Ayurveda, Vata & nukkuminen

31.01.2019 / ,

Makasin äsken toimiston takahuoneen lattialla, viltti päälläni, jalat pystyssä. Ei en meinannut pyörtyä, vaan iski vain torkkutarve. Kerran olen nukahtanut täällä ikkunan eteen sohvalle, mutta herättyäni tajusin olleeni nukkumassa kuin näyteikkunalla – ulkona oli pimeää ja sisällä valoista, joten ohikulkijoilla oli selvä näkymä. Hups.

Olen ennenkin sanonut, että olen hirveä iltavirkku. Jos pääsen nukkumaan ennen puolta yötä, niin se on saavutus. Tällä viikolla olen herännyt jo kolmena aamuna kuuden maissa ja aloittanut aamun fyysisellä astangaharjoituksella. Nyt jotenkin tuntuu kropassa ja päässä pieni aivosumu. Siksi ajattelinkin kirjoittaa tästä aiheesta blogiin – ajatuksista jotka ovat mielessäni, koska väsymykseltäni en muuhun pysty…

Mietin tässä sitä, kun kuulin sivukorvalla joogaopettajani sanoneen, että mikäli yöunet on jäänyt alle 6 tuntii astangaharjoitus ei ole hyvästä aamulla. Ja sitä, kun lueskelin tänään ayurvedajuttuja ja niissä sanottiin, että kehotyyppini Vata tarvitsisi eniten unta (vrt. Pitta ja Kapha). Pitkien yöunien lisäksi, kuulemma jopa pienet päiväunet iltapäivällä olisi Vatalle suotavaa.

Tiedän, että nukun vähän, liian vähän. Unen aikana keho palautuu ja puhdistuu. Oma elämäni ei ole ollenkaan sellaista tasaista, turvallista ja säännöllistä, mitä Vatalle suositellaan. Tarvitsisin siis ehkä ekstrapaljon aikaa palautumiselle. Joogaopettajakoulutuksen myötä olen myös oppinut/ymmärtänyt, että tarvitsisin elämääni nimenomaan maadoittavia juttuja – juurichakraani tasapainoittavia harjoituksia. Tästä lisää myöhemmin, mutta yksi tärkeä asia olisi riittävä lepo.

Siitä ei ole itseasiassa niin kauaa, kun vielä ajattelin, että tarvitsen keskimääräistä vähemmän unta. Viime kevään/alkukesän uupumuksen jälkeen, tunnen kuitenkin väsymystä helpommin. Ehkä väsyn nopeampaa tai ehkä olen vain oppinut huomaamaan sen ja varomaan liikaväsymistä. Yksi asia, josta taas muistuttelen itseäni, on ayurvedassa ja myöhemmin muuallakin tunnettu sisäinen kello. Olen tottunut menemään nukkumaan Ayurvediseen Pitta-aikaan, jolloin kehon luonnollinen rytmi on aktiivinen, valpas. Jos pääsisin nukkumaan noin kello 22.00 tai aikaisemmin, se olisi kehon rytmin mukaan Kapha-aikaa, jolloin keho on rauhallisimmillaan. Näin voisin saada itselleni luotua paitsi ayurvedisen ihanteellisen unirytmin n- 22.00-06.00, myös parhaat edellytykset astangaharjoitukselleni, jonka aloitan aina 06.00-07.45. Astangaharjoitus tuo niin paljon positiivista elämääni ja on tällä hetkellä yksi eniten innostavista asioista…Joten ainakin motivaatiota nyt löytyy.

En onneksi enää kärsi univaikeuksista, kuten nuorempana. Nukahdan aina heti. Se voi johtua siitä, etten juo enää koskaan iltaisin kahvia tai vihreää teetä. Tai siitä, että yksinkertaisesti minulla on koko ajan univelkaa?! Ehkä se johtuu siitä, että olen ruvennut nukkumaan (villa)sukat jalassa, mikä auttaa kylmiin ja levottomiin jalkoihini. Toinen hyvä keino on hieroa seesamiöljyä jalkoihin ennen nukkumaan menoa! Joka tapauksessa yritän nyt nukkua vain enemmän. Astangaharjoitus saa minut heräämään virkeänä (minulle todella) aikaisin, mutta nyt pitää sitten vain mennä aikaisin nukkumaankin. Onko teillä vinkkejä tähän, miten malttaa ajoissa nukkumaan?! :)

