Joogaa joka päivä + ajatuksia syksyn tavoitteista

17.08.2018 / ,

Puhelimeni taustakuvana on teksti ”yoga every day”. Vaihdoin sen elokuun vaihtuessa, sillä se on ainut syksyni tavoite. Yleensä asetan useampiakin tavoitteita, sillä ne kirkkaana on helpompi tehdä valintoja ja toimia motivoituneesti. Tavoitteet koskevat aika usein töitä. Nyt minulla on tasan ja yksi ajatus syksylle, jonka mukaan päiväni koostan. Joogaa joka päivä, edes viisi minuuttia. Se voi olla vain meditaatiotakin, mutta kunhan menen ”matolle” päivittäin ja omistan hetken aikaa vain itselleni. Haluan saada tästä taas päivittäisen elämäntavan – se karkasi keväällä jonnekin. Ei ole sattumaa, että pakka petti ja kirjoitin työuupumuksesta juuri alkukesästä. Juuri sen rupeaman jälkeen, kun olin vähiten joogannut pariin vuoteen.

Jooga pitää mieleni ja pääni kasassa. Se vie energiani positiiviseen, saa fokukseni kehon tuntemuksiin, mutta myös auttaa minua katsomaan ulospäin oman navan sijaan. Se auttaa laittamaan elämää tärkeysjärjestykseen ja priorisoimaan omien arvojen mukaan. Se nollaa ajatukset työstä ja tuo fyysistä hyvää oloa. Olen ollut elämäni tasapanoisin, itsevarmin ja rauhallisin silloin, kun joogasin joka päivä.

Joskus olin kai vähän naiivi tai luulin itsestäni liikoja – kuvittelin, etten enää voisi luopua säännöllisestä lähes päivittäisestä harjoituksesta. Kroppani kaipasi sitä ja mieleni halusi sitä. Olin varma, että jooga olisi merkittävä osa elämääni ja päiviäni koko loppuelämän. No yllättävän helposti tauko venyi viikoksi tai kahdeksikin. Kunnes se oli vähän sitä sun tätä, siellä sun täällä. Vaikka rakastan joogaharjoitustani ja monia joogaan liittyviä asioita, oli helppo sysätä harjoitusta sivummalle väsyneenä, stressaantuneena ja kiireisenä. Priorisoida töihin, koska nehän ovat kuoleman vakava asia. Välillä näin tuntui. Ihan kuin olisi. Mutta ei joogassa tule koskaan valmiiksi, ei siinäkään, että rutiini pysyisi automaattisesti aina yllä.

Tänä loppukesänä se on kyllä kirkastunut minulle enemmän kuin koskaan: jooga on mun juttu, se juttu jossa haluan kehittää itseäni, jonka haluan olevan osa minua. Joka tuntuu oikealta. Olen huomannut kontrastin siinä, mihin asioihin minulla on intohimoa ja mihin ei. Jooga elämäntapana tukee arvojani, siitä tulee hyvä olo ja sitä haluan välittää muillekin.

Kun aloitin hyvinvointiblogini ja kirjoittamaan ravinnosta ei superfoodit ollut vielä ilmiö, fitnesstrendi oli vasta tulossa ja kauramaitoa ei löytynyt suunnilleen mistään. Silloin paloin halusta kirjoittaa postauksia kuten Maidoton elämä, Hyviä kasviproteiinin lähteitä ja Raakaruuasta. Paloin halusta jakaa kokemaani ja oppimaani, koska halusin, että muutkin kokeilevat. Nykyäänhän nämä kaikki ovat suunnilleen kaikille tuttua, ravinnon merkityksestä on puhuttu viime vuosina todella paljon enemmän kuin kymmenen vuotta sitten ja nyt minulla ei ole tarvetta tai edes enää todennäköisesti tarpeeksi tietoa valistaa ketään. Mutta olisi toki kiva kuulla, kiinnostaako teitä hyvinvointi-, ravinto- ja joogasisältö, jossa vain kerron kuulumisiani ja oivalluksiani näiden osalta. Huomaan, että en edes yritän nykyään laitella faktoja pöytään juuri mistään, koska tiedostan myös vastuun. Mutta tällaista omakohtaista pohdintaa liittyen siihen, miten liikun ja syön yms.? Tällainen itsekeskeisyys postausaiheiden ympärillä kyllä välillä inhottaa minua, mutta toisaalta, uskon, että tämä on juuri se juttu blogien ja lehtien välillä.

Ostin tänään kuukausikortin taas arkiaamujen astangaan ja olen nyt jo kolme viikko käynyt kerran viikossa Katonah-joogan yksityistunnilla. Myös muita joogajuttua olen vähän alkanut virittelemään syksyyn. Olen oikeastaan vähän ylpeä itsestäni, että olen osannut sanoa nyt ei kivoille työjutuille ja -reissuille. Mietin tällä hetkellä 100 kertaa tarkemmin, mihin uusiin juttuihin lähden vielä mukaan jo sovittujen lisäksi. Tänään, kun heräsin 6.30 joogaan ja luettelen kahden minuutin loppuistuma-asennossa kiitollisuudenaiheitani, tajusin, että tähän yhteen tavoitteeseen priorisoiminen, saa ketjureaktiona heti hyviä muitakin asioita eteenpäin. Saan unirytmin käännettyä järkevämmäksi ja olotilan pysymään positiivisena. Tavoite on nyt kirkkaana mielessä ja olen erittäin motivoitunut ja helpottunutkin tästä päätöksestä.

