5 Joogatyyliä

05.02.2019 /

Eniten kysymyksiä saan nykyään varmasti joogaan liittyen… Siihen, miten voisi päästä alkuun, mikä joogatyyli kenellekin sopii, millaista joogaa itse harjoitan. Joogatyylejä, muotoja ja alalajeja on nykypäivänä valtavasti, joten ei ihme, jos välillä mietityttää. Itse olen esimerkiksi kokeillut kaikenlaista akrojoogasta sup-joogaan ja ilmajoogasta räppijoogaan. :)

Päätin koota tähän lyhyeen esittelyyn ne joogatyylit, joita harjoitan säännöllisesti… 5 suosikkiani.

YIN

Yin-joogaa teen eniten kotona ja iltaisin. Valitsen myös usein tämän tyylin, kun olen väsynyt, vaikka toisaalta Yin on myös mainio ylivireyden ja stressin rauhoittaja. Olen myös huomannut, että jos menen uuteen studioon esim. ulkomailla, on Yin-tunti usein ”turvallinen” valintani. Yin on restoratiivinen eli passiivinen harjoitus. Asanoissa pysytään melko pitkään (vähintään 3-5min). Tunti on hidastempoinen, joten aloittelijankin on helppo pysyä mukana. Yin-harjoituksessa venytykset ovat pääosin kevyitä ja pehmeitä. Monesti itselläni aluksi ei tunnu missään, mutta kun asanassa ollaan kauan ja keho kunnolla rentoutuu, alkaa venytyskin tuntua enemmän. Pointti Yin:issä on venyttää sidekudosta eikä lihasta ja se onnistuu, kun venytys ei ole liian raju. Yang-tyyppinen jooga on fyysisempää, jolle Yin toimii hyvänä vastapainona. Mielestäni esimerkiksi urheilijoiden tai aktiivisesti salilla käyvien olisi hyvä tehdä Yin-joogaa lisäksi.

ASTANGA

Itse teen astangaharjoitukset aamuisin heti herättyäni tyhjällä vatsalla. Käyn Rööperin Aamujoogassa my sore -tunnilla, tästä olen kirjoittanut enemmän täällä. Astanga on dynaaminen harjoitus ja sitä pidetään yhtenä rankimmista joogaharjoituksista. Minulle astanga on ehdottomasti fyysisesti haastavinta, koska liikkuvuuden lisäksi harjoitus kehittää voimaa ja tasapainoa. Säännöllisessä astangaharjoituksessa kehityksen huomaakin nopeasti ja ehkä siksi tämä onkin niin koukuttavaa, kun vain aloittaa! Astangaharjoituksella on paljon eri positiivisia vaikutuksia – itse esimerkiksi huomaan, että se parantaa energiavirtauksia ja puhdistaa kehoa. Asanat tehdään tietyssä järjestyksessä ja periaatteessa edelliset valmistavat aina seuraavaan. Astangaa on hyvin tärkeä tehdä omaa kehoa kuunnellen. Olen tavallaan ihan tyytyväinen, etten löytänyt Astangaa nuorempana… suorittaja-minä olisi saattanut rikkoa itsensä. Nyt tunnistan paremmin rajani ja ennen kaikkea uskallan tehdä juuri sen verran ja niin usein, kun voimia tuntuu riittävän. Perinteinen astangajoogaharjoitus alkaa viidellä aurinkotervehdys A:lla sekä viidellä B:llä, joita seuraa ensin seisoma- ja sitten istuma-asanat. Loppuasanat rauhoittavat niin mieltä kuin kehoa. Vaikka astangassa tehdään samoja sarjoja, mielestäni tämä on yksi monipuolisimmista joogatyyleistä. Astangassa ei käytetä yleensä avustavia välineitä.

