheesta vain, koska en jaksaisi kaikkea kuraa, mitä todennäköisesti saan. Herättelevät kommentit ehkä ymmärrän, mutta en hirveästi yksilöön kohdistuvia elintapoja kritisoivia kommentteja. En tuo kaikkea blogissani esille, eivätkä muut voi täysin tietää, mitä kaikkea matkustamisen takana on, mistä kaikesta kieltäydyn ja mitä teen. Nytkin kirjoitan tätä vähän ristiriitaisin fiiliksellä, koska tiedän, että tämän jälkeen olen taas suurennuslasin alla ja joku leimaa minut tekopyhäksi.

Kyse ei ole kuitenkaan minusta, vaan jostain paljon suuremmasta. Tämä saakin olla viimeinen kerta, kun selittelen täällä valintojani. Minua kiinnostaa ympäristö, vaikka melko kaukana täydellisestä ekojeesuksesta olenkin. Aion jatkaa ensi viikon alussa aiheesta. Mutta nyt haluan vain sanoa, käytäthän oikeutesi ja äänestät viimeistään huomenna? :) <3

Leave a comment

7 kommenttia

 • Pepe

  Ensiksi, hitsi miten upeita kuvia taas!
  En ymmärrä tällaista toisen valintojen ja tekojen arvostelua, kun harva voi puhtaalla omalla tunnolla sitä tehdä. Ja vaikka voisi, niin mitä sillä saavutetaan. No, ei mielestäni mitään. Edes mitään järkevää keskustelua.
  Moni tuntemani ihminen on antanut äänensä Vihreille, mutta tämän hetkisten galluppien valossa olisi järkevintä äänestää SDP:tä, jos ei halua persuja eduskuntaan.

 • Maria

  Todellakin äänestin, mulle myös oli ympäristö ja ihmisoikeudet etusijalla. <3 Hyvä teksti! Inhottavaa vaan, jos sen takia saa pelätä kärkkäitä kommentteja. Se on juuri niin, että perustellusti kyseenalaistava / herättelevä ja keskusteleva palaute on ok, mutta miksi ihmeessä nyt alkaa haukkua ketään… Jotenkin tuntuu, että varsinkin näissä ympäristöaiheissa se menee helposti niin, että jos yksi ihminen ei ole ns. täydellinen kaikessa (eli vaikka nyt sitten matkustaa keskivertoa enemmän), niin sitten sivuutetaan kaikki se hyvä, mitä mitä se muuten tekee, ja ihmetellään, että miten voit tehdä asioita x ja y ja z, jos muka välität ympäristöstä. Eihän se nyt niin mene, että jos ei tee kaikkea, on turha tehdä mitään ympäristön hyväksi. Mun mielestä tuossa sun listalla oli jo vaikka mitä hyvää – siitä lentämisestä huolimatta. :)

  Upeat kuvat muuten!

 • Sinini

  Minun korvaani särähti aika pahasti seuraava lause tekstistäsi: Puolueista Perussuomalaisten kanssa olin vaalitestin mukaan eniten eri mieltä, eikä kyllä yllätä. Vaikka en itse äänestänytkään perussuomalaisia, minusta tuo kommentti oli kyllä suoraan sanottuna lapsellinen. Ilmeisesti jos joku äänesti perussuomalaisia se on huono asia. Sinulle ilmastointi ja ihmisoikeudet on se ykkösasia ja se on tosi hyvä ja ok. Mutta jos jonnekin esimerkiksi perussuomalaisten ajama asia vaikka tiukempi maahanmuuttopolitiikka on ykkösasia niin se ei ole sitten niin ok. Ymmärrän, että kaikki saa äänestää kuinka haluaa ja kirjoittaa kuinka haluaa, mutta olisitko esimerkiksi laittanut tuon lauseen tänne muodossa: Puolueista SDP kanssa olin vaalitestin mukaan eniten eri mieltä, eikä kyllä yllätä.
  Jokatapauksessa, oikein hyvää kevättä ja kesän alkua :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Sinini kommentista ja hyvästä huomioista! :) Tarkoitukseni ei ollut olla töykeä. Voin kyllä ymmärtää, miksi joku haluaa kannattaa Perussuomalaisia, eikä siinä ole mielestäni mitään väärää, vaikka eri mieltä olenkin. Tai ajattelen, ettei kaikkien tarvitse olla samaa mieltä. Lähinnä tuo sivuhuomautukseni oli itselleni. Tarkoitin sitä, että olen huomannut kaikissa vaalitenteissä, haastatteluissa yms. olevani varsin eri mieltä Perussuomalaisten kanssa monesta asiasiasta, joten tulos ei yllättänyt. En tarkkoittanut sitä ihan niin kärkkääksi kuin sen voi lukea. :) Hyvää kevättä sinullekin! :)

 • Luen hieman myöhässä kirjoitustasi, mutta minusta tämä teksti oli sekä rohkea että osui naulan kantaan. Vaikka ei kaikessa voikaan olla aina täydellinen, ei se silti tarkoita että ei saisi yrittää ja välittää asiasta :) Minusta on on hassua (vaikkakin toki myös hyödyllistä) että lentäminen on nyt yhtäkkiä aivan kamala asia, johon kiinnitetään huomiota ja kaikki muut asiat, joilla on myös merkitystä, unohdetaan kokonaan…. jatka vaan kirjottelua tästä aiheesta, jotta se pysyy ihmisten mielessä ja tietoisuudessa!:)