Onko teillä syksyksi tavoitteita? :)

Leave a comment

15 kommenttia

 • JennKatariina

  Omalta näkökannalta kirjoitetut tekstit hyvinvointiin liittyen ovat mielenkiintoisia! On kiva kuulla kokemuksia ja mahdollisesti myös vaihtaa ajatuksia. Eli kaikki hyvinvointiin liittyvät jutut sun näkökulmasta kiinnostaa. <3 minulla on syksyn tavoitteena itseeni panostaminen mm juuri joogan sekä lihattoman ruokavalion avulla. Tavoitteena on pitää myös säästösyksy ja tarkastella omaa rahan käyttöä ja saada mahdollisimman paljon säästöön tulevaa varten. :)

 • Minulla on myös tavoitteena saada astangajooga takaisin arkeeni. Haastavaa tässä on se, että olen itse illat ohjaamassa tanssi- ja kehonhuoltotunteja, joten en pääse iltaharjoituksiin. Ajattelin kuitenkin kokeilla, jos saisin itseni ylös aamumysoreen. En ole niin aikainen aamuvirkku luonnostaan, joten vähän jännittää, kuinka käy.

  Minusta olisi kiva kuulla sun henkilökohtaisia kokemuksia joogasta, ravinnosta ja hyvinvoinnista. Ei niiden tarvitse olla faktaa vaan juuri niitä omia havaintoja ja tuntemuksia. Faktat voi kyllä hakea muualta.

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Amanda ihanasta kommentista! Mäkään en oo yhtään aamuvirkku, mut auttaa kummasti, kun mulla mysoret pidetään ihan kodin lähellä. :) Astanga on myös hyvin koukuttavaa! Tai itsestä tuntuu että kunhan vaan taas sai sen ensimmäisen kerran alle, niin nyt helppo mennä. :)

 • Ruth

  Minkä merkkiset kuvassa olevat treenivaatteesi ovat ja onko niitä vielä mahdollista hankkia jostain?

  • Vilma Peltonen

   Vaatteet ovat Adidaksen ja tämän vuoden mallistoja, joten saattaa hyvinkin vielä löytyä. Noi housut on kyllä parhaat joogatrikoot!

 • Ruth

  Minkä merkkiset treenivaatteet sinulla ovat tässä kuvassa ja onko niitä vielä mahdollista hankkia vielä jostain?

 • Noora

  Ehdottomasti kiinnostaa sun omat pohdinnat liikuntaan, syömiseen ja yleisesti hyvinvointiin liittyen :)

 • Emma

  Hyvinvointi, jooga ja ravinto ovat just niitä aiheita, joita olen aina tykännyt lukea blogissasi eli kyllä kiitos 😊

  • Vilma Peltonen

   Ihana kuulla, pitkästä aikaa niistä taas tekee mieli kirjoittaa eniten ja aiheita on jonoksi asti mielessä. 😊 Kiitos, kun kommentoit! ❤

 • Anna

  Kyllä, omakohtaiset tekstit hyvinvointiin liittyen kiinnostaa! Huomaan hakeutuvani lukemaan sun blogia erityisesti silloin kun omassa elämässä kiire ja stressi meinaa ottaa vallan. Niinä hetkinä on ihana uppoutua jonkun toisen omakohtaisiin oivalluksiin siitä, miten elämään saisi parempaan tasapainoon – niin henkisesti kuin fyysisestikin! :)

 • Kepa

  Mua ainakin kiinnostaa omakohtaiset ravinto, liikunta ym postaukset. Itsellä tökkinyt kuntosaliharjoittelu jo pitkään ja pakko jo myöntää että se ei vaan ole laji joka innostaa mua liikkumaan. Tarvitsen jonkun sanomaan ja vahtimaan mitä teen ja että tulen paikalle :D aloitan syksyllä kuntonyrkkeilyn peruskurssin jos se nappaisi. Venyttely on myös yksi ikuisuustavoite päiville… Miten vaikea on sitäkin alkaa tehdä säännöllisesti?? :s

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Kepa kommentista! :) Ymmärrän! Ootko koittanyt Yin-joogaa? Moni mun kaveri(kin) vannoo sen nimeen vaikka muuten venyttely tai jooga ei niin innosta. Jos käy edes kerran viikossa tunnilla, alkaa varmasti huomata eroa. 😊 Kuntonyrkkeily kuulostaa hyvältä ja se just, et etsii sitä mistä aidosti tykkää. ❤ Mullakin saliharjoittelu vähentynyt tosi paljon kun innostuin joogasta.