Miten tehdä vuodesta 2018 elämäsi vuosi?

02.01.2018 / ,

En ole aina ollut onnellinen tai tyytyväinen. En ole aina elänyt sellaista elämää kuin haluan, enkä ole ollut innoissani arjestani tai suunnasta, johon olen menossa. Kaikkea muuta – tästä muistutti taas vanhat päiväkirjani, joita lueskelin joululomalla. Mutta oikeastaan, mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen ollut onnellinen, kiitollinen ja tyytyväinen. Jo useamman vuoden mielessäni on ollut eräänlainen rauha siitä, että elän juuri sellaista elämää kuin haluan. Mutta mielestäni se ei ole vain sattumaa tai tuuria. Tiedän, mitkä asiat tähän ovat johtaneet ja tiedän, mitä kaikkea se on vaatinut.

Halusin otsikoida tämän postauksen näin ja halusin kirjoittaa tämän postauksen, vaikka joku voi olla ihan eri mieltä. Haluan jakaa nämä kolme asiaa, jotka ovat vaikuttaneet omaan elämääni ja, jotka mielestäni voivat vaikuttaa paljon juuri sinun tulevaan vuoteesi. Positiivisesti. Unelmoimalla ja uskomalla, ymmärtämällä itseä ja muita sekä löytämällä paremman itsetunnon, voit vaikuttaa suuresti siihen, millainen vuodestasi tulee. Uskon, että voit muuttaa sen kulun sellaiseksi kuin haluat.

Toivon, etten kuulosta ylimieliseltä… sellaiselta, joka kuvittelee olevansa joku yli-ihminen, johon ulkopuoliset tekijät eivät vaikuta. En tietenkään. Mutta uskon, että SINUSTA on enempään kuin uskotkaan. Uskon, että juuri sinussa on potentiaalia vaikka mihin, ja uskon, että voit oppia uusia asioita. Tiedän, että olet ainutlaatuinen ja se on vahvuutesi. Olet kaunis ja riittävä, juuri sellaisena kuin olet. Toivottavasti tämä postaus muistuttaa näistä asioista ja siitä että nyt on taas uusi vuosi, uusi alku. Halusin sanoa, että pystyt ja voit.

UNELMOI, OLE OPTIMISTI JA USKO

Minulle on aika helppo tehdä valintoja, jotka vievät haluamaani kohti. Valinta on helppo, vaikka edessä olisikin haasteita, vastustusta ja vaikeuksia. Mietinkin, mistä johtuu, että toimin aina, enkä jää liikaa miettimään… Ei johdu ainakaan siitä, että minulla olisi erityisen hyvä itsekuri, kova tahto tai pohjaton energia. Ei nimittäin ole mitään näistä.

Uskon, että isoin syy toiminnalle on varmasti se, että olen elämän optimisti ja uskon vakaasti, että mikä tahansa on mahdollista. Uskon siihen ehkä naurettavankin paljon. Elämä ei vaan satu tai tapahdu meille, vaan me teemme itse elämästämme sellaista kuin se on. Niin kauan, kun muistan, olen ajatellut, että en voi edes vain vaikuttaa asioihin, vaan voin muuttaa ne täysin. En voi syyttää muita tai kohtaloa, koska omat valintani ovat minut johtaneet siihen, missä nyt olen. Tartun tilaisuuksiin, mutta mielestäni tärkeintä on myös luoda niitä itse.

