Uusi laji-ihastus: Reformer Pilates

20.01.2018 /

Olen pari vuotta uteliaana seuraillut Instagrammissa ”reformer pilates” (eli laitepilates) -tilejä. Esimerkiksi @sianmarshallpilates -tili on yksi sellaisista, joka on muuttanut käsitystäni pilateksesta täysin. Instagrammin laitepilatesvideoiden jälkeen aloin tajuta, että pilates voisikin olla hauskaa, mielenkiintoista, luovaa ja monipuolista. Olen halunnut testata reformer pilatesta jo pitkään.

Maton päällä tehtävää pilatesta olen kokeillut useampiakin kertoja, mutta valitettavasti koskaan en ole ollut sen suurin fani. En, vaikka olisin halunnut olla, koska uskon pilateksen voimaan täysin. Pilateksella voi saada todella upean ryhdin, kehon hallinnan ja hyvinvoivan kropan – jos pilatesta jaksaa tehdä säännöllisesti. Erityisesti pilates vahvistaa keskivartaloa sekä syviä vatsalihaksia ja olenkin miettinyt, että tästä olisi iso hyöty mm. käsilläseisontaharjoituksiini…

En vain ole aikaisemmin tuntenut pilatesta niin omaksi lajikseni. Mikä voi olla vähän hassua, koska taas joogaa rakastan. Joogassa ja pilateksessahan on paljon samaa: harjoituksissa hengityksellä on suuri merkitys, kehotietoisuus kasvaa ja kehonhallinta paranee, molemmat lisäävät liikkuvuutta, voimaa ja tasapainoa. Toisaalta kuitenkin pilateksen ja joogan tavoite on eri. Itse olen ehkä tähän asti viehättynyt joogasta paljon enemmän sen sallivan, lempeän, luovan ja meditatiivisen/henkisen puolen takia. Pilates on tarkkaa ja kontrolloitua. Itse en ole tarkka luontaisesti ollenkaan. Mutta tavallaan juuri se tarkkuus tekee pilateksesta niin erinomaisen lajin harrastaa. Hyvin koulutettu pilatesohjaaja on huolellinen linjausten suhteen, koska niin harjoittelu on tehokasta, mutta turvallista. Pienikin asentomuutos, voi saada liikkeen tuntumaan ihan eri tavalla. Pilateksen (myös laitepilatseksen) juuret ovat kuntoutuksessa ja lajina tämä sopiikin loistavasti kelle vain.

Tällä viikolla sain tilaisuuden testata laitepilatesta, kun BAY Helsinki ja Goodio järjestivät ihanan pressiaamun pienelle porukalle. Olin superinnoissani, kun aamulla suuntasin studiolle Kanavarantaan. Olin varma, että tämä voisi olla juttuni, mutta en silti arvannut, että rakastuisin ensikokeilulla johonkin pilateksen muotoon näin kovasti. Reformer pilates -tunnin piti Australiasta Suomeen takaisin muuttanut Julia. Julia on perustanut BAY Helsingin yhdessä Matildan kanssa (jonka ohjaamalla joogatunnilla muuten kävin Magnesia Festivaaleilla, ja kirjoitin siitä tänne). Tämä viime syksynä avattu pilates & joogastudio on aivan ihana. Paikasta tulee mieleen kaikki lempipaikkani Balista, New Yorkiin ja Kapkaupunkiin. Sali tuoksuu aromaattisilta tuoksuilta, sisääntulo on täynnä viherkasveja ja Julia piti tunnin vielä englanniksi, joten melkein unohdin olevani Helsingissä.

Jos asuisin pysyvästi Suomessa, minusta tulisi taatusti kanta-asiakas. Melkein jo salin rennon, energisoivan, inspiroivan ja yhteisöllisen ilmapiirin takia…. Mutta tietysti myös siksi, että haluaisin ottaa laitepilateksen osaksi säännöllistä rutiinia. Tunti meni hujauksessa ja seuraavana päivänä lihakset olivat kipeänä. Kävimme koko kropan läpi ja vaikka olinkin jotenkin tietoinen, mitä kaikkea reformer pilates tunnilla voi tehdä, olin silti yllättynyt, miten paljon laitteella pystyi tehdä erilaisia juttuja vain yhden tunnin aikana! Tunti oli hauska ja tehokas – nautin tällaisesta aamunaloituksesta kovasti!

Tunnin jälkeen suuntasimme aamupalalle Goodio Cafe:seen alakertaan. Tästä paikasta kirjoittelinkin jotain jo elokuussa, kun avajaisten jälkeen löysin itseni kahvilasta useammankin kerran työskentelemästä läppärini kanssa. Kyseessä on mielestäni yksi Helsingin kivoimmista ”olohuoneista”. Aamupalaksi söin Bowl of Sunshine smoothie bowlin, mikä oli loistovalinta. :)

Oletteko te jo kokeilleet laitepilatesta? :)

Leave a comment

3 kommenttia

 • Henna

  Museokadulla käyn laitetunneilla:)
  Sinne kaikki tervetuloa myös – usein tilaakin on!
  Pienemmät laitteet mutta aivan ihana paikka😀

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Henna kun kommentoit, kiva tietää, että sielläkin näitä! :)