Ensi kertaa eräretkelle – mitä mukaan?

09.07.2018 / ,

Kerroin viime viikon alussa, että olen lähdössä Lappiin. En olisi ehkä kuitenkaan arvannut, että tulee viikon tauko bloggaamiseen… Luonnon keskellä ei vain tullut mieleen kaivaa tietokonetta postauksen tekoon, kun muutenkin päivät olivat sen verran täynnä kaikkea. Lauantaina kotiin päästyä nukuinkin putkeen 16 tunnin yöunet. Mutta viikko ylitti kaikki odotukset ja teki hyvää tällainen eräänlainen irtiotto normaaleista jutuista. Reissu oli alusta loppuun ihan huikea ja varmasti tämän kesän kohokohta. Sveitsin ja tämän reissun jälkeen tuntuu, että minusta on kuoriutumassa itseasiassa kunnon luontoihminen. Nautin todella paljon melomisesta, upeista vaellusreiteistä, rantasaunoista, avotulella kokkailusta, poroista kaikkialla, yöttömästä yöstä, hiljaisuudesta ja jopa telttaöistä. Uudenlainen reissu minulle, mutta ei taatusti viimeinen tällainen.

Instan puolella sain kyselyä, mitä pakkaan mukana tällaiselle reissulle. Ajattelinkin, että voisin koota tähän listaa, mitä minulla oli mukana 5 yön kesäreissulla, johon mahtui öitä niin mökissä kuin teltassa, 25 kilometriä melomista ja maksimissaan kerrallaan 10 kilometrin vaelluksia. Auto oli käytössä, jonne jätimme osan tavarasta esim. melontareissun ajaksi. Sain eräoppaalta onneksi vinkkejä etukäteen, sillä kaikkea en olisi itse todellakaan osannut huomioida. Ruokailupuoli puuttuu tästä kokonaan, koska myönnän että siitä minun ei tarvinnut juurikaan reissussa kantaa huolta. En muuten koskaan eläessäni ole pakannut näin tarkasti, vain ja ainoastaan välttämättömimmät mukaan.

VAATTEET:

Kevytuntuvatakki Superkätevä. Lämmittää hyvin, mutta myös kevyt ja helppo kantaa.

– (Merinovillainen) kerrasto Tästä käytin kyllä vain yläosaa, koska meille sattui aika lämpimät säät.

– Kuoritakki/sadetakki Minulla oli kuoritakki mukana, joka pitää aika hyvin sadetta. Kannattaa tietysti ottaa myös kuori/sadehousut, jos sellaiset on.

– Oleskelupaita Itselläni oli flanellipaita, joka ei rypisty ja sopii muutenkin hyvin metsämaisemaan.

– College Käytin omaa college paitaa päivittäin. Se kulki vyötäisillä mukana, toimi hameen kanssa ála carte -ravintolassa ja lämmitti treenitrikoiden kanssa. Minulla oli myös huppari, mutta käytin sitä vähemmän.

– Vaellushousut
– Villapaita
– T-paitoja
– Uikkarit
– Treenitoppi & trikoot
– Shortsit
– Alusvaatteita & sukkia
(- Rento kesämekko)

KENGÄT:

Kumisaappaat tai muut vedenpitävät kengät. Itse käytin kumisaappaita lähinnä telttaleirissä, mutta muutaman kerran suolla tarpoessani, mietin, että olisi pitänyt olla vedenkestävät kengät jalassa.

– Lenkkarit Otin kahdet lenkkarit mukaan. Toiset mustat siistit, joita käytin kävelykenkien tapaan enemmän ja toiset metsässä vaeltamiseen enemmän sopivat.

– Sandaalit. Unohdin ensimmäiseen paikkaan omat Havaianakset, mutta kaipasin näitä loppureissussa pariin otteeseen. Ilmankin siis kuitenkin pärjää.

YÖPYMINEN (nämä saimme lainaan):

– Teltta
– Makuupussi
– Makuualusta

ASUSTEET & MUUT TARVIKKEET:

– Retkipyyhe Mikrokuitupyyhe on kätevä, koska menee pieneen tilaan ja kuivuu nopeasti. Poikaystävälläni oli tällainen mukana ja käytimme tätä välillä molemmat, kun piti pakata mahdollisimman vähän mukaan. Itselläni oli pellavapyyhe, mikä toimi myös hyvin.

– Pipo, lippis, hattu En ollut hetkeäkään ulkona tällä reissulla ilman päähinettä. Paitsi, että se suojaa auringolta, hyttysiltä ja lämmittää, oli hattu myös kiva asuste, kun hiukset olivat jatkuvasti muuten, miten sattuu.

– Villasukat Varsinkin mökissä näillä oli kiva hengailla.

– Aurinkolasit + aurinkorasvaa Ulkona tulee oltua niin paljon, että vaikka aurinko ei usein paistaisikaan, ovat nämä must.

– Hyttysmyrkky En ole eläessäni käyttänyt hyttysmyrkkyä, kuten tällä reissulla ja silti minulla on n. 100 puremaa. Olin jotenkin silti varautunut pahempaan, sillä paikoin hyttysiä ei ollut ollenkaan.