Se, miten tämä liittyy uuteen vuoteen, on ehkä ajatus lupauksista itselleen. Toiset tekevät uuden vuoden lupauksia, toiset vannovat, että eivät tee. Itse kuulun välimastoon: en tee tiukkoja lupauksia, vaan mietin asennettani, mitä haluan elämältäni ja sitä kuka haluan olla. Ja sitten menen näitä kohti parhaani mukaan. Lupaukset eivät yleensä pidä, jos itse jo valmiiksi epäilee takaraivossa, että lupaus ei tule pitämään. Monesti uuden vuoden lupaukset ovat liian isoja ja ehdottomia, jotta sydämessään uskoo niihin 100%. Toisaalta taas mielestäni sekään ei ole hyvä, että itselleen ei aseta mitään toiveita, odotuksia, vaatimuksia. Silloin helposti alisuorittaa elämää ja menee aina sieltä, mistä aita on matalin. Elämä laittaa aina välillä kapuloita rattaisiin kaikille meille. Mutta se juttu on mielestäni siinä, että näin ei saisi odottaa. Sen sijaan, että odottaa pahinta ja umpikujia, on hyödyllisempää mielestäni etsiä ratkaisuja parhaaseen mahdolliseen reittiin.

LUE TÄSTÄ POSTAUKSESTA LISÄÄ:

MITÄ TEKISIT, JOS VOISIT TEHDÄ IHAN MITÄ VAIN?

”Me suomalaiset olemme aika vaatimatonta kansaa. Meillä on usein sisäänrakennettuna sellainen mentaliteetti Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Olen huomannut, että monet pelkäävät unelmoida tai pitävät sitä haihatteluna. Ehkä, koska on vaikea uskoa omien tavoitteiden ja unelmien olevan mahdollisia? Tai ehkä yksinkertaisesti ollaan jo kaikin puolin niin tyytyväisiä siihen mitä jo on, ettei haluta elämältä mitään enempää?

Olen aina ennen ihmetellyt tätä, kunnes oma unelmalistani alkoi tosiaan näyttää sellaiselta, että keksin vain asioita, jotka ovat oikeasti realistisia ja oikeastaan mahdollisia jopa vuoden sisällä.”  

YMMÄRRÄ ITSEÄSI JA MUITA – MIKSI KÄYTTÄYDYMME, KUTEN KÄYTTÄYDYMME?!

Toinen syy siihen, etten ota asioita vain annettuna, on varmasti se, että persoonallisuustyyppini on äärimmäisen itsenäinen ja vapauden kaipuinen. En halua olla muiden ohjattavissa ja luontaisesti siis hakeudun tilanteisiin, joissa voin itse päättää kaikesta. Persoonallisuustyyppini on myös spontaani, impulsiivinen ja reagoin nopeasti. Vaikka olen myös tavallaan pohdiskelevaa sorttia, niin en jahkaile tai pelkää juurikaan tehdä isoja muutoksia.

Olemme jokainen erilaisia, ja on fakta, että persoonallisuustyyppimme ohjaa käyttäytymistämme. Jokaisessa meissä on vahvuuksia ja jokaisessa tyypissä myös heikkouksia. Mutta oleellista on ehkä löytää ne vahvuudet ja miettiä, miten voisi hyödyntää niitä parhaiten elämässään ja urallaan. Kun tajuaa omat heikkoudet, niin niitä on myös mahdollista kehittää. Suosittelen erittäin lämpimästi tutustumaan eri persoonallisuustyyppeihin myös siksi, että se auttaa ymmärtämään muita. Ihmissuhdetaidot ovat tärkeimpiä taitojamme. Helposti pidämme kaltaisistamme ja erilaiset toimintatavat saattavat ärsyttää tai pelottaakin. Mutta kun ymmärtää, miksi joku käyttäytyy toisella tavalla, on helpompi tulla toimeen kaikkien kanssa.

LUE TÄSTÄ POSTAUKSESTA LISÄÄ:

PERSOONALLISUUSTESTI

Lupasin vinkata teille persoonallisuustestistä, jonka itse asiassa eräs lukija kommenttiboksiini ystävällisesti vinkkasi. Hauskaa tässä oli se, että lukijani oli osannut ennakoida 16 vaihtoehdosta lähes tarkalleen, mikä minä olisin persoonallisuustyypiltäni pelkkien blogitekstien perusteella.

