Hiilihydraatit & väsymys?

11.10.2018 / ,

Olen koko aikuisiän ollut tosi tietoinen hiilihydraateista. Tavallaan karppasin vuosikausia, kun välttelin pastaa, perunaa ja leipää. Mietin jopa hedelmien hiilihydraattipitoisuuksia ja sitä, että korvaisinko munakkaalla aamupuuron. Söin siis hyvin hiilihydraattitietoisesti ja se sopi minulle. Kun melkein kolme vuotta sitten lopetin lihan syönnin kokonaan, asia alkoi muuttua. Lakkasin ostamasta myös mereneläviä kotiin ja juuston käyttökin väheni. Muita maitotuotteita en edes syö ja tofua sekä muita soijavalmisteita kulutan hyvin minimaalisesti. Mitä sitten nykyään syön…yhä enemmän hiilihydraatteja.

Hiilihydraattikammo on ollut tiessään ja jokainen päivän ateria saattaa koostua pääosin hiilihydraateista. Toki isoksi osaksi hyvistä hiilihydraatin lähteistä: marjoista, hedelmistä, kaurasta, kvinoasta, tattarista ja kasviksista. Selvästi liikaa ja enenevissä määrin kuitenkin myös sokerinkaltaisista nopeista hiilihydraateista, jotka lisäävät tulehdusta, nostavat verensokerin nopeasti kattoon ja ovat ravinneköyhää ravintoa.

Valinnanvara kasvissyöjälle Italiassa ravintoloissa ei ole kovin huikea ja koska maku on itselleni niin tärkeä asia, tuli viime viikkoina helposti valittua vain pasta tai risotto. Sellainen pikku muutos, että söin nyt kolmen viikon aikana enemmän pitsaa, bruchettaa, leipää ja pastaa kuin kolmen vuoden aikana yhteensä, silloin kun aloin käymään Italiassa. Näiden pasta-pitsa-risotto-peruna hiilariannosten jälkeen teki mieli mennä usein ruokalevolle. Tästä havahduinkin omaan tilanteeseeni.

Viime aikoina (kuukausina) olen syönyt, mikä on ollut helppoa, nopeaa ja mitä mieli on tehnyt. Terveellisyyden rajoissa varmasti olen jotenkin pysynyt, eikä painoon hiilihydraattipitoisempi ruokavalio ei ole vaikuttanut (luulisin, en käy puntarilla). Mutta eron huomaan jaksamisessa. Itseasiassa hyvin selvän eron.

Silloin kun ruokavalioni oli terveellisimmillään, meni vuosia tuntematta kertaakaan pidempiaikaista väsymysputkea. Koin olevani täynnä energiaa… (Tarkistin vanhoista muistiinpanoista vielä, ettei aika kuulla muistoja ;)). Olen ajatellut tämän väsymyksen johtuvan vain töistä ja stressinmäärän kasvusta – tai vähän liian lyhyistä yöunista. Mutta raskas ja väsyneen tunkkainen olo on jatkunut, vaikka olen nukkunut tosi hyvin. Nyt muutama päivä sitten Italiassa tajusin, että ehkä kyse onkin myös siitä, että ennen sain pääosan energiastani rasvoista ja proteiinista, nykyään hiilihydraateista. Aloitinhan Englannissa asuessa aamutkin aina bulletbroofilla (rasvakahvilla)… Se toimi aivoboosterina, jolla jaksoin keskittyä ja olla skarppina todella hyvin!

Muistan sen, miltä tuntuu, kun pää on kirkas ja olo jatkuvasti energinen. Nyt tuosta pirteydestä tuntuu olevan aika kauan aikaa. Luin vielä eilisen lennon kirjaa, joka sivuaa tätäkin asiaa ja alan olla varma, että ehkä ruokavaliollani on merkittävin osuus väsymykseen. Tiedän ruokavalion vaikuttavan valtavasti juuri energiatasoomme ja virkeyteemme – olin vain hetkeksi unohtanut faktat (tai olen vain ollut liian laiska ja mukavuudenhaluinen tekemään asialle mitään). Olen myös ehkä tottunut pitämään itseäni niin terveellisesti syövänä, etten ole tajunnut kyseenalaistaa, että ruokavaliollani voisi olla negatiivisa seurauksia. Ihminen ja aivot tarvitsevat hiilihydraatteja, mutta liika on liikaa. En edes ole kestävyysurheilija, joten en todellakaan tarvitsisi näin paljon nopeita hiilihydraatteja.

Nyt kun palasin Suomeen aloitin ”uuden” ruokavalion – palaan siihen tuttuun omaan vanhaan ruokavalioon. Joka sisältää:
-Joka päivä vihersmoothien.
-Joka aterialla (aamupala mukaan lukien) jonkun proteiininlähteen (lihaa en kuitenkaan ota takaisin).
-Pastaa, riisiä, perunaa tai bataattia isompi annos vain treenin jälkeisellä aterialla.

