5 x Terveelliset tavat, jotka pysyvät kiireessäkin

01.03.2018 /

Olen käynyt viime aikoina läpi vanhoja papereita ja vihkojani… Olen ollut järkyttynyt ja samaan aikaan huvittunut, kuinka usein pidin 18-25 -vuotiaana ruokapäiväkirjaa. Tuntuu, että se oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Löysin muutenkin monta hyvinvointiin keskittynyttä muistiinpanovihkoani. Nykyään itseasiassa tuntuu, että suhtautumiseni ruokaan oli joskus enemmän kontrolloivampi kuin koskaan tajusin. (Terveellisen elämäntavan suorittaminen ja ortoreksia -postaus löytyy täältä.)

Ennen ravintolisien ja superfoodien syöminen oli minulle arkipäivää, kuten 6 treenipäivää viikossa tai aamurutiinien pyörittäminen tähän tapaan. Jatkuva matkustaminen on tehnyt minusta suorastaan leväperäisen aikaisempaan ajatteluuni verrattuna, mutta toki kaikki on suhteellista. Ja nykyelämässäni vaihtelee erilaiset jaksot. Pohdin kuitenkin tässä, että mitä tapoja minulle jää silloinkin, kun on kiire?

Mikä on se minimipaketti hyvinvointivalintoja, jolla vielä tunnen oloni ihan hyvinvoivaksi ja energiseksi? Mitkä ovat niitä terveystekoja, jotka eivät ehkä yksissään optimoi terveyttäni, mutta jotka ovat juurtuneita tekoja, joita en edes huomaa. Valintoja, jotka pysyvät päivästä toiseen? Tällä hetkellä on taas sellainen paketti, että viikkoon mahtuu kiireisen työviikon lisäksi matkustus Italiasta Suomeen, visiitti Seinäjoelle, kaukolennot Aasiaan ja no, muutto. Tässä viisi asiaa, mitä ehdin silloinkin, kun kädet ovat aivan täynnä:

1. Pidän hyvää huolta suuhygieniasta. Harjaan aamuin illoin hampaat sähköhammasharjalla, mutta sen lisäksi käytän aina myös hammaslankaa ja putsaan kielen ”kielenkaapimella”. Tästä tulee raikas olo ja suun terveydellä on osoitettu olevan vaikutusta koko yleiseen terveyteen ja immuunipuollustukseen. Myrkkyjä erittyy yön aikana kehosta kielenpäälle, ja jos niitä ei kaavi kielenpuhdistajalla pois, kulkeutuu ne helposti elimistöön takaisin. En edes tiedä, miksi tämä on niin tärkeä rutiini minulle, mutta en osaisi olla ilmankaan… :D

2. Juon paljon vettä. Juon aina ruuan kanssa vettä, mutta muutenkin pidän nykyään luonnostani huolen, että jano ei ehdi edes tulla. Tähän voisin lisätä, että en juo juurikaan alkoholia. Viimeiset neljävuotta olen juonut vain harvakseltaan viiniä.

3. Kirjoitan to do -listat ja lähes kaiken muistettavan ylös. Tämä on selvä stressin vähentämisteko, kun kaikki mielessä pyörivä on paperilla. Tai tällä hetkellä OneNote:ssa. Sain Alexalta vinkin tästä tosi kätevästä sähköisestä muistiinpanokokonaisuudesta! Suosittelen!

4. Venyttelen. Kiireen keskellä muu urheilu saattaa jäädä viikoksikin, mutta venyttely on sellainen hetken hengähdystauko. Teen jonkinlaisen joogarutiinin tai venyttelen edes vähän päivittäin. Tuntuu, että paineessa, koko kroppa menee tukkoon ja jumiin. Venytellessä muistan hengittää syvään ja syke tasaantuu.

5. Syön kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Tämä ei ole nykyään edes mikään tietoinen valinta, mutta ruokavalioni pohja vain on sellainen, että joka aterialle kuuluu jotain näistä.

Millaiset hyvinvointiteot teillä kulkee mukana kiireisimmässäkin arjessa? :)

Leave a comment

4 kommenttia

 • Kielikaapimesta en luopuisi minäkään, sen käytöstä yhdistettynä hammaslankaan tulee niin raikas ja terve olo.

  Muutoinkin mennään tosi samoilla linjoilla, joskin minulle on tärkeää venyttelyn sijaan pienempikin treeni. Kun vaan valitsisinkin venyttelyn lihaskunnon sijaan, voisi huoletta vaihtaa muutaman treenin viikossa ihan puhtaasti venyttelyyn. :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Erics kun kommentoit!! 😘 Ja toi pikkutreeni kuulostaa hyvältä!

 • Ensku

  Mitä hammastahnaa käytät? Ja ois taas kiva kuulla ihonhoidostasi, mitä tuotteita käytät, kuoritko kuinka usein jne.

  • Vilma Peltonen

   Mä itseasiassa vaihtelen koko ajan hammastahnaa, mulla ei oo yhtään perus merkkiä, mitä suosisin. 😅 Ostan yleensä hammastahnat ihan marketista. Ihonhoidosta tulossa postaus, en osaa vielä ihan tarkalleen sanoa koska, mutta mielessä tämä! 😊❤️ Kiitos Ensku, kun kommentoit! ❤️