LUE MYÖS:
Ayurveda ja aikainen aamuherätys, miksi?
Ajatuksia Ayurveda konsultaation jälkeen

Leave a comment

5 kommenttia

 • Handeli

  Menin eilen nukkumaan 20.30 ja heräsin nyt aamulla 7.30.. haha. Toki olen raskaana joten ehkä unentarve on suurempi. Mutta rakastan nukkumista. Odotan joka ilta et mitä unta näen seuraavana yönä. Unet ovat mun itsetutkiskelun väline joten olen niistä aina todella kiinnostunut. Myöskin kun olen totuttanut kehoni siihen että olen yleensä (paitsi vkloput) nukkumassa ennen klo 22, niin keho vain ilmaisee väsymyksensä niin vahvasti että en voi sitä ignoorata. Olen arkena yleensä kotona viimeistään 20 maissa ja aloitan rauhalliset iltatoimet jotka on parasta me-timea. Ehkä jotain kevyttä iltapalaa, hiusten harjaamista, jalkojen hierontaa, neulomista, läheisyysaikaa yms ilman kännykkää, joten keho pääsee rauhassa valmistautumaan nukkumaanmenoon.. Ehkä juuri siksi että rakastan nukkumista niin paljon, minulla ei ole hankaluuksia mennä ajoissa nukkumaan. Jos olisi jotain vielä tehtävää, niin yleensä siirrän ne vain suosiolla seuraavaan päivään -tuntematta mitään omantunnon pistoksia, toki sen opettelu on vaatinut taakseen yhden burn outin. Saatan jättää tiskitkin odottamaan vain tylysti huomista. Mut kannattaa miettiä sitä että haluaako Siperian opettavan, vai olisiko kivempi oppia jo hieman ennen kuin tarvii sinne saakka mennä. Tämä on siis nykyään oma ohjenuorani. En uskalla enää alkaa leikkimään jaksamisellani koska tiedän että siitä en kärsisi vain minä itse vaan aika moni ihminen myös ympärilläni.

 • Sandra

  Mulla myös inspiroitunut aika n.klo 23-03, ja olen vata. En tiedä miksi sitä vastaan pitäisi tapella välttämättä? :) En muista olenko joskus kirjoittanut tänne, että Hesarissa oli joskus juttua ns. kipinänvartijageenistä. Eli joillakin voi olla ehkä geeneissä myöhään valvominen, joka on ollut todella hyödyllinen joskus kun taloja lämmitettiin talvisin läpi yön. (Suomessa tämä kylmä talvi ja kaamos toisin kuin Intiassa ;) ).

  Olen myös huomannut että monet korkean teastisteronin omaavat miehet pomppaavat mielellään luonnostaan ylös klo 05-07 (ja väsyvät jo n.klo 22) Ja heiltä kuullut myös että monet naiset taas mielellään valvovat myöhään ja nukkuvat pidempään. Olen itse miettinyt että entisaikaan tämä on voinut olla hyödyksi: nainen on valvonut osin kun mies nukkuu, ja vahtinut esim lapsia/ taloa.

  Kannattaa myös muistaa että ollaan Suomessa, vähän eri elämänrytmi ja luonnon rytmi. Muistan kun kirjoitit että Thaimaassa tms lämpimässä oli sulla luonnostaan vata-unirytmi.

  Just some thoughts…

  T. Toinen joka yrittää kovasti mennä ennen 01 nukkuu;D

  Ps. Love your blog💗

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Sandra mielenkiintoisesta kommentista! :) <3 Olet oikeassa tuon kanssa, että täällä Suomessa hieman eri olosuhteet kuin Intiassa, mikä hyvä huomioida. ;) Olen kuitenkin huomannut, että aikaisempi aamuherätys mahdollistaa sen, että aloitan päivän joogalla enkä töillä, millä on valtava positiivinen ero päiviini, joten siksi itse haluan pyrkiä tällaiseen rytmiin. :)