Tällä hetkellä luen persoonallisuustyyppeihin liittyvää kirjaa, jonka sain joululahjaksi. Tämä Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään –kirja vaikuttaa tähän asti ihan loistavalta, joten suosittelen!

RAKENNA VAHVA ITSETUNTO

… Jotta muut eivät ohjaile sinua liikaa.
Persoonallisuustyyppinsä tunteminen ja muiden kanssa toimeen tuleminen vaikuttaa myös siihen, kuinka voi luoda itselleen parempi itsetunto. Olin nuorempana hyvin epävarma itsestäni. Vielä parikymppisenäkin vain haaveilin hyvästä itsetunnosta. Silloin sitä on helpommin muiden vietävissä, ei osaa sanoa ei. Minulla on aina ollut mielipiteitä, mutta tuohon aikaan en uskaltanut sanoa niitä ääneen, saati seisoa niiden takana. En halunnut olla eri mieltä kuin muut. En myöskään uskaltanut luottaa itseeni samalla tavalla kuin nykyään – olin liian kiltti ja liian kiireinen miellyttämään muita, jotta olisin elänyt sellaista elämää kuin oikeasti halusin.

LUE TÄÄLTÄ POSTAUKSESTA LISÄÄ:

HYVÄ ITSETUNTO

Olen aina ollut vähän perfektionisti ja herkkä muiden mielipiteille, joten en koe saaneeni erityisen vahvaa itsetuntoa syntymälahjana. Uskon kuitenkin, että omat ajatukset määrittävät meitä huomattavasti ja mieltä voi työstää. Mieltä kehittämällä voi parantaa itsetuntoa ja muuttaa elämäänsä. Hyvä itsetunto vaikuttaa niin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin kuin elämässä menestymiseen, joten sen kehittymiseen kannattaa nähdä vaivaa. On tervettä rakastaa itsestään ja tuntea pystyvänsä eri asioihin. Kokosin tähän postaukseen asioita, jotka koen ainakin olleen yhteydessä oman itsetuntoni vahvistumiseen.

Tärkeää on myös löytää oikeanlaisia ihmisiä ympärilleen. Kuten esimerkiksi tuossa linkkaamassani itsetunto postauksessa kirjoitan, on tämä vaikuttanut itseeni. Toisen tuki ja kannustus ovat kultaakin arvokkaampaa, kun taas läheisen varoittelu, latistaminen ja epäily, voi syödä vahvemmankin uskalluksen muokata elämästä omanlaista. Eilisessä postauksessa tästä enemmän, mutta ainakin voi aloittaa siitä, että alkaa itse kannustaa muita ja olemaan positiivinen tuki… ehkä se vetää puoleensa oikeanlaisia ihmisiä, niitä jotka tsemppaavat sinuakin. :) Kaikkea hyvää tähän vuoteen! ♥

Leave a comment

13 kommenttia

 • Saw

  Voi Vilma, en voisi olla enempää samaa mieltä kanssasi! Aivan kuin omia ajatuksia olisin lukenut! Omalla asenteella ja yrittämällä ymmärtää muiden ominaisuuksia pääsee tässä elämässä huomattavasti helpommalla ja näin tekee samalla omasta elämästään huomattavasti miellyttävämpää elää. Olen pitänyt ”vahingossa” taukoa blogisi ( myös usean muun blogin) lukemisesta, mutta nyt huomaan päivittäin eksyväni tänne ja odottavani uusia tekstejä. Viimeistään kuvat ja tarinat Meksikosta saivat palaamaan kerta kerran jälkeen uudelleen, sillä samat kulmat odottavat tämän kuun lopulla.
  Aivan ihanaa vuotta 2018 , toivotaan että tästä tulee vähintään yhtä mielenkiintoinen vuosi kuin oli edeltäjänsä…ja tuleehan siitä kun uskotaan siihen!
  Kaikkea hyvää!
  Terveisin: vihreä tyyppi 😉

