Yksityinen Cenote – piilossa oleva paratiisi

29.11.2017 / ,
     

Täällä Jukatanin niemimaalla on tuhansia cenoteja. Nimi tulee mayankielestä ja tarkoittaa pyhää kaivoa. Maya-intiaanit käyttivätkin muinoin näitä altaita makeanveden lähteenään. Cenote on osittain sade- ja osittain meriveden täyttämä kuoppa tai luola. Täällä on hyvin erilaisia cenoteja ja itse olen vasta vieraillut yhdellä, mutta kyseessä on poikkeuksetta hyvin kaunis, kirkasvetinen paikka. Monet Cenotet ovat suosittuja turistinähtävyyksiä ja niissä harrastetaan myös luolasukellusta kirkkaan veden ja tippukivimuodostelmien vuoksi. Meillä kävi hyvä säkä, koska ystävystyimme paikallisen pariskunnan kanssa, jolla on oma yksityinen cenote. He veivät meidät toissa päivänä paikan päälle. Kävelimme yli kilometrin metsäpolkua pitkin, joten kyseessä tosiaan on paikka, jota ei löytäisi, jos ei tietäisi, mihin on menossa.

Tänään menemme cenotelle kolmatta kertaa. Kuten kuvista näkyy, vesi on uskomattoman kirkasta ja puhdasta, kuin allasvettä. Lisäksi vesi on sopivan lämmintä – raikasta, muttei kylmää. Täällä Meksikossa olen nähnyt upeimpia lintuja ja perhosia, mitä koskaan elämässäni. Suuria ja värikkäitä! Tällä kyseisellä cenotella on isoja kirkkaan sinisiä perhosia… valitettavasti en vielä onnistunut nappamaan niistä hienoja kuvia (ovat niin supernopeita), mutta ehkä tänään! ;)

Normaalisti en ole kovin innokas uimaan ja harvoin edes uin reissuissa missään. Mutta tällaisessa luonnon altaassa uiminen on ihan eri juttu. Luulen, että tämä tulee olemaan yksi meidän reissun kohokohta. Jos tulette Jukatanille joskus, kannattaa ehdottomasti vierailla cenotella. :)

Leave a comment

8 kommenttia

 • Elisa

  Hei,

  Olen käsittänyt, että ymmärrät maapallon olevan ekologisen katastrofin partaalla ihmisen kestämättömän elämäntavan seurauksena. Olisi kiinnostavaa kuulla, millä perusteilla oikeutat jatkuvan matkustelun, joka ilmaston ja biodiversiteetin kannalta on varsin tuhoavaa. Toivottavasti saadaan aiheesta vielä postausta! :)

  • Vilma Peltonen

   Hei Elisa, kiitos kommentista ja hyvästä, mutta haastavasta kysymyksestä. Voisin laittaa postauksen tästä pohdinnan alle. Itse en todellakaan toimi kaikessa esimerkillisesti, vaikka sitä kohti yhä enemmän pyrin. Minulle esimerkiksi kulutus- ja ravintotottumukset ovat helpompi pala purtavaksi, kuin lentomatkustaminen, kun asun ulkomailla ja matkustamme 95% työn takia. Täälläkin olemme, koska työmme sitä ”vaatii”, enkä nyt puhu blogista. Mutta siis aiheellinen kysymys, itse vain koen että olisi helpompi kyseenalaistaa omaa lentämistä, jos kyse olisi huvi- ja lomamatkoista. En pysty ehkä oikeuttamaan lentomatkustamista mitenkään, mutta yritän sitten tasapainoittaa hiilijalanjälkeäni muilla valinnoilla.

 • Voi elämän kevät kun näyttää ihanalta! <3 Tollaset luonnontilaiset salaiset uimapaikat on ihan parhaita!

 • Suvi

  Vau! Ihan mielettömän näköistä! Muutamilla eri cenoteilla on pakko vierailla kunhan parin viikon päästä tullaan sinne :) Olisiko mahdollista saada tämän cenoten nimeä tai paikkaa, vaikka tiedänkin kuinka tärkeää olisi myös pitää niitä salassa..? :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Suvi!! :) <3 Joo kannattaa ehdottomasti! Voi, tuut varmasti tykkäämään Meksikosta... Ihana, että sulla koko reissu vielä edessä. :) Toi cenote, jossa oltiin, sijaitsi siis sen pariskunnan/niiden yrityksen omistamalla maalla ja ei ole mitenkään yleisessä käytössä. En ehkä viitsi jakaa ohjeita, kuinka sinne pääsee ja nimeä en edes tiedä. :) Mutta täältä kyllä löytää paljon cenoteja ja, jos vieraillaan jollain vielä, niin ehdottomasti kerron. :)