Katsotaan alkaako olo taas virkistyä ja kirkastua. Onko teillä kokemuksia tai huomioita vastaavasta? :)

Huom! Nämä kuvat kesän eräretkeltämme ei nyt suoranaisesti liity tähän aiheeseen, vaikka hiilareita kuvissa näkyykin. Tai en halua johtaa harhaan – kaurapuuro on mielestäni edelleen hyvä valinta! Ehkä suosittelisin marjojen oheen lisukkeeksi myös siemeniä, pähkinöitä, pähkinävoita tai viereen kananmunaa… ;)

Ps. Jos mun meikkirutiini kiinnostelee, niin kuvasin IG stooriin videota aiheesta!

Leave a comment

16 kommenttia

 • Sarppa

  Törmäsin kirjoitukseesi. Olen aivan vastaava. Jo nuorena välttelin tiedostamatta ja osin tiedostaen perunaa ja leipää. Äiti moitti nirsoksi.
  Vuosien ajan jotenkin hahmotin voivani kesällä salaattien ja marjojen kera paremmin, syksyllä ikää kuin nukahdin pastaan ja leipään.
  Kaksi vuotta sitten aloin tietoisesti jättää hiilihydraatit vähemmälle. Turvotukset ja uninen olo vähenivät.
  Olen sitä mieltä, että osa ihmisistä ei siedä nopeita hiilihydraatteja.
  Jopa diabetes 2 olisikin oikeasti hilihydraattitoleranssi, kuvaisi sitä paremmin. Näin luin jostain.

  Mielialani on myös suoraan verrannollinen hiilareiden määrään ja laatuun. Uskon masennuksen oireiden olevan hyvinkin liitoksissa samaan. Itse tunnun olevan erittäin herkkä niille ja yritän jatkossakin vältellä!

  • Lissu

   Moi, vähän korjaisin tota diabetes-asiaa, Dr. Michael Gregerin kirjassa How not to die (suosittelen muuten myös Vilmalle! :)) 2 tyypin diabeteksen kerrotaan kehittyvän nimeomaan liiallisesta tyydyttyneen rasvan saannista, ja rasvan aiheuttamasta insuliiniresistenssistä. Tässä lyhyt video: https://nutritionfacts.org/video/what-causes-insulin-resistance/

   • Mira

    Olen lukenut monia, monia tutkimuksia siitä, miten nimenomaan hiilihydraatit aiheuttavat juuri tuon insuliiniresistanssin. Mm. Antti Heikkilältä löytyy tietoa aiheesta. Kannattaa tutkia asiaa :)

    • Vilma Peltonen

     Kiitos Lissu ja Mira myös kommenteista, kiva saada keskustelua aiheen ympärille täälläkin! :)

  • Vilma Peltonen

   Hei Sarppa, olen pitkälti samoilla kannoilla. :) Kiitos, kun kommentoit!

 • Julia

  Hyviä ajatuksia! Voin mukautua mainitsemaasi hiilariväsymykseen _liiankin_ hyvin. Kamala kierre, josta eroon pääseminen vaatii itsekuria, sekä ennen kaikkea tietoisia päätöksiä. (Ei ole vielä ilmaantunut..)

  Lopuksi kysymys aivan aiheen vierestä; sinulla on ihana r-collectionin mohairneule, jota olen katsellut nettikaupasta, mutta olen kahden koon välillä, joten saanko udella kokoasi kyseisestä paidasta? Taidat olla myös melko pitkä?

  • Vilma Peltonen

   Hei Julia ja pahoittelut, kun vastaaminen kesti. Minulla on S-koko, mutta nuo neuleet ovat ihanan väljiä. Ihan syksyn lempivaatteeni! Olen 175cm pitkä! :)

 • Emilia

  Kannattaa katsoa Youtubesta John McDougallin – The Starch Solution ennen kuin toteaa hiilihydraattien olevan pahasta. Vehnä taas nykyisessä muodossaan esim noissa pastassa, leivässä ja pitsassa ei ole se paras…

  • Vilma Peltonen

   Hei Emilia, en missään nimessä todennut hiilihydraattien olevan pahasta – päinvastoin. Määrä ja laatu kuitenkin vaikuttajat ja tosiaan vehnän sijaan kannattaa suosia esim.gluteenittomia viljoja. :) Mutta kiitos tuosta vinkistä! :)

   • Lauraa

    Hiilihydraattien siedon suhteen on varmasti yksilöllisiä eroja ja itselle parhaan ruokavalion löytää vain kokeilemalla. Gluteenin välttelystä ei kuitenkaan ole hyötyä muille kuin keliaakikoille, päin vastoin, gluteenitonta ruokavaliota noudattava syö keskimäärin vähemmän täysjyväviljatuotteita ja siten saa ruokavaliostaan myös huomattavasti vähemmän kuitua ja viljojen. Viljoista ja viljatuotteista kannattaakin suosia täysjyvä kauraa ja ruista, toki ruokavaliota voi täydentää myös gluteenittomilla viljoilla kuten tattarilla ja hirssillä. Gluteeni on vain yksi viljan proteiineista, joka ei terveelle aiheuta ongelmia. Harva huvikseen gluteeniton noudattaa kuitenkaan yhtä tiukkaa ruokavaliota kuin keliaakikko, jolle oireita aiheuttaa jo leivänmurusenkin sisältämä gluteeni.