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon ihanasta kommentista! :) Kiva, että pääset pian Meksikoon! Niin huippu paikka ja ikävä jo takaisin. <3 Hauska myös, että näköjään olet lukenut tai ainakin jotenkin perehtynyt mainitsemaani kirjaan. :D Itse en vielä tiedä, mitä persoonallisuusyyppiä/väriä edustan eniten. Olen aina ajatellut, että olen melankolikko, jossa on vähän sangviinikkoa. Mutta tuossa kyllä sanoisin, että minussa on paljon enemmän keltaista kuin sinistä. ;)

   Kaikkea hyvää sullekin tähän vuoteen! :) <3

 • Nina

  Hyviä ajatuksia. Kuitenkin, haluaisin korostaa vielä kaikista tärkeintä. Paitsi että kannattaa unelmoida ja uskoa itseensä, niin pitää tehdä myös PERKELEESTI työtä näiden unelmien eteen. Mikään ei tipahda taivaasta pelkän uskon ja toiveen voimin.

  Persoonana ihminen on aina riittävä, mutta kun kyse on esimerkiksi kehittymisestä opiskelussa, harrastuksissa tai työelämässä, niin täytyy myös olla rehellinen unelmien, tavoitteiden ja todellisten kykyjen / edellytyksien välillä. Voi hyvin olla, että tämänhetkisillä taidoilla ei olekaan valmis, vaan vaaditaan tiukkaa työtä ja paneutumista haaveen saavuttamiseksi. Ja joskus voi myös olla, että unelman saavuttamiseksi ei ole realistista pohjaa, ja tätäkin asiaa kannattaa aidosti reflektoida. Aikaa on, mutta samalla sitä ei ole – joskus unelmia kannattaa myös vaihtaa, jotta ne voi ahkeralla työnteolla aidosti saavuttaa.

  • Vilma Peltonen

   Olen samaa mieltä ja hyvä kun otit tämän asian esiin. Tosi hyvä kommentti, kiitos! :)

   Tässä postauksessa en miettinyt vain unelmien saavuttamista vaan sellaista henkistä mielentilaa ja siksi ehkä korostin ajatustyötä ja optimistista suhtautumista. Tähän kovan työn merkitykseen viittaan kuitenkin tavallaan myös tuossa itsetunto-postauksessa, koska mielestäni juuri ne teot ja epävarmuusalueelle meno, ovat edesauttaneet omalla kohdallani itsevarmuuden löytymistä. :) Periksiantamattomuus ja unelmien priorisointi on ehdottoman tärkeää. Jotta jotain voin saada, on yleensä jostain myös luovuttava. Mutta tosiaan mielestäni on jo pitkällä, jos pystyy nähdä itsensä jo unelmansa saavuttaneena… tällainen mielikuva-ajattelu vaikuttaa alitajuntaan ja valintoihin. Itselläni ainakin epärealistiset unelmat eivät herätä motivaatiota tai saavat luovuttamaan silloin, kun sitä motivaatiota ei ole. Siksi myös tälläinen uskominen hyvään on mielestäni hyvä lähtökohta kovan työn tekemiseen.

   Tämä kommenttisi toi mieleeni vanhan postaukseni: http://vilmap.com/2015/06/23/voiko-kuka-tahansa-menestya/

   Tuossa juuri puhun ahkeruuden merkityksestä mielestäni tärkeimpänä menestystekijänä. :)

   • Nina

    Halusin itse korostaa työnteon ja ahkeruuden merkitystä keskeisenä osana unelmien saavuttamista, koska olen niin kyllästynut monen blogin/vlogin (erityisesti jenkkien) yksipuoliseen ylistyslauluun, että ”susta voi tulla mitä vain kun tarpeeksi vain uskot siihen”. Juu ei voi. Itsetunto, ja itseensä uskominen on vasta ensimmäinen askel. Sen jälkeen tulee kova työ, joka mahdollisesti voi johtaa unelman saavuttamiseen.

