4 x Ympäristöystävällisempi asu

11.04.2019 /

*Kaupallinen yhteistyö/ Esprit

Kävimme eilen ihanassa Talvipuutarhassa kuvailemassa Laurin ja Artun kanssa asukuvia. Olin valinnut Espritin kevään mallistosta omia suosikkejani ja koostin niistä nämä neljä asua. Mielenkiintoista tässä on mielestäni se, että kakki nämä vaatteet ovat kestävän kehityksen mallistoista.

Minulle Esprit on edustanut pitkään laadukkaita kalssikoita, naisellisia perusvaatteita. Esimerkiksi Espritin trenssi on ollut käytössäni useita vuosia, samoin kuin Espritin musta poolo on ihan luottovaate. Viime joulukuussa Espritin järjestämässä pr-tapahtumassa näin kuitenkin myös minulle uuden puolen. Kuulin perustajien tarinaa ja näin, miten paljon brändi panostavaa vastuullisuuteen. Sain käsityksen, miten ympäristö on Espritin arvoissa tärkeä ja tuli olo, että haluaisin kertoa teillekin tästä.

Espritin visio on ajatella muodin kierto uudestaan: jäte ei ole enää vaihtoehto. Suunnittelu, tuotanto, myynti ja kuljetukset asiakkaille, on kaikki valittu ja toteutettu vastuullisesti ajatellen maapalloa. Vaatteet voi uudelleen käyttää ja kierrättää. Kaikki on läpinäkyvää. Tällä hetkellä 25% tuotteista on valmistettu luonnonvaroja haaskaamattomista materiaaleista ja suunta on koko ajan parempi. Esprit käyttää esimerkiksi yhä enemmän kierrätettyjä materiaaleja ja panostaa ympäristöasioihin jatkossakin.

Tässä muita esimerkkejä Espritin käyttämistä ympäristöystävällisemmistä materiaaleista, näitä tosiaan on käytetty myös asujeni vaatteissa.

Luomupuuvilla – yli 10% Espritin tuotteisiin käytetystä puuvillasta on biologista alkuperää. Espritin tavoite on, että vuoteen 2021 mennessä 100% käytetystä puuvillasta on luomupuuvillaa. Espritillä on Better Denim -mallisto, josta löytyy kaikenlaisia farkkuja. Näissä monissa on käytetty luomupuuvillaa tai kierrätettyä materiaalia.

LENZING™ EcoVero™ – EU:n ympäristömerkillä sertifioidun viskoosin valmistus kuluttaa 50% vähemmän vettä ja energiaa perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna. Tämän lisäksi käytetyt raaka-aineet ovat kokonaan peräisin kestävästä puutaloudesta.

TENCEL™ (Lyocell) – Biologinen, jopa 100% hajoava kuitu. Käytetään kesäisissä farkunkaltaisissa kankaissa. Materiaalin erityisomainaisuus on viileä ja sileä pinta.

RECYCLED COTTON – Esprit keskittyy valmistuksessa myös kierrätetyt puuvillan käyttämiseen. Kierrätyspuuvilla on ennen ja jälkeen kulutusta syntyvää jätettä. Esimerkiksi luovutuksena saatuja käytettyjä ja kierrätettyjä vaatteita, tekstiilituotannon ylijäänyttä leikkuujätettä. Tarkoitus on estää jätteen päätymistä kaatopaikalle. Esprit käyttää Recycled Claim Standard – ja Global Recycling Standard – standardeja, jotta kierrätetyn materiaalin määrää valmiissa vaatteessa, on mahdollista seurata.


Lisäksi kaikilla Espritin höyheniä tai untuvaa sisältävillä tuotteilla on Responsible Down Standard -sertifikaatti. Esprit ei myöskään käytä tuotteisiin aitoa turkista, vaan on Fur Free – vähittäismyyjä.

ASU 1

Tämä on suosikkiasuni arkeen. Paita oli ensimmäinen tuote, joka pisti silmääni, sillä juuri tämän kaltaista olen etsinyt. Niin monipuolinen ja mukava asu, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen asusteita/kenkiä vaihtamalla.

Perusstretchfarkut, kierrätetty
Paitapusero, LENZING™ EcoVero™

ASU 2

Minulla on selvä hamekausi meneillään, en koskaan ole tykännyt hameista näin paljon! Tämä hame on täydellisen mittainen, ja materiaali ihana.

Farkkuhame, 100% lyocellia
Pusero, LENZING™ EcoVero™

ASU 3

Hameiden lisäksi tykkään bleisereistä erityisen paljon juuri nyt. Superrento ja aina toimiva farkut+valkoinen t-paita asu, saa ryhtiä bleiseriin yhdistettynä. Jakkutyyli voi myös näyttää sopivan huolettomalta. ;)

Stretchfarkut luomupuuvillaa
Rento t-paita, jossa luomupuuvillaa
Bleiseri, lyocell sekoitetta

ASU 4

Klassista leobardikuosia näkee taas tänä keväänä joka paikassa. Tämän mekon malli on mielestäni täydellinen ja toimii itseasiassa, myös kokonaan auki viittamaisena takkina, jos alla on toppi ja housut!

