Vegaanihaaste

09.01.2018 /

Virallinen vegaanihaaste alkoi tammikuun alussa, mutta päätin aloittaa oman haasteeni vasta nyt loppiaisen jälkeen. Vuoden alku meni kyläillessä ja perheen kanssa, mutta eilen kun saavuin Helsinkiin, en enää keksinyt yhtään tekosyytä, miksi en olisi mukana. Nykyään Helsingissä melkein joka kulmalta löytyy ravintoloita ja kahviloita, joista saa vegaanivaihtoehtoja muutenkin, mutta tammikuussa vielä enemmän… Moni paikka on lähtenyt haasteeseen mukaan ja valikoimasta löytyy kuukauden ajan vähintään yksi vegaaniannos. TÄÄLTÄ löytyy lista ruokapaikoista, jotka ovat haastessa mukana. Ilokseni myös Seinäjoella Äärellä-ravintola oli haastessa mukana ja söin eilen ihanan falafel-salaattiannoksen ennen junalle menoa, joten eilisestä tuli jo ensimmäinen päivä täysin vegaanina.

Itsehän en syö lihaa, ja muutenkin syön melkein 90% vegaanisti, mutta silti viime aikoina olen tuntenut huonoa omaatuntoa syödessä eläinperäisiä tuotteita. Näiden syiden takia itse osallistun nyt loppukuuksi haasteeseen:

1. Säästän eläimiä. Vaikka tieto eläinten tehotuotanto-oloista on lisääntynyt, niin silti eläimiä pidetään edelleen oloissa, joissa niillä ei ole mahdollisuuksia luontaiseen käyttäytymiseen. Counting animals -sivuston laskelmien perusteella kasvissyönti säästää kuukaudessa 33 eläintä verrattuna keskimääräiseen sekasyöjän ruokavalioon.

2. Säästän ympäristöä. Eläinperäiseen ruokaan verrattuna kasviperäisen ravinnon tuottaminen vaatii monin kerroin vähemmän viljelypinta-alaa, energiaa ja vettä. Eläinten kasvattamiseen käytettävällä ruoalla pystyttäisiin ravitsemaan kaikki maailman ihmiset.

3. Säästän ilmastoa. Lihantuotanto aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman liikenne yhteensä.

4. Pidän huolta terveydestäni. Kasvissyöjillä on alhaisempi riski sairastua verenpainetautiin, kakkostyypin diabetekseen sekä eturauhas- ja paksusuolensyöpiin. Lisäksi kasvissyöjillä on alhaisempi verenpaine, sydäntautikuolleisuus sekä pidempi eliniän odote. Monipuolinen vegaaniruokavalio sisältää esimerkiksi runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

Lisäksi mm. säästän maailman vesivaroja ja saan uusia makuelämyksiä. :)

Lähteenä käytetty vegaanihaaste.fi

Muutama inspiraatiovinkki:

♥ Suosittelen kuuntelemaan Rachel Brathenin (@yoga_girl) podcastin jakson, jossa hän keskustelee tunnetun eläinaktivistin James Aspeyn kanssa veganismista. Rachel toivoo, että hän vakuuttuisi keskustelun aikana niin, että pystyisi taas luopumaan juustosta ja palaamaan täysin vegaaniksi.
From The Heart: Conversations with Yoga Girl
  – Peace, Love and Veganism with James Aspey

♥ Netflix dokkari Cowspiracy vaikutti pari vuotta sitten siihen, että lopetin lihan syönnin. Food Choices -dokumentti käsittelee taas enemmän kasviperäisen ruokavalion hyötyjä terveysnäkökulmasta.

♥ Okja-elokuva keskittyy lihateollisuuteen ja on todella vaikuttava ja koskettava. Kanssakatsojani, joka on aika vannoutunut lihansyöjä, eli vegaanisti seuraavat päivät. Iso suositus elokuvalle, kiitos kaikille siitä vinkanneille! Löytyy myös Netflixistä.

