Sveitsi junalla matkustaen – 7 ajatustani

19.06.2018 /

1.Ensinnäkin itse tykkään junista. Tykkään junista kaikista kulkuneuvoista eniten – ehdottomasti. Junat ovat minulle jotenkin niin tuttuja ja turvallisia, olen matkannut Seinäjoki-Helsinki väliä satoja kertoja edes takaisin… Varsinkin malliaikoinani joka viikko, kolmekin kertaa viikossa. Myös junat Suomessa pohjoiseen ja itään ovat tulleet tutuiksi, perjantaina junailen jälleen Joensuuhun. Olen kulkenut junalla niin pitkin Italiaa, Sveitsiä, Saksaa kuin Englantia ja tuntenut aina oloni kotoisaksi.

2.Pidän junista, koska niissä voin työskennellä ja lukea ilman huonoa oloa toisin kuin bussissa ja autossa sekä katsoa maisemia paremmin kuin lentokoneessa. Auton kyydissä myös pelkään usein, junan en. Kaiken lisäksi juna on näistä ekologisin vaihtoehto.

3. Junassa hemmottelen itseäni usein extraluokalla, jos työskentelyhytti ei ole vapaana. Varsinkaan Keski-Euroopassa turistiluokan ja ykkösluokan välillä ei ole välttämättä suurtakaan eroa, Italiassa usein 5 euron luokkaa. Jos en ole superväsynyt ja nuku päiväunia, ovat junat parhaita työskentelyhetkiä minulle. Usein netti on huono (tai sitä ei ole ollenkaan, kuten Sveitsissä), joten voin rauhassa keskittyä tunteja putkeen vain kirjoittamaan ja käsittelemään kuvia – tekemään asioita, joista työssäni eniten nautin. Mutta olen kantapään kautta oppinut varaamaan oikeat paikat (minulla on myös huonoja kokemuksia junamatkustamisesta).

4. Junassa on jotain romanttista tai nostalgista: Juna on isossa roolissa lempidekkarissani The Girl on the Train (luin muuten kirjan pari vuotta sitten juuri Sveitsissä) ja lempijouluelokuvassani Napapiirin Pikajuna. Olen lukenut mieleenpainuvan Liksomin Hytti nro 6, joka on matkakuvaus junamatkasta halki Neuvostoliiton. Minua viehättää myös ajatus, että fanittamani J.K.Rowling on keksinyt Harry Potterit juuri junassa. Lisäksi tietyt juna-asemat ovat minulle tärkeitä. Ne herättävät minussa enemmän muistoja ja tunteita kuin vaikka lentokentät… ehkä koska ihan junan viereen pääsee hyvästelemään tai vastaan halaamaan.

5. Junamatkoista upeimmat ovat Sveitsissä. Olen tämän jo kerran todennut matkustaessani Milano-Zürich-Milano väliä, mutta tällä Sveitsin viikon kestäneellä reissulla junat saivat vielä ihan uuden ulottuvuuden. Matkustimme paljon junalla ja nautin näistä matkoista, koska ne olivat enemmänkin nähtävyysajelua, kuin paikasta a paikkaan b liikkumista. Junissa oli isot ikkunat, joista kuvankauniita maisemia oli helppo ihailla. Yhdellä junamatkalla voi nähdä lumisia vuoria, vesiputouksia, kirkkaita järviä, vihreitä niittyjä ja pikkukyliä… kaikkea mahdollista. Viikon aikana tuli käytyä Euroopan korkeimmalla juna-asemalla Jungfraujochin asemalla 3454metrissä sekä matkustettua yhtä maailman jyrkintä junarataa pitkin Pilatus vuorella.

6. Jos saatte tilaisuuden joskus, niin matkustakaa Sveitsin halki junalla. Sveitsiläiset itsekin matkustavat paljon junalla ja kauniiden maisemien lisäksi vaihtovälit ovat nopeita ja junaverkot tiheitä. Juna-aikataulut ovat myös täsmällisiä sekä junat siistejä ja moderneja. Sveitsissä on pari maailman kuulua upeaa junamatkaa (Glacier Express ja Bernina Express), mutta itse en ole näitä kokenut.

7. Sveitsissä kannattaa vierailla useammassa kaupungissa/kylässä. Pienen maan sisällä välimatkat ovat lyhyitä. Me matkustimme 6 päivän aikana junalla Zürichista alas Geneveen asti, poiketen matkalla mm. Luzerniin, Grindelwaldiin ja Interlakeniin.

Tykkäättekö te junalla matkustamisesta, entä onko teillä kokemuksia Sveitsin junaliikenteestä? :)

Meillä oli käytössä superkätevät Swiss Travel Passit, jotka olivat ”all-in-one-ticket” tyyppiset liput koko ajalle. Junaliput sponsoroi @sbbcffffs ja lisää niistä voi lukea täältä.

Leave a comment

9 kommenttia

 • Taija

  Moi,
  Mitäs paikkoja suosittelisit omien kokemustesi perusteella Sveitsistä tai Italiasta kun hakusessa on matkakohteeksi pieni vuoristokylä (jossa kuitenkin muutama ravintola, ruokakauppa ym) ja toiveissa kaunista luontoa, rauhaa, päivävaelluksia ja pyöräilyä, ehkä myös järvimaisemia..?

  • En ole Vilma, mutta uskallan omasta kokemuksestani suositella esimerkiksi Länsi-Sveitsistä Leysiniä tai Villarsia. Perinteinen ja ihana, mutta hyvin hyvin hyvin pieni on Grimentzin kylä Anniviersin laaksossa. Myös Saas Fee ja Zermatt ovat ihania, mutta hiukan isompia ja turistisempia. Hiukan idempänä on Engelbergin alue ja vielä siitä itään esimerkiksi Klosters.