– Juomapullo Oma suositukseni teräksiselle puollolle, joka on kevyt ja kestävä.

– Unimaski Lapissahan on kesällä yölläkin valoista, mutta itse käytin tätä vain ensimmäisenä yönä. Muutoin kaaduin aina niin väsyneenä nukkumaan ja nukahdin sekunnissa. Ilmankin siis voi pärjätä mainiosti.

– Pehmeä kassi tai rinkka. Matkalaukun sijaan pakkasimme siis tällä kertaa kaiken duffelikassiin. Tämä oli myös ehdoton siksi, että kanoottiretkelle kaikki pakattiin jätesäkkeihin tai vedenkestäviin pussukoihin.

– Päiväreppu. En olisi ikinä arvannut, miten fiiliksissä olen vaellusrepusta. Sain reissuun mukaan Partioaitalta Fjällrävenin Abisko Hike -repun ja oli kyllä niin superkätevä ja hyvä kantaa kaiken aikaa.

– Käsidesi ja puhdistusliinoja. Sekä muut henkilökohtaiset hygieniatuotteet.
– Kamera
– Powerbank, varavirtalähde puhelimen akun lataukseen.
– Vedenkestäviä pusseja/kuivasäkkejä varsinkin, jos suunnitelmissa meloa.

hattu / Brixton
paita / Bik Bok
vaellusreppu / Fjällräven (*saatu blogin kautta)
aurinkolasit / Ray-Ban
ulkoiluhousut / Adidas
lenkkarit / Adidas by Stella McCartney

Monella voi olla liian iso kynnys lähteä vaeltamaan tai retkeilemään luontoon. Itse en ainakaan koskaan ennen ole edes harkinnut tällaista reissua. Nyt kuitenkin mietin, miksi ihmeessä en. Talvella telttailu on varmasti varusteurheilua enemmän, mutta kesällä luonnossa liikkuminen on yllättävän helppoa… (Myös tällaiselle aika kaupunkilaiselle vähän ötökkäkammoiselle naiselle, joka on nukkunut viimeksi teltassa ala-asteella.) Esimerkiksi luulin, että on pakko olla vaelluskengät, mutta hyvin pärjäsin lenkkareilla. Toki ilman osaavaa apua teltan pystyttämiseen olisi voinut mennä aika paljon kauemman ja meloessa kanootti olisi saattanut mennä nurin kivien keskellä… Eli ehkä suosittelisin ensimmäisellä pidemmällä reissulla ottamaan mukaan jonkun, jolla on kokemusta. :)

Tykkäättekö te tai kiinnostaako teitä retkeily?! :)

 

Leave a comment

3 kommenttia

 • Viihdyn sata kertaa paremmin luonnon keskellä kuin kaupungissa! Vaikka yön yli retkiä luonnossa ei ole viime aikoina pahemmin tullut tehtyä, päiväretkiä sitäkin enemmän. Tunnen olevani kotona luonnossa, olen myös kasvanut metsän keskellä <3

  Meillä on miehen kanssa haaveena luopua lähes kaikesta omaisuudesta ja muuttaa pakettiautoon, josta tuunaamme pienelle perheellemme liikkuvan kodin. Näin pääsemme matkustelemaan mutta voimme pitää myös koiramme koko ajan mukana. Haaveilemme kiertävämme ensin Suomea ja sitten Eurooppaa, mutta emme ole oikeastaan kiinnostuneita mistään isoista kaupungeista, vaan juurikin maaseuduista ja erilaisista luontokohteista. Nään jo sieluni silmin, kuinka avaan aamuvarhain auton oven ja näen edessäni kauniin auringonnousun jossain vuoristossa kaukana hälyisistä kaupungeista <3

  Teidän Lapin reissua oli mahtavaa seurata instassa! :) P.s. Oon kuolannut tota sun hattua koko viikon :D

  http://susanna-maria.com

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Susanna, kun kommentoit ja ihana kuulla!! <3 :)

   Vitsi kuulostaa hyvälle, tai ainakin todella mielenkiintoiselle, toi teidän haave. :D Innolla seuraan, jos jos joskus toteutatte ja jaat matkaa. ;) <3

 • Minna

  Tällaiset kevyehköt retkeilyreissut on ihan parasta! Ollaan poikakaverin kanssa tehty sellasia yhden-kahden yön reissuja, jolloin ruokahommia ei tarvitse niin tarkkaan miettiä painon vuoksi, mutta ehtii kuitenkin jonkin ihan kivan kierroksen käydä. Lapissa retkeily on kaikkein mukavinta, kun pääsee puuttomalle seudulle ja näkee kauas. Etelämmässä tuntuu, että välillä maisema on vain pusikkoa ympärillä :D tosin Koli on aika mahtava paikka, siellä kannattaa käydä edes päiväretkellä! Suomen luonto on aivan upea, siitä pitäisi muistaa nauttia enemmän <3 toi melominen on mulla bucket listillä, jotenkin olen aina onnistunut sopimaan jotain muuta kun muu perhe on käynyt melontareissuilla!