Puseromekko LENZING™ EcoVero™

Mikä asuista on eniten teidän mieleen?! :)

Leave a comment

4 kommenttia

 • Aivan ihanat kuvat Vilma, ah tuli niin kesäfiilis näistä! Näytät upealta ☺️

 • Eija-Katriina

  Hei Vilma! Hienoa että ekologisempi muoti kiinnostaa. Jutussasi oli pari pientä asiaa, jotka haluaisin selventää sinulle ja lukijoillesi, jotta ihmiset ymmärtäisit vähän paremmin ekologista muotia :)

  Sinun tekstistäsi sai vähän vihreämmän kuvan tekstiiliteollisuudesta kuin mitä todellisuus on. Alaa on aika vaikea ymmärtää kun siitä puhutaan yleensä aika pintapuolisesti mediassa. Täytyy muistaa, vaikka käytetään luonnonkuitua ja kierrättämällä valmistettua kuitua, niin se tuottaa aina ympäristölle päästöjä. Kuitujen uudelleen muokkauksessa ja valmistamisessa kuuluu vettä, sähköjä ja tietyissä tapauksissa myös kemikaaleja. Kankaat valmistetaan uudeksi materiaaliksi, värjätään ja/tai vaalennetaan (mukana kemikaaleja) ja tässä prosessissa syntyy myös uutta jätettä. Lisäksi logistiikasta eli raaka-aineiden ajelemisesta ympäriinsä kertyy hiilidioksidipäästöjä. Tämän takia myös ”ekologisempi” vaihtoehto ei ole päästötön ja siinä aina kulutetaan luonnonvaroja tavalla tai toisella, jos ei muuta niin ainakin öljyä kuluu.

  Mitä tulee tuotteen läpinäkyvyyteen niin en ainakaan löytänyt mitään lisätietoja Espritin sivuilta että mistä tuotteet tulevat, mistä tehtaista, mistä kankaat tulevat, mistä kuidut tulevat, tietoja työntekijöistä yms. Näitä tietoja ei saa juuri minkään isomman vaatefirman sivuilta, koska he eivät usein itsekään tiedä näitä asioita. Tekstiilialalla ongelmana on pitkät alihankintaketjut, joita on lähes mahdotonta jäljittää jos siihen ei oikeasti näe vaivaa. Niin kauan kun ei ole tiedossa ja julkaistu tuotantoketjua alusta loppuun asti ei valitettavasti voida puhua läpinäkyvästä tuotannosta. Mikäli nämä tiedot on Espritillä, niin tiedot olisivat hyvä tuoda jokaisen myytävän vaatteen kohdalle :)

  Mainitsit että luomupuuvilla on ”biologista” alkuperää. Tarkoitit ehkä orgaanista tai luonnonkuitua? Biologinen terminä ei tässä yhteydessä tarkoita mitään, joten siinä on varmaan käynyt sekaannus. Joka tapauksessa kaikki luonnonkuidut (luomut ja ei-luomut) ovat orgaanista alkuperää. Tämän vastakohtana on öljypohjainen synteettisesti valmistettu kuitu kuten polyesteri tai nylon. Mikä ero on sitten luomun ja ei-luomun välillä? Erona on se että luomussa ei käytetä torjunta-aineita. Luomupuuvillan viljely ei ole kuitenkaan täysin ongelmatonta, sillä viljelykset tarvitsevat, etenkin Aasiassa, huomattavan määrän keinokastelua ja ison maapinta-alan, mikä taistelee esim. ruokatuotannon kanssa.

  Kaksi viimeistä kuitua, jotka mainitsit eli Lenzing ja tencel ovat molemmat muuntokuituja eli ne ovat luonnonkuidun ja synteettisen kuidun välistä. Ne tulevat myös orgaanisesta, eli uusiutuvasta materiaalista (puusta) kuten luonnonkuidut, mutta ne valmistetaan synteettisesti öljypohjaisten kuitujen tapaan. Tämän takia puhutaan muuntokuidusta. Puuperäiset kuidut voi olla tulevaisuuden vihreä kuitu, jonka käyttö tulee lisääntymään kun prosesseista saadaan ympäristöystävällisempiä, mutta puupohjaisen kuidun tuotanto tarvitsee aina metsähakkuita. Toki uutta puuta voidaan istuttaa tilalle, mutta viljelty metsä ja luonnonmetsä on erilaisia ympäristöjä biodiversiteetin osalta. Muuntokuidut, kuten kaikki luonnonkuidut/orgaaniset kuidut, on biohajoavia, eikä niistä jää mikromuoveja ympäristöön kuten öljypohjaisista synteettisistä kuiduista kuten polyesterista. Huom. polyesteria valmistetaan myös kierrättämällä (esim. patagonian vaatteet).

  Toivottavasti tästä oli apua ja hienoa että kuidut ja niiden alkuperät kiinnostavat. Jos on kysyttävää niin laita viestiä :)

  PS. Jos haluat oppia enemmän tekstiiliteollisuudesta niin kun matkustat esim. Italiassa tai Aasiassa ym. niin käy tutustumassa paikalliseen tuotantoon (vaatteen/tuotteen valmistus, kankaan kutominen tai kuidun keräys) ja jaa se kokemus meille lukioille :)

  Mukavaa kevättä!

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Eija-Katariina kommentista! Olipas paljon tietoa ja asiaa, kiitos. Espritin ”Sustainability” raportit löytyy täältä: https://www.esprit.com/en/company/sustainability/towards-circularity/sustainability-reports
   Mielestäni ainakin vaikuttaa hyvin läpinäkyvältä. :) Toki itse olen alkanut asioihin vasta perehtyä, enkä ole mikään asiantuntia, mutta Espritin aamupalatilaisuudessa meille esitetty esitys vaikutti avoimelta ja siltä, että Esprit todella haluaa panostaa eettisiin ja ekologisiin kysymyksiin kaikissa eri vaiheissa. :)