   • Taija

    Kiitos, kaikki vinkit on tervetulleita! :) Pitääpä tutustua näihin paremmin. Ja lisää vinkkejä vaan jos joku on käynyt kivoissa paikoissa!

    • Palaan vielä sen verran, että myös Vilman reitille osunut Grindelwald voisi olla hyvä valinta, tai sen naapurikylä Wengen. Molemmista on pääsy loistaviin vaellusmaastoihin, kylät ovat pieniä ja rauhallisia, mutta peruspalvelut löytyy, ja liikenneyhteydet ovat hyvät. Grindelwald on noista sveitsiläisempi, Wengen taas hiukan kansainvälisempi oman kokemukseni mukaan :) Itse olen postannut Wengenistä talvinäkökulmasta täällä: http://www.alahelvetia.com/2018/04/12/alppi-iloa-aivan-kaikille/, ja ehkä Vilma jakaa kokemuksiaan Grindelwaldista. Itse ainakin odottelen malttamattomana kuvia sieltä! On aina niin mielenkiintoista nähdä, miten joku toinen näkee ja kokee itselle tutut kulmat.

     • Vilma Peltonen

      Hei ihanaa, kun muut ollut aktiivisia! Anteeksi, kun vastaaminen kesti (olin loppuviikon ”lomalla”, kuten viimeisimmässä postauksessa kerroin :)). Mutta niin, tuo Grindelwald mullakin tuli ekana mieleen. Siinä on lähellä kaikkea ja kuten Pauliinakin kertoi, liikenneyhteydet ovat tosi hyvät. Itse ihastuin Grindelwaldin kauneuteen ja tunnelmaan. Mutta joo Grindelwaldista tulossa vielä postaus blogiin lähiaikoina! :)

      Kiitos Pauliina myös muista mielenkiintoisista vinkeistä! :)

 • Rrrrakastan junamatkailua! Etenkin siis jos on kyse siitä, että pitäisi päästä paikasta A paikkaan B. Paljon parempi vaihtoehto kuin lentäminen, aina kun vaan mahdollista. Voi että, kun voisikin vain matkata Intia-Suomi-väliä junalla, niin siinähän melkein olisi elämä täydellistä. Olen suurimman osan vuodesta Intiassa ja täällä se on erityisesti niin elämyksellinen tapa matkustaa ympäri maata tai esimerkiksi Nepaliin, jonne olen suunnannut useamman kerran vuoden sisällä. Matkat kestävät tuntikausia, jopa vuorokausia!, ja junien sisään mahtuu niin paljon elämää ja ikkunoiden ulkopuolella saa nähdäkseen aivan eri tavoin maisemia ja sitä aitoa elämää, kun pienet maalaiskylät ja -asemat vilahtelevat ohi. Vaikka olisi paljon nopeampaa päästä Nepaliin tai maan toiselle puolelle lentäen, niin lähes aina valitsen siis junavaihtoehdon, jos vain aikataulut sen sallivat! Myös roadtripeillämme suosimme usein junaa pitempiin etäisyyksiin, kun moottoripyörä tai auto ei ole järkevä vaihtoehto. Juna myös mahdollistaa yöpymiskuluissa säästämisen, kun valitsemme aina yön yli ajoitetut junavuorot. Ja se junassa nukkuminenkin aina vaan on jotenkin niin jännää!

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Johanna ihanasta kommentista! Kuulostaa jännältä matkata Intiasta Nepaliin junalla… Tiedänkin, että pitää huikkia täällä Intia vinkkejä, jos joskus sinne asti vielä pääsen. Olen haaveillut joogamatkasta sinne, mutta samaan aikaan Intia tuntuu jostain syystä ”liian” pelottavalta ja erilaiselta matkakohteelta. ;) Mutta varmasti joskus vielä ja pitää silloin testata junamatkaakin!

   • Ihana, että muistit vielä juhannuksenkin jälkeen kommentteihin vastailla! Ymmärrän täysin hieman epäileväiset ja ennakkoluuloisetkin asenteet Intian suhteen matkatessa. Erityisesti naisena. Rehellisestihän se ensimmäinen reissu (myös elämäni ensimmäinen soolomatka!) jännitti todella paljon aikoinaan, mutta voin kyllä lohduttaa, että kunhan vain muistaa säilyttää oikeanlaisen asenteen ja avoimen mielen, sekä perehtyy käytännön seikkoihin ja kulttuuriin ja mihin tahansa itseään mietityttävään ”pelkoon” ajoissa, niin siellä yksin naisenakin erityisesti näillä varsinaisilla turistialueilla selviää. Goa ja Kerala ovat kyllä selvästi kehittyneempiä ja länkkärituristeille helpompia alueita ja joogan pääkaupunki Rishikesh Himalajalla on myös yksinmatkaaville naisille ERITTÄIN suosittu kohde! Toivon todella, että uskaltaudut lähtemään reissuun Intiaan, koska sen lisäksi että sinun kirjoittamana toisesta kotimaastani niin mielellään lukisin, niin uskon myös että saisit myös itse reissusta irti elämää muuttavan ja todella valaisevan kokemuksen! Autan enemmän kuin mielellään sua kaikissa kysymyksissä ja mikä jottei jos vaikka aikataulutkin yksiin menisi, niin lähden vaikka mukaankin sulle avuksi ja oppaaksi 😊🙏

    • Vilma Peltonen

     Voi ihana kuulla, kiitos! <3 :) Ja kiitos, kun jaksoit kommentissa kertoa enemmän!