♥ Jos iskee inspiraatiopula kokkailuun, suosittelen helsinkiläisiä käymään syömässä Silvopleessa Hakaniemessä. Päivittäin vaihtuva buffet koostuu yli 30 kasvisruokalajista, ja itse ainakin saan täältä aina ideoita ja innostusta vegaaniruokakokkailuun. :)

Ella Woodwardin keittokirjat ovat olleet kaikkien aikojen suosikkejani. Kaikki reseptit ovat vegaanisia, gluteenittomia ja helppojakin. Instagrammissa voi seurata @deliciouslyella.

Tiedän, että sieltä ruudun takaa löytyy vegaaneja, mutta onko siellä joitain tammikuun ajaksi vegaanihaasteeseen osallistujia? :)

Lisää aiheesta blogissani:
12 x postaus ruokavaliosta & syömistottumuksista

Leave a comment

6 kommenttia

 • Hanna

  Minä osallistun nyt vegaanihaasteeseen ensimmäistä kertaa. Viime vuosi meni jo niin, että siirryin yhä enemmän kasvispainoitteiseen ruokavalioon, mutta vegaanius tuntuu haastavalta, kun muitakin ruokarajoitteita jo on. Eka viikko on kuitenkin mennyt tosi hyvin, kerran otin kylässä sekaaniruokaa ihan kohteliaisuudesta. Vegejuustothan on aivan kauheita tällaiselle juuston rakastajalle, se on tällä hetkellä ainoa mikä suuresti harmittaa.
  Täytyykin inspiraation toivossa käydä läpi sun vanhoja vegaaniruokapostauksia :)

  Miten muuten joogaopekoulutuksen kanssa kävi, mihin ratkaisuun päädyit? Huomasin, että ishta yoga järjestää kesällä intensiivikoulutuksen 200 hrs Helsingissä, tsekkaa, ellei mene liian pitkälle!

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Hanna kommentista! <3 Mä en ole juurikaan edes maistanut vegejuustoja, taidan olla ilman juustoa mielummin, kuin syödä niitä. ;) Itselleni myös juuston ja kananmunien pois jättäminen kokonaan on haastavinta.

   Tuosta joogaopekoulutuksesta voisinkin kirjoitella postaukseen, mutta päätin, että teen sittenkin ulkomailla koulutuksen, että saan sen tehtyä intensiivisesti. Tällä hetkellä näyttäisi, että suoritan sen heinäkuussa, mutta kerron tästä blogissa lisää, kun olen päättänyt varmasti paikan (onko se Balilla, Intiassa, Thaimaassa vai Costa Ricalla). :) Kiitos tuosta Ishta-joogaopekoulutus vinkistä! :o Hitsi toikin menisi täydellisesti ajan puolesta, pitää katsoa vielä tuokin vaihtoehto tarkemmin!

 • Elsa

  Minäkin osallistun Vegaanihaasteeseen. Syön aika pitkälti kasvispainotteisesti mutta käytän kyllä maitotuotteita ja kananmunia. Jogurtin vaihdoin soijajogurttiin, kananmunatkin on nyt käytetty loppuun. Ihan täysin vegenä ei siis kuukausi ole alkanut mutta sitä kohti kovaa vauhtia! Mun on aina hankala keksiä mitä ruokaa tekisi, onneksi Vegaanihaasteen sivuilla on reseptipankki mistä ammentaa ideoita :)

  • Vilma Peltonen

   Kiva kuulla, kiitos Elsa kun kommentoit! :) Ja totta, välillä on vaikea keksiä, mitä söisi, mutta onneksi googlettamalla löytyy reseptejä paljon! <3

 • Pinja

  Moi! Olen vegaanina onnellisesti ollut pari vuotta, alkoi nimenomaisesta haasteesta, eli en voi kuin suositella. En edes tiennyt, kuinka monta eläintä on jo tullut ”pelastettua”, ihanaa, kiitos tiedosta! Yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi koin omalla vegaanipolulla tämän youtubesta löytyvän puheen: https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4
  Se kestää tunnin, ja saa suomekieliset tekstit (alun intron voi skipata). Suosittelen, että katsot sen mahdollisimman pian, on vaikuttava puhe ja olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksia siitä.

  Tsemppiä kovasti! :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Pinja vinkistä ja tsempistä! 😊 Ihana kuulla tällaisia esimerkkejä!