KATONAH

Kirjoitin Katonahista enemmän täällä. Olen käynyt Pranamassa Elisan Katonah-yksäreillä. Tämä Suomessa vielä uusi tyyli, on todella mielenkiintoinen. Katonah yhdistää perinteisen Hatha joogan, taolaisen filosofian, geometrian sekä pranayaman. Kokonaisuuden tarkoituksena on tukea jokaisen omaan potentiaaliin ja onnellisuuteen kasvamista. Katonahissa käytetään paljon välineitä kuten blokkeja, bolstereita, joogavöitä ja tuoleja. Samalla tunnilla voin tuntea suurta ärsytystä asanassa tai kerrassaan euforian tunnetta, mutta aina tunnin jälkeen on loistava olo. Näillä yksityistunneilla olen oppinut todella paljon omasta kehostani ja saanut paljon vinkkejä, mitä olen hyödyntänyt muilla joogatunneilla liittyen mm. yliliikkuviin niveliini.

HEARTFUL YOGA

Tämän joogasuuntauksen on perustanut Kaisa Kärkkäinen, ja tämän joogaopettajakoulutuksen käyn. Heartful Yoga on lempeyden joogaa, joka ei ohjaa vain yhden gurun oppiin, vaan antaa mahdollisuuden luottaa oman kehon ja mielen viisauteen. Tykkään, että jokainen huomioidaan tässä hyvin yksilönä. Tyyli on yhdistelmä joogaa, mindfulnesia ja coachingia. Tunneilta saa työkaluja myös maton ulkopuolelle, arkielämään. Kaisan tunnit ovat aina kokonaisvaltaisia hetkiä itselle ja mielestäni Heartful Yoga lisääkin itsetuntemusta ja sitä kautta rakkautta itseä kohtaan. Tyyli sopii kelle vain – tunti sisältää usein mm. kundaliinijoogan sekä hathajoogan harjoituksia.

VINYASA FLOW

Vinyasa flow – harjoituksen teen usein reissuilla/kotioloissa onlinetuntina tai itse soveltaen. Vinyasa tarkoittaa liikkeen ja hengityksen synkronointia – keho liikkuu tässä harjoituksessa hengityksen tahdissa. Vapaasti virtaavat dynaamiset sarjat ovat esimerkiksi astangaan verrattuna luovia ja vaihtelevia. Opettaja suunnittelee tuntinsa ilman tiettyä kaavaa, joten tunti voi vaihdella suurestikin intensiteetiltään. Vinyasa Flow harjoitus oli ennen suosikkini ja suosittelenkin tällaisia tunteja niille, jotka kaipaavat harjoitukselta tehokkuutta leikkisällä otteella.

Leave a comment

4 kommenttia

 • Emppu

  Mun joogataival on vielä aika alussa, taustalla on lähinnä yin-joogaa studiolla, muutama flow-tunti studiolla ja joogaa yogaian ja YouTube-videoiden avustuksella. Nyt vuoden alussa tein Yoga with Adrienen 30 päivän joogahaasteen, mistä tykkäsin ihan älyttömästi ja yritänkin tänä vuonna haastaa itseni päivittäin matolle, edes hetkeksi.
  Oon viime aikoina saanut jotenkin ahaa-elämyksen siitä, että mikä kaikki oikeastaan onkin joogaa! Ja että tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja mieltä. Ja muistaa hengittää 😉
  Nyt kun on tehnyt edes jonkun verran joogaa osaa jo soveltaa valmiita ohjauksia, jos taidot, voima tai notkeus ei riitä. Tai jos kroppa tai mieli vaan sanoo, että haluaa viipyä jossain asanassa pidempään tms.
  Mutta joo, tän löpinän pointtina oli se, että toivoisin mahdollisimman monen hoksaavan tän joogasta. Että jooga on jokaiselle ja niin paljon muutakin kun fyysinen harjoitus.

  Mua kiinnostais sun lempi Yin-asanat ja sun suunnittelemana joku simppeli flow aamuun.

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Emppu ihanasta kommentista ja hyvistä postaustoiveista! <3 :) Kiva, että olet löytänyt joogan! Ja kuten sanoit, jooga on ihan kaikille! <3

 • E

  Mistä tuo ihana punainen kokouimapuku on? Miltä merkeiltä ylipäätään olet löytänyt riittävän pitkiä kokouikkareita ja mikä koko niistä on ollut sopiva? Pari vuotta jo koittanut etsiä tuloksetta 178cm pituisena…