    Sulla on varmasti paljon nuoriakin lukijoita, ja erityisesti heitä silmällä pitäen on aina hyvä muistuttaa ahkeruudesta ja työstä unelmien saavuttamisen eteen.

 • Emppu

  Hei! Kiva postaus! Oon pitkälti samaa mieltä. Elämässä voi vaan yhtäkkiä mennä kaikki uusiksi, jos tulee esimerkiksi sairastumista. Vaikka yrittäis ajatella positiivisesti ja haluaisi tehdä paljon asioita, niin pitää yhtäkkiä hyväksyä tilanne, ettei kykene. Mutta tästäkin postauksesta sai voimaa, että voi unelmoida ja nyt pitää nauttia niistä asioista, joista voi. Ja vastoinkäymiset kasvattaa ja antaa elämänkokemusta. Kiitos ihanasta blogista 💛

 • Mahtava postaus! Sinunlaisia positiivisia ihmisiä ihailen! Sulla on hyvä blogi!

  Kaikkea hyvää vuoteesi 2018💖

 • Mahtava postaus Vilma!
  Ihailen sinunlaisia positiivisia ihmisiä. Sulla on ihana blogi

  Kaikke hyvää vuoteesi 2018💖

 • Olppa

  Minäpä innostuin nyt kommentoimaan koko ajan, mutta pakko sanoa – jälleen mahtava postaus ja hyviä ajatuksia! Kiitos :) Ja hyvää alkanutta vuotta!

 • Maria

  Heh, täytyy yhtyä aiemman kommentoijan sanoihin – mäkin innostun nyt kommentoimaan koko ajan, mutta olipa upean inspiroiva kirjoitus ja täyttä asiaa! <3 Kirjoitat niin osuvasti! Oma asenne merkkaa valtavan paljon siinä, millainen elämästä muotoutuu, jos toki myös se, millaisia ihmisiä on ympärillä. Täytyypä oikein lukea uudemman kerran tuo sun itsetuntopostaus, koska tunnistan itseni hyvinkin tuosta, että mielipiteitä mulla on, mutta en aina uskalla sanoa niitä ääneen ja oon samalla aika altis myötäilemään vahvatahtoisia ihmisiä. Ihanaa muuten, kun jaat noita kirjavinkkejä, koska oon löytänyt tosi monta loistavaa opusta just sun blogista. Täytyy ehdottomasti perehtyä myös tuohon! Unelmien täytteistä vuotta! :)

 • Rosa

  Kiitos Vilma tästä postauksesta! Sain tästä potkua ja puhtia alkaneeseen vuoteen. Vuosi 2017 oli yksi kurjimmista, tapahtui monia ikäviä asioita ja sävy oli negatiivinen. Itsestä huolehtiminen unohtui jne. Nyt sekä minä että kumppanini olemme päättäneet kääntää kelkan ja innolla odotankin mitä kaikkea vuosi tuo tullessaan :) toivottavasti sinunkin vuodesta tulee ihana!

 • Toivoisin niin, että mahdollisimman moni lukisi tämän postauksen ja antaisi sen kyteä ja muhia mielessä. Jotenkin kun tajuaa tarkastella elämäänsä niin, että itsellä ja mielellä on suuri osa siinä, miten elämä etenee, eikä ole vain ”uhrin” roolissa, elämä muuttuu niin radikaalisti. Eikä vain (tai edes) ne puitteet, vaan miten kaiken ympäröivän kokee.

  Kiitos ihanasta postauksesta ja kepeää uutta vuotta! <3

 • Rosa-Mari

  Ihana postaus! Sain tästä innostusta alkaneeseen vuoteen, joten tämä vuosi tulee olemaan erillinen. Odotan innolla mitä tämä vuosi tuo tullessaan. :)