 • Mintsu

  Kiitos Vilma ihanasta blogistasi! Saan valtavaa inspiraatiota viikoittain kirjoituksistasi ja haluan tulla kertomaan että olen viimein päässyt eroon sokerikoukusta :) Olen se joka vielä viime keväänä eli pelkillä herkuilla mutta olin kuitenkin normaalipainoinen. Ruokavalio oli niin pielessä kuin vaan voi olla. Blogisi kautta pääsin tutustumaan irti sokerikoukusta verkkokurssiin ja yhdessä se, mielettömän lämmin kesä joka inspiroi liikkumaan ilmastoidulla salilla ja ennen kaikkea oma vakaa päätös laittaa ruokavalio uusiksi toivat toivottavasti elämänmuutoksen. Tällä hetkellä käyn salilla 4-5 x viikossa ja syön terveellisesti ja puhtaasti ja se jos jokin tuntuu olossa! Tätä on jatkunut kesäkuusta saakka ja paluuta vanhaan ei kyllä ole. Herkkuja tekee mieli todella harvoin nyt kun ruokavalio on kunnossa – mutta silloin harvoin kun mieli tekee, ne itselleni kyllä suon. Olossa se näkyy kuitenkin välittömästi. Hiilihydraatteja syön runsaammin pääosin iltaisin juuri treenin jälkeen ja se auttaa minua myös parempaan uneen. Sen sijaan päivällä tulee herkästi raskas olo joka vaikuttaa aktiivisuustasoon ja jaksamiseen. Jotenkin olen luonnostaan tehnyt tällaisen valinnan mutta tämän kirjoituksen jälkeen huomaan että miksi näin tosiaan olen toiminut. Ihanaa syksyä sinulle Vilma! :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Mintsu ihanasta kommentista!! :) Niin kiva kuulla, että vinkkaamastani Leenin verkkokurssista oli sinulle apua ja olet löytänyt noin hyvän tasapainon! <3 Ihanaa syksyä sullekin! :)

 • Susan

  Mulla sama juttu! Söin pitkään aika vhh -tyyliin: hyvin, hyvin harvoin tein riisiä (muutaman kerran vuoteen), muusiakaan en muista tehneeni ja nykyään taas syön noita päivittäin!!

  Voin silloin ennen tosi hyvin ja ihmettelin mikseivät kaikki halua syödä näin. Makeaa ei tehnyt mieli, ei ollut melkein koskaan nälkä. Söin kuitenkin paljon ja olin todella hoikka.

  Sitten traumaattisen eron myötä en jaksanut pitää huolta syömisestä ja kroppani meni ihan sekaisin. Välillä en syönyt mitään jne, stressi laukaisi ilmeisesti jotain kehossani. Aloin silloin myös treenata urheilua säännöllisesti ja suht rankkaa aerobista ym.

  Sen jälkeen en ole pystynyt palaamaan vhh.:lle vaikka olen yrittänyt 2 vuotta! Jotenkin en pysty nukkumaan ilman suurta määrää hiilaria ja aamutkaan eivät onnistu munakkaalla. En tiedä miten pääsisin taas vhh.lle, kun voin silloin todella paljon paremmin fyysisesti.

  Onnistuiko tuo ruokavaliomuutos sulta helposti? Onko mitään vinkkejä? Todella kaipaan sitä olotilaa mitä kuvasit selkeää mieltä, energiaa, ei väsymystä jne. Lisäksi mulla on nyt melko pahoja ibs- oireita mitä ei ollut ollenkaan silloin.

  Kiitos tästä, oli hyvä aihe. Ja kiitos blogista💜🙏

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Susan, kun kommentoit ja jaoit sun kokemuksesi! <3 Ehkä jos syöt hiilareita iltaisin ja aamuisin, mutta välttelet niitä lounaalla ja välipaloissa, voisi toimia. Itsekin tykkään hiilareista aamulla, mutta olen pyrkinyt lisäämään jotain proteiinia mukaan. Itse olen muuttanut nyt ruokavaliota pikkuhiljaa, ja tuntuu toimivan. Tai nyt pari päivää on ollut jo tosi hyväkin olo. Minulle toimii parhaiten, kun mietin, että lisään proteiineja ja hyviä rasvoja. En siis mieti, että vähennän hiilihydraatteja, vaikka todellisuudessa näin käy samalla. :)